BKD

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 13. helmikuuta 2010 kello 14.23 käyttäjän Kala erkki (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Bakteeriperäinen munuaistauti, eli BKD on krooninen lohikaloilla esiintyvä tauti. Suomessa BKD todettiin ensimmäisen kerran vuonna 1989 Ahvenanmaalla sijaitsevalla kalanviljelylaitoksella, joka oli ostanut poikasensa Ruotsista. Tämän jälkeen tautia on todettu vuosittain 1-2 laitoksella Ahvenanmaalla. BKD:n leviämisen estämiseksi elävän kalan ja mädin siirto Ahvenanmaalta muualle Suomeen kiellettiin vuonna 1989.

BKD-tauti ei ole ongelmana luonnonlohelle. BKD-tauti on vaaraton ihmiselle. Kasvatuslaitoksilla taudista voi päästä eroon, mutta se vaatii kuitenkin sairaiden parvien hävittämistä ja kasvatuskassien desinfiointia. Kirjolohi ei ole taudille kovin herkkä. RKTL:n Laukaan tutkimuslaitoksen johtaja Unto Eskelisen mukaan BKD ei ole luonnonkalalle ongelma lainkaan.- Itämeren piirissä on tutkittu yli 10 000 luonnonkalaa eikä yhdessäkään ole ollut tautia.