Pohjasiima

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 10. maaliskuuta 2010 kello 14.12 käyttäjän Kala erkki (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
45px uh tuo porno perse kaipaa sykkivää kyrpää kiimaiseen höpövittuun.....

arvaa jysähti kulli pystyyn
{{#if:|Tarkennus: {{{1}}}|}}

Pohjasiimaa käytetään yleensä varsinaisen heittosiiman jatkona, sillä isommat kalat saattavat vetää koko siiman kelalta, ja jos siellä ei sitten ole enää vedettävää, kala jatkaa menoaan ja se menetetään. Pohjasiimana käytetään yleensä punottua dacronkuitua, joka on erittäin kestävää ja pitkäikäistä. Jotkut käyttävät pohjasiimana perinteistä monofilia mutta se ei ole hyvä vaihtoehto sillä monofiililla on “siimamuistia” - eli puolan pohjalla maannut siima tahtoo lähteä kelalta pahassa sykkyrässä jolloin se pahimmassa tapauksessa takertuu vaparenkaisiin.

Useimmissa tilanteissa kotimaisilla vesillä kalastaessa taimenta tai harjusta suunnilleen 50 metriä punottua 20 lbs. pohjasiimaa riittää. Jos kala vetäisee nuo pohjasiimat ulos, se on useimmiten käytännössä jo menetetty. Valitettavasti monet kelavalmistajat ovat lisänneet kelansa siimakapasiteettia ilmoittamalla sen turhan optimistisesti, ja yleensä keloille ei mahdu luvattua määrää siimaa. Jos tuli ostettua turhan ahdas kela, pohjasiimana voi kokeilla nykyaikaisia ohuita punottuja siimoja, joilla on huomattava vetolujuus läpimittaansa nähden.

Nykyaikainen perhokela on tehty mahdollisimman kevyeksi, joten pohjasiiman hyvät ominaisuudet ovat vieläkin tärkeämmässä asemassa kuin ennen. Tämä kannattaa ottaa huomioon pohjasiimaa valitessa -ei ole ollankaan sama, mitä kelalle puolaa. Pohjasiimoja on helppo verrata jo kaupassa -älä osta huonoa pohjasiimaa! Kelaystävällisinpiä pohjasiimoja ovat punotut dacron-siimat, jotka on vahattu niin, etteivät ne vedä itseensä vettä. Samalla vaha jäykistää siimaa niin, ettei se ole liian pehmeä.


Pohjasiiman tarve[muokkaa]

Pohjasiimojen pituudet ilmoitetaan jaardeina 1 yard -lyh. yd(s) on 91,44 cm ja niiden kestävyysluokka paunoina 1 pound -lyh. lb(s) on 453.59237 g

  • 20 lbs = 9,1 kg
  • 30 lbs = 13,6 kg
  • 50 lbs = 22,7 kg

Erittäin keveillä vapa-/siimaluokilla #1-2 kalastetaan pienissä vesistöissä. Vavat ovat hyvin taipuisia kun keveys on ensisijaista. Pohjasiimaa ei tällöin kannata laittaa montaakaan metriä; -kymmenen metriä riittää hyvin, vaikka perhosiimat olisi lyhennetty minimipituuksiinsa.

Kevyillä # 3-4 luokan perhovälineillä kalastetaan jokialueilla ja järvillä yleensä harria ja taimenta ohuilla perukkeilla. Sopiva pohjasiima on 20 lbs dacron, jota 50 yds (45 m) riittää suuremmankin kalan kanssa yleensä hyvin.

Keskiluokan # 5-6 perhovavat ovat perhokalastuksen yleiskalastusvälineitä; -niillä kalastetaan usein myös sellaisissa vesissä, jossa oikein suurikin kala on saavutettavissa. Tällöin kalan saaminen on kutakuinkin varmaa, jos kelalla on 100 yds (91 m) 20 lbs’n pohjasiimaa.

Keskiraskailla #7-8 perhokalastusvälineillä kalastetaan suuria kaloja, suurtaimenta ja lohta joilla, järvillä ja merellä (meri)taimenta ja haukea. Järvillä ja merellä kalastettaessa pohjasiimaa tarvitaan jokikalastusta huomattavasti useammin ja enemmän, mutta yleensä tällöinkään ei tarvita enempää kuin 100 yds (91 m) 20 lbs tai 30 lbs pohjasiimaa.

Raskaita #9 ja sitä raskaampia yhdenkäden vapoja hankitaan yleensä avomerikalastukseen, jossa pohjasiimalta vaaditaan kestävyyden lisäksi myös pitkää mittaa. Tällöin parhaita pohjasiimoja ovat uudet geelipunotut dyneema-kuitusiimat (LOOP Tecbraid), jotka ovat erinomaisia pohjasiimoja myös silloin kun keveys on kaikki kaikessa, kuten kaikkein kevyimmillä luokilla kalastettaessa ja kilpaperhokalastuksessa. -Alä koskaan käytä heittokalastukseen tarkoitettuja siimoja perhokelan pohjasiimoina.

Kahdenkäden vavoilla kalastetaan lohta. Pohjasiiman määrä määräytyy kalastuspaikan ja -tavan mukaan. Huomaa, että jarruttomissa laajakehäkeloissa ei pohjasiimaa tarvita yhtä paljoa kuin perinteisissä jarrullisissa keskiakselikeloissa. Lohen kesäkalastuksessa käytetään yleisimmin 30 lbs pohjasiimaa, jota pienillä ja keskisuurilla lohijoilla 150 yds (137 m) riittää oikein hyvin. Tenon Alakönkään tapaisia suuria koskia kalastettaessa pohjasiimatarve voi olla isompi; -silloin pohjasiiman pituus on kääntäen verrannollinen kalastajan omien jalkojen kanssa.

Vinkki: Hyvä tapa on laittaa lohikelaan 10 yds 50 lbs’n dacron’ia varsinaisen 30 lbs’n pohjasiiman ja juoksusiiman (perhosiiman) väliin. Tällä estetään tehokkaasti siiman painuminen alempiin kierroksiin sen oikein suuren sattuessa, mutta myös kulumiskestävyys kiviä vastaan on paksummalla siimalla ohuempaa parempi.