Jerkkaus

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 8. maaliskuuta 2010 kello 20.15 käyttäjän Olli (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Erilaisia jerkkejä

Jerkkaukseksi kutsutaan kalastustapaa, jossa käytetään vieheenä nokkalevytöntä vaappua, eli jerkkiä. Koska jerkissä ei ole nokkalevyä, sen uintiliikkeet tehdään eri kelausrytmeillä ja vavan heiluttelulla. Jerkkauksella saadaan isoja haukia. Usein ne jää veteen muilla vehkeillä yritettäessä. Salaisuus piilee uinnissa. Uinti vaihtelee pikkukalaa jäljittelevästä ärsyttävään edestakaisin pompotteluun. Jerkkaaminen on aktiivikalastajia varten, ei laiskoille.

Jerkit

Katso tämä artikkeli: Jerkki

Muut välineet

Jerkit ovat painavia, joten muiden välineiden on oltava järeitä. Vavan on oltava jäykkä ja jämerä, jotta isommankin hauen saisi ylös ilman suurempia ongelmia. Kaupoissa on kaupan lyhyitä, yleensä 1,5m pituisia vapoja hintaluokaltaan n. 100€. Kuitenkin parimetriset haukivavat toimimat yhtä hyvin.

Kelaksi ehdottomasti hyrräkela, johon kuitusiimaa 0,25-0,30mm paksuisena.

Koska kyseessä on hauen jahtaamista, peruke on pakollinen viehetappioiden välttämiseksi. Kaikista parhaat perukkeet syntyvät itse tekemällä, kun ostat valmiin rullan perukemateriaalia (Titaniumia), leikkaat siitä sopivan kokoisia pätkiä ja laitat lukot päätyihin.

Uittotekniikka

Ennen kalastuksen aloittamista, jerkit kannattaa koeuittaa vaikka laiturin vieressä, jotta näkee millainen sen uinti on eri kelaustyyleillä ja vavan nypytyksillä. Perustekniikka on asettaa vavankärki alas vedenpinnan tuntumaan. Heiton jälkeen vavankärki heilautetaan joko ylös tai alas. Alaspäin heilautus vie jerkin syvemmälle. Joitain jerkkejä käytettäessä vavan pienet sivuheilautukset tuottavat parhaan tuloksen. Koska vapa on alhaalla, tärpin tullessa vastaisku täytyy tehdä nopeasti. Kun tärppi tuntuu, vavankärki tempaistaan nopeasti ylöspäin. Kelausrytmiä vaihtelemalla ja pysäyttämällä saadaan jerkki nousemaan kylkiä näyttäen pohjasta ylöspäin.

Tärkeintä on vaihtelevat liikkeet aktiivisesti. Homman oppii helposti kun vaan tohtii aloittaa jerkkauksen.

Kalastusajat

Suurhaukien osalta on kaksi selvää sesonkia. Loppukevät ja loppusyksy. Silloin isot hauet ovat alle viidessä metrissä. Pienempiä, alle kolmikiloisia voi jerkata koko kesän ruohikoiden lähettyviltä. Isoja haukia voi metsästää syvänteiden ja karikoiden reunoilta n. 6-10 metristä. Silloin tarvitaan nopeasti uppoavia jerkkejä. Keskikesällä ei kuitenkaan kovin usein päästä hyviin saalislukuihin. Keväällä, heti kun jäät ovat lähteneet, jättihauet jäävät kudun jälkeen mataliin lahtiin syömään. Kirkkaankeltaiset ja särkikaloja matkivat jerkit toimivat parhaiten. Lahtien lisäksi kokeilemisen arvoisia paikkoja ovat salmien suut ja ruohikkorannat.

Syksyllä alkaa toinen huippuaika, kun vedet jäähtyvät n. 10 celsiusasteeseen. Mitä pidemmälle syksyä mennään, sitä enemmän haukea tulee rantoihin 2-4 metrin syvyyteen. Syksyllä hauki syö paljon valoisana aikana. Parhaiten sen bongaa kaislikkoisilta ja kivikkoisilta rannoilta, useimmiten tuulen puolelta. Jerkeistä parhaiten toimivat tummansinisen ja vihreän värit, sekä puna-valkoinen ja viime vuosien lemppariärsykeväri pinkki.

Lähteet