Muokataan sivua Kalan pakastaminen

Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Et ole kirjautunut sisään. IP-osoitteesi näytetään julkisesti sivun muokkaushistoriassa. Harkitse käyttäjätunnuksen rekisteröimistä: se ei vaadi henkilökohtaisia tietoja ja tuo mukanaan lisätoimintoja. IP-osoitteellesi lähetetyt viestit näkyvät keskustelusivullasi.

Ole hyvä äläkä tallenna testimuokkauksia. Voit harjoitella muokkaamista hiekkalaatikolla.

Kumoaminen voidaan suorittaa. Varmista alla olevasta vertailusta, että haluat saada aikaan tämän lopputuloksen, ja sen jälkeen tallenna alla näkyvät muutokset.

Nykyinen versio Oma tekstisi
Rivi 1: Rivi 1:
Taitava kalastaja saattaa saada niin paljon kalaa, ettei saa syötyä niitä kerralla. '''Pakastus''' on hyvä kalojen säilytysmenetelmä. Niitä voi pakastaa kokonaisena, palasina tai fileinä. Samoin kaloja voi pakastaa sekä raakoina, että ruoaksi valmistettuina. Kannattaa pakastaa vain tuoretta, vastateurastettua kalaa. Se säilyy parhaiten pakastimessa. Raakaa pakastettavaa kalaa ei kannata suolata. Kalaan lisätään suola vasta sen jälkeen, kun siitä tehdään ruokaa. Suola ei paranna pakastettavan kalan säilyvyyttä. Pakastettava [[kala]] laitetaan hyvään ja tiiviiseen kääreeseen. Muoviset pakastuspussit ja alumiinifoliot ovat hyviä kääremateriaaleja. Pakkaus suljetaan tiiviisti. Toisinaan näkee pakastamisoppaita, joissa ehdotetaan kalan pakastamista jääpalan sisään. Näin estetään hapen pääsy kalaan, joka säilyy siten pidempään. Tällaisen manetelmän haittana on se, että sulaessaan kala vetistyy. Jos kala halutaan pakastaa jäähän, se kannattaa ensin laittaa muovipussiin, jonka jälkeen koko pussi pakastetaan jääpalan sisään. Pakastamisoppaiden tiedot kalojen säilymisestä pakasteessa vaihtelevat hyvinkin paljon. Yleensä niissä kerrotaan, että vahärasvaiset kalat, kuten hauki säilyvät pidempään, kuin runsasrasvaiset kalat. Omien kokeumsteni perusteella raakana huolellisesti pakastetut [[kampela]]t ja [[silakka|silakat]] säilyvät kotipakastimessa hyväkuntoisina noin vuoden ajan. Sen sijaan [[hauki|hauessa]] ja [[ahven]]essa alkaa esiintyä makuvirheitä runsaan puolen vuoden kuluttua. Makuvirheet iskevät yleensä ensimmäisenä kalan vatsaosan lihaan.  
+
Taitava kalastaja saattaa saada niin paljon kalaa, ettei saa syötyä niitä kerralla. '''Pakastus''' on hyvä kalojen säilytysmenetelmä. Niitä voi pakastaa kokonaisena, palasina tai fileinä. Samoin kaloja voi pakastaa sekä raakoina, että ruoaksi valmistettuina. Kannattaa pakastaa vain tuoretta, vastateurastettua kalaa. Se säilyy parhaiten pakastimessa. Raakaa pakastettavaa kalaa ei kannata suolata. Kalaan lisätään suola vasta sen jälkeen, kun siitä tehdään ruokaa. Suola ei paranna pakastettavan kalan säilyvyyttä. Pakastettava [[kala]] laitetaan hyvään ja tiiviiseen kääreeseen. Muoviset pakastuspussit ja alumiinifoliot ovat hyviä kääremateriaaleja. Pakkaus suljetaan tiiviisti. Toisinaan näkee pakastamisoppaita, joissa ehdotetaan kalan pakastamista jääpalan sisään. Näin estetään hapen pääsy kalaan, joka säilyy siten pidempään. Tällaisen manetelmän haittana on se, että sulaessaan kala vetistyy. Jos kala halutaan pakastaa jäähän, se kannattaa ensin laittaa muovipussiin, jonka jälkeen koko pussi pakastetaan jääpalan sisään. Pakastamisoppaiden tiedot kalojen säilymisestä pakasteessa vaihtelevat hyvinkin paljon. Yleensä niissä kerrotaan, että vahärasvaiset kalat, kuten hauki säilyvät pidempään, kuin runsasrasvaiset kalat. Omien kokeumsteni perusteella raakana huolellisesti pakastetut kampelat ja silakat säilyvät kotipakastimessa hyväkuntoisina noin vuoden ajan. Sen sijaan [[hauki|hauessa]] ja [[ahven]]essa alkaa esiintyä makuvirheitä runsaan puolen vuoden kuluttua. Makuvirheet iskevät yleensä ensimmäisenä kalan vatsaosan lihaan.  
  
 
Palastetun kalan säilymiseen hyvänä vaikuttavat mm. seuraavat seikat:
 
Palastetun kalan säilymiseen hyvänä vaikuttavat mm. seuraavat seikat:

Huomaa, että kuka tahansa voi muokata, muuttaa ja poistaa kaikkia sivustolle tekemiäsi lisäyksiä ja muutoksia. Muokkaamalla sivustoa luovutat sivuston käyttäjille tämän oikeuden ja takaat, että lisäämäsi aineisto on joko itse kirjoittamaasi tai peräisin jostain vapaasta lähteestä. Lisätietoja sivulla Kalapedia:Tekijänoikeudet. TEKIJÄNOIKEUDEN ALAISEN MATERIAALIN KÄYTTÄMINEN ILMAN LUPAA ON EHDOTTOMASTI KIELLETTYÄ!

Peruuta Muokkausohjeet (avautuu uuteen ikkunaan)