Ero sivun ”Kalatie” versioiden välillä

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
 
(7 välissä olevaa versiota 4 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
'''Kalatie''' on laite tai [[rakennelma]], joka mahdollistaa [[kala|kalojen]] nousun [[koski]]ssa, joissa [[pato]] tai jokin muu syy estää niiden kulun ylävirtaan. Kalatienä voi toimia ''kalakouru'', joka on loivasti nousevaksi rakennettu vesikouru, jossa virtaavassa vedessä kalat pystyvät uimaan. [[Kalaporras]] on kalatie, joka koostuu peräkkäisistä, pienehköistä vesialtaista ja altaiden välissä olevista pienistä putouksista. Näin suuri putouskorkeus saadaan jaettua moneen pieneen putoukseen.Myös kalaporrasta pitkin on johdettu jatkuvasti virtaava vesi. ''Kalahissi'' on [[merta]]a muistuttava automaattinen nostolaite, joka siirtää vaelluskalat padon alapuolelta sen yläpuoliseen veteen.
+
'''Kalatie''' on laite tai [[rakennelma]], joka mahdollistaa [[kala|kalojen]] nousun [[koski]]ssa, joissa [[pato]] tai jokin muu syy estää niitä kulkemasta ylävirtaan.
  
Kalatiessä sekä sata metriä sen ylä- ja alapuolella on kaikenlainen kalastus kielletty. Jos [[vesistö]]ön rakentaminen aiheuttaa ilmeistä vahinkoa kalastolle tai kalastukselle, rakentaja velvoitetaan kalanistutukseen tai kalatien rakentamiseen tai näiden yhdistelmään.
+
Kalatienä voi toimia ''kalakouru'', joka on loivasti nousevaksi rakennettu vesikouru, jossa virtaavassa vedessä kalat pystyvät uimaan.  
  
 +
[[Kalaporras]] on kalatie, joka koostuu peräkkäisistä, pienehköistä vesialtaista ja altaiden välissä olevista pienistä putouksista.
 +
 +
Näin suuri putouskorkeus saadaan jaettua moneen pieneen putoukseen.
 +
 +
Myös kalaporrasta pitkin on johdettu jatkuvasti virtaava [[vesi]]. ''Kalahissi'' on [[merta]]a muistuttava automaattinen nostolaite, joka siirtää vaelluskalat padon alapuolelta sen yläpuoliseen veteen.
 +
 +
Kalatiessä sekä sata metriä sen ylä- ja alapuolella on kaikenlainen kalastus kielletty.
 +
 +
Jos [[vesistö]]ön rakentaminen aiheuttaa ilmeistä vahinkoa kalastolle tai kalastukselle, rakentaja velvoitetaan kalanistutukseen tai kalatien rakentamiseen tai näiden yhdistelmään.
  
 
== Katso myös ==
 
== Katso myös ==
  
 
*[[Kalaporras]]
 
*[[Kalaporras]]
 +
*[http://www.oulunenergia.fi/index.php?356  Oulujoen kalaporras] (Huom. avataan vappuna.)
  
 
== Lähde ==
 
== Lähde ==

Nykyinen versio 15. huhtikuuta 2010 kello 16.36

Kalatie on laite tai rakennelma, joka mahdollistaa kalojen nousun koskissa, joissa pato tai jokin muu syy estää niitä kulkemasta ylävirtaan.

Kalatienä voi toimia kalakouru, joka on loivasti nousevaksi rakennettu vesikouru, jossa virtaavassa vedessä kalat pystyvät uimaan.

Kalaporras on kalatie, joka koostuu peräkkäisistä, pienehköistä vesialtaista ja altaiden välissä olevista pienistä putouksista.

Näin suuri putouskorkeus saadaan jaettua moneen pieneen putoukseen.

Myös kalaporrasta pitkin on johdettu jatkuvasti virtaava vesi. Kalahissi on mertaa muistuttava automaattinen nostolaite, joka siirtää vaelluskalat padon alapuolelta sen yläpuoliseen veteen.

Kalatiessä sekä sata metriä sen ylä- ja alapuolella on kaikenlainen kalastus kielletty.

Jos vesistöön rakentaminen aiheuttaa ilmeistä vahinkoa kalastolle tai kalastukselle, rakentaja velvoitetaan kalanistutukseen tai kalatien rakentamiseen tai näiden yhdistelmään.

Katso myös[muokkaa]

Lähde[muokkaa]