Lammikko

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 24. toukokuuta 2010 kello 20.40 käyttäjän Kala erkki (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_käyttäjästä:Vyörykkä&oldid=19795158 Vyörykkä palvoo saatanaa

Lammikko on lampea pienempi makean veden allas. Sen kokorajaa ei voi tarkasti määritellä. Vielä pienempi vesialue on lätäkkö. Lammikoille ja lätäköille on tyypillistä se, että ne ovat osan vuotta kuivina.

Lammikot syntyvät tyypillisesti vesisateiden aikana. Ne voivat aiheuttaa ongelmia liikenteelle erityisesti sellaisissa olosuhteissa, joissa lämpötila voi laskea alle 0 °C, jolloin vesi jäätyy liukkaaksi pinnaksi.


Lammikoiden ekologia[muokkaa]

Lammikot ovat tärkeitä myös luonnon ekosysteemille. Vesi on tärkeää eläimille juomavetenä. Linnut peseytyvät pienissäkin kuoppaan sadevedestä muodostuneessa lätäkössä. Hyttysnaaraat munivat munansa mm. vesilätäkköihin. Vedessä elää myös vesieliöitä.

Jos lätäköstä ei ole poistouomaa vedelle, lätäkköön muodostuu seisahtunutta vettä. Tämä saastuu helposti elävistä organismeista.