Lippauistin

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 17. maaliskuuta 2010 kello 13.20 käyttäjän Szczupak (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lippauistin on yleensä pienten kalojen kalastamiseen tarkoitettu uistin. Se on yleensä lyhyt ja kevyt. Lipan osat ovat ruoti, painorunko (puuttuu joistakin malleista), ruodin täytteenä usein olevat helmet/vastaavat ja lehti ja sen kiinnike. Tosin joissakin malleissa lehti on kiinnitetty suoraan ruotiin. Lipassa voi olla muovisia säikeitä/lonkeroita tai perhosidos, yleensä koukussa. Lippauistimen lippa on usein kiiltävä, pienen kolikon kokoinen lehteä muistutttava metallipala, joka pyörii uistinta siimalla vedessä vedettäessä nopeasti lippauistimen rungon ympärillä. Lipan pyöriminen aiheuttaa värähdyksiä vedessä, johon kalat reagoivat kylkiviiva-aistinsa avulla. Hyönteismäisillä lippauistimilla voi saada petokalojen lisäksi myös särkikaloja.

Yksinkertaisen rakenteensa vuoksi lippauistimet voivat olla erittäin kevyitä. Ne voivat painaa vain 0,6 grammaa (Mepps Aglia 00). Enimmillään ne painavat yleensä 10 grammaa - 18 grammaa.

Spinner lure no feather ora.png

Erilaisia lippauistimia[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

  • Jens Ploug Hansen & Göran Cederberg: Heittokalastus, 1998.

Katso myös[muokkaa]