Ero sivun ”Mormyska” versioiden välillä

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rivi 1: Rivi 1:
 
[[Tiedosto:Mormyska.JPG|300px|thumb|Mormyska, jossa lenkkikiinnitys]]
 
[[Tiedosto:Mormyska.JPG|300px|thumb|Mormyska, jossa lenkkikiinnitys]]
'''Mormyska''' (mormuska, morri) on [[pilkkiminen|pilkinnässä]] käytettävä pieni [[viehe]], joka on perusrakenteeltaan yksihaarakoukkuun valettu paino. Mormuskoita on olemassa monia eri mallisia ja kokoisia. Siimaan kiinnitys tapahtuu mormuskan mallista riippuen joko viemällä siima vieheen läpireiän kautta ja koukun tyvelle sitoen, tai suoraan vieheen selkälenkkiin solmimalla; jälkimmäiset lenkkimormuskat ovat nykyään yleisimpiä. Lenkkikiinnityksessä mormuskassa on lenkki, johon [[siima]] solmitaan. Reikäkiinnityksessä mormuskassa on keskellä reikä, jonka läpi siima ujutetaan, ja solmu tehdään [[koukku|koukun]] varteen.
+
'''Mormyska''' (mormuska, morri, kirppu) on [[pilkkiminen|pilkinnässä]] käytettävä pieni [[viehe]], joka on perusrakenteeltaan yksihaarakoukkuun valettu paino. Mormuskoita on olemassa monia eri mallisia ja kokoisia. Mormuskan kiinnitys siimaan tapahtuu morrin mallista riippuen kahdella tapaa: lenkkikiinnityksessä mormuskassa on lenkki, johon [[siima]] solmitaan. Reikäkiinnityksessä mormuskassa on keskellä reikä, jonka läpi siima ujutetaan, ja solmu tehdään [[koukku|koukun]] varteen. Lenkkimormuskat ovat nykyään yleisempi malli, mutta perinteisillä reikämormuskoillakin on kannattajansa.
  
 
== Mormyskalla kalastus ==
 
== Mormyskalla kalastus ==
Rivi 6: Rivi 6:
 
{{Pääartikkeli|Mormuskointi}}
 
{{Pääartikkeli|Mormuskointi}}
  
Mormyskalla kalastukseen on olemassa erilaisia konsteja ja kikkoja. Tarvitaan keveä [[morrivapa|vapa]], ohuet siimat (0,08mm-0,20mm), jotta morriin saadaan hyvä tuntuma. Vavassa olisi myös hyvä olla herkkä kärki, josta näkee myös varovaisimmat otit. Mormuska lasketaan pohjaan, pölisytetään sitä siellä muutama kerta. Sitten nostetaan morria hitaasti värisytellen jonkun matkaa ylöspäin, ja sitten lasketaan joko väristyksen kanssa tai ilman. Kun morri on taas pohjassa, toista tämä muutama kerta. Uintityyliä voi muutella jos kala ei nappaa. Lisää väristelyä, nosta morria korkeammalle, värisytä paikallaan, pompottele, keinoja on monia. Lopulta keksit itsellesi sen parhaan tyylin morrin uittoon.
+
Mormyskalla kalastukseen on olemassa erilaisia konsteja ja kikkoja. Tarvitaan keveä [[morrivapa|vapa]], ohuet siimat (0,08 – 0,20 mm), jotta morriin saadaan hyvä tuntuma. Vavassa olisi myös hyvä olla herkkä kärki, josta näkee myös varovaisimmat otit. Mormuska lasketaan pohjaan, nostellaan sitä siellä muutama kerta, jotta pohja pöllähtely houkuttelisi lähistöllä olevia kaloja. Sitten morria nostetaan hitaasti värisytellen jonkin matkaa ylöspäin, ja sitten lasketaan joko väristyksen kanssa tai ilman. Kun morri on taas pohjassa, toista tämä muutama kerta. Uintityyliä voi muutella jos kala ei nappaa. Lisää väristelyä, nosta morria korkeammalle, värisytä paikallaan, pompottele, keinoja on monia. Lopulta keksit itsellesi sen parhaan tyylin morrin uittoon.
  
 
== Katso myös ==
 
== Katso myös ==

Versio 29. joulukuuta 2010 kello 06.30

Mormyska, jossa lenkkikiinnitys

Mormyska (mormuska, morri, kirppu) on pilkinnässä käytettävä pieni viehe, joka on perusrakenteeltaan yksihaarakoukkuun valettu paino. Mormuskoita on olemassa monia eri mallisia ja kokoisia. Mormuskan kiinnitys siimaan tapahtuu morrin mallista riippuen kahdella tapaa: lenkkikiinnityksessä mormuskassa on lenkki, johon siima solmitaan. Reikäkiinnityksessä mormuskassa on keskellä reikä, jonka läpi siima ujutetaan, ja solmu tehdään koukun varteen. Lenkkimormuskat ovat nykyään yleisempi malli, mutta perinteisillä reikämormuskoillakin on kannattajansa.

Mormyskalla kalastus

"Oh hoh herroiksi", sanoi pappi kun Tornion kaupungin katuja käveli ja heilutteli kulliaan.

Mormyskalla kalastukseen on olemassa erilaisia konsteja ja kikkoja. Tarvitaan keveä vapa, ohuet siimat (0,08 – 0,20 mm), jotta morriin saadaan hyvä tuntuma. Vavassa olisi myös hyvä olla herkkä kärki, josta näkee myös varovaisimmat otit. Mormuska lasketaan pohjaan, nostellaan sitä siellä muutama kerta, jotta pohja pöllähtely houkuttelisi lähistöllä olevia kaloja. Sitten morria nostetaan hitaasti värisytellen jonkin matkaa ylöspäin, ja sitten lasketaan joko väristyksen kanssa tai ilman. Kun morri on taas pohjassa, toista tämä muutama kerta. Uintityyliä voi muutella jos kala ei nappaa. Lisää väristelyä, nosta morria korkeammalle, värisytä paikallaan, pompottele, keinoja on monia. Lopulta keksit itsellesi sen parhaan tyylin morrin uittoon.

Katso myös