Pato

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 2. toukokuuta 2011 kello 19.46 käyttäjän Eris (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pato on rakenne, jonka tarkoituksena on säännöstellä veden korkeutta tai virtaamista. Niitä käytetään myös tulvien torjumiseen, sekä tarvittaessa keinokasteluun. Niitä saatetaan käyttää myös sähköntuotannossa. Tällaisessa tuotannossa käytetään hyödyksi veden virtaamista. Suurien patojen rakenteena käytetään nykyään betonia tai teräsbetonia, riippuen padon suuruudesta ja sen tarkoituksesta. Patoja on monia erilaisia, joita käytetään eri tarkoituksiin. <ref> http://fi.wikipedia.org/wiki/Pato</ref>

Ongelmat kaloille[muokkaa]

Padot ovat suurin nousueste jokeen kudulle nouseville kaloille. Mm. tämän vuoksi voimaloille määrätään usein kalatievelvoitteita, jotka määräävät voimalan vähintään antamaan luvan kalatien rakentamiseen. Kalatievelvoite ei ole mitenkään ennalta määrätty, vaan se säädetään patokohtaisesti. Parhaimmassa tapauksessa kalatievelvoitteeseen lisätään rahoitusosuus, sekä minimivirtaama, joka voimalan pitää juoksuttaa kalatien lävitse. Voimalat voivat hakea korvauksia menetetystä vedestä.


Lähteet[muokkaa]

<references />