Pintatahna

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 20. maaliskuuta 2012 kello 02.56 käyttäjän Paavo Räisänen (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pintatahna

Tämä menetelmä voi olla virvelimiehen päivän pelastus ilmalla, jolloin kala etsii ravintoa vain pinnasta, eikä ota pohjaonkeen tai uistimeen. Menetelmä ei lienet ihan perhon veroinen, mutta tehokas. Laita hiettokohoon vähintään metrin tapsi siimaa, ja numero 14 kolmihaarakoukku. Ota tahnasta noin peukalon kynnen kokoinen pallukka, joka on sopiva koko myös pohjaonkeen. Laita tahna koukkuun, ja muotoile toukan näköiseksi, noin puoli senttiä paksuksi ja kolme senttiä pitkäksi pötkyksi niin, että koukku on keskellä. Koukun ympärille ei kannata jättää tahnaa enempi, kuin että koukku peittyy.

Kala iskee aika hanakasti systeemiin. Kuitenkin ehkä joka toinen jää ainoastaan kiinni, ja loput kaloista onnistuvat sylkemään syötin pois. Pitkulainen syötti tartuttaa kalan varmemmin pinnasta pyydettäessä, ja on todennäköisesti toukkaa muistuttavana pallukkaa houkuttelevampi. Ottivärinä mainittakoon esim. hyvin vaalea, beigen ruskea tahna, joka on väriltään suunnilleen yleisen vesiperhosen värinen. Ottaako kala sitten syötin vesiperhosena, toukkana vai kalanviljelylaitoksen ruoka- palana, sitä ei varmuudella voi tietää.

PintatahnaSaalista.jpg

Toinen kaloista iski pintatahnaan, toinen Brown Calf Caddis pintaperhoon