Pintatahna

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 21. maaliskuuta 2012 kello 16.29 käyttäjän Paavo Räisänen (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pintatahna on menetelmä pyytää kirjolohta pinnasta syöttitahnan avulla. Menetelmä on kehitetty ilmoille, jolloin kirjolohet etsivät ravintoa pinnasta, eivätkä ota syvenpää.

Heittokohoon laitetaan vähintään metrin tapsi siimaa, ja numero 14 kolmihaarakoukku. Syöttitahnasta otetaan noin peukalon kynnen kokoinen pallukka, joka on sopiva koko myös pohjaonkeen. Tahna laitetaan koukkuun, ja muotoillaan toukan näköiseksi, noin puoli senttiä paksuksi ja kolme senttiä pitkäksi pötkyksi niin, että koukku on keskellä. Koukun ympärille ei jätetä tahnaa enempi, kuin että koukku peittyy.

Kala iskee aika hanakasti systeemiin. Kuitenkin ehkä vain joka toinen jää kiinni, ja loput kaloista onnistuvat sylkemään syötin pois. Pitkulainen syötti tartuttaa kalan varmemmin pinnasta pyydettäessä, ja on todennäköisesti toukkaa muistuttavana pallukkaa houkuttelevampi.

Ottivärinä mainittakoon esim. hyvin vaalea, beigen ruskea tahna, joka on väriltään suunnilleen yleisen vesiperhosen värinen.

PintatahnaSaalista.jpg

Toinen kaloista iski pintatahnaan, toinen Brown Calf Caddis pintaperhoon