Plankton

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 30. joulukuuta 2009 kello 20.14 käyttäjän Cpt Miller (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Plankton

Plankton eli keijusto on yhteisnimitys kaikille vedessä vapaasti eläville, useimmiten mikroskooppisille mutta myös suuremmille eliöille, jotka liikkuvat lähinnä virtausten mukana. Plankton jaetaan yleensä kasvi-, eläin- ja bakteeriplanktoniin. Makean veden eläinplanktonin pääryhmiä ovat alkueläimet, rataseläimet (Rotifera), vesikirput (Cladocera) sekä hankajalkaiset (Copepoda). Plankton luokitellaan yleisesti eliöiden koon mukaan. Eri kokoluokkien pyytämiseen käytetään erilaisia haavin silmäkokoja ja suodattimia: megaplankton - >20 cm - mm. suuret meduusat makroplankton - 2-20 cm - meduusat, kampamaneetit, krillit, massiäyriäiset mesoplankton - 0,2-20 mm - äyriäiset (mm. hankajalkaiset, vesikirput), kelluva kalanmäti, kalanpoikaset, nuolimadot, pienet meduusat mikroplankton - 20-200 μm - suuremmat piilevät ja panssarilevät, rataseläimet, alkueläimet, äyriäisten munat ja toukat nanoplankton - 2-20 μm - ripsieläimet, piilevät, alkueläimet pikoplankton - 0,2-2 μm - pa. bakteerit, sinilevät femtoplankton - 0,02-0,2 μm - virukset Holoplankton tarkoittaa eliöitä, joiden koko elinkaari on planktinen. Meroplankton sen sijaan viittaa planktoneliöihin, jotka vain osan elämästään ovat planktisia. Näitä ovat mm. simpukoiden ja monien äyriäisten kuten merirokkojen ja kymmenjalkaisten toukat.

A. Eläinplanton

Eläinplankton on planktonin tyyppi. Eläinplanktonit ovat yksisoluisia protoktisteja tai pieniä monisoluisia eläimiä. Eläinplanktonit ovat kuluttajia ja syövät esimerkiksi kasviplanktonia.

B. Kasviplanton

Kasviplankton on planktonlaji, joka on kykenevä yhteyttämiseen. Kasviplanktonit ovat merkittäviä hiilinieluja, hapen vapauttajia ja jokaisen vesistön ravintoketjun alku. Kasviplanktonit ovat normaalisti mikroskooppisen pieniä syanobakteereja ja leviä. Kasviplanktonille on tärkeää, että se pysyy lähellä veden pintaa.

C. Bakteeriplanton

Bakteeriplankton tarkoittaa vedessä vapaasti eläviä bakteereita. Planktonisesti elävä eliö ei siis ole kiinnittynyt mihinkään, vaan organismi kelluu vesiympäristössä. Bakteeriplankton voidaan jakaa yhteyttäviin syanobakteereihin ja toisenvaraisiin bakteereihin. Organismit kelluvat vedessä kaasuvesikkelien avulla.

Lähteet

wikipedia