Muokataan sivua Säynävä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Et ole kirjautunut sisään. IP-osoitteesi näytetään julkisesti sivun muokkaushistoriassa. Harkitse käyttäjätunnuksen rekisteröimistä: se ei vaadi henkilökohtaisia tietoja ja tuo mukanaan lisätoimintoja. IP-osoitteellesi lähetetyt viestit näkyvät keskustelusivullasi.

Ole hyvä äläkä tallenna testimuokkauksia. Voit harjoitella muokkaamista hiekkalaatikolla.

Kumoaminen voidaan suorittaa. Varmista alla olevasta vertailusta, että haluat saada aikaan tämän lopputuloksen, ja sen jälkeen tallenna alla näkyvät muutokset.

Nykyinen versio Oma tekstisi
Rivi 1: Rivi 1:
#OHJAUS [[Säyne]]
+
'''Säyne''' eli '''säynävä''' (säynäs, säynäjä) (''Leuciscus idus'') on särkikaloihin kuuluva kala. Se muistuttaa [[särki|särkeä]], mutta on isompi, pienempisuomuinen ja keltasilmäinen.
 +
Säyne on yleinen koko Suomessa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Säyne viihtyy suurissa ja virtaavissa vesissä.
 +
 
 +
Kesällä säyneet liikkuvat suurissa parvissa usein lähellä pintaa. Niille maistuvat erilaiset pohjaeläimet, varsinkin nilviäisiä. Säyneen kutuaika on keväällä noin kaksi viikkoa jäiden lähdön jälkeen.
 +
 
 +
Säyne on suurikokoinen särkikalaksi: tavallisesti se kasvaa 40–50 cm pitkäksi ja painaa puolesta yli kahteen kiloon. Suurin Suomessa tavattu säyne painoi 5,2 kiloa. Vanhimmat säyneet ovat olleet yli 20-vuotta vanhoja.
 +
 
 +
Säynettä voi pyydystää verkolla, mato-ongella tai heittouistimella (lippauistin ja pienet kalaa jäljittelevät uistimet toimivat hyvin), mutta myös [[rysä|rysiä]] ja pitkäsiimoja käytetään. Säyneen taloudellinen merkitys on hyvin pieni.
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
== Aiheesta muualla ==
 +
 
 +
*[http://www.rktl.fi/kala/tietoa_kalalajeista/sayne/ RKTL Kala-atlas: Säyne]
 +
 
 +
 
 +
 
 +
[[Luokka:Särkikalat]]

Huomaa, että kuka tahansa voi muokata, muuttaa ja poistaa kaikkia sivustolle tekemiäsi lisäyksiä ja muutoksia. Muokkaamalla sivustoa luovutat sivuston käyttäjille tämän oikeuden ja takaat, että lisäämäsi aineisto on joko itse kirjoittamaasi tai peräisin jostain vapaasta lähteestä. Lisätietoja sivulla Kalapedia:Tekijänoikeudet. TEKIJÄNOIKEUDEN ALAISEN MATERIAALIN KÄYTTÄMINEN ILMAN LUPAA ON EHDOTTOMASTI KIELLETTYÄ!

Peruuta Muokkausohjeet (avautuu uuteen ikkunaan)