UL vieheet

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 19. kesäkuuta 2010 kello 12.08 käyttäjän Szczupak (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vaaput:[muokkaa]

Countdown 3cm ja Mini Fat Rap 3cm

Vaaput ovat useimpien UL-kalastajien suosikkivieheitä. UL-vaappuja valmistetaan aika paljon. Myös Rapala valmistaa useista malleistaan myös UL-kokoja. Varsinkin CountDownit ovat hyvin suosittuja ahventenkalastajien keskuudessa. Useimmat UL-vaaput ovat kelluvia joilla pääsee jonnekkin metrin paikkeille. Onhan niitä semmoisiakin UL-vaappuja joilla pääsee useampaakin metriin,mutta ne ovat selvästi vähemmistö. Vaaput soveltuvat melkein kaikille Suomen luonnollisille kaloille: ahvenille, hauille, taimenille, siioille, kirjolohille jne. Kyllähän näitä riittäisi vielä paljon pidemmäksikin listaksi, mutta ei siitä nyt enempää. Huonolla syönnillä UL-välineillä ja vaapuilla kalastavan saalispussi on todennäköisesti huomattavasti painavempi kuin jättihauki-välineillä kalastavan. Yksi UL-vaappujen miinuksista on niiden hinta, jonka takia monet tekevät vaappunsa itse, vaikka eihän se ole ainoa syy siinä. Vaaput ovat melkein aina viehetyyppi joka löytyy UL-uistelijan siiman päästä.


Leechit:[muokkaa]

Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
Rohmu-liitsejä

Nykyisin paljon yleistyneet Leechit ovat vakiinnuttanut paikkansa erityisesti koskikalastajien kalapakissa. Leecheillä kalastetaan samanlailla kun jigeillä. Kaikki varmaan tietävät miten jigeillä kalastetaan ja jos ei tiedä niin siitä sitten myöhemmin. Leecheilläkin saa oikeastaan samoja kaloja kuin vaapuillakin. Leechejä on todella helppo valmistaa itse ja voi ottaa vaikka reissulle mukaan tarvikkeet jotta voi tehdä paikan päällä olosuhteisiin sopivan leechin. Jos ei omia viitsi tehdä niin aina leechejä saa kaupoista ja vielä hyvin laadukkaitakin. Mutta ne myös maksavat huomattavasti enemmän kuin oma tekemä.


Lipat:[muokkaa]

Blue Foxin ja Meppsin pikkulippoja

Lipat ovat ainakin itselläni jääneet vähän jigien, vaappujen ja leechien varjoon mikä ei kuitenkaan tarkoita sitä että lipoilla ei kalaa saisi. Useimmilla lipoilla on pahana tapana kiertää siimaa. Rapala on kehittänyt systeemin, joka lopettaa lippojen siimakiertämisen. Muilla lipoilla kalastava voi välttää tämän ongelman käyttämällä leikaria. Keskikesällä lipoilla tulee hyvin ahventa aivan pinnasta. Melkein aina lipat uivat 0m-0,5m pinnasta, joten kauhean syvälle lipoilla ei päästä.


Jigit:[muokkaa]

Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
Pieniä toukkajigejä

Jigit ovat vaappujen lisäksi yksi suosituimmista viehetyypeistä. Vieläkin useat kelaavat jigit suoraan sisään ja ihmettelevät kun ei kalaa tule ja kuitenkin kaikki jigejä niin kehuu. Se johtuu melkein kokonaan uittotekniikasta, joten tässä tulee ohjeet: Heitä jigi veteen ja anna vajota kokonaan pohjaan. Huomaat siimasta tai tunnet vavassa kun jigi on pohjassa, tosin jos on hyvä syönti kala saattaa ottaa hieman ennen pohjaa tai juuri kuin jigi osuu pohjaan joten ole tarkkana. Kun jigi on pohjassa on aika suorittaa ensimmäinen nosto. Nosta vapaa suoraan ylöspäin jonka jälkeen aseta vapa taas normaali asentoon ja kelaa tyhjät pois jotta tuntuma jigiin säilyisi. Nostojen pituutta voi vaihdella isoista nostoista jigin pieneen nypyttelyyn. Toista tätä liikesarjaa niin kauan kunnes jigi on veneen alla tai rannalla kalastaessasi aivan rannassa. Jigejä on erilaisia kuten toukka-, kala-, matojigejä. Sitten on rapuja yms. Jigeillä varmaan useiten saadaan ne isoimmat ahvenet UL-välineillä koska jigeillä pääsee aivan pohjaan toisin kuin esim. lipoilla.


Lusikat:[muokkaa]

Lusikoilla kalastamisesta minulla ei ole paljoa kokemusta, mutta perusasia on että varsinkin solakat lusikat lentävät hyvin. Lusikat yleensä uivat aika pinnassa. Toki on niitä poikkeuksia jotka ui syvemmälläkin. Jotkut lusikat pyörivät uidessaan 360° ja näin myös kiertävät siimaa, joten myös joissain lusikoissa kannattaa käyttää hyvää leikaria. Lusikat kalastavat myös hyvin ja niitä kannattaa tarjota erityisesti ainakin lohikaloille.

Lähteet[muokkaa]

Teksti: Tommi Pyykkö aka UL_Tommi