Kalastusharrastuksen alkeet

0

Suomi on tuhansien järvien maa, ja harvassa ovat he joiden lapsuuteen ei ole kuulunut kalassa käyminen, tulipa saalista tai ei. Kalastus on myös kymmenien tuhansien suomalaisten harrastus, ja joillekin jopa intohimo. Kesäisen ja syksyisen harrastamisen lisäksi se voi viedä myös ulkomaille eksoottisempien kalojen perässä.

Kalastusharrastuksen suosio ei ole yllättävää, sillä se soveltuu melkeinpä kaikille: yhtä hyvin niille, jotka haluavat harrastaa yhdessä toisten kanssa, kuin niillekin, jotka haluavat hiljentyä yksin harrastuksen parissa. Se on myös harrastus, joka ei vaadi aina hirveän paljon suunnittelua, vaan vesistöjen läheisyyden.

Mutta mitä kalastusharrastuksesta pitäisi tietää, jos haluat päästä siihen kesällä kunnolla kiinni?

Luvat kuntoon ensin

Ennen kuin ryntäät vapaostoksille, huolehdi siitä että ymmärrät millaisia sääntöjä ja käytäntöjä kalastamiseen liittyy. Vastuulliseen kalastamiseen liittyy kalojen huomioon ottaminen, eli saalista on käsiteltävä asianmukaisesti ja kunnioittavasti.

Lisäksi kalastaminen vaatii joissakin tapauksissa kalastonhoitomaksun maksamista. Tämä riippuu paljon kalastajan iästä, kalastusvälineestä ja missä kalastus tapahtuu.

Esimerkiksi onkiminen ja pilkkiminen yhdellä vavalla on maksutonta kaikille eikä vaadi lupaa. Viehekalastus yhdellä vieheellä sen sijaan vaatii kalastonhoitomaksun maksamisen kaikilta 18-64-vuotiailta. Usealla vavalla kalastaminen puolestaan vaatii sekä kalastonhoitomaksun maksamista että vesialueen omistajan lupaa, eli jos tarkoituksena on kalastaa usealla vavalla, on hyvä olla tarkkana lupien kanssa ja suunnitella hyvin.

Suomen valtio omistaa paljon vesialueita ja kalastuslupia näille alueille myy Metsähallitus.
Kalastonhoitomaksun hinta on 45 euroa (vuonna 2022). Kuitti maksetusta kalastonhoitomaksusta on hyvä pitää mukana kalastusreissulla, jotta sen voi tarvittaessa näyttää viranomaisille jos maksun suorittamista tarkistetaan.

Tunne saaliisi

Vastuulliseen kalastusharrastukseen kuuluu eri kalojen pyyntimittojen ja rauhoitusaikojen tunteminen. Alin sallittu pyyntimitta on määritelty kalalajeittain, esimerkiksi taimenen kohdalla se on useimmissa tapauksissa 50 senttimetrin paikkeilla ja lohen kohdalla 60 senttiä. Tätä pienemmät saaliit on päästettävä välittömästi takaisin veteen.

Huomaa, että joillakin vesialueilla on olemassa myös rajoituksia kalojen enimmäismitan suhteen. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että erityisen suuret yksilöt on suojeltu ja jos satut sellaisen kalareissulla nappaamaan, on hyvä olla tietoinen rajoituksista.

Rahoitusaikojen suhteen on myös tärkeää olla tarkkana, sillä kalakannan tasapainon ylläpitäminen edellyttää että kaikki kalastajat kunnioittavat kalojen luontaisia lisääntymisaikoja.

Kalastusvälineet kuntoon

Kalastus on siinä mielessä tasa-arvoinen harrastus, että siitä voi nauttia myös lähestulkoon nollabudjetilla. Perinteinen, yksinkertainen onkivapa maksaa 15-20 euroa ja tämän lisäksi voit halutessasi ostaa onkimatoja parilla eurolla jos et halua kaivella niitä itse. Ja sanko on hyvä olla matkassa saalista varten. Alkuun pääsee siis hyvinkin vaatimattomalla budjetilla.

Koska kalastus on kuitenkin harrastus, joka vie helposti mukanaan, on harrastukselle kovin vihkiytyneet sijoittaneet kalastamiseen isojakin summia. Itse kalastusvälineet voivat nopeasti maksaa tuhansia euroa, ja tämän lisäksi hankintalistalla voi olla nopeasti vene ja jopa kalastusmökki. Hyvin yksinkertaisen soutuveneen saa jo noin 1000 eurolla, mutta monen kalastajan suosimat veneet puolestaan maksavat jopa kymmeniä tuhansia euroja. Jos olet aikeissa sijoittaa kalastusharrastukseen, kilpailuta lainat ennen kuin ostat veneen, jotta tiedät saavasi venelainalle parhaan hinnan.

Share.

About Author

Leave A Reply