Kalassa.net Keskustelut

Kalastuslajit => Pilkintä => Topic started by: ALEE on October 23, 2008, 15:39:00

Title: Pilkintä metsälammilla
Post by: ALEE on October 23, 2008, 15:39:00
Elikkä millä ja mistä paikoista pilkitte metsälammilla?
Ite kävin viime talvena muutaman kerran läheisillä metsälammilla pilkillä, mutta mitään en saanut :-(
Kokeilin erilaisista paikoista ja erilaisilla pilkeillä. Nii kertokaas te kokeneemmat vähän vinkkejä :wink:
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: perza on October 23, 2008, 16:29:09
Kyllähän nuo metsälammet ovat aika vaikeita paikkoja keskitalvella paksun lumen aikaan ja nyt puhun sitten oikeasti "metsälammista". Meinaan vaan kun monet kerrat olen kuullut puhuttavan lampikalastuksesta ja sitten ko. paikkam istä puhutaan on pai kilometriä pitkä ja 500m leveä järvi.

Mun mielestä metsä lampi on sellanen pieni max. 500-1000m metriä pitkä ja se on oikeasti metsässä.

No se siitä lammen määritelmästä ja itse asiaan, eli mesälammet on hyviä paikkoja ainakin alkutalvesta ensimmäisillä jäillä. Monet lammet on tummavetisiä ja matalia joten paksu lumi kerros ei välttämättä ole hyväksi(häviää se vähäinenkin valo sieltä jään alta).
Keväällä sitten kun lumi sulaa pois ollaan taas uudessa tilanteessä jolloin sitä valoa taas vähän enemmän jään allle menee ja tuntus että kalat ovat silloin aktiivisempiakin ja ottavat paremmin pilkkiin.
Paikat nyt tuntus olevan samat keväällä kuin syksylläkin.
pienten purojen/ojien suille kertyy monesti kalaa ja ne onkin varteenotettavia pilkki paikkoja. Tietysti jos lampi on matala 1-2 metriä vettä, mutta keskellä joku syvempi monttu niin sieltä syvemmän montun reunoilta kannattaa koittaa. Keväällä syntyvät uveavannot kannattaaa myös testata.
Talvella sitten kun lammen jään päällä on lunta parikymmentä senttiä niin kannattaa porata johonkin kohtaan muutamia reikiä parin metrin välein, näin saadaan pieni vähän valoisampi kohta lampeen ja sinne alkaa kertyä pikkukalaa jonka perässä sitten isommat tulevat.  pitää muistaa että jossain paikassa ei saa olla kuin se yksi reikä ja sekin sohjon peitossa ettei vaan valoa pääsis jään alle.
Sitten ihan myöhään keväällä "viimeisillä" jäillä kalaa saattaa tulla hyvinkin ihan jään alta ja tuo johtuu sitä että jään pinnalle muodostunut hapekas vesi menee jään läpi ja hapettaa sitä jään alla olevaa lampivettä. Pienissä lammissa kuitenkin tuota happea on varsin rajalliset määrät. Hapekas vesi kun on siinä aivan pinnalla eli heti jään alla niin kalat tulevat siihen ihan jään alle ja siitä niitä on helppo sitten onkia vaikka morrilla tai pienellä tasarilla.

Se pitää kuitenkin muistaa että nämä kikat ei toimi joka paikassa!
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Tasuriman on October 25, 2008, 11:07:21
Perza puhuu asiaa.

Metsälammet näyttävät menevän lumien ajaksi tukkoon, eikä niistä kalaa silloin helpolla saa, jos saa ollenkaan. Nyt on tietysti se poikkeustapaus jossakin ja jostakin löytyy juuri sellainen lampi, joka on parhaimmillaan paksujen lumien aikaan. Yleensä siis metsälammet eivät ole hyviä kalapaikkoja lumien pimentäessä jäänalaisen maailman.
     Yleensä siis lammilla kannattaa käydä alkukaudesta, kun lumi (ja jää ) ei vielä ole kovin paksua. ja sitten kevätpuolella, kun lumi alkaa olla jäältä sulanut.

 Mahdollisia syitä tähän on sitten. Lampi on umpivesistö, jossa ei vesi vaihdu ja happitilanne saattaa käydä heikoksi. Samoin pimeys aiheuttaa planktonintuotannon pysähtymisen. Ravintoketjun alkupään puuttuminen pakottaa planktoninsyöjät paastolle, joten ei ole luultavaa, että lammissa on minkään lajin helppoa löytää ravintoa talvella. Heikko happi ja ravintotilanne pakottanee lampien kalat jurottamaan lähes säästöliekillä pahimman ajan yli.
  Tilannehan muuttuu keväällä rajusti, kun päivät alkavat olla pitkiä ja valo tulee jäälle aina ylempää ja vielä sulamisvedet alkavat korjata happitilannetta .

      Syyspuolella ja alkutalvesta, kun ravintoa vielä on  kalat syövät energiavarastoa talveksi ja silloin lammilta saattaa saada melkoisiakin saaliita. Omien kokemusteni mukaan ainakin tummavetisillä metsälammilla jyrkähköt rannat ovat kalojen suosiossa.  Itselläni on mahdollisuus käydä alueella, jossa lyhyen matkan sisällä on toistakymmentä pikkuvesistöä. Osa lampia, osa pikkujärviä.
   Otetaan esimerkkilampi alueelta ja katsotaan pilkkipaikat.

   Lampi on karkeasti katsottuna paksun ja lyhyen Y kirjaimen muotoinen. Vasemman yläsakaran muodostama lahdelma päättyy jyrkkään rantapenkkaa, jonka edustalla kasvaa harvahkosti järvikortetta. Heti ruohikon laidassa on vettä 1½ metriä.  Ranta jatkuu kivikkoisena kuruna ja oletettavasti suurin osa lampeen tulevasta vedestä valuu täältä maakerrosten läpi. Rannoilla kasvaa vankkaa kuusimetsää.

  Oiikean yläsakaran erottaa vasemmasta korkea kallioniemi, jonka kärjessä on vesirajaan jäänyt valtava siirtolohkare. Aivan lohkareen juurella on vettä reilu 2 metriä. Niemekkeen jälkeen oikeanpuoleisen sakaran ranta on jyrkkään viettävää kivipohjaa aina lahdenpohjukkaan asti. Täällä ranta alkaa muuttua alavammaksi ja koivua kasvavaksi. Vettä rantapenkan edustalta löytyy vielä metrin verran.
   Lammen parhaat ottipaikat löytyvät näiltä alueilta.  Aivan vasemman sakaran ruohikkolaidoista noin viiden metrin etäisyydelle. Keskemmällä lampea pn syvempää vettä ( 5 -8 metriin ) eikä sieltä löydä kalaa alkukaudesta, eikä keväälläkään.

 Y kirjaimen "jalka" on matalapohjainen lahti, josta lähtee puro , jota majava säännöstelee. Puron suun tuntumassa on vielä yksi onkipaikka. Vettä noin puoli metriä ja pehmeä mutapohja.

  Lampi on kooltaan tyypillinen näillä alueilla . Y kirjaimen pohjasta molempien "sakaroitten" kärkeen n. 200 metriä.
   
Vaikka luulisi kalojen keväällä olevan nälkiintyneitä ja laihoja, ei asia ole näin yksinkertainen. Varsin usein tulee isompia petokaloja ( ahven ja hauki), jotka ovat keväällä hyväkuntoisia ja lihavia. Vatsaontelossa on paksu rasvakerros , joten nälkiintyneitä ne eivät ole. Ilmeisesti syystankkaus isojen ja kalaravinnolla olevien yksilöiden kohdalla on helpommin onnistuvaa ja ne saavat talveksi energiaa riittävästi. Sitten on se " miljoonaveljesten" joukkio, pikkuassut, jotka eivät ole pääseet sen rajan yli, että olisivat kasvaneet saalistajiksi.  Pieniä mustia lampiahvenia, joilla on suhteellisen iso pää ja peratessa päänpoiston jälkeen ei käteen jää, kuin tikkuaskin mittainen tirri.
   Mutta niitä isoja, niitä kannattaa käydä lammilla etsimässä. Vaikka niitä ei paljoa ole, ne eivät lopu. Kun saa isoja lammesta pois, kasvaa aina tilalle uusia. Suurimman koskaan saamani ahvenen olen saanut pienestä metsälammesta. ( Punaisella tasurilla) En malttanut olla tuota sanomatta.
 
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: perza on October 30, 2008, 01:25:54
No nyt tuli ammattilaisen vastaus!
Olipa siellä itsellekkin pientä vinkkiä.
Lisätään nyt yks juttu tähän eli jos haluaa pikku metsä/suo lammista erityisesti matalista lammista onkia pikku ahvenia niin kannattaa ehdottomasti koittaa keväällä onkia todella matalasta siis ihan sellaisista syvyyksistä kuin 10-30cm!

Tuo on huomattu ainakin parilla lammella viimesen parin talven aikana. Etenkin suo laita on semmosta mistä kannattaa koittaa. Toki siellä seassa on niitä isompiakin ja se se vasta säikäyttää kun eka olet onkinut morrilla paljon pientä tirriä ja yks kaks paukahtaa se lammen vanha ja viisas kiinni. tosin monesti tuossa tilanteessa on siima poikki tai sitten onnellisesti jos käy niin kala on jäällä.
Se on varsin terapeuttista pitkän talven jälkeen(kelle on ja kelle ei)onkia 20cm siimalla pienellä morrilla äkäisiä pieniä tirriäisiä kun niitä tosissaan tulee kun sieltä kuuluisasta esterin takalistosta.
Yksi lampi oli viime talvena siitä ihmeellinen tai no ihmeellinen ja ihmeellinen, mutta lammen rannat oli 2-10metriä suota ja suolle meni semmosia metristä kolmeen metriin aukkoja ja noissa aukoissa 50cm vedellä oli kalat. Tuolla kyseisellä lammella tuli käytyä keskellä talvea ja tarkoitus oli käydä myös keväällä, mutta unohtui. Se oli vaan varmaan ohi hiihtävien ihmisten mielestä ihmeellistä kun jätkät onkii keskellä suota. Kyseinen lampi on ehkä 100metriä pitkä joka on ohkasimmasta kohdasta vain parikymmentä metriä leveä eli tavallaan kaksi osainen lampi. Molemmista puolista löytyy montut jossa vettä syvimmillään 15metriä eli aika syvät "kuopat" noin pieneen lampeen. Muutenkin jyrkkä reunainen lampi, jonka takia lähellä suota ja mättäitä pystyi onkimaan.
Montut kuulema syntyneet sodan aikaisista pommituksista, mutta ei sitä tiedä varmaksi.

No meni vähän ohi aiheenkin mutta sallittakoon tämän kerran...

tossa fiilistely kuva viime syksyltä 24.11.2007

(http://img158.imageshack.us/img158/4692/kestrs1.jpg)
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: pilkkiäijä on October 30, 2008, 09:14:37
Niinhän se on.

Itsellä ei ole paljoa kokemusta metsälammilla pilkkimisestä, mutta ne muutamat kerrat mitä sellaisilla olen käynyt, ovat osoittautuneet ihan hyviksi pilkkipaikoiksi

Teen usein sillain, että heti kun pääsen jäälle, niin testaan jään paksuuden. Sen jälkeen testaan kuinka syvärantainen järvi on ja sitten teen 3-10 avantoa 2-20m päähän rannasta. Sitten menen kaikki avannot vaikka pienellä tasurilla tai pystärillä nopeasti läpi (n.10 nyppäystä/avanto) ja jos se ei anna saalista niin etsin paremman näköisen paikan jostain kauempaa ja teen samat rituaalit.

Kuten Perza sanoikin, niin kalat voivat löytyä aivan matalasta, jossa vettä on reilusti alle puolimetriä. Usein tulee sellaisesta syvyydestä paljon ja isojakin ahvenia joskus. Nämä tälläiset paikat ei tarvitse olla kun vähän yli metrin rannasta. Sellaisesta on mielenkiintoista vedellä ahvenia kun ei koskaan tiedä minkä kokoinen kala tulee.

Tästä syvemmällä pilkkimisestä en oikeastaan tiedä mitään, kun teen vaan enintään sillain kun vaihdan järven puolelta toiselle, niin kokeilen siitä syvemmästä muutaman kerran. Eipä ole vielä ainakaan tuottanut tulosta.

Parhaita paikkoja esim. Niemen nokat, pienet lahdet, kivikkojen vierustat, kaislikkoiset tai muuten kasvilliset rannat ja varsinkin sellaiset todella nopeasti syvenevät rannat. Kalat on usein 5-15cm, mutta kyllä suuressa osassa noita metsälampia piilottelee se "Peto"!  :wink:

Siinä oma näkemykseni metsälampipilkinnästä.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: jänö3 on November 02, 2008, 20:04:56
Viime vuonna kävin yhellä minilammella pilkillä kaverin kanssa. Siellä on pelkää ahventa. Pilkittiin varmaan joku 2h ja ei montaa hyvän kokosta kotiin saatu mutta kyllä oli niitä pieniä ihan mahottomasti. Koko ajan tuli minulla morri ja kaverilla pystypilkki. Välillä vaihettiin paikkoja kun ei jaksanut niitä pieniä nostella kokoaikaa. Yhen ison ahvenen kaveri sai ihan keskeltä lampea pienellä oudolla tasapainolla jolla ei sitten muuta tullutkaan reissulla. Nyt kun jäät tulee niin lähetään kaverin kanssa koittamaan nousisko se iso vielä. :roll:
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Mind_Flayer on November 03, 2008, 14:23:55
Niin kohtahan sitä pääsee taas pilkkiään uittelemaan. Itsellä suurin osa pilkkikokemuksista lähes pelkästään metsälammilta, jos otetaan huomioon vain luonnonkalat(ahven, särki jne.). Paikkoja on uran aikana ollut useita ja vesistöt vaihdelleet karusta kallioiden ympäröimistä lammista reheviin majavan patoamiin lampiin. Parhaiten saalista olen saanut tällaiselta majavan patoamalta lammelta. Ensimmäisiä reissuja tälle lammelle tehdessäni ahventen koko oli sen kokoiseen vesistöön verrattuna melko hyvä, kun saaliiksi saadut kalat olivat järjestään +100g isoimpien lähennellessä 400g-500g. Vuosien saatossa tästä lammesta kuitenkin nämä isot kalat hävisivät kovan kalastuspaineen takia, mutta edelleen sieltä voi onnekas kalamies saada pannulle asti tätä isompaa ahventa. Parhaiten tältä lammelta saalista on noussut kevättalvella, kun lumet ovat hävinneet jään päältä ja toisaalta aivan ensijäiltäkin on saalista noussut. Huomioitavaa tälläkin kuten monella muullakin lammella on se, että kaloja nousi vain muutamasta paikasta. Pyytövälineinä toimivat perinteiset tapsimorrit ja pystypilkit kärpäsentoukilla tai kastemadoilla höystettyinä. Keväällä kalaa sai hyvin myös värikoukuilla.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: perza on November 03, 2008, 17:01:48
Tähän vielä yks vinkki laitettava vaikkakin aika itsestään selvyys.
Eli jos lammessa on todella paljon kasvustoa heinää, lummetta ja muuta sellaista eli on siis matalasta lammesta kyse niin pilkkipaikat kannattaa ettiä kesällä veneellä valmiiksi jos siihen vaan on mahdollisuus. Eli etsii sellaisia pieniä kohtia kasvuston seasta missä ei kasva mitään. Sen kohdan ei tarvitse olla kuin metri kertaa metri. Monesti lammissa mitkä on umpeen kasvaneet kasvustoa noita onkaloita on missä kasvia ei kasva, sitä en teidä miten ne syntyvät mutta ehkä majavalla on jotain tekemistä niiden kanssa.

Luonnollisesti kirkkailla alkujäillä nuo kasvit näkee jään läpi ja kohdat jossa kasvia ei ole löytyy helposti ja voi saada hyvinkin ahvenia. Talvella lumen peitossa olevan jään läpi on vähän hankala nähdä kasveja, mutta jos kairan mukana alkaa heiniä nosta niin vaihtaa paikkaa.

Ite viime talvena tuommoisessa lammessa kävin muutaman kerran ja kun oppi tietämään ne muutamat kohdat misä kasvustoa ei ole niin kalaakin tuli, vaikka ei mitään hirmu saaliita. Kerran osui joku pieni parvi kolleen ja semmosta syöntiä ei vielä ole toista kohilla sattunut. Semmosta keskipainoltaan 150-200g luokkaa olevia ahvenia tuli 15kpl, mutta aikaa ei tosiaan mennyt paria minuuttia kaumpaa. Senkun ässä tasarin puotti ni samalla sai jo nostaa. Hyvä että jään alle tasapaino kerkesi kun oli ahven jo kiinni. Sitten syönti loppui kuin seinään ja vain muutama ahven sieltä täältä tuli.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: verpil on November 05, 2008, 17:39:48
ite oon saanu metsälammilta kaikkein parhaiten kalaa :D ! kaiken näköset pienet pystypilkit toimii ja miksei isommatkin jos lammessa on haukia !
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: jcuster on November 12, 2008, 01:02:50
jeps... kohta alkaa taas olemaan paras metsälampikausi käsillä.

yksi erittäin tärkeä asia on noilta aiemmilta vuosilta tarttunut mukaan, nimittäin jään paksuuden tarkkailu ja pilkkimisyvyyden sovitus sen mukaan..
kovin monella lammella on lähteikköä erityisesti rantojen lähellä, aivan ensijäillä saattaa olla rantapenkan vierustat vielä sulanakin. joissakin paikoissa näyttivät viime talvena pysyvän penkat auki koko talven... kalat löytyvät monesti matalastakin: ensimmäiseksi ei kannata keskelle lampea pyrkiä. hatuttaa huomattavasti vähemmän upota vyötäisiä myöten kuin kaulaan asti.

joten varovaisuutta varaslähtöihin, eikä niistä kellunta- tai paukkuliiveistä ole ainakaan haittaa lammillakaan.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Dymaster on November 12, 2008, 12:29:18
Lammet ovat varsin haasteellisia pyydettäviä. Usein kalapaikat löytyvät pieneltä ja usein yllättävältäkin paikalta. Hyvissä paikoissa olen huomannut lisäksi vuosikohtaista vaihtelua. Yleisimmin kalat löytyvät poikkeuksellisten pohjamuotojen läheltä, sulien laidoilta sekä paikoista, joissa kasvaa kesäisin kasvillisuutta. Erityisesti lampi, josta ei ole aikaisempaa kokemusta opetuttaa kalastaa herkästi ensimmäisellä pyyntikerralla. Monesti kalaa pyydetään "rappaamalla" pientä aluetta tehokkaasti, usein mormuskalla. Näin täälläpäin on kisoja voitettu  8-)
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Vihernieriä on November 15, 2008, 21:06:58
Ite oon ainakin pilkkiny ässä tasureilla ja pystyllä, mut aika pientä on tullu yleensä  :|
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: verpil on November 17, 2008, 16:06:21
Ite oon ainakin pilkkiny ässä tasureilla ja pystyllä, mut aika pientä on tullu yleensä  :|

itelläki on sama onkelma et tulee vaan pientä kalaa.... mut minä oon huomannu parhaiksi pilkeiksi kaiken näköiset hopeiset pilkit
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: jcuster on November 18, 2008, 00:07:48
normaalia tapsisatsia yleensä käytän, tasapaino ja morri testataan jossakin vaiheessa reissua jos on syönnissä jotakin isompaan kalaan viittaavaa.

valkoisella kirpulla ja 0,12 siimalla nousi metsälammelta viime talven suurin ahvenkin, joskaan ei mikään rekisteriin kelpaava ollut. hiton mukava nostaa kuitenkin.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: arttu.s on November 23, 2008, 11:49:18
kyllä niillä pystyillä mehtälammilta tullee,mehtälammissa on se huono puoli että kalan koko on meleko pientä :cry:
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: pro-onkija on November 23, 2008, 16:20:26
Tartteisin vinkkejä sellasiin metsä lampeen jonka vesi on kirkas ja tooooosi syvä ehkä jopa 10m ja heti rannassa n2-3m. Lampi ei ole kooltaan kovinkaan iso.
 
(http://img141.imageshack.us/img141/2994/kuva2fx2.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img141.imageshack.us/img141/kuva2fx2.jpg/1/w800.png) (http://g.imageshack.us/img141/kuva2fx2.jpg/1/)
Vielä kuva lammesta, että se olisi helpompi hahmottaa.  :wink:
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Hemulisoturi on November 23, 2008, 18:57:13
Tuon kuvan perusteella ainakaan rantamuodoista ei voi mitään johdatella.  :-P
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: vainaja on November 23, 2008, 20:03:46
Viittisitkö laittaa linkin tosta kartasta ni saisin esille parempaa karttakuvaa, jossa näkyy mm. veden syvyys?
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: pro-onkija on November 25, 2008, 19:06:24
Viittisitkö laittaa linkin tosta kartasta ni saisin esille parempaa karttakuvaa, jossa näkyy mm. veden syvyys?
Ei onnistu ku tuo kuva on otettu googlen reittihausta. Laitoin kuvan siks, että sen lammen sais paremmin hahmotettuu.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Tasuriman on November 27, 2008, 18:23:04
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanhaku/paikannimihaku.html?map.x=315&map.y=306&cx=4445846&cy=6872464&scale=16000&tool=suurenna&styles=normal&lang=FI&tool=suurenna.

Onko kyseessä tämä lampi?

 "Tartteisin vinkkejä sellasiin metsä lampeen jonka vesi on kirkas ja tooooosi syvä ehkä jopa 10m ja heti rannassa n2-3m. Lampi ei ole kooltaan kovinkaan iso."

Paikoilla, joissa itse käyn on pari lampea, jota voisin verrata tuohon kyselemääsi.

 Parhaita ottipaikkoja on yleensä kohtalaisen lähellä rantoja olevat alueet. Vettä 0.3m-5 m. Haukea on tullut syvemmältäkin.  Tuossa jyrkänteen edessä voisi olla kokeilemisen arvoinen alue. n. 2 - 3 metrin syvyydellä pitkin rantaviivaa muutamia reikiä paljastaa asian. Tuo niemenkärjen ympäristö ja lahdenpohjat kannattaa myös käydä testaamassa.  Tuon kokoinen lampi on kohtalaisen helposti tutkittavissa läpikotaisin.  Jos, ja kun rantojen tuntumassa on ruohikkokaistaleita, niin kannattaa kokeilla aivan niiden edustalta.
   Ehkä ainoa varteenotettava vinkki. Vaikka lammessa on tosi syvää, niin älä vierasta onkimista alle metrin syvyyksissä. Monesti olen itse yllättynyt iloisesti aivan matalissa vesissä onkiessa.

  Kireitä siimoja.

Tasuriman

  ps.  Kerrothan, kuinka lampi antoi saalista
 
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: kalasa on November 27, 2008, 19:31:23
Metsälampireissu kannattaa tehdä silloin kun jäällä ei vielä ole lunta, paksun lumen aikaan on kala hukassa. Toinen ajankohta tietysti loppukevät ja viimeiset jäät (tipuin muuten viimekeväänä)


Siis ainakin matalissa ja tummavetisissä lammissa on näin.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Mizcu on January 01, 2009, 20:57:33
Monet näistä havainnoista ovat tainneet jo tullakin mutta sopiihan niitä silti vahvistaa. Puhun nyt siis enimmäkseen ahvenen pilkkimisestä.

Metsälammet siis tosiaankin ovat parhaimmillaan silloin kun valoa on jään alla runsaasti, eli useimmiten syys- ja kevätjäillä. Myös pitkän suojakelin
jälkeen kannattaa kokeilla, mikäli se on sulattanut jäältä lumet pois. Monesti olen huomannut että pikkuahven saattaa syödäkin ihan hyvin vaikka lunta olisi 20cm mutta isot ovat silloin useimmiten hukassa. Oma käsitykseni eräästä melko tutusta lammesta muuttui täysin tänä syksynä kun pääsin pilkkimään kirkkaille jäille. Ennen ajattelin sen olevan täynnä pelkkiä pieniä (alle 50g) ahvenia, joita tuli kohtalaisen hyvin läpi talven, mutta sitten törmäsin muutamaan otteeseen parviin joiden keskipaino lähentelikin jo kahtasataa grammaa.
     En ole omilla lampivesillä saanut ikinä hyvin kalaa alle metrin vedestä. Useimmiten paras syönti on jyllännyt 2-5 metriä syvillä alueilla. Tämä voi kuitenkin johtua siitä että kyseisillä lammilla on melko kirkas vesi. Sameavetisissä paikoissa tämä matalan paikan filosofia toimii varmaankin paremmin.
     Pilkeistä voin sanoa sen verran oman kokemuksen mukaan ne ovat pitkälti paikkakohtaisia. Itselläni on toiminut parhaiten Hopea-Messinki - värinen Viima ja keskikokoiset ja pienet tasapainot.

Kannattaa ehdottomasti käydä pilkillä metsälammilla. Voivat parhaimmillaan olla erittäin antoisia kalapaikkoja.
Tänä aamuna saalista eräältä hyvin pienltä lammelta parin tunnin aikana 3,5kg.  :wink:
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: ALEE on January 14, 2009, 16:48:04
Nyt taas pari kertaa käyty yhellä metsälammella tänä talvena, mitään ei taaskaan kyllä tullu :-( Viikonloppuna varmaan sit toiselle metsälammelle, sieltä ollaan kesällä saatu vähän kookkaampaa ahventa, josko sieltä nappais :-)
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Loimu on January 19, 2009, 15:41:54
Oletteko saaneet metsälammilta kalaa myöhemmin iltapäivällä?
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Jolla on January 19, 2009, 18:18:13
Harvemmin, yleensä se paras syönti on talvella ollut aamupäivällä.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Loimu on January 25, 2009, 20:43:54
Milloin kannattaisi käydä metsälammella kalassa? Keväällä kenties?
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: SUURkalastaja jyväskyläst on January 25, 2009, 22:06:35
Milloin kannattaisi käydä metsälammella kalassa? Keväällä kenties?
Milloin tahansa, tosin kevättalvi luultavasti paras vuodenaika. Niinkun jokapaikassa jossa olen käynyt.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: JuP3 on January 25, 2009, 22:39:46
Omasta mielestäni syksyn vähälumiset ensijäät hakkaa kyllä kevättalven 100-0. Kalasaaliit vuosien aikana ovat sen osoittaneet, joten keväällä on ollut parempi istua suuremmilla vesillä. :wink:
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Tasuriman on January 26, 2009, 19:29:28
Oletteko saaneet metsälammilta kalaa myöhemmin iltapäivällä?

   Kyllä!   Kaikkien aikojen syöntihuippu  kohdallani on osunutkin juuri keväiselle iltapuolelle.
Oltiin kaverin kanssa kevätpuolella iltapilkillä ja hieman ennen, kuin aurinko painui puunlatvojen taa, alkoi oikein hirmusyönti. Alle metrin vedessä alkoi ukkoahven iskeä urakalla tasuriin. Syöntiä kesti ehkä 15- 20 minuuttia , mutta todella rajuna. heti, kun pilkki ehti jään alle, sitä vietiin. Tuollasta ½ kilosesta - 800grammaseen tuli jäälle solkenaan. Suurempiakin oli kiinni, mutta oltiin niin kuumana itsekin, että ei maltettu kunnolla jäädä väsyttelemään ja siimat napsahtelivat poikki useammankin kerran. Meni siinä aikaa hukkaan kuitenkin solmiessa viehelukkoja uudelleen. Olisi kannattanut käyttää se aika viisaammin isojen väsyttelyyn.
     Syönti lopui sitten, kuin seinään. kytättiin hämärään asti, mutta ei se enää uudelleen alkanut. Toistamiseen ei sitten olla samanlaiseen rynnäkköön samalla lammella osuttu.

   Lammilla syönti yleensä jaksottuu alkukauden lähes lumettomille jäille ja sitten keväälle, kun lumet taas ovat jo jäältä kadonneet. juuri tuo syyspuoli onkin yleensä lampien parasta ottiaikaa, mutta kuten tuossa edellä kerroin, ei kevätkausikaan huono ole.

Tasuriman
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Zinkki on January 26, 2009, 19:31:01
Syys- ja kevätpuolen paremmuus vaihtelee paikkakohtaisesti niinkuin kaikki muukin. Itselläni on parempia kokemuksia syys-kuin kevätpuolesta, mutta aivan viimeisillä jäillä en ole lampipilkintää harrastanutkaan.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Handyy on April 08, 2009, 19:58:34
Vaikeita paikkoja keskitalvella, mutta ykkösjäillä ja keväällä voi onnistaa. Itse käyn
aina heti kun jäitä tulee niin metsälammilla ja saa niistä kalaa mutta harvemmin mitään kunnon
läjää.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: lohen pyytäjä on April 08, 2009, 23:16:38
Minulla ois tiedossa yksi todella pieni metsälampi jonka ympärillä on suota. Lammen päästä lähtee oja joka menee mereen mutta monen pienen joen/kanavan kautta, eli sinne periaatteessa voisi kala nousta keväällä tulvan aikaan, mutta ruutanaa siinä lammessa on.  Lampi on noin 80-120cm syvä. 150m leveä ja 200m pitkä. Olisiko noin matalasta ja pienestä lammesta mitään mahdollisuutta saada kalaa pilkillä?
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: kalasa on April 08, 2009, 23:51:05
Minulla ois tiedossa yksi todella pieni metsälampi jonka ympärillä on suota. Lammen päästä lähtee oja joka menee mereen mutta monen pienen joen/kanavan kautta, eli sinne periaatteessa voisi kala nousta keväällä tulvan aikaan, mutta ruutanaa siinä lammessa on.  Lampi on noin 80-120cm syvä. 150m leveä ja 200m pitkä. Olisiko noin matalasta ja pienestä lammesta mitään mahdollisuutta saada kalaa pilkillä?

koettaahan aina voi, mutta tuskin tuolta mitään saat.  Jos lampi noin matala, eikö se ole melkeen umpijäässä, ei siellä ahven elä. Ruutanat tietysti kännipäissään saattavat vahingossa syöttiin tarttua, mutta enpä ole kuullut että ne erityisemmin pilkkiin tarraisivat. Josnyt oletetaan että tuolla sattuu kalaa olemaan, kannattaa reissu suunnata aivan loppukeväälle. Eipä kalantuloa helpota tumma vesikään.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: perza on April 09, 2009, 00:14:26
Minulla ois tiedossa yksi todella pieni metsälampi jonka ympärillä on suota. Lammen päästä lähtee oja joka menee mereen mutta monen pienen joen/kanavan kautta, eli sinne periaatteessa voisi kala nousta keväällä tulvan aikaan, mutta ruutanaa siinä lammessa on.  Lampi on noin 80-120cm syvä. 150m leveä ja 200m pitkä. Olisiko noin matalasta ja pienestä lammesta mitään mahdollisuutta saada kalaa pilkillä?

koettaahan aina voi, mutta tuskin tuolta mitään saat.  Jos lampi noin matala, eikö se ole melkeen umpijäässä, ei siellä ahven elä. Ruutanat tietysti kännipäissään saattavat vahingossa syöttiin tarttua, mutta enpä ole kuullut että ne erityisemmin pilkkiin tarraisivat. Josnyt oletetaan että tuolla sattuu kalaa olemaan, kannattaa reissu suunnata aivan loppukeväälle. Eipä kalantuloa helpota tumma vesikään.


Ite tiedän yhden lammen mikä on puolet pienempi tuosta Lohenpyytäjän kuvailemasta lammesta ja kyllä vaan sieltä lammesta ahvenia löytyy ja kuulema isoja kilosta kahteen kiloon ahveniakin on. Lampi on tosi pieni josta löytyy yksi kohta jossa on tasan 2m vettä, muuten semmosta metriä kauttaaltaan. Keväällä paksuimman jään aikaan jää alla ei tosiaan ole paljoa vettä, mutta senverran kutienkin että kalat mahtuu siellä elämään. Kalakanta ei varmasti mikään hirmuinen ole, mutta kyllä sieltä on mustia pieniä ahvenia saatu.
Siis miksi ei tuosta lohenpyytäjänkin lammesta voisi kalaa saada.

Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: kalasa on April 09, 2009, 18:17:11
120cm on aika matala, mahtaa olla happi talvisin tiukassa. nojuu käyppä koittaa ja kerro miten kävi.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Zinkki on April 09, 2009, 22:03:40
Kaikkialla kannattaa ainakin koettaa pilkkiä. Saattaa olla että on kalaa mutta en menisi noin matalasta lammesta vannomaan.
Jokatapauksessa hyväkin paikka on taatusti hyödytön jos ei edes yritä.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Zinkki on April 10, 2009, 21:31:25
Tänään tuli heitettyä parin tunnin keikka eräälle metsälammelle josta tuli mukavasti ahventa tammikuun alussa. Tuloksena täysin pyöreä nolla. Ei yhtään kalaa eikä edes nykyjä. :-(
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Dumppi 95 on April 10, 2009, 22:57:38
Kävin tuossa noin viikko sitten eräällä metsälammella pilkillä. Lampi on ehkä syvimmillään parin metrin luokkaa ja pituutta ehkä 100 metriä ja leveyttä ehkä 50 metriä, en mene vannomaan. Yhtään kalaa en saanut, mutta iso nykäisy ja pari pinempää, ja kaikki kahdesta vierekkäisestä reiästä. Pitää mennä vähän myöhemmin keväällä ehkä uudestaan. :)
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: lohen pyytäjä on April 11, 2009, 17:49:57
120cm on aika matala, mahtaa olla happi talvisin tiukassa. nojuu käyppä koittaa ja kerro miten kävi.

Pittää varmaan melko kauan odottaa, että kannattaa mennä, koska lunta on 30cm jään päällä.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Murmeli on April 14, 2009, 13:07:23
Yhtenä talvena käytiin yhdellä ahvenlammella. Kesällä tulee hyvin ahventa, mutta pilkkiin ei ottanut. Lunta oli reilusti jäällä ja lampi pieni, mutta syvä. Ai ole varmaan liiemmin syötävää talvella pienelle ahvenelle.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: perza on April 14, 2009, 13:50:43
Just mittasin kartasta pienimmän lammen pituuden ja leveyden josta olen saanut ahvenia, Pituutta 170m ja leveyttä 70m, nuo siis leveimmältä ja pisimmältä kohdalta. Syvyyttä lammessa oli metristä puoleentoista. Vettä paksun jään alla ei paljoa ollut, mutta kyllä vaan saatiin kaverin kanssa ahvenia. Ahvenet oli jopa ihan hyvnäkokoisia. Tosin en usko että tuolla lammella on mikään hirmuinen ahvenkanta, mutta niitä isoja on varmasti seassa. Tyypillinen suolampi oli kyseessä ja paljon puutavaraa pohjassa.
Mittasin samalla parit muutkin lammet joista tulee haukia pilkittyä ja mitat oli seuraavat.
340m x 100m ja toinen 320m x 110m. Nuo siis mitattu pisimmältä ja leveimmältä kohdalta. Toisessa noista lammista ei löydy vettä yli 2m mistään kohdasta ja muutenkin on aika matalaa n. metrin syvyistä, mutta haukia on senkinedestä sekä sitä miljoona veli ahventa.
Toisessa lammessa on vettä siten vähän enempi n. 5m on syvimmillään, mutta sekin vain pieni monttu keskellä lampea. Kyseisestä lammesta on todistettavasti saatu 2kpl 5-6kg haukea ja yksi yli 8kg hauki sekä yli kilon painoinen ahven. Tämä lampi on myös aivan täynnä haukea ja ahventa.
Kumpaankin lameen laskee oja isommasta lammesta, jolla on pituutta n. kilometri, mutta syvyyttä vain syvimmillään 3m.
Eli on niissä pienissä lammissa kalaa, jos vain happea riittää.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: lohen pyytäjä on April 14, 2009, 21:31:50
Kun siitä lammesta lähtee oja joka on ollut sulana varmaan koko talven niin sen ojan ympäriltä voisi kokeilla kun lumet lähtee pilkkiä, koska luulisi siinä olevan vähemmän jäätä ja ei olisi välttämättä talvella ollut happikatoa.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: ALEE on December 15, 2009, 15:16:54
Lammille alkaa taas päästä pilkille, joten viikonloppuna luultavasti kokeilee lähilammelle.
Jospa ne syöttikalat saisi jotenkin pyydettyä sieltä, että sais täkyonget pyyntiin...
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Zintti on December 15, 2009, 16:14:27
Syksyisin ja ihan vimosilla kantavilla jäillä tulee pilkittyä metsälammilla ja pienenpienillä järvillä. Sitten kevättalvella tulee pilkittyä noilla isoilla järvillä :-) Nyt kähden koittamaan viikonloppuna onneani eräältä pienenpieneltä järveltä. Mahtaakohan värillä olla kovin suurta merkistystä, että kalaa nousisi hyvin?
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: juupetti on December 20, 2009, 18:30:32
Eilen aamupäivällä kävin yhdellä "paikallisella" mettälammella kokeilemas josko ahventa löytys.
Kaveri oli samasella lammella käyny tiistaina, 2h / 12 ahventa (keskipaino ~120gr.).

Kymmenkunta reikää tein harmaalle läiskälle johon oli vettä noussu edellisien kairauksien johdosta.
Kokeilin muutamaa eri väristä morria ja värikoukkua tuloksetta. Vettä paikasta riippuen 1m - 2,5m.

Jäätä löyty reilut 10cm, lammen koko n. 120m x 30m. Kesäsin pannukarkeaa ahventa tulee varsin hyvin.
Vaikuttanee tuo muutaman sentin lumikerros jään päällä sen verran että valo ei pääse läpitte.

Tarvii jossain vaiheessa käydä uudestaa, jahka noi kelit vähä lämpenee.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Suutarinen on December 20, 2009, 21:26:50
Tänään tuli pilkki kausi viimein avattua pitkän odotuksen jälkeen. Paikkana tuttu metsä lampi ja kohteena hauki. huonon alun jälkeen siirryin parempaan paikkaan jossa viritn kolme täky onkea matalikonreunalle noin 10 m välein. Onget karrikoidusti sanottuna syvyydessä matala, keskisyvä, syvä. Matalalla ja syvällä olleet onget antoivat saalista. matalalta tuli perus puikkari ja syvällä olleesta ongesta 2,6 kg kiilapää.

Ihan miellyttävä kauden avaus vaikka alku näytti pahalta.

tässä vielä kuvaa kun jäi tuosta viestistä pois.(http://img191.imageshack.us/img191/2302/kuva0155.jpg) (http://img191.imageshack.us/i/kuva0155.jpg/)
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: D-Vitamiini on June 09, 2010, 12:05:52
Herätetään tämä aihe.
Bongasin yhden pienen metsälammen (alhaalla kuva) josta on tullut kerran 10 minuutin heittelyllä 1 hauki ja 1 ahven. Lampi on leveimmältä kohdalta 100m ja 300m pitkä. Lammessa on kaksi syvää monttua. Toinen on 5.6m ja toinen 4.3. Lammen toisessa päässä on oja (jos sitä nyt voi sanoa) on pienempi lampi joka on suolampi (näkyy kuvassa). Siellä en ole käynyt ja tuskin siellä on kalaa. Eli kysyisin paikkoja josta voisi napata ahventa tai mitä tahansa kalaa. Tarkempaa kuvaa tulee myöhemmin

(http://img337.imageshack.us/img337/7093/imageje.png)
 
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: pilkkiäijä on June 10, 2010, 22:47:47
Jos tuolle lammella kalaan meinaat mennä, niin vaikkapa 4h reissu pitäisi riittää koko järven tutkimiseen melkeimpä..

Kalojen olinpaikat vähän vaihtelee järvissä, joissakin saa kalaa parhaiten alle 0,5m vedestä, toisissa taas voi olla parempi kun menee syvälle. Siihen myös vaikuttaa vuoden aika ja kaikki muut pikkuseikat.

Minä lähtisin kokeilemaan kairata järveä ympäri avannon vaikka 30m välein, yksi aina matalempaan, toinen jonkin verran syvempään. Järvi sillä tavalla ympäri vaikkapa 2 kertaa erilaisilla pienillä ja tummilla tasureilla, jos yrittää ahventa. Ellei niihin nappaa, niin sitten pieni volframi morri vaikkapa kultainen tai joku muu metalliväri. Myös oranssi/punainen ja musta voi olla hyviä. Sekin kannattaa kokeilla.

Sitten jos kalaa ei ala näkymään, niin sama tekniikka, joko syvempään tai matalempaan (tietysti kannattaa kokeilla molemmat, ellei toisesta tule)

Jossei millään tavalla tule kalaa, niin ne on joko kuolleet happikatoon tai sitten ne vaan ei yksinkertaisesti syö. Keskitalvella/paksun lumen aikaan niin voi käydä useinkin..

P.S. Puron suut voivat tietysti olla hyviä paikkoja, mutta tiedä sitten..
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: kalle124 on August 08, 2010, 23:04:43
Oisko kellään tietoo oisko tossa Turun aluella mitää metsälampia mis kannattais käydä pilkillä? Taisit jostai siit lähiseudult :roll:   Semmone lampi mistä nousisi ahventa tasaseen tahtiin...... :-D
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Kona19 on November 12, 2010, 21:09:02
Nyt tuli bongattua metsälampi/pieni järvi tuossa lähistöllä. Ainakin haukea, ahventa ja särkeä siellä on, varmasti myös muutakin löytyy.
Siinä kuva.
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanhaku/osoitehaku.html?e=255120&n=6860226&scale=16000&tool=siirra&width=600&height=600&lang=fi

Mitä sanotte, kannattaako tuonne mennä pilkille. Se on tuo Kooninjärvi tuossa. Noista pikkulammista voisi myös antaa ifoa, että voiko siellä olla edes kalaa.

-Vastaukset otetaan mielellään vastaan!
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Tasuriman on November 13, 2010, 12:59:02
Minulla ois tiedossa yksi todella pieni metsälampi jonka ympärillä on suota. Lammen päästä lähtee oja joka menee mereen mutta monen pienen joen/kanavan kautta, eli sinne periaatteessa voisi kala nousta keväällä tulvan aikaan, mutta ruutanaa siinä lammessa on.  Lampi on noin 80-120cm syvä. 150m leveä ja 200m pitkä. Olisiko noin matalasta ja pienestä lammesta mitään mahdollisuutta saada kalaa pilkillä?

   Kannattaa ehdottomasti käydä kokeilemassa. paras aika on heti alkukaudesta, kun jää on vielä ohuehkoa , eikä lunta ole paksulti. Mieluummin ei yhtään.
   Lammet tykkäävät mennä "lukkoon " keskitalveksi, joten alkukaudesta, tai sitten keväällä, kun valoa taas pääsee jään alle.

   Itse olen käynyt eräällä metsälammella, joka ei ole noinkaan syvä, pinta-alaa toki on ainakin kaksinverroin. Matalassakin lammessa kalat säilyvät hengissä, jos siinä on hiukan vesikiertoa, eli tulevaa ja lähtevää puroa.

  Olen tuosta matalasta lammesta saanut kunnon kyrmyniskaakin. Suurin tasan kiloinen ja puolesta kilosta ylöspäin useampiakin. Ison kalan ei tarvitse syödä kylmien vesien aikaan montaakaan kertaa talvessa, joten yhdestä, tai kahdesta hukkareissusta ei vielä kannata päätellä mitään.
   Monesti tuollaisessa matalassa lammessa parhaat ottipaikat löytyvät yllättävän matalasta. 20 -40 senttiä vettä jään alla voi hyvinkin riittää isoille syöntijaksolla oleville assuille.
    Kokeilemaan vaan heti, kun jäätä on se viisi senttiä (teräsjäänä)

Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Tasuriman on November 13, 2010, 13:21:45
Nyt tuli bongattua metsälampi/pieni järvi tuossa lähistöllä. Ainakin haukea, ahventa ja särkeä siellä on, varmasti myös muutakin löytyy.
Siinä kuva.
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanhaku/osoitehaku.html?e=255120&n=6860226&scale=16000&tool=siirra&width=600&height=600&lang=fi

Mitä sanotte, kannattaako tuonne mennä pilkille. Se on tuo Kooninjärvi tuossa. Noista pikkulammista voisi myös antaa ifoa, että voiko siellä olla edes kalaa.

-Vastaukset otetaan mielellään vastaan!

Kooninjärvessä, kuten noissa pikkulammissa näyttää kiertävän vesi, joten happea niissä riittänee. Kaloille siis on mahdollisuus, kannattaa käydä kokeilemassa. Tuollainen syrjässä oleva pikkulampi voi olla hyvinkin vähän kalastettu ja saattaa siis antaa mukavastikin paistikalaa. Kuten tuolla aiemmin on moneltakin taholta todettu, kannattaa kokeilut tehdä joko alkukaudesta, tai kevätjäiltä.
   Tyypillisesti nuo pikkuvedet ovat keskitalvella melkoisen "tyhjiä." Kalakanta viettää hyvin hiljaiseloa, ei syö, eikä liiku.
Title: Vs: KIIREINEN!!
Post by: Fisumees on November 13, 2010, 16:18:06
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanhaku/osoitehaku.html?map.x=267&map.y=340&e=440785&n=6974998&scale=8000&tool=suurenna&styles=normal&lang=fi&tool=suurenna&lang=fi Syvyys 2m rannasta heti hupsahtaa 4-5m eli mistä kannattas kokeilla??? Tuosta lammesta saatiiin viime talvena iskukoukulla 9kg hauki, vesi tulee lähteestä ja on kristallinkirkasta??

http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanhaku/osoitehaku.html?map.x=312&map.y=290&e=443334&n=6972089&scale=8000&tool=suurenna&styles=normal&lang=fi&tool=suurenna&lang=fi Matala veden väri suht kirkas. Lammesta on saatu 1kg ahvenia.

ELI MISTÄ JA MILLÄ?????
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Kona19 on November 13, 2010, 16:23:30

Kooninjärvessä, kuten noissa pikkulammissa näyttää kiertävän vesi, joten happea niissä riittänee. Kaloille siis on mahdollisuus, kannattaa käydä kokeilemassa. Tuollainen syrjässä oleva pikkulampi voi olla hyvinkin vähän kalastettu ja saattaa siis antaa mukavastikin paistikalaa. Kuten tuolla aiemmin on moneltakin taholta todettu, kannattaa kokeilut tehdä joko alkukaudesta, tai kevätjäiltä.
   Tyypillisesti nuo pikkuvedet ovat keskitalvella melkoisen "tyhjiä." Kalakanta viettää hyvin hiljaiseloa, ei syö, eikä liiku.


Kiitos!

Title: Vs: KIIREINEN!!
Post by: Fisumees on November 15, 2010, 17:37:35
Eli jos on minkäänlaista hajua niin kirjoittelemaan. Pilkille menen luultavasti sunnuntaina
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Olli on November 15, 2010, 18:48:37
Sen paremmin en nyt oikein osaa sanoa, muutakuin että noitten purojen lähettyviltä voisi koittaa. Varovaisuutta noudattaen, kun ei välttämättä jäät ole vielä hyvässä kunnossa.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Fisumees on November 15, 2010, 19:14:55
Ne ovat oikeastaan ojia mutta kiitos ja lisää neuvoja tulemaan :wink:.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: J_H on November 15, 2010, 20:43:16
Itse lähden varmaa lauantaina. Mitä suosittelette hauelle ja isolle ahvenelle? Vesi on aika ruskeaa ja muta pohja. Lampi noin 2-2,5m syvä. Ja mistä syvyydeltä nyt tavoittaa parhaiten hauen ja ahvenen?Toivon pikaista ja asiallista vastausta!  :-) Tosta kuvasta vielä että mistähän tuolta tavoittas kalat talvella parhaiten?

(http://i52.tinypic.com/2uzywqp.png)
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Kona19 on November 15, 2010, 21:25:17
En ole asiantuntija, mutta noin isossa lammessa saattaa olla isompaakin haukea. Jos tuolla alhaalla on puro, niin sen läheisyydestä pitäisi kalat löytyä. Isommat hauet ovat todennäköisesti syvemmässä, kuin pienet, mutta pienet ovat helpompaa saalista. Joten suosittelisin pilkkimään suht. lähellä rantaa n.metri-50cm syvyisistä kohdista. Tuollaisessa paikassa pitäisi ainakin olla ahventa, muuta pikkukalaa ja ehkä pieniä haukia. Onko vesi kirkasta vai sameaa? Veikkaisin sameaksi, joten pilkkien väreiksi ainakin fluorinkeltainen, oranssi ja punainen. Muuta en juuri osaa sanoa. Joku kokeneempi voi korjata tietoja, kun en ole kovin kauaa pilkkinyt.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: J_H on November 15, 2010, 22:31:53
Kiitos vastauksesta! Tuo on tuolla alhaalla oja joka lähtee johonki. Sameetahan toi vesi muuten on. Taidanpa käyttää samoja tasureita ahvenelle kun hauelle koska tuolla niiden koko on todellakin PÄÄTÄ HUIMAAVA!
Title: Vs: KIIREINEN!!
Post by: Tasuriman on November 16, 2010, 11:28:55
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanhaku/osoitehaku.html?map.x=267&map.y=340&e=440785&n=6974998&scale=8000&tool=suurenna&styles=normal&lang=fi&tool=suurenna&lang=fi Syvyys 2m rannasta heti hupsahtaa 4-5m eli mistä kannattas kokeilla??? Tuosta lammesta saatiiin viime talvena iskukoukulla 9kg hauki, vesi tulee lähteestä ja on kristallinkirkasta??

http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanhaku/osoitehaku.html?map.x=312&map.y=290&e=443334&n=6972089&scale=8000&tool=suurenna&styles=normal&lang=fi&tool=suurenna&lang=fi Matala veden väri suht kirkas. Lammesta on saatu 1kg ahvenia.

ELI MISTÄ JA MILLÄ?????

Tuo Iso Valkeisjärvi muistuttaa erästä latvajärveä,, jolla itse käyn kohtuullisen usein.  Lammesta ei näytä olevan syvyyskäyriä, mutta perussääntö on, että kannattaa kokeilla sieltä missä on selviä syvyyden vaihteluja. Jos jossakin kohdin pistää vaikkapa rannasta matalampaa särkkää edes jonkin matkaa , niin sen päältä ja rinteiltä tietty kannattaa yrittää.
    
 Yleensä noissakin löytyy jonkinlaisia ruohikkokaistoja rannan tuntumassa, niiden edustat ovat kokeiltavia paikkoja.  Lampi vaikuttaa muotonsa puolesta suppalammelta, jonka syvin kohta lienee keskivaiheilla.
   syvimmät kohdat jättäisin suosiolla pienemmälle kokeilulle.
   Itse etsisin kalaa aivan rantamatalasta tuonne 4-6 metrin syvyyksille painottaen kokeiluja 0, 5 metrin syvyydestä 3 metriin.
Mikäli jyrkänteitä löytyy, niin niiden edustat, vaikka rantakallio, jota vasten voi ajoparvia jahdata.

Mikäli siis ruovikkoja on, niin kävisin kokeilemassa sinne kairatut avannot reilun rauhoittumisajan jälkeen uudelleen haukien toivossa.

   Ja sitten kalut:

Tasurimiehenä lähtisin tietysti niillä liikkeelle. Pystypilkiksi kirkkaaseen veteen perussäännöllä kirkkaita vieheitä. Rialinnan Viimaa, pikku Räsäsiä, jos vielä jostakin tavoittaa vanhan REX:in, niin kirkas/ kupari (n. 8cm) , siihen 12 cm tapsi/ värikoukku( suositus turkoosi/ oranssi) Armoton isoassun tappopeli.

   Samat perusjutut tuohon toiseenkin veteen.

ps. kalut kuntoon, ja siimat kireeksi.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: erikpasanen on November 28, 2010, 12:15:49
(http://img408.imageshack.us/img408/6922/kaukkurahka.png) (http://img408.imageshack.us/my.php?image=kaukkurahka.png)'

meidän talo on tossa polun alussa mönkijällä pääsen tonne 5 min.

järven vesi on melko sameaa ja järvi on todella syvä ainakin rannoista koska heti rannassa on 2-3 metriä vettä

keskellä en tiedä kuinka syvää mutta ainakin 5 metriä
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: D-Vitamiini on November 28, 2010, 16:08:56
Tänään tuli käytyä sillä yhdellä lammella tunnin ajan. Yksi ahven ja täppejä.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: jcuster on December 09, 2010, 15:45:23
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/image?request=GetMap&bbox=504203,6769932,516203,6781932&scale=80000&width=600&height=600&srs=EPSG:3067&styles=normal&lang=fi&lmid=1291902335654

Tuota aluetta on tullut harattua talvisin jo lähemmäs 15 vuotta, enkä ole kerennyt lähellekään jokaisella lammella käydä. Osalle noista ei mene tietä lähelle joten siellä on aika hyviä ylläreitäkin ollut seassa.
Yleensä sitä pyrkii käymään yhdellä varmalla lätäköllä ja vaihtaa jossain kohtaa päivästä aiemmin käymättömälle lammelle, kuinka tiet nyt sitten sattuvat olemaan aurattuna.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: _kiiskenkalastaja_ on December 09, 2010, 17:00:18
Viimeviikonloppuna tuli käytyä ekaa kertaa eräällä syvällä ja kirkasvetisellä suolammella pilkillä,isoakin ahventa tältä lammelta löytyy mutta tälläkertaa ison jäi vaan n. 150 grammaiseksi. Kala otti heikosti tasuriin ja pystyyn mutta pienellä kullan värisellä morrilla tuli n.20 ahventa, suht rannassa oli kalat mutta tällä lammella parhaimmillaan suomättään reunalla on jo yli 2 metriä. Lunta oli jäällä 20-30cm ja jäätä n.15cm, vähän liian myöhään talvesta tuli käytyä mutta pitää lopputalvesta vielä käydä kokeilemassa. Siinä mielessä hyvä kalapaikka kun 200m säteellä on 2 muuta lampea, jos jossain lammessa ei kala syö niin eikun lammen vaihto :-P
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Fisumiäs on January 06, 2011, 01:13:06
Hei!
Saisinko vinkkejä mistä kannataisi yrittää pilkkiä täältä (http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanhaku/paikannimihaku.html?e=397118&n=6892112&scale=8000&width=600&height=600&mode=rasta&tool=siirra&lang=fi&clear=true). Järven syvyydestä ei ole minkään näköistä tietoa.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: _kiiskenkalastaja_ on January 06, 2011, 12:46:41
Itse yrittäisin varmaan tuolta saaren kupeelta jos siinä on vaan tarpeeksi vettä alla, muita hyviä paikkoja voisi olla niemien kärjet ja purojen suut. Kaloilla tuskin on hapenpuutetta noin isolla lammella elikkä luulis tuolta jotain antavan :-)
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Zintti on January 06, 2011, 19:01:56
Vähän samantyyppisilä lammilla itsekkin olen pilkkinyt aika paljon. Lammen syvin kohta on aika varmasti tuolla kaakkois osassa koska sinne laskee tuo isompi mäki. Varmaan pommittaisin nuo lahukat yksi kerrallaan ja tuon saaren alueen kanssa. Ehkä kairaisin muutaman avannon varmuuden vuoksi myös tuonne syvemmälle. Vesi on varmaan tummaa tai sameaa kun tuolla pohjois osassa on tuota soistuvaa ranta-aluetta.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: kuhasi on January 14, 2011, 19:09:07
Saako lammista talvisin yhtään kalaa? olisin menossa tämmösselle lammelle jospa sieltä tulisi jotakin.

jotakin.http://kansalaisen.karttapaikka.fi/image?request=GetMap&bbox=372285,6712451,372885,6713051&scale=4000&width=600&height=600&srs=EPSG:3067&styles=normal&lang=fi&lmid=1295024799373
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: kuha kalle on January 14, 2011, 20:33:10
Metsälammet ovat talvella hiljaisia, mutta kannattaa kokeilla.

Siis keskitalvella, syys- ja kevät talvella kalaa voi tulla vaikka kuinka paljon.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Jarskimo on January 15, 2011, 15:18:00
Huomenna ajattelin mennä tuonne kokeilemaan
(http://kansalaisen.karttapaikka.fi/image?request=GetMap&bbox=449369,6756192,450569,6757392&scale=8000&width=600&height=600&srs=EPSG:3067&styles=normal&lang=fi&lmid=1295097006653)

Onko järkee vai ei? Ja ojien luota pitäisi vamaan kalaa saada.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Zalbeer on January 15, 2011, 19:20:44
Metsälammet ovat talvella hiljaisia, mutta kannattaa kokeilla.

Siis keskitalvella, syys- ja kevät talvella kalaa voi tulla vaikka kuinka paljon.

Tuossa sanaparressa kaikki kumoaa ensimmäisen lauseen :D
"talvella" hiljaisia --> syys-,keski- ja kevättalvella voi tulla vaikka kuinka paljon??
Onkohan noita muitakin talvia sitten olemassa?
Luetun ymmärtäminen on aika kova sana.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: kuha kalle on January 15, 2011, 22:26:45
Tarkoitin tolla korjauksella, että siis keskitalvella hiljaista, muulloin taas yllätyksiä luvassa. Anteeksi, jos kirjoitin epäselvästi.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: J-P 97 on February 03, 2011, 17:14:04
Syksyllä on tapana käydä kaverin kanssa tutulla metsä lammilla ja muutamalla järvellä ja kalaa tulee siihen asti kun lunta on 25cm. (nähtävästi johtuu siitä että vesi on niin tummaa että näkyvyys katoaa. sitten loppuu tai jos jotain tulee niin 25gr ahventa. Haukia syys ja kevät talvella tulee myös paljon ja tietenkin vievät uistimia.. :-)
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Jarskimo on March 13, 2011, 13:59:39
Tänään kävin ensimmäistä kertaa metsälammella kalassa ja ai että on mkavaa pilkkiä rauhaisassa metsääsä ja linnut visertää taustalla. Sain jopa kolme ahventa tällä kertaa ja menen ensi viikonloppuna uudestaan kokeilemaan jospa nappaisi paremmin
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: affen1 on March 13, 2011, 15:18:06
Niin, kohtahan ne ahvenet aktivoituvat...
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Jarskimo on March 14, 2011, 16:59:18
Ai että nyt näyttää hyvältä, tänään satoi vettä ja loppuviikon pitäisi aurinko paistaa olla päivällä reilusti plussan puolella, joten viikonloppuun mennessä lunta on hävinnyt jään päältä ehkäpä kiitettävästi. Mutta varmuudellahan sen näkee vasta viikonloppna ja ajattelin vähän raportoida saaliista sitten
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Jarskimo on March 19, 2011, 16:19:26
Eipä ole vielä alkanut huippukausi metsälammilla. Tänään olin veljen kanssa joku 3 tuntia jäällä ja minä sain 4 ahventa värikoukulla ja veli sai 2 ahventa morrilla. Mutta olihan ieltä hieman lunta sulanut jään päältä eli hyvältä näyttää
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Tasuriman on March 21, 2011, 13:30:04
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/image?request=GetMap&bbox=504203,6769932,516203,6781932&scale=80000&width=600&height=600&srs=EPSG:3067&styles=normal&lang=fi&lmid=1291902335654

Tuota aluetta on tullut harattua talvisin jo lähemmäs 15 vuotta, enkä ole kerennyt lähellekään jokaisella lammella käydä. Osalle noista ei mene tietä lähelle joten siellä on aika hyviä ylläreitäkin ollut seassa.
Yleensä sitä pyrkii käymään yhdellä varmalla lätäköllä ja vaihtaa jossain kohtaa päivästä aiemmin käymättömälle lammelle, kuinka tiet nyt sitten sattuvat olemaan aurattuna.

  Näin asia juuri on. Alueella on todellakin lampi poikineen ja minäkin olen noita koetellut tahkota joka talvi, ja aina sieltä voi uuden etsiä.
  Ja niitä ylläreitä noilta vesiltä voi osua kohdalle. Yli kilosta ahventa ovat saaneet kuulema joka talvi. Suurin tämän talven kuulemani kertoo 1670 grammasesta. Oletko kuullut suuremmista?
   
 Alueella on lätäköitä niin paljon, ettei olla törmätty samalle. Morjestellaan, kun niin käy.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: affen1 on March 21, 2011, 20:38:17
No onkos sitä ahventa jo tullut?

Itse voisin parin viikon päästä käydä kokeilemassa.

Niin, kysyisin pari kysymystä tässä:

Mitä kannattaa käyttää lammilla pilkkiessä esim. tasureita, mormyskoita jne...?

Kuinka isoja tasureita ja mormyskoja käytätte näin keväällä?

Onko kelillä mitään väliä sataako lunta tai paistaako aurinko?

Pitääkö lumi olla täysin sulannut jään päältä, että valo pääsisi jään alle?

Toimiiko surviaisen toukka paremmin kuin kärpäsen toukka?

Kiitos etukäteen vastauksista!
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Tasuriman on March 22, 2011, 14:57:06
No onkos sitä ahventa jo tullut?

Itse voisin parin viikon päästä käydä kokeilemassa.

Niin, kysyisin pari kysymystä tässä:

Mitä kannattaa käyttää lammilla pilkkiessä esim. tasureita, mormyskoita jne...?

Kuinka isoja tasureita ja mormyskoja käytätte näin keväällä?

Onko kelillä mitään väliä sataako lunta tai paistaako aurinko?

Pitääkö lumi olla täysin sulannut jään päältä, että valo pääsisi jään alle?

Toimiiko surviaisen toukka paremmin kuin kärpäsen toukka?

Kiitos etukäteen vastauksista!

  Kävin tänään kokeilemassa ja tulihan sitä kalaa.
Tuollanen vaaksan mittainen oli syönnillä aamusta yli puolen päivän ja syönti tuntui vain jatkuvan.
50 mm punaruskea Pietari pelitti kokolailla hyvin. Kala vain oli sinttikokoa. Yksi ainoa saattoi yltää sataan grammaan.
   Näyttää lammet heräävän .

   Noihin kysymyksiin.  Kaikkiahan noista kannattaa kokeilla, morri ja pystyviritelmät tietysti ovat herkempiä antamaan saalista.

   Itse käytän tasureista kokoja 30 millistä 80 milliin.

 Ilman kirkkaudella ei näin keväällä ole oikeastaan suurenmpaa väliä, kala syö, jos on syödäkseen satoi, tai paistoi.

   Ei lumen tarvitse olla kokonaan jäältä lähtenyt. Auringon kulma on jo niin suuri, että valoa pääsee jään alle ja planktonkasvusto on käynnistynyt. Siitä seuraa planktonsyöjien (= kaiken maailman öttiäiset ja kalanpojat) aktiivisuus lisääntyy ja niitä alkavat isommat kalat jahdata. Ravintoketju herää talviunestaan.

    Survari on aina survari, mutta syönnin päällä ollessa ei kärpäsentoukillakaan pulaan jää.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Jarskimo on March 23, 2011, 17:15:23
Meikäläinen vois mennä kokeilelmaan lauanaina kalaonnea. Viikko sitten ei kala ollut vielä hirveällä syönnillä, sain silloin vain 4 ahventa. Itse käytän kuparista pilkkiä ja alla ketjun päässä on punakeltainen värikoukku. Sanokaa mitä sanotte, mutta itse olen saanut tänä talvena värikoukulla enemmän kalaa kuin tapsilla
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Miksu the kalamies on March 26, 2011, 16:00:16
Ensiviikon Lauantaina olisi tarkoitus suunnistaa serkun kanssa Nuuksion Isolle-Holmalle tai jos ei sinne löydetä, niin jonnekkin toiselle lammelle.
Olimme siellä viimeinen päivä Joulukuuta ja hyvin tuli 200-400g ahventa.

Itse käytin Messinki/kuparia ja tapsin päässä värikästä morria.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Zintti on October 01, 2011, 14:59:15
En kyllä tiijä saisinko mitään, mutta näin ite tekisin :-D

Kopasisin kummatkin syvänteet ja niitten välisen matalamman kohan. Sitten sähkölinjan alusen syvää suikaletta ja niemen ympäryksiä.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: pilkkiäijä on October 03, 2011, 15:38:51
En tiiä minkä kokonen järvi/lampi on, mutta todennäköisesti kiertäisin koko järven ympäri siksakkia, tekemällä avantoja vaikka 20m välein. Jos pieni lampi nii välit vielä pienemmäksi.

Mielenkiintosimmalta vaikuttaa kaislikon edusta ja niemen ympäristö.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: KABANOSSI on October 09, 2011, 15:25:34
Kiitos zintille ja pilkkiäijälle neuvoista.  :-)
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: iso <>< on October 30, 2011, 23:42:47
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/karttalinkki/karttalinkki.html?e=416975&n=6735308&scale=16000&width=600&height=600&tool=merkitse&lang=fi&clear=true (http://kansalaisen.karttapaikka.fi/karttalinkki/karttalinkki.html?e=416975&n=6735308&scale=16000&width=600&height=600&tool=merkitse&lang=fi&clear=true)
huomenna meinasin mennä katsastamaan nämä 3 lätäkköä että miltä näyttävät ja vähän heittelemään jos vaikka saisi kalastosta jotain vinkkiä.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: jarmoankka on October 31, 2011, 13:44:27
Nyt on muuten ihan pakko kysyä, että onko noi jotain keinojäälampia?  Meinaan veikkaan että aiheen mukainen "pilkintä" noilla järvillä näillä keleillä voi tehdä tiukkaa?
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Lape_ on October 31, 2011, 14:58:01
Tuossa lukee että "meinaan mennä heittelemään". Eli siis ei tod.näk kuulu tähän threadiin vaikka aikookin selvittää kalastoa pilkkikautta varten, sekin lukee tuolla.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: iso <>< on October 31, 2011, 15:34:22
Voinhan mä ottaa ton ''Heittelemään'' sanan pois tosta jos se lohduttaa? Mutta tämä ei liittynyt tähän keskusteluun mitenkään anteeksi vireheeni.  :-(
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: jarmoankka on October 31, 2011, 15:43:38
Jep jep. Kunhan huumorilla kommentoin=)

Täällä nykyään niin vähän kirjoittelua, että täytyi edes jotain sanoa.

Tuolle suojärvelle ei näyttäisi menevän polkua, voisi olla "korkkaamaton" aarre.  Kannattaa tosin varoa silmäkkeitä.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: perho-poika on April 10, 2012, 09:57:51
Näitä metsälampia on mukava kyllä kierrellä ja viikonloppuna lähdenkin eräälle lammelle, missä on ahventa ja ainakin yksi hauki :-D  Lampi on noin 100x50m kokoinen eli sen kiertää muutamassa tunnissa. Tänä viikonloppuna ei kala lammissa oikeen syönyt ja suurin ahven jäikin vain 250gr kokoiseksi, hauet söi sitten ahventenkin puolesta  8-)
 Olen kuullut joskus, että kun jonkun lammen kääpiöitynyt miljoonaveliahvenkanta saa yhtä-äkkiä seurakseen toisesta lammesta tuotuja ahvenia niin sekoittunut ahvenkanta alkaisi lisääntymään ja ne kasvaisivat jostain syystä isommaksi. En tiedä mistä johtuu, mutta ajettelin kokeilla tätä johonkin pieneen lampeen missä kalakannan kehitystä on helppo seurata. Jos jollain asiasta tietoa niin kertokaa.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Kala Erkki on April 10, 2012, 10:43:46
Eilen tuli käytyä laukaassa sijaitsevalla lahnajärvellä (http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanhaku/osoitehaku.html?e=444593&n=6918532&scale=8000&tool=siirra&width=600&height=600&lang=fi) (on kyllä oikeasti lampi).  :-P

Muutaman tunnin aikana kiersin koko lammen ympäri. Ei nykyäkään koko aikana.

Taidan jättää suosiolla nuo lampihommat välistä.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: rapala1 on April 02, 2013, 15:58:03
Eilen tuli ekaakertaa käytyä metsälammella pilkillä ja tuommonen tuli. Taidan mennä toistekkin  :-)
(http://imageshack.us/a/img21/1819/20130401162645.th.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/21/20130401162645.jpg/)
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: raksi98 on April 02, 2013, 16:44:33
Paljonko painoa kertyi?
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: vaapunvetäjä98 on April 02, 2013, 17:16:00
silmäpuntarilla 680g menikö ees läheltä??  :-D
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: rapala1 on April 03, 2013, 16:23:07
Painoa oli sen 650g.  :-)
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: vaapunvetäjä98 on April 03, 2013, 16:32:47
Painoa oli sen 650g.  :-)
No ei se kaukaa heittäny... komia  :-)
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: raksi98 on April 16, 2013, 20:18:01
Jokos on mettälammilla ruvennu kala syömään? lauantaina pitäis lähtee täkyilee haukea ja siinä sivussa koittamaan isoa ahventa pilkkimällä..
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: tumppi245 on April 17, 2013, 21:39:18
Jokos on mettälammilla ruvennu kala syömään? lauantaina pitäis lähtee täkyilee haukea ja siinä sivussa koittamaan isoa ahventa pilkkimällä..
Tänää tuli jo parikymmentä särkeä ja 3 ahventa parissa tunnissa. Joku kävin viikkoa sitten kävin koittamassa 4 tuntia ja saaliiksi 1 50g hauki....että on se jo alkanut syömään kun lumet lähti  :-).
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: -Timppa78- on April 18, 2013, 20:41:44
Reilu viikko sitten tuli käytyä yhdellä pienellä noin 200 m leveällä metsälammella, josta on muodostunut jonkinlainen vakkaripaikka, koska ahvenet ovat ihan hyvän kokoisia ja saalispussi yleensä 3-8 kg välissä. Lammessa kuhisee haukia, joten pikkusintit joutuvat nuorena parempiin suihin. Oli räntäsateinen tumma keli ja lammen jäällä vielä luntakin. Kala söi kumminkin suht hyvin matalassa, tuloksena melkein 5 kg ahvenia, suurimmat yli 200 grammaisia. Menin sitten tänä aamuna samaiselle lammelle suurin odotuksin, koska lumet olivat sulaneet ja kelikin kirkkaampi. Yllätys kumminkin tuli vastaan, kun syönti oli aikaisin aamullakin hyvin huonoa ja varovaista. Ei tuntunut löytyvän kalaa matalasta eikä syvempääkään, tutuiksi tulleet ottimorrit saivat olla rauhassa. Yleensä lampi on antanut suurimmat saalispussit juuri kirkkaalta jäältä, joten jäi hieman mysteeriksi mistä johtui tämän päiväinen 12 ahvenen minimaalinen saalis. Tulin lopulta siihen tulokseen, että huono syönti johtui ehkä runsaista sateista. Lampeen johtaa useita ojia ja puro, jotka suorastaan tulvivat tänään runsaiden sateiden takia ja toivat lampeen monesta kohtaa hyvin humuspitoista vettä. Yleensä keskiruskea vesi oli normaalia huomattavasti tummempaa tänään. Liekö sitten ollut syynä huonoon syöntiin vai sattuiko vain muuten hiljainen päivä.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: Mind_Flayer on April 24, 2013, 13:00:29
Eilen heitettiin viimonen pilkkireissu eräälle tummavetiselle metsälammelle kalakaverin kanssa. Paikka oli itselleni jokseenkin tuntematon, yhden kerran olin sydäntalvella siellä pilkkiä liottanut huonolla menestyksellä, mutta tuttavapiirin huhu kertoi ko. putrakosta nousseen hyvänkokoista ahven jokunen päivä takaperin. Kalakaverin kanssa päätettiin tehdä isku ja päivä oli kaiken kaikkiaan onnistunut, koska ahven oli sinä päivänä suorastaan sikamaisella syönnillä. Ihan sama mitä uitti, kaikki tuntui kelpaavan. Jopa ilman syöttiä lillunut morrikin antoi joitakin kaloja ja kalojen koko oli kohtuullista. Pääasiassa vajaat 100g mutta sekaan mahtui myös jonkin verran 200g-350g kokoista affenaa. 4 tunnin urakka palkittiin yhteispainoltaan 25kg kalasaaliilla, jossa molemmille jäsenille riitti puhkottavaa yhden illan tarpeisiin vähintäänkin riittävästi.

Sellasta kalansyöntiä kokee todella harvoin ainakin meikäläinen, mutta ehkä ensi keväänä seuraavan kerran.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: vaapunvetäjä98 on April 27, 2013, 17:11:49
Tuossa on kevään viimenen pilkkivideo tälle kaudelle mestälammelta... jäätä sen 10cm teräsjäätä maybe 5cm :D http://www.youtube.com/watch?v=pr-rIzrV0rk
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: hauki000 on October 18, 2013, 14:47:03
Nyt tarvis apua... Nyt on hauen pilkkiminen alkanut kiinnostamaan. Ajattelin mennä kokeilemaan mökkijärven läheiseltä lammelta koska mökkijärvessä ei paljon haukia ole. Onko melko matalalta lammelta mahdollisuuksia saada haukia talvella? Kuinka suuri hauki tulee nelituumaisesta reiästä? Miten tämmöinen umpeenkasvaminen vaikuttaa jään muodostumiseen?
(http://img153.imageshack.us/img153/8770/0ti5.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/153/0ti5.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: tyhjän_pyytäjä on October 18, 2013, 14:56:15
Nyt tarvis apua... Nyt on hauen pilkkiminen alkanut kiinnostamaan. Ajattelin mennä kokeilemaan mökkijärven läheiseltä lammelta koska mökkijärvessä ei paljon haukia ole. Onko melko matalalta lammelta mahdollisuuksia saada haukia talvella? Kuinka suuri hauki tulee nelituumaisesta reiästä? Miten tämmöinen umpeenkasvaminen vaikuttaa jään muodostumiseen?

Jos siellä haukia on, niin kyllä niihin on mahdollisuus ;) Nelituumasesta ei kummoinen tule helposti ylös, kilonenkin voi olla jo hankala jos sopivasti nappaa pilkkiin. Jos vain mahdollista niin ehdottomasti 6"kaira haukihommiin, oikea kala jos iskee niin 4"lla ei saa kun pahan mielen. Tuon kuvan perusteella ei ole niinpaljon kasvanut umpeen että juuri mitenkään vaikuttaisi jäähän. Onko lammesta syvyyskarttaa vai onko se niin pieni/matala että ei? Jos löytyy niin siitä saat osviittaa mistä hakemaan.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: hauki000 on October 18, 2013, 16:11:13
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanhaku/osoitehaku.html?e=559083&n=6734386&scale=4000&tool=siirra&width=600&height=600&lang=fi

Tuossa tuo on jos tuosta on yhtään apua. Kesällä ja syksyllä tuolta tulee ainakin haukia. Ei tuolta kovin suuria haukia tule, suurin ollut itsellä 2,4 kiloa, muut kiloa tai alle. Jotkut kalastajat tuolta ovat kesällä saaneet 7 kilon hauen. Tuleeko tuollainen n. 2,5 kiloinen nelituumaisesta?
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: jcuster on October 19, 2013, 21:18:36
Sinänsä vaikea sanoa kun ei ole isommista kokemusta mutta veikkaisin että kolmekiloinen voi mahtua jos sen saa laittamaan kuonon reikään. Hauki on kuitenkin aika solakka kala, hankalampaa on varmaan saada se kääntymään pystyyn.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: SLN on October 19, 2013, 21:35:36
Liian pienestä avannosta ei saa kuin pahan mielen.
Panosta hauen pilkintään heti jäiden tulon jälkeen, jolloin avannot on helppo tehä vaikka kirveellä tai tuuralla.
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: hauki000 on October 19, 2013, 22:40:15
Pitää ensi talvena kokeilla tuolta. Jos vaikka hauen avulla innostuisin tuosta tasureilla pilkkimisestä. Harmi vaan kun en saa ensijäille mennä kun äiti pelkää että tipun jäihin ja hukun. Onko keskitalvella mitään mahdollisuuksia saada kalaa noin pieneltä lammelta?
Title: Vs: Pilkintä metsälammilla
Post by: NatoTaimen on October 20, 2013, 19:35:40
Pitää ensi talvena kokeilla tuolta. Jos vaikka hauen avulla innostuisin tuosta tasureilla pilkkimisestä. Harmi vaan kun en saa ensijäille mennä kun äiti pelkää että tipun jäihin ja hukun. Onko keskitalvella mitään mahdollisuuksia saada kalaa noin pieneltä lammelta?
kovin pienellä lammella voi happikadon takia olla heikkoa, tosin taitaa selvitä kokeilemalla...  :mrgreen: