Kalassa.net Keskustelut

Kalastuslajit => Pilkintä => Topic started by: fishing4ever on November 21, 2009, 14:55:31

Title: Alkutalven lämpimän sään vaikutus
Post by: fishing4ever on November 21, 2009, 14:55:31
Avaan tässä nyt ainakin itselle melko vaikean' aiheen josta olisi kiva kuulla mielipiteitä/faktaa.

Eli tällä hetkellähän suurimmassa osassa Suomea vallitsee plussakelit ja vettä sataa. Miten siis kalat reagoivat tulevaa pilkkikautta ajatellen? Vettä reilummin sataessahan vedenpinta nousee mikä ilmeisesti tarkoittaa parempaa happitilannetta läpi talven ja sen seurauksena aktiivisempia kaloja (=parempi syönti)..?

Toinen juttuhan on se, että vedet pysyvät lämpiminä plussa kelien vallitessa, joka myös vaikuttaa positiivisesti tämän talven kala-antiin (olettaen tietysti, että pääsee pilkille :-D)..?

Olenko nyt siis täysin hakoteillä siinä, että luulen vedenpinnan nousun ja lämpimän veden (jonka tälläinen talvi aiheuttaa) tuovan ''hyvän pilkkitalven'' ainakin saaliin suhteen? :?

Poistakaa ihmeessä jos turhe aihe...
 
Title: Vs: Alkutalven lämpimän sään vaikutus
Post by: sami552 on November 21, 2009, 15:47:08
Jos tätä helkutin lauhaa keliä jatkuu taas vuodenvaihteeseen asti, niin kun viime talvina on tupannut käymään. Tarkottaa se sitä, että nämä matalapaineet ja myrskyt saa järvissä veden sekoittumaan ja näin ollen jäähtymään. Sitten kun ne pakkasjaksot tuleva ja isotkin järvet jäätyvät, niin vesi on pinnasta pohjaan todella kylmää. Tämä taas johtaa siihen, että kalat eivät jaksa hirveästi ravinnon perässä pyöriä, vaan elävät ns. "säästökuurilla" melkein koko talven.

Toivotaan parasta, että jäät tulee ajoissa, pahalta kyllä näyttää jälleen kerran.   :|
Title: Vs: Alkutalven lämpimän sään vaikutus
Post by: Tuhe on November 21, 2009, 15:55:06
Sami puhuu enemmän kuin asiaa. Viimetalvena isompi ahven söi heti ensjäillä, mut sitten löivät suun kiinni. Pahoin pelkään, et samoin käy tänätalvena. Onneksi ei ole ollut kovia myrskyjä, et saattaa lämpöä riittää vielä syvemmissä vesissä.
Title: Vs: Alkutalven lämpimän sään vaikutus
Post by: fishing4ever on November 21, 2009, 16:51:46
Noh, olin siis väärässsä,(ikävä kyllä) että tälläinen alkutalvi toisi hyvän pilkkikauden :-(

Eipä näytä kovin hyvältä tulevat talvet pilkkimisen kannalta... :roll:

Mutta meiän ihmisten oma vikahan tää on ku tuli toi ilmastonmuutos...
Title: Vs: Alkutalven lämpimän sään vaikutus
Post by: Himopilkkijä89 on November 21, 2009, 20:44:43
No mun mielestä on vielä liian aikaista sanoa millainen pilkkitalvi tulee ja järvikohtaisia juttujahan nämä myös ovat.

Jos esimerkiksi käy niin että jatkuu pitkään vaikka +6...+8 lämpötilat niin saattaa hyvinkin vedet vielä lämmetä uudestaan. Tosin en tiedä sitten tulisiko vedelle ennenaikainen kevätkierto  :-D. Tällä hetkellähän lämpimin vesi on varmastikin pohjassa, mutta pintavesi lämpenee nyt koko ajan mikä sekoittaa kuvioita. Ainakaan vedet eivät jääkylmiksi mene jos plussaa on se 5 astetta tai enemmän. Eli jos nyt pitää tuollaista oikein lämmintä keliä ja sitten yhtäkkiä tulee vaikka 15 pakkasta ja järvet jäätyvät niin uskoisin syönnin olevan tulevana talvena hyvää.

Se ainakin on varmaa, että jos lämpötila on nollan lähellä pitkään ennen jäätymistä ja tuulet sekoittavat vesiä niin menee jäätymisen jälkeen viikkoja ellei kuukausia että kala alkaa kunnolla syömään, ja joissain paikoissa ei ala koko talvena.

Ja kyllä tuo parantunut happitilanne voi joillakin järvillä parantaa syöntiä, ainakin niillä jotka tavallisesti kärsivät happivajeesta.
Joillakin järvillä taas kalat normaalisti kerääntyvät niihin paikkoihin joihin on kerääntynyt eniten happea. Jos happea on kaikkialla niin kalat hajaantuvat minne sattuu (?).
Title: Vs: Alkutalven lämpimän sään vaikutus
Post by: köpänjo on December 17, 2009, 00:50:14
Ja näinhän kävi Himopilkkijä, ensin oli lauhaa ja nyt yhtäkkiä pamahti 15 asteen pakkasviikot toivotaan että kala syö kun pääsee ensi sunnuntaina kokeilemaan :)