Kalassa.net Keskustelut

Kalastuslajit => Kaikkea kalastuksesta => Topic started by: siika! on January 22, 2013, 21:53:57

Title: Asiaa ammattikalastuksesta!
Post by: siika! on January 22, 2013, 21:53:57
Moro! Tässä oon kattellu jatko-opiskelu paikkoja ja tuo turun kalakoulu kiinnostaisi, mutta työpaikkoja en pikaisella haulla löytänyt yhtäkään. Miten paljon on työpaikkoja esim. kalankasvattamoissa ja muissa ? Työskenteletkö yksityisyrittäjänä? Minkälainen palkka on? Kiitos vastauksista jo etukäteen.
Title: Vs: Asiaa ammattikalastuksesta!
Post by: Ammattikalastaja on January 23, 2013, 07:42:16
Kyllähän se esim kalastajan perustutkinto asiaa on, ehdottomasti. Jatkokouluttaminenkin senjälkeen lienee melko helppoa.
Työpaikka sitten toisen palveluksessa onkin mutkikkaampi juttu. Kalankasvatuslaitoksista en mitään tiedä mutta siitä pyyntialuksen renkihommasta, jotain. Käsitykseni mukaan isoimmille pyyntialuksillekkin jotenkin on mahdollisuus päästä peruskoulutettuna.
Aloittelin siimaveneen renkinä, oppipoikana siis. Sitä aikaa edelsi yksi Pohjanmeren sillikesä. Sillilaivalla palkka oli jungmannin palkka ja provisio saaliista. Siimaveneen palkka silloin jakautui siten, että 1/3 kuului alukselle, 1/3 päällikölle ja 1/3 miehistölle. Näillä pelattiin melko yleisesti 60-70-luvuilla. Lohta saatiin noin puoli vuotta ja enemmänkin ja lohesta ja taimenesta maksettiin hyvä hinta; silloin oli myyjän markkinat.
Sittemmin siirryin osa-aikaisiin kalastushommiin; taimenverkkoja ja osuus paunettiin sulan veden aikana. Talvella sitten jään alta taimenta. Hyvin silläkin hommalla pärjäsi koska lohikalan hinta oli melkoisen hyvä ja myin suoraan kauppiaalle ja yksityisille.
70-80-lukujen vaihteessa siirryin sisämaahan, järvien rannoille. Ammattikalastusvesiä ei ollut saatavissa mutta kun pyydysyksiköitä pystyi ostamaan osakkailta, homma alkoi toimia.
Yritykseni tuotto perustui jo silloin tuohon ns roskakalan pyyntiin ja jalostukseen ja myyntihommiin. Nopeasti mukaan tuli myöskin siian, kuhan, hauen, mateen ja lahnan jatkojalostus fileeraten, savustaen, kylmäsavustaen ja kuivaten. Särkikalan purkittaminenkin pienimuotoisesti.
Tämä pienkalastajan homma on hyvin työvaltaista; kalastus, jalostus ja markkinointi. Pitkiä päiviä, kovaa työtä mutta onneksi lainsäädäntö antaa mahdollisuuden siihen, että kun vuosittainen myynti ei yllä kovin korkealle; ei ole tarvetta perustaa mitään kalliita elintarvikehuoneistoja. Pienet saaliit, matalat kulut ja korkea jalostusaste, antavat kuitenkin siedettävän toimeentulon. Ehkä korkein kuluerä 80-luvun puolessavälissä masinoitu eläkesäästämistarjous; se oli kallis mutta nykyisin se takaa minulle perustulon. Niitä sopimuksia ei sitten 90-luvun puolivälin jälkeen ollutkaan enää saatavilla.
Kyllä kalastajan ammatilla edelleenkin pärjää; valittavissa on yrittäjällä ns tehokalastus ja tukkuun myynti ja toisaalta pienkalastus korkeine jalostusasteineen. Näin se pääpiirteissään menee.
Title: Vs: Asiaa ammattikalastuksesta!
Post by: amber on January 29, 2013, 07:56:24
very nice post