Kalassa.net Keskustelut

Kalastuslajit => Kaikkea kalastuksesta => Topic started by: kaivo on May 06, 2003, 13:06:52

Title: Miten haluaisit kehittyä kalastajana?
Post by: kaivo on May 06, 2003, 13:06:52
Kalastus on laji, jossa ei koskaan tule täydelliseksi. Tärkeää on mielestäni tiedostaa omien tottumustensa ja taitojensa rajat, mikä mahdollistaa itsensä kehittämisen.

Itse haluaisin olla kokeilunhaluisempi, ts. pyytää monenlaisilla vehkeillä ja uusissa paikoissa, eikä vain mukavuudenhaluisesti kalastella vuodesta toiseen tutuilla "varmoilla" paikoilla. Tähän "perisyntiin" sortunee melko usea kalamies :)

Homma tuntuu olevan hanskassa silloin kun kalaa tulee. Mutta kun tärppejä ei alakaan kuulua, se pistää miettimään ja tällainen "itsetutkiskelu" kehittää (niin kalastuksessa kuin muillakin elämän alueilla).
Title: Re:Miten haluaisit kehittyä kalastajana?
Post by: Mepps on May 06, 2003, 14:38:15
Minä(kin) toivoisin kokeilevani vielä hiukan ahkerammin erillaisia pyydyksia ja vieheitä, jotta sitten tiukan paikan edessä tietäisi noin suunnilleen mikä voisi olla kovaa valuuttaa sille hetkellä, sille kalalle, sille säällä ja sille tunnelmalle. Käytännössä ei varmasti ihan niitä helpoimmin toteutettavia "unelmia", mutta onpahan haastetta.
Title: Re:Miten haluaisit kehittyä kalastajana?
Post by: panumies on May 06, 2003, 16:22:54
Kokeilla monia eri kalastusmuotoja.
Ettei tulisi ikinä nollareissuja.
Päästää melkein kaikki kalat vapaiksi.
Että osaisi kalastaa muuallakin kuin vain siinä omassa lempipaikassa.

Kyllähän noita riittää, ei kalastuksessa kai ikinä tule täydelliseksi.
Title: Re:Miten haluaisit kehittyä kalastajana?
Post by: Salmo on May 06, 2003, 17:47:13
Haluaisin oppia tuntemaan kohdekalan, olkoot se vaikka hauki, käyttäytymisen ym. paremmin. Jos tämän osaisin, tietäisin joka reissulla hakea haukea oikeasta paikasta, tietäisin missä se lymyilee eri vuodenaikoina jne. Sama pätee muillakin kaloilla. Lukemallakin tietysti oppii jo paljon, mutta jos haluat välttyä nollareissuilta, täytyisi ne oppia käytännössä kokemuksen kautta. Nollareissuilta nyt ei tietenkään voi aina välttyä, mutta noin suurimmalta osalta. Kaikkein tehokkainta on, kun löytää oman tyylin kalastaa, ja se löytyy pelkästään kokemuksen kautta. Kalaa pitäisi tietysti hakea monesta paikasta jos ei tahdo löytyä, mutta eipä se aika tahdo usein riittää.

Panu sanoi, että haluaa reissuilla kokeilla useampia kalastusmuotoja. Minä taas haluan tehdä heti alusta alkaen päätöksen miten/millä menen kalastamaan. Ja haluaisin oppia kalastamaan vaikkapa nyt heittelemällä kaikki paikat, eli periaatteessa tulla toimeen kalareissulla sillä yhdellä vavalla.

Tuossa tuollaisia, joissa ei koskaan voi olla liian hyvä, ja joissa kyllä kehittyy vuosi vuodelta.
Title: Re:Miten haluaisit kehittyä kalastajana?
Post by: kiso on May 06, 2003, 18:13:29
Sitä kehittymistä riittää paljon...alotetaan jostain:

Uistelu:No siinä sitä riittääkin, riippuen tietenkin kalasta/paikasta missä vaappuja uittaa, mutta yleensäkin oppisi tietämään kalan ruokavalion/oleskelu syvyyden...eli siis pitäisi tutustua enemmän pinnan allapiileviin vedenlämpötiloihin.

Heittokalastus:Siihen on hankala eritellä mitään ihmeellistä, aikalailla samat asiat pätee, kun tuohon uisteluun.
Omasta mielestä heittämällä kalastaminen on helpompaa kuin uistelemalla?

Harppuunakalastus:Siinä on etuna se ettei tarvitse miettiä mitä tarjoaisi, se on aina sama pirun terävä nuoli.Siinä sitten vaan pitää päästä SYVÄLLE ja osata ampuakin vielä siellä, tarkasti.Referoin hiukan tätä...siis osata hallita kehoaan/parantaa hapenottoa(tupakki on hyvä apu :D)/löytää kalat/osua...
Title: Re:Miten haluaisit kehittyä kalastajana?
Post by: Putte321 on May 06, 2003, 19:01:21
Njoo... Eniten varmastikin oma kehittymisen haluni kohdistuu kilpapilkkimiseen. Kyllähän tässä vuosien varrella on jonkunnäköstä taitoa jo käsiin karttunut ja pyttyjä kerääntynyt hyllylle, mutta itselläni olisi ainakin kova tahto kehittyä tässä jopa aivan suomen Kirkkaimpaan kärkeen. Jäänee mitä todennäköisemmin haaveeksi, mutta jos ei sinne niin ainakin sellainen että kehittyisi koko ajan tässä touhussa, eikä tulisi "takapakkia" elämän aikana. Muusta jutuista nyt en jaksa edes kirjottaa, tulis muuten turhan pitkää settii
Title: Re:Miten haluaisit kehittyä kalastajana?
Post by: otto on May 06, 2003, 20:51:44
NO kyllä se on C&r kalastus. sitä pitää alkaa harrastaa.
Title: Re:Miten haluaisit kehittyä kalastajana?
Post by: Haugi on May 06, 2003, 22:24:22
Aika lailla samalla linjalla kuin Salmo, elikä haluaisin oppia tuntemaan kalastamieni kalojen elintavat ja saamaan siten paremmin saalista. Mikään ei ole hienompaa, kuin käyttää kaikki osaamisensa ja tietonsa jonkin nirson kalan pyyntiin ja sitten saada se kala vielä ottamaan juuri näiden vaivalla hankittujen "oikeiden" oppien avulla.  Kyse voi tietysti silloinkin olla täysin sattumasta, jostakin kalan tekemästä virheestä, mutta jos ajattelisin niin menettäisi kalastus mielekkyytensä.
Kalastus on kokonaisvaltaista oppimista, jonka hedelmiä kalat sitten ovat.  Juuri se fiilis, kun tietää taas oppineensa jotain uutta, on se pointti miksi jaksan kalastaa.
Title: Re:Miten haluaisit kehittyä kalastajana?
Post by: Selenius on May 06, 2003, 23:46:57
Kalastajana haluaisin kehitttyä Ruotsiin... Suomalainen puhtaasti pannun (ja pakastimen ja naapurin pakastimen ja jos ei mahdu niin kompostin) täyttämiseen keskittyvä kalastuskulttuuri tekee kaikenlaisen monipuolisen kalastuksen ja fakkiutumattomana pysymisen aika vaikeaksi.
...tekihän hyvää hiukan avautua.

Silmien jatkuva aukipito ja oppiminen, nimenomaan _Kehittyminen_ on SE juttu. Enempi laatua, vaikka määrän kustannuksella.
Title: Re:Miten haluaisit kehittyä kalastajana?
Post by: Anonymous on May 07, 2003, 08:12:00
Haluaisin kehittyä sellaiseksi kalastajaksi, jonka lapsillakin olisi mahdollisuus opettaa omille lapsilleen kalastusta ja luonnossa liikkumista yleensä. Tämä vaatii saaliskeskeisestä kalastuksesta luopumista ja esim. jokien kutusoraikkojen kunnostusta eikä pelkästään vaapun tai perhon uittoa.
Title: Re:Miten haluaisit kehittyä kalastajana?
Post by: tonireps on May 07, 2003, 09:22:52
Haluaisin rueta perhostelemaan....mut en osaa ostaa oikeita välineitä...eikä oo oikeen kunnon opettajaakaa...:(:(
Title: Re:Miten haluaisit kehittyä kalastajana?
Post by: Jannu on May 07, 2003, 13:23:42
Haluaisin oppia mitä pitää tehdä kun virveliin nappaa iso...Ja perhostelusta en tiiä paljon yhtään!!!  >:(
Title: Re:Miten haluaisit kehittyä kalastajana?
Post by: redondo on May 07, 2003, 15:48:35
Näin kerran ku yks kaveri teki yhellä purolla sellasen ihmeheiton joka sopi hyvin ahtaaseen paikkaan. Haluaisin oppia semmosen!!
Title: Re:Miten haluaisit kehittyä kalastajana?
Post by: lippa_mies on May 07, 2003, 16:35:42
kyllä itse tarvitsisin lisää kärsivällisyyttä että sillee.......
Title: Re:Miten haluaisit kehittyä kalastajana?
Post by: Aleksi_Kalamies on May 11, 2003, 11:06:45
Kaikki virveli/onki/pilkkihommat on hallussa,eli tarkoitan sitä että näillä taidoilla pärjää useimmiten.
Totta kai on myös parantamisen varaa,sillä ei sitä koskaan voi saada tarpeeksi kokemusta.
Olisi kyllä mukava käydy esim.Norjassa lohta kalastamaan.Tai vaikka Tenolle.

Mutta se asia mikä olisi hyvä oppia,olisi verkkojen asettaminen.Olen ollut vain mukana verkkojen asetuksessa,ja se näytti aika vaikealta.
Title: Re:Miten haluaisit kehittyä kalastajana?
Post by: Eci on May 18, 2003, 00:37:33
Hauen ja ahvenen kalastus on niin tuttua hommaa että jalokalan pyynti kiinnostaisi opetella....ja perhoa ois kiva osata heittää kun nuo perhovehkeetkin tuli hankittua jo muutama vuosi sitten...
Title: Vs: Miten haluaisit kehittyä kalastajana?
Post by: Janezzo on December 13, 2008, 18:10:55
 Haluaisin kehittyä monellakin tapaa.

Kun jaksais opetella käyttämään uistelussa plaanareita ja syvääjiä ym.,
mutta ei kärsivällisyys vaan millään riitä!  :cry:

Ois myös kiva, kun jaksais käydä itekseen enemmän koluoamassa kaikkia lähivesistöjä. Saatana, se ois vaan otettava itteään niskasta kiinni. :-)
Title: Vs: Miten haluaisit kehittyä kalastajana?
Post by: Murmeli on December 16, 2008, 19:17:32
Ite haluaisin oppia valitsemaan oikean uistimen mahdollisimman tarkasti jo ennen ensimmäistäkään kalaa. Eli silloin pitäisi ottaa ilmanpaineet, veden väri, vuorokauden ja vuodenaika ja pilvisyys huomioon. Monesti kun tulee valittua summassa ja silloin menettää hyvää kalastusaikaa hukkaan. Lisäksi kärsivällisyys ja uusien paikkojen hakeminen ei ole oikein hallussa, vaikka joskus tuleekin heiteltyä yli viisi tuntia tyhjää.
Title: Vs: Miten haluaisit kehittyä kalastajana?
Post by: Crice on December 17, 2008, 20:41:34
Oppia ton perhon kanssa koheltamaan, onkia sillein että siimat ja koukut ei olis aina lumpeessa, koivussa yms... Kärsivällisyyskin ei olisi pahitteeksi sillä tuo hermopuoli tuppaa välillä reistailemaan :roll: Ja myös haluaisin oppia kalastelemaan jalokalaa ja harvinaisempia kaloja ongella kuten suutari ja ruutana.
Title: Vs: Miten haluaisit kehittyä kalastajana?
Post by: Yuz on December 17, 2008, 23:14:35
Kärsivällisyyttä tarvisi joinain kuukausina lisää..
Title: Vs: Miten haluaisit kehittyä kalastajana?
Post by: Kipster on December 18, 2008, 09:05:29
Itse haluaisin perehtyä vieläkin syvemmälle perhokalastakusen saloihin, mitä nyt olen. Kesällä aloittelin sitä ja on se kyllä mukavaa puuhaa.
Ja varsinaista kehitystä odotan itseltäni perhojen sidonnassa, kuten tuolla "kuvia omista perhoista" topikissa on jo yksi parillinen kuvia mun tekemistä perhoista ja kehityksen noususta.

Kesällä olis tarkoitus kokeilla ootto-ongintaa, sitä kun ei ole koskaan tullut tehtyä :)

Kärsivällisyyden kanssa mulla on harvemmin ongelmia. Kun tietää että jos hermot palaa niin kalastuksesta ei nauti enää, näin ainakin mun kohdalla.
Title: Vs: Miten haluaisit kehittyä kalastajana?
Post by: vainaja on December 18, 2008, 09:34:17
Onkireissuilla pitäs oppia hermot hillitsemään. Ainaku iso irtoo tahtoo joku onkiverme hajota...
Title: Vs: Miten haluaisit kehittyä kalastajana?
Post by: JP_Fisher on December 19, 2008, 15:42:07
Vähä kun oppis jalokalaa kalastaam ois huvaa
Title: Vs: Miten haluaisit kehittyä kalastajana?
Post by: jompsu on December 19, 2008, 16:30:25
kärsivällisyyttä olisi hyvä olla enempi.Niin monesti pilkki/onki reissu jää lyhyeksi, kun kalaa ei millään tule
Ja sitten enää ei jaksa olla siellä :-(
Title: Vs: Miten haluaisit kehittyä kalastajana?
Post by: fileeroitu kuha on December 20, 2008, 04:27:04
Vetouistelun puolella toivoisin kehittyvän lähes kaikessa mahdollisessa. Tietoa löytyy enemmän kuin taitoa ja suurin kehitysetappi olisikin muuttaa tuo tieto (jota sitäkin toki aina syytä haalia lisää) taidoksi ja sitä kautta kasvaviksi saalismääriksi. Esimerkiksi kuhat on jääneet meikäläiseltä saamatta vaikka mitä on yritetty, ehkä sitten paikat vain ovat olleet väärät, mutta toisaalta monet muut ovat kertoneet vetäneensä kuhaa niiltäkin paikoilta joilla itsekin usein vetelen.

Uistelusta pitäisi ehkä tehdä suunnitelmallisempaa. Ennen ollaan toimittu aika random- pohjalta: vene vesille, uistimet pyyntiin ja sitten ajeltu vähän sinne sun tänne vailla suurempaa päämäärää. Haukia ja isoja ahvenia on kyllä tullut todella reilusti tälläkin menetelmällä ja pari sattuma- taimenta, mutta tuo kuhan kalastus olisi ensimmäisenä toivelistan kärjessä mitä kehittymiseen tulee.

Tosin vasta pari kesää tullut uisteltua useamman vavan ja kaikuluotaimen keralla ja selvästikin saalismäärät ovat kyllä olleet nousussa. Otettuani viime kesänä painouistimet käyttöön, huomasin senkin olleen saalismäärää nostava tekijä. Eli uusien konstien kokeilemisessa myös paljon kehittymisen varaa.

Ja vielä, vaikkei varsinaisesti kehittymiseen kalastajana liitykään, olisi kalastukseen mieluista käyttää enemmänkin aikaa. Työni puolesta se olisi hyvinkin mahdollista ja intoakin löytyy, mutta usein kalakavereilla pitelee kiirettä ja kun ei niin mieluusti yksikseen tule vesille lähdettyä jäävät kalastuskerrat haluttua vähäisemmiksi. Toki yksinkin tulee reissuja tehtyä, mutta perästä ajettavan moottorin kanssa tulee siinäkin omat ongelmansa vastaan etenkin useampaa vapaa käytettäessä.

Kehittymistä kerrakseen mutta sieltä sitä kokemuksen myötä tulee ja ehkä jo ensi kesänä alkaa kuhaakin irrota. Nähtäväksi jää.
Title: Vs: Miten haluaisit kehittyä kalastajana?
Post by: -Orava- on December 20, 2008, 12:34:51
vetouistelu oppia tarvii....Miun ainut tavote olis kehittyä sen verran et saisin sen edes yhden jalokalan tuolt saimaalta. Kuhia nousee kyll ja kaikkee muuta mut ei järväriä saati taimenta....ehkä se sitte ensi kesänä tulis, onhan tuota odotettu jo useammat vuodet.... alkaa jo usko loppumaan tuohon touhuun... voi se olla kiinni tietenkii noist uistimista mitä siel perässä tulee, eli oppimista on.
Title: Vs: Miten haluaisit kehittyä kalastajana?
Post by: Hemulisoturi on December 20, 2008, 16:06:13
Kärsivällisyyttä tarvisi joinain kuukausina lisää..
Näin on.
Syyskuukaudet ennen jäiden tuloa tuottaa hankaluuksia. Kalaa ei tahdo löytyä eikä kärsivällisyys riitä etsimään.
Alkutalven jäät pitäisi myös oppia paremmin tuntemaan. Keskittyä yhteen lajiin kun siihen vielä hyvät mahkut on alkutalvesta. Eli usein se siian pilkkiminen menee kärsivällisyyden mukana ahvenen tirrien pilkkimiseksi.
Ja harmittavan usein kärsivällisyys pettää hauen pilkinnässä ja laji vaihtuu raitapaitojen nypläämiseen.  :-P