Kalassa.net Keskustelut

Kalastusvälineet => Kesäkalastusvälineet => Kelat & Vavat & Siimat => Topic started by: Kalamaster on October 21, 2002, 10:58:35

Title: Avo vai umpikela?
Post by: Kalamaster on October 21, 2002, 10:58:35
Kumpi on mielestäsi parempi, avo- vai umpikela?
Minun mielestäni avokela on parempi.

edit: otsikko tänne moderoinnin alta...
Title: Re: Avo vai umpikela?
Post by: Pine on October 21, 2002, 17:51:53
Quote
mun mielestä avo on parempi
Oliskohan jonkinlaiset perustelut paikallaan?
Itse en äänestä tästä, koska en ole umpikelaa käyttänyt kuin joskus pikkupoikana. Mutta jos näistä äänestää ne kenellä on kokemuksia molemmista, voisi perustella jotenkin kommenttinsa.
Title: Re: Avo vai umpikela?
Post by: shanghai on October 26, 2002, 14:23:48
Umpikela sopii lähinnä imeväisille ja sitten satunnaisille mökkikalastajille.

Avokela on paras yleiskela ja sopii siten ainoaksi setiksi.

Hyrrä on sitten tosimiesten kela.

Itse käytän sekä avokelaa että hyrrää siten että haspeli on kevyempään kalastukseen (kevyemmille uistimille ja ohuempi siima) ja hyrrä raskaampaan (painavammat uistimet ja paksumpi siima).

- eemeli -
Title: Re: Avo vai umpikela?
Post by: Peksi on October 26, 2002, 22:05:39
Itse olen käyttänyt umpikelaa(se oli joku Daiwan "parempi" malli).  Umpikelan kanssa oli joku 5,5' lasikuitukeppi.  Tällä yhdistelmällä oli erittäin mukava ja kevyt heittää 1-20 grammaisia vieheitä.  Heittopituudetkin olivat pidempiä kuin avokelalla.  Sittemmin kokeilin avokelaa, enkä pitänyt siitä mitenkään erityisesti.  Siirryinkin hyrräkelaan ja sillä kalastaminen on huomattavasti mukavempaa.


Joten mielestäni umpikela on avokelaa parempi.
Title: Re: Avo vai umpikela?
Post by: Ville on October 28, 2002, 13:42:02
Jos näistä vaihtoehdoista pitäis valita, niin ehdottomasti avokela.
Ite en nää umpikelassa oikeastaan mitään parempaa haspeliin verrattuna...

edittii sattuneesta syystä...
Title: Re: Avo vai umpikela?
Post by: Fiskala on October 28, 2002, 16:06:20
Pari vuotta sitten mullakin oli umppari, mutta nyt on avokela. Kyllä eron huomaa: Heittopituudet parani ja laatu, vaikka mulla onkin melkein samanhintaiset umpi-ja avokelat. Mutta jos päättää kuitenkin ostaa umpikelan, kannattaa ostaa siihen heittohyrrävapa.
Title: Re: Avo vai umpikela?
Post by: Reaper on October 29, 2002, 18:36:52
omasta mielestäni parempi on umpi. ei tule yhtä helposti siima sotkuja ja itelläni on umpikela jo kohta 6 vuotta. sillä oon saanu suurimman haukenikin.
eli kannatan umpikelaa
Title: Re: Avo vai umpikela?
Post by: Mikko_-Procyon- on October 30, 2002, 21:46:08
No, tämä gallupin aihe on ainakin tarkasti rajattu!

Minun kommentti on, että avokela ehdottomasti. Aloittelijoille löytyy niitä hienoja avo- ja umpikelan risteytyksiä. Sellainen on parempi vaihtoehto kuin umppari.

(mutta kyllähän umpparillakin kalan ylös ottaa... itselläni on sellainen ikivanha abumaticci korjattuna ja ehostettuna. Hyvä kela. Toimii, toisin kuin minun ensimmäinen avokela (abu cardinal 554, metallikuorissa).
Title: Re: Avo vai umpikela?
Post by: shanghai on October 31, 2002, 10:04:51
Ympikelassa on se hyvä puoli että tuntuu kestävän isältä tyttärelle. Meillä on yhä käytössä vanha Abumatic 170, sain sen lahjaksi 1967 ja yhä pelittää. Vapoja on mennyt 6-7 kpl en muista tarkkaan kuinka monta.

Joka tapauksessa tytöt osaavat heittää umpparilla hyvin mutta eipä se haspelin käyttökään tunnu olevan vaikeaa.

Umpikelan huonoin puoli on ehdottomasti onneton välityssuhde ja naurettava kammen pituus. Punottua siima ei oikein sovi kelan rakenteelle jne. Toisaalta tässä tyttöongessa on monofiili 0,35 tai 0,40 joten vetolujuus on riittävä.

- eemeli -
Title: Re: Avo vai umpikela?
Post by: Viking_Herring on October 31, 2002, 18:55:34
Avokela ehdottomasti, koska heitto pituudet on ihan eri luokkaa kun umpikelassa ja solmuja ei tule niin paljon ja ne on helpompi setviä.
Kelaus on helpompaa ja mukavemman tuntusta ja vavasta saa paremman otteen avokelaa käytettäessä.
Title: Re: Avo vai umpikela?
Post by: Anonymous on October 31, 2002, 21:13:20
Miksi umpikela olisi vain aloittelijalle tai haspeli ja hyrrä kauemmin harrastaneelle? (niinkuin joku sanoi Tosimiehelle)

Eihän ekakertalainen tiedä mikä on vaikeaa kun ei ole koskaan ennen heittänyt...vaimolle ostin ekana haspelin ja eipä ole koskaan ongelmaa tullut. Nyt syksyllä oltiin hauki/taimen reissulla ja heittelin siinä hyrrällä ja vaimo katteli aikansa ja kysy että saako kokeilla, minä sanoin että siitä vaan(pelkäsin niin perk..sti että nyt saadaan kunnon sotku) Pari heittoa 10-15 metriä ja sitten lähti jo heitot niin etten ollut uskoa silmiäni.

Ei se niin vaikeeta ole millään kelamallilla.
Title: Re: Avo vai umpikela?
Post by: udo on October 31, 2002, 21:40:24
Mulla on kokemusta molemmista tyypeistä ja umpikelassa on yks hyvä puoli,siimasotkut ei näy päälle päin ;D Jos ollaan oikein tosissaan niin kyllä haspeli on miellyttävämpi käytössä. Hyrrää ei oo tullu kokeiltua.
Title: Re: Avo vai umpikela?
Post by: shanghai on November 01, 2002, 09:11:35
Se kommenttini että hyrrä on tosimiehille tarkoittaa tiettyä suhtautumista itse heittotapahtumaan.

Haspelilla kuka tahansa heittää kohtuullisesti muutaman minuutin harjoittelun jälkeen kun taas hyrrän käyttö edellyttää huomattavasti enemmän harjoittelua.
Sitten kun hyrrän käsittely on luontevaa antaa se mielestäni enemmän nautintoa itse kalastukseen, tämä taitaa muuten olla vähän sama asia kuin polkupyörällä ajo, ensin vaikeaa ja sitten se hoituu täysin automaattisena toimintona.

Henkilökohtaisesti käytä haspelia kevyemmässä kalastuksessa ja hyrrää raskaammassa haukijahdissa. Kokeilkaapa vaikka nilsun jumbolla kummalla kelatyypillä heittokalastus on mukavaa.

- eemeli -
Title: Re: Avo vai umpikela?
Post by: BASS70 on November 01, 2002, 10:28:55
Vuosien kokemuksella sanoisin,ettei umpparia saa niin helposti rikki,kuin avokelaa.
Useita kymppisiä lohia olen Abulla nostellut rannalle.
Hurraa hurreille Abusta ja Trangiasta
Title: Re: Avo vai umpikela?
Post by: Anonymous on November 01, 2002, 14:04:56
Eemeli kirjoitti:
"...tämä taitaa muuten olla vähän sama asia kuin polkupyörällä ajo, ensin vaikeaa ja sitten se hoituu täysin automaattisena toimintona..."


Mistä aloitteleva polkupyöräilijä tietää kuinka vaikeaa ajaminen on? Yhtälailla hyrrällä voi aloittaa, koska ei tiedä vertailukohdetta. Joku varmasti ensiksi opettaa haspelilla heittoa ekoilla kerroilla ja samallalailla alussa täytyy opettaa myös hyrrällä heittoa. Sitten kun sen oppii niin heitto tulee kuin automaattisesti, harjoitus tekee mestarin niin uistimen heitossa kuin pyöräilyssäkin.
Vain ensimmäisellä kerralla ei voi opetteleva henkilö sanoa onko se vaikeaa, koska ei ole mihin verrata. Mielipide vaikeudesta voi vain olla sellaisella joka on heittänyt umpi-,haspeli- ja hyrräkelalla. Ja se taas on niitä makukysymyksiä.
Omasta mielestäni millään niistä ei ole vaikea heittää.
Title: Re: Avo vai umpikela?
Post by: abo on November 01, 2002, 22:42:52
Quote
Omasta mielestäni millään niistä ei ole vaikea heittää.

Hmnnn... mun mielestä umpikelalla on älyttömän vaikea heittää. Hyrrällä on helpoin heittää ja haspeli seuraavaksi.

Perustelu: Heittoon kuuluu myös heitonhallinta, sen lisäksi että saa uistimen erkaanutettua heittopaikasta. Hyrrällä on erittäin helppoa hallita heittoa sen aikana. Haspelilla se on kohtuullisen helppoa, kun taasen umpikelalla on äärettömän hankala hallita heittoa tarkasti, eli saada uistin laskeutumaan juuri halutulle etäisyydelle.
Title: Re: Avo vai umpikela?
Post by: paulinho on November 02, 2002, 23:07:16
Avo kela on parempi... Vaikka kohta 4 vuotiaalla veljelläni on umpikela, niin sille ostetaan ens kesänä avo... (ei osannut heitellä avolla tänä kesänä)
Title: Re: Avo vai umpikela?
Post by: Selenius on February 09, 2003, 16:02:21
Ei kumpikaan vaan hyrrä, ja ajoittain perho.
Title: Re: Avo vai umpikela?
Post by: teme on February 14, 2003, 14:59:27
onhan niitä umpikelojakin ihan hyviä,mutta itse tykkään avokeloista,ehkäpä siksi että itselläni on aina ollut vain avokela.avokelalle tulevat siima sotkut on helpompi setviä.olen huomannut että halpa avo ja umpikelojen ero on se että umpi kelalla lentää uistin paremmin,mutta tämä on vain minun mielipide. :D
Title: Re: Avo vai umpikela?
Post by: Plague_T on March 02, 2003, 16:51:06
Avokela ehdottomasti. Ainoa poikkeus on jos kalastat tammukkaa Lapissa pienillä vaikeapääsyisillä ja ryteikkörantaisilla puroilla. Laadukkaalla umpikelalla pystyy samaan tarkat heitot lyhyellä etäisyydellä. Avokelan pidemmästä heittomatkasta, ei ole pienellä purolla mitään hyötyä.
Title: Re: Avo vai umpikela?
Post by: gekko on March 04, 2003, 16:04:19
Avokela, tosin ei kokemuksia HYVÄSTÄ umpikelasta!
Title: Re:Avo vai umpikela?
Post by: lippa_mies on March 20, 2003, 19:26:07
kyllä avo kela on parempi umpi kela on vähän"jäykkä"
Title: Re:Avo vai umpikela?
Post by: kaivo on March 21, 2003, 14:31:51
Ehdottomasti avokela. Avokelat ovat käyttöominaisuuksiltaan lähes joka suhteessa umppareita parempia. Hyvälaatuisiakin umppareita on, mutta niistä saa maksaa aika paljon. Huokeahkokin haspeli saattaa olla käyttökuntoinen monta kesää.

Paras tapa tappaa lapsen kiinnostus kalastukseen on ostaa ensimmäiseksi virveliksi halpa umpikelasetti. Jokainen niitä kokeillut tietää, miksi.
Title: Re:Avo vai umpikela?
Post by: Juba90 on March 24, 2003, 16:58:08
Avokela tottakai mullakin on Abun avari
Title: Re:Avo vai umpikela?
Post by: otto on March 24, 2003, 17:27:45
Avokela on paaaljonn parempi.

Umpikeloissa ei oo mitäämn järkee. siimat menee solmuun ja jarru on passss... siis huono :D
Title: Re:Avo vai umpikela?
Post by: Pinqiini on April 17, 2003, 23:32:50
Kyllä se avokela olla pitää. Halpa umppari on ihan huono; tulee helposti sotkuja,ei kelaa hyvin,heitot menee miten sattuu ja jos haluaa hyvän umpparin, joutuu maksaa ihan törkeesti..eli avokela.

edit. Teksti käännetty luettavaksi
Title: Re:Avo vai umpikela?
Post by: antti111 on April 22, 2003, 16:19:32
Yhtä hyviä kummatkin koska avolla saa pidemmälle heitettyä ja se on nopeampi kelata mutta siinä menee helpommin siimat sotkuun ja se vaatii paljon tilaa heittää. Umpikelan hyviä puolia ovat ne että ei mene siimat sotkuun helposti ja voi heittää pienemmissä tiloissa mutta huonoja ovat: liian lyhyet heitot ja raskaampi keleata.
Title: Re:Avo vai umpikela?
Post by: Mepps on April 22, 2003, 17:11:27
Haspeli. Hyvällä haspelilla ei tule sotkuja ja heitot ovat muutenkin pidempiä. Lisäksi jarrutoiminnot ovat huomattavan paljon paremmat. Ja usein ainakin itseni kohdalla ovat olleet huomattavan pidempi ikäisempiä. Kyllä se näin vaan on.
Title: Re:Avo vai umpikela?
Post by: ville J on April 24, 2003, 08:49:32
Avokelaan olen tottunut, saattaa johtua siitä että en ole kuin pari kertaa heittänyt umpikelalla.

Sanoisin kuitenkin että avokela vie voiton, sillä avokelalla on melestäni huomattavasti parempi heittääää.
Title: Re:Avo vai umpikela?
Post by: Juha- on May 06, 2003, 13:28:47
Kyllä pitää olla avokela ehdottomasti. On se huomattavasti helpompi kuin umpikela. Tai no ainakin oon tottunut siihen.
Title: Re:Avo vai umpikela?
Post by: Eci on May 19, 2003, 16:53:48
Avokelalla tulee enemmän kalastettua, mutta en väheksy lainkaan umpparia.....omistan Daiwan GC 120 umpikelan jolla olen kalastellut jo vuosia...ennen avokelaan siirtymistä kalastin tuolla kelalla jo vuosia ja kestävyydessä ei ole yksikään avokela pärjännyt....

....hyvällä vavalla ja umpikelalla heittopituudessa ei häviä paljoakaan ja sotkuja ei tule ollenkaan...myöskin purojen pusikkorannoilla umpikela on huoleton koska siiman väliin ei keräänny lehtiä ja muuta roskaa kuten avokelassa....

En aseta keloja paremmuusjärjestykseen...kalastan nyk. avokelalla mutta varalla on aina luotettava umppari mukana jos nykytekniikka pettää.....
Title: Re:Avo vai umpikela?
Post by: Mä mies on May 20, 2003, 14:39:16
Kyllä mielestäni avokela on parempi jo vähänkään kokeneemmalle kalastelijalle, kun taasen umoikela on erittäin hyvä vslinta alottelijoille, koska sillä ei "saa niin helposti siimaa solmuun"! :)
Title: Re:Avo vai umpikela?
Post by: Tomppa-- on May 22, 2003, 07:16:26
Laitan nyt tähän +/- tyyliin nämä.

Umpi:
+Vähemmän siimat sotkeentuu
-Jos siima sotkeutuu sitä ei saa purettua
-Jos siiman mukana kulkeutuu se jää kelaan ja tekee pahaa jälkeä

Muuta nyt en keksi kun aikaa on kun olen umpista käytellyt.

Avo:
+Jos siima sotkeentuu se on nopea purkaa
+Ei kerry turhia roskia
+Uusissa keloissa QuickFire helpottaa huomattavasti ja tuo mukavuutta, ei tarvitse siimaa kokoajan ns. vartioida

Title: Re:Avo vai umpikela?
Post by: hönö on May 30, 2003, 23:02:06
"tosimies" ei varmaan koskeen hyrrää ota. mielestäni avo on hyvä tosin viimeksi olen viskonut umpikelalla pikkupoikana. kymysys on vaikea hyvä umpikela on eriasia kuin huoltsikka kela
Title: Re:Avo vai umpikela?
Post by: Anonymous on June 07, 2003, 10:54:11
Kummassakin on omat puolensa. Ostin viime kesänä kaksi umpparia pojalle ja itselle. Omani lähinnä siksi että voin näyttää pojalle mallia. Kummallakin olemme saaneet kalaa. Umpparit uutuuden kankeitako?Eivät toimi kuitenkaan aivan yhtä hyvin kuin avokelani, siis kevyesti. Jostain syystä, rannalle kalastamaan mennessä tykkään kuitenkin ottaa umpparin mukaan. Silloin kun olen menossa merelle haukijahtiin,  otan avokelan ja pidemmän vavan.  Tämmöttis :).
Title: Re:Avo vai umpikela?
Post by: Liquid Snake on June 13, 2003, 17:22:41
Mäkin oon sitä mieltä että umbba on luotettava muutta muuten aivan susi kun taas avokelaan saattaa joskus muodostua niitä hemmetin silmukoita  >:(  mutta pitkälle sillä saa heitettyä!
Title: Re:Avo vai umpikela?
Post by: Masters on June 16, 2003, 13:52:14
Minun mielestäni avokela on parempi kuin umpikela minun míelestäni umpikela sopii paremmin aloittelijoille kun minä aloitin kalastuksen avokelalla :D
Title: Re:Avo vai umpikela?
Post by: Anonymous on June 18, 2003, 10:10:28
Avokela on mielestäni parempi.Koska jos siitä menee siimat sotkuun niin se on helpppo purkaa.
Title: Re:Avo vai umpikela?
Post by: Liquid Snake on June 19, 2003, 17:19:08
Quote
Avokela on mielestäni parempi.Koska jos siitä menee siimat sotkuun niin se on helpppo purkaa.

Miten se olisi viisasta purkaa? Onko vihjeitä?
Title: Re:Avo vai umpikela?
Post by: Anonymous on June 24, 2003, 00:12:45
Kuinka moni haspelin puolustelijoista on kokeillut jotakin kunnon umpparia? Itselläni on Daiwa GoldCast 100, uskallan sanoa, että heitto- ja käyttöominaisuudet hakkaa tai ainakin on tasavertaiset saman hintaluokan haspelien kanssa. Mökkikeloista tällä hetkellä paras. Vaikka mökin nurkasta löytää "muutaman" haspelin.

No mutta jokaisellahan on oma "tazi"...
Title: Re:Avo vai umpikela?
Post by: perho on June 24, 2003, 07:25:34
Knnattaa hankkia Daiwan gold gast joka on markkinoiden  paras umpikela, itselläni on sellainen ja on toiminu jo 4vuotta moitteettomasti. UL-avokelaks sopii Shakespearin CBS 1000-luokan kela, itselläni on sellainenkin. :D
Title: Re:Avo vai umpikela?
Post by: mikkos89 on June 24, 2003, 18:08:37
Avokela tottakai! Umpikela on minun mielestäni suunnattu lähinnä aloittelialle sen helppokäyttöisyytensä ja yksinkertaisuutensa johdosta. Siima ei mene yhtä helposti sekaisin kuin avossa, mutta on sitäkin v-mäisempi selvittää...
Title: Re:Avo vai umpikela?
Post by: KatchU on June 30, 2003, 18:59:39
musta se joka väittää että umpikela on parempi kuin avokela on päästään vialla. umpparissa on vissiin huonommat jarrut ja siima sotkut ovat vaikeampi selvittää. avo kelassa on paremmat jarrut ja helppo siiman selvitys(mun mielestä). jos kalastat pari kertaa kesäs heittämällä niin umppari ajaa asiansa. mutta jos joku iso kala tarttuu olet umpparilla pulassa sillä on yleensä raskaampi kelata. avokela kelaa nopeemmin ja tasaisemmin. avokela on kalliimpi mutta parempi. itelläni on ikivanha umppari meinannu leikata parikertaa kiinni ja uudempi vinkuu kuin pienu eläin. avokelat eivät ole pettäneet minua kertaakaan.
Title: Re:Avo vai umpikela?
Post by: Anonymous on July 01, 2003, 16:36:19
Avokelaa käytän paljon mielummin.
Umpikela sopisi risukossa rämpimiseen koska siima ei pääse takertumaan niin helposti mihinkään. Hyvä umpikela on enemmän työkalu kun avokela, eli kestää kovempaakin käyttöä. Jarrut on monissa umpikeloissa surkeat. Heittopituudet on yleensä vähän lyhemmät kun avokeloissa, matalista puolista ja pienestä siima-aukosta johtuen. Umpikeloissahan harvoin on edes ristiinpuolausta. Siimasotkuja tulee hyvin harvoin, mutta silloin kun tulee niin ilman puukkoa ei selviä:)
Title: Re:Avo vai umpikela?
Post by: qwert on July 17, 2003, 18:43:24
nii, kylhän umpikela on parempi aloittelijoille ja satunnais kalastajille, itselläni on avokela ja se on mielestäni parempi, lähinnä sen takia koska kalastan aika usein ja paljon.
Title: Re:Avo vai umpikela?
Post by: RSL on July 17, 2003, 18:57:29
Quote
avokelat eivät ole pettäneet minua kertaakaan.

No et vissiin ole kalastanutkaan avokelalla erityisemmin. En tarkoita sitä että avokela olisi huononpi mutta kyllä silläkin olen saanut semmoisia solmuja aikaan etten ole niitä auki saanut. Voin taata että jonkin ajan päästä on on kommenttisi: "avokelat eivät ole pettäneet minua kertaakaan" vanhentunut.
Title: Re:Avo vai umpikela?
Post by: SPOK on July 21, 2003, 15:21:19
HYVÄ umpikela on aina parempi vaihtoehto kuin HUONO avokela.
HYVÄ avokela on taasen parempi kuin HUONO umpikela. HYVÄ umpikela on taasenkin parempi kuin HUONO hyrräkela jne. Kun taasen HUONO kalastaja on edelleen huono kalastaja vaikka sillä olisi hyvä avokela. Hyvä kalastajahan pärjää päivän vaikka huonommalla umpparillakin. EIKÖHÄN SE OLE AIVAN SAMA ONKO KAVERILLASI UMPI- VAI AVOKELA KUNHAN VENEESEEN TULEE KALAA JA ITSELLÄS ON KÄTEENSOPIVA KELA. VAI???? Jotenkin juolahtaa mieleeni että täällä on keski-ikä aika alhainen.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: jarisat on September 26, 2006, 19:54:31
Nostanpa tätäkin aihetta, kun olen tänäkesänä käynyt omaa jaakobinpainiani oppiakseni käyttämään kevyttä avokelaa ja sen myötä muutenkin keveämpää kalustoa. Olen kalastellut jo useamman vuosikymmenen pelkästään umpikeloilla enkä ole osannut Abun 170 :stä ja Daiwan cg 120:stä isosti moittia (kun en ole tietänyt paremmasta - vai). Tiedä sitten millainen rähmäkäpälä olen, mutta avokela (Daiwa sekin) ei tahdo vain käteeni sopeutua. Pitkällekin on lentänyt, mutta kontrolli niissä on ollut kaukana. Tottumus on toinen luonto, joten täytyy tunnustaa, että umpikelaa on tullut ikävä. Vaikka heittopituudessa ei välttämättä pärjää, niin sillä ainakin itse tunnen saavani uistimen jotakuinkin sinne, minne haluan. Siimasotkujen laatuun en oikein osaa ottaa kantaa, kun en yhtäkkiseltä muista koska sellainen olisi umpikelassa viimeksi ollut (ei ainakaan moneen vuoteen).
Kaikesta huolimatta aion huomisellekin kalareissulle silti ottaa avokelankin mukaan ja jatkaa harjoittelua, jollei Kaskisissa ole kovin paljon muita luomassa arvostelevia katseitaan.
Ja jos joskus tästä painistani selkävoiton saan, niin ehkäpä vielä eläkepäivillä uskaltaudun kokeilemaan hyrräkelaakin :-)
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: jaska74 on September 26, 2006, 21:08:09
mun mielestä umpikela + kuitusiima = paljon solmuja
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: jarisat on September 27, 2006, 23:32:18
mun mielestä umpikela + kuitusiima = paljon solmuja

Punottua siimaa kun kokeilin umpikelaani (Abu 170), niin ei suostunut uistin lentämään ollenkaan - eli siima ei vain pääse purkautumaan.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: Nykyttäjä on September 27, 2006, 23:49:28
mun mielestä umpikela + kuitusiima = paljon solmuja
Juuri tänään taas totesin että avokela+kuitusiima=ainakin kolme solmua ja kuusi metriä siimaa pois. Aika usein kuitusiima tekee ihmeellisen purkautumisen puolan pohjalta tai väliltä ja siinäpä sitä on sotkussa selvittämistä. Yhden kerran jouduin puukolla viiltelemään koko puolan tyhjäksi kun meni niin totaalisen sotkuun. Onneksi oli kuitusiimaa riittävästi mukana. Arvaa ottiko pattiin.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: sääksi on September 30, 2006, 21:01:10
Käyttää mitä kelaa hyvänsä, niin siimahan ei mene ns. SOLMUUN.
Sykkeröön, sotkuun... (miten vain), se voi mennä.
Itsellä on mukana, (vähän akkamaisesti),  pieni virkkuukoukku, jolla voi avata sen kaikkein "solmumaisimman"
kohdan mahdollisemman laajaksi. Yrittää avata sotku,  ja taas virkkuukoukku solmukohtaan, ja purkaus...

Niin siis.  Käytän nykyään ainoastaan heittokalastuksessa avokellaa, ja kuitusiimaa, (FireLine).
Umpikela alko tökkimään. Siis totaalisesti tarttuilemaan heitettäessä.? ?  Muuten kyllä pitäisin tästä perinteisestä,
pistoolinkahva virvelöinnistä.
Sotkuja ei ole itellä tullut kun ainoastaan yli 0.20 siimoilla.  ? ?

Siis pieni virkkuukoukku jokaisen kalapakkiin.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: minä itse on October 01, 2006, 19:09:24
Itellä on ollu avokela 6 vuotiaasta astin että pakko sanoa avokela!!!! :D Mutta se ei ole se sama virveli minkä sain kuusi vuotiaana. nyt minulla on shimanon avokela! :D
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: Professor on October 02, 2006, 09:01:48
Avokela se on paras heittelyssä.
Mutta uitelussa paras on hyrräkela.
Itellä on Avokela Daiwa Sweepfire 3500
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: _ussi on May 21, 2007, 11:11:12
Itse harrastan aika paljon heittelyä ja tavoitteena on yleensä ahven. Umpikelalla on kätevä heittää erityisesti kevyitä ja pieniä vieheitä. Avokela soveltuu paremmin painavien vieheiden heittelyyn. Itse en ainakaan saa lippoja avokelalla heitellessä lähellekkään niin pitkiä ja tarkkoja heittoja kuin umpikelalla.

Ikinä (15vuotta)  ei ole umpikelaan tullut solmuja, ihmetyttää tuollaiset kommentit. Johtunee kuitenkin siitä että pääasiassa umpikeloilla heitellään lippoja ja ne tunnetusti kiertävät siimaa. Kiertynyt siima menee helpommin solmuun avokeloissakin kuin suora siima. Ja kun tavoitteena on ahvenet ei huonojarruisista umpikeloistakaan ole ollut haittaa. Haukia toki tulee välillä ihan haitaksi asti, mutta onpahan mielenkiintoa umpikelan jarrulla kaikki kilosta ylöspäin. . .
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: PäSSi on May 21, 2007, 13:56:54
Mielestäni avokela on parempi. Umpikelan huono puoli on se että jos kelassa menee siimat sökkyrälle niin sitä on inhottava suoristaa. Suosittelen avokelaa :wink:
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: Fiskare on May 21, 2007, 15:26:29
Olen aina kalastanut avokelalla (paitsi joskus ihan junnuna..) ja aijon aina tulevaisuudessakin kalastaa avokelalla.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: lohen pyytäjä on May 21, 2007, 20:58:07
Avokela. Koska sillä pystyy heittämään kauemmas ja kalan voi väsyttää paremmin.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: Jonttu on May 21, 2007, 21:02:04
Eipä se umpikela ole millään osa-alueella parempi kuin haspeli, joskaan ei se jää tuhottomasti jälkeenkään millään osa-alueella. Usein kuulee sanottavan että avokelalla tulee enemmän sotkuja, mutta itse olen kyllä eri mieltä. Ainoa ero sen suhteen on että avokelan sotkut on paljon helpompi selvittää.

Mutta, tämä ei tarkoita että umppari olisi millään tavalla kelvoton laite. Ihan yhtä hyvin silläkin voi kalaa saada. Itsekin joskus "retroilumielessä" kaivan vanhan Abumaticin esiin ja painun fiilistelemään 8-)
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: kesänen on May 22, 2007, 14:04:45
sanotaan etä molempi parempi! itselläni on avokela isoille joille ja merelle mutta siten kun mennään metsäpuroille taimen jahtiin niin otan mukaan abu:n 140 umpparin vm74 ja siinä hyvä sopivan notkea keppi niin onnistuu heittely vähän huonnoimmissakin paikoissa joissa ei avolla tai hyrrällä tai perholla kalasteta sitte millää.. umpparilla saa tehtyä melkein sentin tarkkoja heittoja pituuden puolesta.. ei umppari mikää lasten aloittelu peli ole mutta uusia "hyviä" umpikeloja ei enää kaupasta saa edes rahalla. vanhaa ABU:a ei voita mikää..
Title: Vs: Re: Avo vai umpikela?
Post by: Karski on May 22, 2007, 14:52:18
Umpikela sopii lähinnä imeväisille ja sitten satunnaisille mökkikalastajille.

Avokela on paras yleiskela ja sopii siten ainoaksi setiksi.

Hyrrä on sitten tosimiesten kela.

Itse käytän sekä avokelaa että hyrrää siten että haspeli on kevyempään kalastukseen (kevyemmille uistimille ja ohuempi siima) ja hyrrä raskaampaan (painavammat uistimet ja paksumpi siima).

- eemeli -
yhdyn melkein tuohon vastaukseen,hyrräkeloista en pidä ollenkaan.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: Miquel on May 22, 2007, 15:15:59
Avokelaa itse käytän, mutta umpikelakin on ihan hyvä.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: magnum on May 22, 2007, 16:09:28
ei tulis umpikela mieleenkään kaverilla on sellanen ja heitin sillä joskus ja oli niin pas*a...itellä on shimanon 4400sx...vavasta saa paremman otte avossa kun umpikelasssa :-)
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: SUURkalastaja jyväskyläst on May 22, 2007, 16:44:08
Avokela tietysti. Lentää pitemmälle ja on paljoon parempi heitellä.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: kesänen on May 23, 2007, 06:39:09
paksulla siimalla ja isoilla vieheillä avokelalla saa tehtyä pidempiä heittoja mutta pienet vieheet ja ohut siima niin avo ja umpikela menee tasoihin heittopituuksilla.  :roll: avo on toki parempi monessa suhteessa mutta senkin huonopuoli on että vaatii tilaa jos pitää vähänkin kauemmas heittää ja tarkkuutta heitoissa on hankalempi säädellä jos kalastetaan ahtaissa paikoissa. muuten tuo mun ABU on 120 eikä  140..  :-)
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: Professor on June 01, 2007, 22:19:02
ensin hyvät puolet ja sitten huonot puolet. Perustelut on lyhyitä.
hyvää umpi kelassa:Ei tuu kauheen helposti sotkuja joten hyvä aloittelijalle tai jollekin joka ei ole kauhean hyvä.
huonoa :Heitot ei lennä paljoa.(riippuu siimasta ja uistimesta)
hyvää avo-kellassa : Heitot on hyviä.
huonoa : sotkeentuu osaamottomien käytössä myös osaavienkin(joskus)
Itse pidän enemmän Avo-kelasta.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: Tosimies on June 01, 2007, 23:03:49
Umppari on parempi kaveri silloinkun heitetään pinssä tilassa.  EsimerkkInä olkoot vaikkapa koski tai jki jonka rannat vat täynnä ppä ja pajua sun muuta takaheiton estävää ryönää.
Haspeli taas on parempi siellä missä tilaa on riittävästi, kuten järvellä veneestä kalastaen. Haspelilla on suurempi siimatilavuus ja parempi jarru kuin umpparissa.
Hyrräkela on suurten kalojen ja uistelun kela. Hyrrään mahtuu kokoonsa nähden hemmetisti siimaa! Normi uisteluhyrrään esimerkiksi menee 0.40m köyttä yli 300 metriä!

Heittopituuksiin en puutu, koska se on niin paljon heittäjästä, vieheestä, siimasta ja kelistä sun muusta kiinni.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: prå-kalastaja on July 07, 2008, 16:21:19
Ehdottomasti avokela, koska umpikela on aivan pas**!
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: Aatami on July 07, 2008, 17:43:00
En tiedä onko tuo nyt niin rakentava kommentti. Umpikelahan on helppoheittoinen ja siiman kulku on melko tasavarmaa. Jos ottaa kaupasta kaksi kelaa; toinen umpikela ja toinen avokela, ja molemmat ovat saman hintaisia, niin kyllä ottaisin umpikelan, koska se on luotettavampi.

Eli suosittelisin vähän miettimään mitä kirjoitat. Ei voida yleistää ihan noin kriittisesti. Molemmista tyypeistä on olemassa surkeita malleja, hyviä malleja ja ja kaikkea tältä väliltä.

Itse valitsen silti mielummin yleensä avokelan ihan vaan siksi, että sillä saa mielestäni tarkempia ja pitempiä heittoja ja jos sotku tulee, niin se on helpompi setviä, kun umpikelan sotku(joita tosin tulee harvemmin).

prå-kalastaja: Annappa vähän perusteluja, jos pystyt noin tylysti sanomaan.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: kalamies] on July 07, 2008, 21:34:25
Nii no itekki kalastelin 6v umpi kelalla :) mutta taisi olla ykkös luokan lopussa kun sain "ikään kuin lahjaksi" avokelan abu 50e. sitten shimanon 4000 ostin (huom. virheosto), mutta avokela sen olla pitää. Ja ainiin nyt on shimanon avokela ja hyvä vetely vapa.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: Migelis on July 07, 2008, 21:52:20
Joo itse olen käyttänyt koko ikäni avokelaa.. Mielistäni avokela on parempi koska jos tulee sotkua sen saa helpommin selvitettyä.. umpikelassa pitää ottaa se kotelo pois ennen kuin pääsee siimaan käsiksi..  :wink:
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: jcuster on July 08, 2008, 01:54:52
jos umpikelan ostaa, ostaa sitten abumatic 170:n. 120 meni hiukan aikaa, mutta vanha 170 hakkasi sen mennen tullen kestävyydessä ja toiminnassa.
nykyään olen avokeloihin kallistunut, ovat tosin herkästi hajalla uistelun ja reissukalastuksen nostettua päätään.

reissukalastajalle abun 170 on kyllä pirun hyvä peli, jos tarkoitus on esim. vaelluskalastusta harjoittaa. ei hajoa sanka reppua selästä laskettaessa tai vahingossa potkaistessa.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: Haukipyytäjä on July 08, 2008, 18:56:16
Minun mielestä umpikela on huomattavasti parempi sillä sotkuja tulee vähemmän sekä heittäminenkin on helpompaa. Sotkut varsinkin on ikävä selvittää ja niissä menee todella kauan. Itse siis sanon että Umppari on parempi.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: Vilppeli on July 10, 2008, 03:28:14
Vaikee verrata, koska molemmilla hyvät ja huonot puolensa. Ja riippuu tietenkin mitä mennään kalastamaan ja minne mennään. Itse käytän kyllä aina avokelaa, mutta en silti sano etteikö kunnon umpikela olisi yhtä hyvä tai jopa parempi. Kai tämäkin pitkälti mielipidekysymys on....
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: Fisu95 on July 21, 2008, 11:45:00
Riippuu mitä heitellään!
Jos ihan pieniä lippoja niin kyllä se umpikela on parempi, mutta sitten ku heitetään lusikkaa, jigejä ja niinedespäin niin avokela on parempi!
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: kojamo on July 21, 2008, 12:17:15
No itelläni on shimanon avokela ei siinä oo ollu mitään vikaa vähä tulee kulumaa kammen akselin muovisiin reikiin (rupee kampi heiluun sivuttain)  ja umpikelaa ei pysty käyttään kun se on aina hajalla,siimanohjain tuhoo siiman,liianlyhyt kampi :-(  avokela on hyvä ja tarkka kalastaa ja välityskin on parempi :-) :-)
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: Pikkarainen on July 21, 2008, 19:02:05
Avokela ehkä muuten parempi, mutta jos kalastaa ryteikköisellä rannalla niin avokelalla ei tee oikein mitään. Umpparilla kun uistiimen saa lentämään hyvin jo pienellä ranneliikkeellä.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: Torro on July 21, 2008, 19:24:27
Avokela. :lol:
Koita nyt prkl perustella vähän!
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: Rapsutiini on July 21, 2008, 22:31:44
Mielipiteeni on:

 
Moni on aloitellut kalastuksensa umpikelalla kuten minäkin silloin 70 luvun alussa, umpikela sopii hyvin myös kokeneen harrastajan lisäkelaksi varsinkin jos harrastaa satunnaisia pistokalastuksia , umikelaa on kätevä kuljettaa vaikka auton peräkontissa muun roinan seassa.

Kalastusharrastuksen viedessä miestä vinhaa vauhtia on   edessä avokelan osto väkisinkin sen etujen tarjaman hyödyn takia.

Hyrrää en taas suosittele ollenkaan heittokalastajalle , hyrrä on vetouistelussa hyvä mutta heittelyyn käytän itse aina avokelaa .
Miksikö? Siksi kun raskasta hyrrää on raskas käsitellä heittokalastuksessa pidemmän päälle ja hyrrän siimat voi hyvin helposti mennä sotkuun jos heittojarrun säätö hiemankin pääsee löystymään kalastuksen tuoksinassa.
 
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: ollipossu on July 24, 2008, 11:35:54
Itse käytän avokelaa. En edes muista milloin viimeksi käytin umpikelaa :-D mutta kai se avokela sen takii ku lentää pidemmälle :-D Tämä on sitten minun mielipiteeni.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: sami552 on July 25, 2008, 12:20:31
Kaikilla näyttää olevan erilaisia kokemuksia. Itse saan umpikelalla heitettyä pidemmälle kuin avokelalla. Avokelalla taas saan tarkempia heittoja. Omistan molemmat kelat ja hyvin ovat pelanneet.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: Aatami on July 25, 2008, 15:43:00
Mietinpä vaan tässä, että onkohan sillä oikeasti mitään väliä heiton suhteen, että kummalla mallilla heittää? Molemmissa keloissa mekanismi on rakennettu siten, että siiman purkaantuminen on vaivatonta. Jos otettaisiin esimerkkinä umpikela ja haspeli ja laitettaisiin molempiin saman vahvuiset siimat, yhtä pitkä ja jäykkä vapa, ja lopuksi samanlainen viehe molempiin kiinni. Tulos olisi melko varmasti se, että tulisi tasapeli. Umpikelan vapa on monesti melko lyhyt. Ainakin niissä on ollut mitkä itse olen omistanut. Tämän takia uskon, että moni luulee niitä huonoksi heittojen pituuden suhteen.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: Vikke on July 25, 2008, 16:26:24
Kummassakin on sekä plus-, että miinuspuolia.
Eli on todella vaikea vastata kysymykseen. Mutta helpompi vastata ehkä, jos pistää kummastakin nämä hyvät ja huonot puolet.

Avokela :

+ Saa tarkkoja heittoja
+ Saa pitkiä heittoja
+ Helppo selvittää kelaan tulleet sotkut
- Saattaa tulla helpommin sotkuja, kun umpikelassa

Umpikela:

+ Todella helppo heittää
+ Saa tarkat heitot
- Kelaa pitää aukaista, jos kelasotkuja selvittelee

Itselläni joka tapauksessa tällä hetkellä käytössä avokela (Abu Carcia Cardinal X3R) .
Mutta on muutamia umpikeloja myös varastossa (sekä muita avokeloja) .
Title: Vs: Re: Avo vai umpikela?
Post by: Meidän_Perheen_Kalamies on July 27, 2008, 11:07:27
umpikela on hyvä vaikeissakin paikoissa mutta Avokela on huono niissä mutta mä käytän Umpikelaa vähän enemmän
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: Murmeli on July 27, 2008, 16:20:37
Ehdottomasti avokela. Umpikelat, millä olen kalastanut, ovat olleet melko syvältä Eli mulla ei ole umpikeloista hyvää kokemusta. Avokelalla saa vieheet lentämään pitemmälle ja siiman sotkeutumiset saa helpommin korjattua. Noin viisi vuotta olen samalla, elämäni ensimmäisellä avokelalla kalastanut.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: kalamies] on July 27, 2008, 19:56:35
No sanotaanko että tälläisessä normaali mökki kalastuksessa mielestäni on avokela voittamaton, mutta kun sitten lähdetään metsään etsiskelemään piniä metsä lampia, niin umpikela on hintansa väärti. Se on niin sopivan pieni ja saa niin siroja, tarkkoja heittoja. Ja vielä jos metsälammella tarraa vaikka päälle 300g ahven siihen ohutvapaiseen umpikelaan sitä on muuten mukava väsytellä niillä vehkeillä. Ja varokaa suon silmiä (ps: kokemusta on.):D

- kalamies]
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: saury on July 27, 2008, 19:59:57
Mitäs murmeli tarkoitat tässä: ``siiman sotkeutumiset saa helpommin korjattua´´ ?
Umpikelan joutuu avaamaan ja sotkun selvittämiseen tarvitaan ruuvimeisseliä, toisin kuin avokelassa.

Oma mielipide:
Umpikela vie avokelaa vain todella puskaisilla rannoilla, koska umpikelalla viehe lentää pienellekäin heilautuksella ja koska umppari on kuoren sisässä, kelatessa siima ei tartu kasvillisuuteen.

Muuten avokela hakkaa umpparin mennen tullen.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: OsPa on July 28, 2008, 00:44:49
Itse olen oppinut tykkäämään avo-kelasta. En mitään perusteluita tiedä, mutta jotenki vaan se umpikela tuntuu huonommalta.
Itselläni on Shimano 4000 avokela.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: Torro on July 28, 2008, 01:14:45
Avokelaa pidän itse parempana ...perustelut on perusteltu ja kaikki sen tietää

Kerronkin omasta näkökulmastani umpikelan hyviä ja huonoja puolia:

Minulla oli kaksikin umppari settiä ennenkuin sain avokelan. Sen jälkeenkin vielä tykkäsin heitellä umpparilla jonkin aikaa, koska se avosetti oli niin heikkotasoinen

Siimasotkuthan ovat ovat aivan kamalia setvittäviä umpikelalla. Se kela pitää avata ja siiman purkaminen on hankalaa. Jos puolalla jokin solmu estää siima juoksemisen, pitää kelaa purkaa vielä lisää. Omissa umppareissa vielä se siimanvapautusnappi tahtoi jäämään jumiin. Eli heitettyäsi koitat alkaa kelaamaan, mutta kappas vain, ei se perkuleen nuppi naksahdakaan paikalleen vaan kelailet tyhjää.
Jarrut ovat surkeita ja minkäännäköistä räikkää niissä ei taida olla. Omat kelat olivat myös tahmeita kelata. Sen kelan kun avaa ja katsookin sitä siimapesää, eivoi olla ajattelematta, että siima tuskin on kovin hyvässä kunnossa.
Heittopituudet jäävät todella lyhyiksi koska siima ei kunnolla purkaudu kelalta ja vapa on lyhyt

Njooh hyviä puolia on tasan yksi: matalasta soutuveneestä heittäminen

Eli kun istuu lähellä veden pintaa keskipaikalla ja halutaan heittää istualtaan (kuten on hyvin suositeltavaa). Vavankärki  pitäisi saada lähelle vedenrajaa mutta perkule! ...siinähän on laidat tiellä. Haspelilla siima kulkee vavan alapuolella ja näin tahtoo hankaamaan veneen rosoisiin puureunoihin. Siima kärsii koko ajan. Mutta umpparilla siihen saa vavan väliin ja siima kulkee vavan päällä. Siinä on hyvä kelailla ja voi antaa vavan nojata laitaa vasten

Onhan se peukalolaukaisukin ihan kätevä :roll:

Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: Umpimieli on August 02, 2008, 15:11:13
Täytyy varmaan vastata, että haspeli on kauttaltaan parempi, mutta mulla on silti vain kaksi umpparia.

Aikoinaan kalastin kunnon umpi-Abuilla, siinä välissä lainashimanoilla pari kertaa vuodessa(avo). Olivat eri hyviä, ei mitään vikaa.
Halusin vaan umpparin. Hommasin Daiwa GC III:sen ja kakkoskelaksi ja kevyempään heittelyyn saman valmistajan Silvercastin. Kävin nyky-Abutkin nopeasti läpi ennen ostoa, mutta niistä ei enää tuntunut olevan mihinkään. Those were the days...  :-)

Hyviä ominaisuuksia ovat ehkä parempi heittotarkkuus ja itseni yllätti, että keveät vieheet lentävät yllättävän pitkälle. Korpilampia ympäri rymytessä ei mene kuusenkikkareita ja oksistoa yms. luontoa sisään ei tartte niin varoa. Muutenhan umpikela on aivan idioottimainen peli jarruineen ja siimanpuolauksineen mikä hiertää siimaa varmasti rankemmin kuin kunnon haspeli. Uistelussa huonompi, jarrut huonommat, kelausnopeus pienempi.. varmaan lähes kaikessa häviää

Ainoa syy umpikelailuuni on että olen jotenkin perverssi  :wink: umpparipervo...  :-D, silti kahta en vaihda toinen on Goldcast ja toinen on Silvercast.

EDIT: Tähän vielä lisäksi, että jos joku innostuu umpifiilistelemään. En suosittelisi Silvercastia ainoaksi umpikelaksi. Siinä ei ole ristiinpuolausta ja jo ensimmäisen fisun (eiedesniinisohauki) kohdalla huomasin, että tehdasladattu siima (sitä oli ilmeisesti vähän liikaa sisällä) kiertyi hauen vedossa liiaksi sen kelausrullahärpäkkeen ja puolan väliin sinne puolan yläosaan. Kelaus takkuaa sitten vähänkin suuremmassa vedossa. Laittelen Silvercastiin varmaankin jotain ohkasempaa siimaa maltillisen määrän pikkulippaheittelyyn ja GoldCastia josta löytyy ristiinpuolaus pitelen aktiivikäytössä. Hyvin on sillä kaikki ylös tullut. Silveri on enemmän vara- ja pikkuviskomiskela. Punottua siimaa en ole uskaltanut sisään laittaa. Pelottaa liikaa kaikenmaailman hankaukset ja se pikku "kelausnuppi" siellä sisällä mikä umppareissa sitä siimaa puolalle punoo.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: Tornio_River on August 02, 2008, 18:36:16
Kummasakin kela tyypissä on omat hyvät ja huonot puolensa,avokeloissa isompi siima tilavuus ja usein myös parempi toiminen jarru,avokelassa on yleensä nopeampi välitys jolla uistimen heitto onnistuu paremmin esim koskilla.Mutta en silti morkkaisi umpikelaa, laadukas umpikela on kyllä hintansa arvoinen,itsellä käytössä origenellit
120 abumatick ja 150 abumatick, 10" kinttuseen notkeaan vapaan ku lyö kiinni jomman kummaan ja lataa puolan täyteen 0,12mm firelineä niin voin kokemuskesta
sanoa että uistin lentää  niin piip kauas että vastaavalla avokela sydeemillä monesti joutuu tekemään todella työtä että lentäisi yhtä pitkälle
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: kuhakalastaja on August 19, 2008, 18:44:46
ite heittelin 6-8 vuotiaana umpikelalla ja sit sain avokelan, nykyään käytän yleensä heittohyrrää..
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: Crice on August 19, 2008, 21:28:30
Ehdottomasti avokela. Umpikelat on minulle sellaisia sotkuun meneviä leluja. Avokelatkin toimineet huomattavasti paremmin. Sain kerran erään "testivoittaja" umpikelan niin eikös se mennyt ekalla heitolla rikki. Oltiin vielä silloin varattu mökki Puruvedeltä ja virveli heti rikki :oops: Kaverillani oli samanlainen vehje ja meni rikki Turussa kun oltiin leirikoulussa. Ja vielä ekalla heitolla niin kuin minullakin. Noh sain sentäs tilalle avokelan joka on vieläkin loisto vedossa. Avokela on jokseenkin rennonpi ja hauskempi kuin umpikela. Toki umpikelallakin kalaa saa mutta avokelalla se on hauskempaa :-D
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: UppoPerho on August 19, 2008, 21:47:54
Itelläni ei ole ollut umpikelaa eikä tulekkaan! Umpikelassa se sotkujen selvittäminenkin on paljon hankalempaa kuin avokelassa, koska se kuori pitää aukaasta. Ja kyllä avokelalla on helppo heitellä ja saa todella tarkkoja heittoja. Avokela on selvästi paree.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: UppoPerho on August 19, 2008, 21:53:41
Oma mielipide:
Umpikela vie avokelaa vain todella puskaisilla rannoilla, koska umpikelalla viehe lentää pienellekäin heilautuksella ja koska umppari on kuoren sisässä, kelatessa siima ei tartu kasvillisuuteen.
Joo kyllä toi umpikela on parempi jossakin puskaisilla/heinikkoisilla paikoilla, ku sitä lehtiä ja muita roskia ei mee sinne siimojen sekaan kuten avokelassa. Sittekku avokelas sinne kelaan menee siimojen alle jokin heinä, sitte se aiheuttaa jonkun sotkun kelaan.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: pyhämaanpoek on August 24, 2008, 21:55:51
olen ikäni heitellyt hyrräkelalla siis ihan pienestä asti ei se ole vaikeaa ja sillä saa ihan sentin tarkkoja heittoja ja paljon hauskempaa kalastus kun sen osaa se väsyttäminenkin on jotain hyrräkelalla

kivan lauseen sait aikaan... :roll:
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: PuroTaimen on September 03, 2008, 15:11:02
Avokela on kyllä parempi. :mrgreen:

Syystä että?
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: Mr.Pilkkijä on September 06, 2008, 21:07:47
Avokelaa kannatan pääasiassa pidempien ja tarkempien heittojen takia.
Jotenkin sillä umpikelalla heitto tuntuu vähän oudommalta ja epäluotettavalta kuin avokelalla.
Myös kalojen väsyttely on avokelalla hauskempaa ja vaivattomampaa.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: tomso on September 08, 2008, 15:47:22
avo on parempi mutta itse käytän hyrrä kelaa 4 kokoa avo-kelan kannattaa olla 2--4 luokka mieluiten 3 :-D :-D ja 03 siimat! :lol:
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: jepujei on April 28, 2009, 20:39:08
Aloitin itse umpikelalla,mutta siirryin avokelaan kun kalastus alkoi kiinnostaa enemmän :-)
             avokela on parempi omasta mielestäni !  :lol:
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: Roope-Ankka on April 29, 2009, 14:46:34
avokela mun mielestä.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: jompsu on April 29, 2009, 14:55:41
Avokela on parempi.
Silloin kun omistin vielä umpikelan niin siimasotkut olivat arkipäivää ja yleensä ne olivat vielä mhdottomia selvittää ilman, että aukaista koko kelaa ja purkaa sitä. Muutenkin aina siinä oli jotain vikaa ja se ei toiminut kunnolla. Sitten kun ostin Avokelan niin ensimmäinen reissu meni sen opettelussa ja tulihan siinä silloinkin siimasotku, mutta jo seuraavalla kerralla Toimi kuin unelma ja siimasotkuiltakin vältyttiin :-D Eli jos sen kans ei ekalla kerralla onnistu kun aloittaa avokelalla kalastamaan niin harjoitus tekee mestarin.
Nykyyän en enään ikinä kyllä kalasta "umpparilla". Itse olen aatellut  hyrrä kelan hankkimista ja se tulee eteen varmaan tänä kesänä..
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: D-Vitamiini on April 29, 2009, 15:54:01
Pienenpänä käytin umpikelaa, mutta sitten siihen tuli joku sotku ja aloin käyttämään avokelaa.

Eli siis avokela on minun mielestä parempi.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: Juhis96 on August 02, 2009, 19:33:46
Avokela on musta parempi.Käytin umpikelaa, joskus alle 8-9v.Umpikela on niiku alottelijalle sopiva.Avokela on helppokäyttöinen ja tykkään sen käytöstä
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: Ammattilainen on August 02, 2009, 22:19:49
Umpikela on ihan perus hyvä valinta, jollei kalastus niin kummemmin kiinnosta ja kalastelee vain joskus laiturin nokasta, mutta kyllä sitten kun oikeen ruvetaan kunnolla kalaa hakemaan, niin omasta mielestäni pitäisi olla se avokela. Pidemmän heitot, ja parempi kelattava. Aluksi tietysti avokelalla voi saada harjoituksen puutteesta johtuen solmuja aikaiseksi, mutta harjoitus tekee mestarin!
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: TuomaZ on August 04, 2009, 13:34:57
Avokela ehdottomasti! Avokeloissa on mielestäni parempi hinta-laatusuhde eikä siimasotkutkaan ole niin vaikeita selvittää. Heitotkin ovat pidempiä.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: Roope-Ankka on August 10, 2009, 10:49:46
Avokela tietenki :)
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: janizpl on May 26, 2010, 18:23:53
Joka vanhoja muistelee...

Mutta sattuipa tällainen topikki silmiin ja päätin pistää oman korren kekoon.

Jännä nähä että umpikeloja vastaan tulee niin nihkeitä kommentteja. Ite olen pyytänyt 25 pelkästään umpikeloilla enkä ole heti vaihtamassa. Omaan kaksi Daiwan GC 120 ja vanhan abun 2075. Kaikki kelat pelaa kuin ajatus, johtuen luultavasti säännöllisestä huollosta. Joitakin kuluvia osia olen ajoittain vaihdellut, mutta muuten homma on pelannut kuin ajatus.
On minulla avokelojakin, eipä sillä. Mutta ne on jääneet vähemmälle käytölle, lähinnä hankalan käytettävyyden takia. Aikanaan ostin UL-vehkeet pikku ojille, mutta lopulta mulla oli UL-Vavassa Daiwan GC-100 umpikela :D

Ihmettelin kommentteja että umpikelassa olisi vaikea selvittää siimasotkuja ku kotelo pitää avata? No tuota tuota. Itellä ei ainakaan koskaa ole vielä niin kiire kalassa ollu, että ei ehtis käyttää sen 4 sekuntia siihen puolan suojuksen aukasuun. Toisekseen, koitin muistella että monestikko olen joutunu sen aukaseen siimasotkun takia... Kolme kelaa ja 25 vuotta ja kerrat jää takuulla alle viiteen. Arvatkaapa miksi UL-vapaanki tuli pienempi GC-paikalleen... En tiiä enkö osaa käyttää noita avoja, mutta niiden kanssa olen joutunut painimaan kerran jos toisenkin siimojen kanssa. Ja niin on minun kaveritki, nähtävästi nekin on amatöörejä.

Suurin kala jonka olen nähny otettavan ylös Daiwan GC-120lla oli 6700g lohi... Kela ei ollu moksiskaan.  Ja mitä tulee heittopituuksiin, on ihan höpö puhetta etteikö umpparillaki lennä... samoilla vavoilla ja hyvillä siimoilla joskus kokeilimma, niin ihan samoihin lensi kuin kaverin hyvälla avolla. Eli se teoria voidaan jättä pois... En sano etteikö hyvällä avolla lennä pitkälle, mutta riittävän pitkälle on aina Daiwalla lentänyt.

On totta että valtaosa umpikeloista on leluja, mutta leluja on avokeloissakin. Mutta kun katselee noita huippupään avokeloja, varustaa ne laadukkaalla siimalla, huoltaa kelan mekanismin riittävän usein, on varmaa että umpikelalla pärjää siinä kuin avollakin.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: Don Miguel on May 27, 2010, 11:34:49
Missäs hintaluokassa nuo huippu umpparit oikein liikkuu? Nimittäin toimivan (ei suuria hienouksia) avokelan kun saa Shimanolta 30-50 euroon. Tuohon hintaan ei minun ymmärtääkseni löydä vielä huippu umpparia. Jos hyvästä umpikelasta joutuu maksamaan jo sen 70€ +, saa sillä hinnalla täysin toimivan avokelan jo muutamilla hienouksilla (vai onko takaliikkeettömyys hienous) Mutta tosiaan ihan noin mielenkiinnosta, paljon sinun suosimat kelamalllit noissa umpikeloissa oikein maksaa?
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: janizpl on May 28, 2010, 14:32:02
https://www.kalastusarena.fi/shoplib/pomenu.php?mid=38&op=o

tuola noita hintoja. Hinnat on pysyny aika samana iänpäivää. Ite maksoin vuonna -90 420 markkaa GC 120:sesta. 20-vuotta on pelannu, joten ei ole ollu paha sijoitus.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: Don Miguel on May 28, 2010, 14:39:44
Eli aivan kuten ajattelinkin - kunnolla toimivaan umpikelaan täytyy sijoittaa sen verran paljon rahaa, että saat paremmin toimivan avokelan samalla rahalla. Ihan jo tästä syystä umpikelat on ja pysyy minun osaltani kaupassa.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: KalamiesMika on May 28, 2010, 14:46:44
Abu matic 1075 vuosimallia -92  ja hyvin on pelittänyt. :-)
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: ahti kiiski on August 17, 2010, 17:26:53
Avokellalla kalastelen näin yleensä ,joskus kaverin hyrrääki testaillu ,mutta ei siitä tule oikee mitään :-(.
Eka virvelini oli ainakin umpikela sillä mm. saatu eka hauki :-D.Harmi vaan ,että jouduin avokelaan siirtymään juuri kun opin sitä umppariakin käyttämääm :cry:(sain jotenkin rikottua sen...)

Vastaus:Avokela ja syynä että sitä jostain syystä käyttäny eniten :wink:.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: blueberry on September 29, 2010, 10:36:40
no kyllä mä goldcastin ennemi ottasin kun halvan avon tai pakettiavon. 20 v aikana ei yhtään sotkua ja 2v heitelly shimanolla avolla niin kyllä on siima väkkärällä puolan ympäri vähän väliä ainakin joka kalastuskerralla.testivoittajasiima vuoden vanha, puolalla vain puolet tilavuudesta siimaa.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: Pike on September 29, 2010, 16:17:55
Eli et osaa heittää avokelalla tai todella huono kela kyseessä jos siimat vähää väliä väkkärällä.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: pjk on September 30, 2010, 14:19:46
2v heitelly shimanolla avolla niin kyllä on siima väkkärällä puolan ympäri vähän väliä ainakin joka kalastuskerralla.testivoittajasiima vuoden vanha, puolalla vain puolet tilavuudesta siimaa.

Kuulostaa siltä, että siima on joko jostain syystä pahoin kiertynyttä tai rankasti ylipaksua. Avokelan käyttömukavuuden kannalta sopiva siima on kaikki kaikessa. Jos asia on kunnossa, harva nykykela puolaa niin surkeasti, että sotkuja tulee jatkuvasti.

--pikeye
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: Aatami on September 30, 2010, 14:50:23
Liian paksu siima tai huono leikari, niin johan homma pahasti pielessä. Myös kevyet vieheet liian paksulla vavalla heitettynä aiheuttaa lenkkejä siimaan. Kaiken pitää olla kunnossa, jotta homma toimii. Avokela on idioottivarma, jos kaikki muu on kunnossa.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: -KN- on October 09, 2010, 22:05:25
Tätä keskustelua lueskeltuani tulee mieleen väkisinkin pari ajatusta, kun sanotaan että umppari on täys paska niin onko ollut minkä tasoinen umppari? Itselläni on uuden avosetin lisäksi vielä GC120 ja hyvin on pelittänyt. Täysi-ikäisiltä voisi kysyä jätättekö sen korkkaamattoman pullon juomatta koska se on niin paljon helpompaa ottaa auki olevasta pullosta (lue, umpparin siimasotkut on niin paljon hankalampaa kun se kansi pitää kiertää auki)?

Umpparilla kalastelu on itselleni nostalginen kokemus, jota ei millään avolla/hyrrällä saa aikaan, vielä kun menee niihin paikkoihin kalaan missä lapsena sai sen ensimmäisen ahvenen. Itselläni pysyy käytössä molemmat kelat avo ja umppari, ja mitä kalastusreissulta odotan ratkaisee kumman setin otan mukaan vai kummatkin.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: baakel on December 03, 2010, 16:46:40
Ehdottomasti avokela!! Omat kokemukset umppareista eivät ole olleet mitään kovin mairittelevia. Mutta kyllä jos ostaa kalliimman, tai no, laadukkaamman niin kyllähän sen on parempi oltava.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: Zintti on December 03, 2010, 19:12:52
Avokela ollu itellä nyt ja hyvä on. Itsellä myös melko laadukas umppari, jossa teleskooppivapa vähän semmosena retkihässäkkänä jonka voi nopeasti ottaa mukaan, jos on vaikka avokela mökillä tai ei jaksa raahata paljon tavaraa mukana. Itellä ei ole umpikeloja vastaan mitään. Tosin ne onnettomanhalvat romut on syytä jättää kauppaan. Ei ole ollut oman kanssa mitän ongelmia kun olen nuorempana sillä kalastellut. Siiat on menny useammin avokelassa sotkuun kuin umpparissani. Tosin se kuluttaa siimaa enemmän kun joutuu sieltä kelan uumenista menemään metalliosien reunoilta. Sitten kun siirryin avokeloihin, onhan niissä ollut niin paljon enemmän hyviä puolia että sitä on hyvä käyttää. Tosin ihan vasta-alkajille nuorille alta 10v suosittelen umpparia kun sillä on sen verran helpompi heittää.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: ahven989 on January 08, 2011, 12:27:39
mul on hyrrä jota käytän jos aijon onkia isoja kaloja, mut muuten umpikela tavallisesa käytössä.

avokelalla eisaa niin pitkiä heittoja kuin esim: umpikelalla

                                                                            ELI: umpikela on parempi

Mode edit: Rajotellaan hymiöitä vähäsen.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: jarmoankka on January 08, 2011, 12:36:42
mul on hyrrä jota käytän jos aijon onkia isoja kaloja, mut muuten umpikela tavallisesa käytössä.

avokelalla eisaa niin pitkiä heittoja kuin esim: umpikelalla

                                                                            ELI:umpikela on parempi


Näinkö on? Mun kokemukset juuri päinvastaiset. Oikeastaan mikään seikka ei un ajatusmaailmassa puolla umpikelaa....
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: Hurttarautu on January 09, 2011, 15:57:54
Itse en ole koskaan omistanut umpikelaa, mutta olen kuitenkin saanut kokeilla sellaista. Sillä heitot jäävät yleensä lyhyemmiksi, ehkä vähäisemmän siimakapasiteetin vuoksi. Ja kuulemma umpikela vaurioittaa siimaa enemmän kuin avokela. Sitä on kuitenkin helpompi kuljettaa ja siima on suojassa esimerkiksi auringolta silloin kun ei kalasteta.
Mielestäni avokela on kuitenkin mukavampi, sillä sillä saa vieheen lentämään kauas,sen huollon tarve von vähäinen ja halpakin haspeli voi olla hyvä ja pitkäikäinen.
Title: Vs: Avo vai umpikela?
Post by: Aatami on January 09, 2011, 16:42:46
Oma epäilykseni heittojen pituudesta kohdistuu vavan pituuteen. Umpikelassahan on yleensä melko lyhyt vapa ja lyhyellä vavalla heitotkin on yleensä lyhyempiä. Lapsuuteni kalastin enon vanhalla Daiwan umpikelalla kunnes ostin ensimmäisen avokelani ja sen jälkeen en ole umpikelaan koskenut. Liikaa huonoja muistoja.