Kalassa.net Keskustelut

Muut keskustelut => Kalassa.net - kommentteja ja parannusehdotuksia => Topic started by: puolisukeltaja6 on February 19, 2005, 11:31:11

Title: Netiketti & Oikeinkirjoitus
Post by: puolisukeltaja6 on February 19, 2005, 11:31:11
Tuota tekstiä on vähän ärsyttävä lukea jos oikeinkirjoitus asiat eivät ole kohdallaan. Siis en nyt aio tässä pitää mitään äidinkielentuntia, mutta asioista saisi paremmin selvää, jos nämä asiat olisivat kohdallaan:

1. Muista pisteet. tällaista tekstiä on vähän inhottavaa lukea:
niin sitten myö mänttiin sinne sitten kalastettiin siellä kello kolmeen asti sitten syötiin sitten kalastettiin sitten tuli kala ja mie sain sen ylös nii sitten myö punnittiin se ja se oli 2000GR.
2. Pilkun jälkeen väli, ei ennen sitä. siis ei:
Me menimme koskelle,heti tuli kala
eikä
Me menimme koskelle ,heti tuli kala
vaan
Me menimme koskelle, heti tuli kala
3. Teksti on paljon miellyttävämpää lukea, kun teksti on kirjakielellä:
Sit myä mänttiin sinne kallaan

Sitten me menimme sinne kalaan


En siis tietenkään pakota kaikkia kirjoittamaan näin, mutta tekstit olisivat paljon selkeämpiä, jos näitä "sääntöjä" noudatettaisiin. Lisäksi älkää käyttäkö liikaa hymiöitä, sen ymmärtää vähemmälläkin! Ja saahan niitä kirjoitusvirheitä olla, niitähän tulee aina enemmän tai vähemmän, eikä kaikkea oikeinkirjoituksesta varmaan kukaan täällä foorumilla tiedä, mutta kun yrittää parhaansa niin se riittää!
Title: Oikeinkirjoitus
Post by: Kalaboi on February 19, 2005, 11:48:47
Hmm.. Kyllä puhut aivan totta! (Ihan viisauden sanoja.)


"mun isä sai 12 kilosen hauen :D :D:D:D:D:D :twisted:  :twisted:  :twisted:  äitipaistaa just lettuja monitori meni sekasin luin yhdestä jutusta että rallikuskina voi olla vaarallista sianpääasolmu pitää hyvin  :twisted:  :twisted:  :twisted:  :twisted:  :P  setä heitti tiilen 20 metrii!!11! lulilaudan siteet kannattaa ruuvvata hyvin kiinni!!!221!! niigu wilssonin kengät on tusi hyvii!!!12  :wink:  :wink:  :wink:  :roll: hyvä suomi hiihdä rapala tekee hyviä perunoita saa kaupasta"

Ei näin.
Title: Oikeinkirjoitus
Post by: puolisukeltaja6 on February 19, 2005, 12:13:06
Olet selvästikin ymmärtänyt asian!
Title: Oikeinkirjoitus
Post by: Shamaani on February 19, 2005, 14:01:37
Aika hyvin  porukka osaa kirjottaa täällä, mutta kyllä niitä virheitäkin näkyy.
Title: Oikeinkirjoitus
Post by: Timky on February 19, 2005, 15:09:20
Siis tuo on aivan totta. Kannattaa todella katsoa, että ei tule virheitä. Toki on olemassa sellainen asia kuin lukihäiriö, mutta kannattaa silti tsempata niiden viestien kanssa. Eihän se nyt niin kamalasti haittaa jos on kirjoittanut esim. näin: klastaa=kalastaa, mutta joissain tapauksissa se voi haitata esim. jos kirjoitusvirhe muuttaa sanan merkityksen. Itselläni on sellainen käytäntö, että tarkistan viestin kerran tai pari kirjoittamisen jälkeen ja saatan lisätä sinne tänne sanoja jotka selventävät tekstiä.

ps. Nyt nolottaisi jos olisi viestissä kirjoitusvirhe (voi olla, en tosin usko, kun niin monta kertaa tarkistin). :D
Title: Oikeinkirjoitus
Post by: Timky on February 19, 2005, 15:14:33
Quote from: Shamaani
Aika hyvin  porukka osaa kirjottaa täällä, mutta kyllä niitä virheitäkin näkyy.


Viilataan pilkkua: kirjoitit näin "kirjottaa" jonka pitäisi olla näin "kirjoittaa". Eipä tosin ole vakaavaa kunhan kiusaksesi huomautin. 8)
Title: Oikeinkirjoitus
Post by: HalDi on February 19, 2005, 17:01:23
Kun otsikko on yleispätevästi "Oikeinkirjoitus", voin nostaa esille toisen suorastaan riipivän ärsyttävän kirjotusvirheen, yhdys sanat.

Mikä on, ku yli puolet kirjottaa yhdyssanat väärin. Onko ne nii vaikeita? Äikän kokeessa ne on vaikeita, mutta ei oikeassa, normaalissa elämässä. Missä milloonki saa kuulla kala juttuja tai mielipiteitä kahluu välineistä. Enkä ihmettelis, vaikka joku väittäis kiven kovaan joistain ihmeen avo keloista (tai perho keloista yhtähyvin). En tunne termiä.

Pilkkuvirheet on kans yleisiä ja raivostuttavia, eikä tää touhu oo mitään pilkunviilausta kuitenkaa... Joistaki saattaa tuntua ylenpalttiselta tarkkuudelta, että miks ei saisi kirjottaa, niin ku vaikka ircissä tai suoraan ku puhekielessä,  mutta hyvät ihmise' tää on foorumi, keskustelualue, jossa julkaistaa tekstejä, ei mitä tahansa tokaisuja tai suunvuoroja. Jos ei he oo huomannu, niin oikeen kirjotettua tekstiä on helpompi, mukavampi, vaivattomampi ja mielekkäämpi lukea, ku semmosta epämäärästä suttua.

Mä teen samalla tavalla, ku Kumiankkaki. Tarkistan viestin aina lähettämisen jälkeen viimestään ja melkeen aina löytyy joku pieni kohta, joka huvittaa korjata ihan muitten mukavuuden parantamiseks. Se on hyvä, että viestejä voi muokata lähettämisen jälkeen. (eli rekisteröitykää, jos ette vielä ole!)

Ja hymiöt sais mun puolesta kieltää lailla. Ainaki joiltaki, siinähä olis meille moderaattoreille sopiva moderoimismahdollisuus. Mä en koskaan käytä hymiöitä, tai jos oon käyttäny, niin se oli silloon 1956. Toki nää hymiöitten ketjukäyttäjät on nuoria, pikkupoikia ym., joten heitä kai täytyy vaan (koittaa) ymmärtää.

Sittenhän on dialektit, murteet ja korostukset, jotka kuuluvat jokasen persoonallisuuteen. Omani on (omasta mielestäni) tällanen pieni satakuntalainen aksentti. Puhetyyli (kirjotustyyli) on sallittavaa, mutta näitä, joilla on kauheesti virheitä, mä ainaki katton jyrkästi alaspäin. Eri asia on sitten, jos ei osaa vaan käyttää tietokonetta, mutta ei siitä kuitenka sen enempää.

Toivon tosissaan, että monet lukis tän threadin, tossa aikasemmilta vastaajilta on tullu sen verran hyviä esimerkkejä.
Title: Oikeinkirjoitus
Post by: HalDi on February 19, 2005, 17:26:50
Joku meistähän saattaa olla ehdoton kirjakielen kannattaja, mutta tuo puolisukeltajan lainaama kohta oli oivallinen esimerkki mun murteesta, puhetyylistä.

Munkaan mielestä tuo mun kirjotustyyli ei oo ees mitenkää hankalalukuista, vai onko? Ainaki puolisukeltaja sai selvää, ku noin hienosti tulkkaskin(!). Pitkiä lauseita toki tulee joskus, niinku mulla on pahasti tapana, mutta tarkotan tätä murteen käyttöä tässä.
Title: Oikeinkirjoitus
Post by: puolisukeltaja6 on February 19, 2005, 17:35:30
Siis sinunhan murteesta saa selvää samalla tavalla, kuin kirjakielellä. puhunhan minäkin välillä jotain murteella, teenhän minäkin kirjoitusvirheitä: Kukaan ei ole täydellinen. Tärkeintä on, että parhaansa yrittää!
Title: Oikeinkirjoitus
Post by: Jooseppi on February 19, 2005, 17:46:54
Quote
Pitkiä lauseita toki tulee joskus, niinku mulla on pahasti tapana, mutta tarkotan tätä murteen käyttöä tässä.


Ei pitkissä lauseissa mitään vikaa ole kunhan sitä ei kirjoiteta näin:
Quote
niin sitten myö mänttiin sinne sitten kalastettiin siellä kello kolmeen asti sitten syötiin sitten kalastettiin sitten tuli kala ja mie sain sen ylös nii sitten myö punnittiin se ja se oli 2000GR.


Mielummin pidempiä lauseita kun tämänlaisia: "Kävin eilen kalassa. En saanut kalaa. Kaverini sai kalaa. Sain melkein kalan. Se pääsi irti."...
Title: Oikeinkirjoitus
Post by: puolisukeltaja6 on February 19, 2005, 18:19:20
Ja vielä:

Harmillisen paljon näkee suurin kalasi -kyselyissä, kun tarkoitetaan grammoja niin laitetaan gr. Se on pelkkä g!
Title: Oikeinkirjoitus
Post by: Salmo on February 19, 2005, 19:55:11
Tärkeintähän on joka tapauksessa tulla ymmärretyksi. Aiheita aloitettaessa (ja tietysti muissakin viesteissä) olisi kuitenkin suotavaa kiinnittää huomiota tekstin ulkoasuun, sillä se viestittää paljon kirjoittajasta. Jos viestin kirjoittaja ei jaksa tai viitsi panostaa viestin ulkoasuun, ei siihen tee edes mieli vastata.

Pilkun viilaus on ihan turhaa, vaikka välillä liian yleisiin yhdyssanavirheisiin ym. tekeekin mieleni puttua. Etenkin, jos ne kummittelevat aiheiden otsikoissa!

Aihe on kuitenkin hyvä! Mielestäni tärkeään asiaan on puututtu, vaikkakaan mitään "kielipoliiseja" tänne ei kaivata.
Title: Oikeinkirjoitus
Post by: Timky on February 19, 2005, 20:11:38
Quote from: Shamaani
Quote from: -Kumiankka-
Quote from: Shamaani
Aika hyvin  porukka osaa kirjottaa täällä, mutta kyllä niitä virheitäkin näkyy.


Viilataan pilkkua: kirjoitit näin "kirjottaa" jonka pitäisi olla näin "kirjoittaa". Eipä tosin ole vakaavaa kunhan kiusaksesi huomautin. 8)


Ku puhun puhekieltä niin sitä tulee kirjotettuakin  :)


Ja katsoppas Shamaani mikä sinulta puuttuu tuolta lauseen lopusta :D , hahhaa sainpas piikittettyä (älä vedä tästä herneitä nenään). Omasta mielestäni puhekielessä ei sinänsä ole mitään pahaa. Kyllä siitä useimmiten saa selvää, kunhan se ei mene liiallisuuksiin tyyliin: Emmä tiiä miten meikä funtsais tätä jutskaa... (tosin kovin moni ei luultavasti puhu normaalistikkaan näin).

Tosta Joosepin kirjoittamasta alimmasta kohdasta: Vaikka sen kirjoittaisi vähän pidemmillä lauseilla, niin sitä olisi luultavasti tylsä lukea, jos sitä ei yhtään muotoilisi (en tarkoittanut tätä pahalla, vaan huomautuksena).

Mun mielestä noi hymiöt on ihan ok, jos niitä ei käytetä liikaa tyyliin: Vois käydä narraa vähän assua  :twisted:  :D  8)  :twisted:  :D . Hymiöillä voi hyvin ilmaista kantaa, joka on muuten ehkä vähän epäselvä. Tuli mieleen tosta assu sanasta, että omasta mielestäni "kalastajienkieli" on hauskaa, se elävöittää tekstiä ja nostaa tunnelmaa.

ps. Musta tuntuu, että tästä threadista tulee vielä pilkunviilaajien lempi paikka jotka ajattelevat näin: "Jos sattus vaikka löytää pari kirjoitusvirhettä".
Title: Oikeinkirjoitus
Post by: Anonymous on February 19, 2005, 21:16:52
Liiallisten kirjoitusvirheiden poistoon on olemassa mielestäni seuraava keino: kun joku tietty määrä selkeitä virheitä per rivi ylittyy, niin valvojat poistaisivat suvereenisti koko viestin, katsomatta sen tarjoamaan sisältöön, pituuteen tai mihinkään muuhunkaan. Esimerkiksi isojen alkukirjaimien, pisteiden ja/tai yhdyssanojen väärinkirjoituksesta tämä olisi mielestäni sopiva rangaistus.  Tällöin keskustelijat alkaisivat ehkä kirjoittamaan kunnolla(mitä järkeä on kirjoittaa, jos kerran viestit poistetaan?) tai pysyisivät poissa. Samalla myös foorumi alkaisi pysymään siistinä.  

Eli kovempaa linjaa, eikä enää mitään moderaattorien toimesta tapahtuvaa virheiden korjaamista. Ne kun eivät näy auttaneen sitten yhtään.
Title: Oikeinkirjoitus
Post by: Peksim on February 19, 2005, 22:01:17
Quote from: Salmo
Tärkeintähän on joka tapauksessa tulla ymmärretyksi.

Aivan, joten tämä pilkunviilaus ja kaikista kirjoitusvirheistä huomauttaminen on mielestäni aivan turhaa! Mulle on ihan sama miten ihmiset kirjoittavat, kunhan siitä vain saa selvän mitä asialla tarkoitetaan. Kirjoitetaan sitten millä murteella hyvänsä, niin aivan sama....
Ja puolisukeltajan on turha huomautella jokaisesta pienestä kirjoitusvirheestä täällä foorumilla, koska olen aivan sata prosenttisen varma, että sullekkin on niitä useita tullut!
Pienet kirjoitusvirheet eivät haittaa mitään, jos sanasta puuttuu kirjain esim. heittoklastus kaikki varmasti tajuavat, mitä siinä tarkoitetaan....
Title: Oikeinkirjoitus
Post by: Timky on February 19, 2005, 22:19:25
Quote from: -Kalamies-
Quote from: Salmo
Tärkeintähän on joka tapauksessa tulla ymmärretyksi.

Aivan, joten tämä pilkunviilaus ja kaikista kirjoitusvirheistä huomauttaminen on mielestäni aivan turhaa! Mulle on ihan sama miten ihmiset kirjoittavat, kunhan siitä vain saa selvän mitä asialla tarkoitetaan. Kirjoitetaan sitten millä murteella hyvänsä, niin aivan sama....
Ja puolisukeltajan on turha huomautella jokaisesta pienestä kirjoitusvirheestä täällä foorumilla, koska olen aivan sata prosenttisen varma, että sullekkin on niitä useita tullut!
Pienet kirjoitusvirheet eivät haittaa mitään, jos sanasta puuttuu kirjain esim. heittoklastus kaikki varmasti tajuavat, mitä siinä tarkoitetaan....


Totta, totta ei täällä ole kukaan rupeemassakaan viilaamaan joka virheestä. Itse tossa olen vain vähän pelleilly. Mutta on se kuitenkin ihan hyvä jos ei nyt niin hirveästi niitä kirjoitusvirheitä olisi.
Title: Oikeinkirjoitus
Post by: puolisukeltaja6 on February 19, 2005, 22:40:56
Quote from: -Kumiankka-
Quote from: -Kalamies-
Quote from: Salmo
Tärkeintähän on joka tapauksessa tulla ymmärretyksi.

Aivan, joten tämä pilkunviilaus ja kaikista kirjoitusvirheistä huomauttaminen on mielestäni aivan turhaa! Mulle on ihan sama miten ihmiset kirjoittavat, kunhan siitä vain saa selvän mitä asialla tarkoitetaan. Kirjoitetaan sitten millä murteella hyvänsä, niin aivan sama....
Ja puolisukeltajan on turha huomautella jokaisesta pienestä kirjoitusvirheestä täällä foorumilla, koska olen aivan sata prosenttisen varma, että sullekkin on niitä useita tullut!
Pienet kirjoitusvirheet eivät haittaa mitään, jos sanasta puuttuu kirjain esim. heittoklastus kaikki varmasti tajuavat, mitä siinä tarkoitetaan....


Totta, totta ei täällä ole kukaan rupeemassakaan viilaamaan joka virheestä. Itse tossa olen vain vähän pelleilly. Mutta on se kuitenkin ihan hyvä jos ei nyt niin hirveästi niitä kirjoitusvirheitä olisi.


Joo, samoilla linjoilla kumiankan kanssa. Siis oli tarkoitus saada vähän vähennettyä noitä ärsyttäviä kirjoitusvirheitä, ei todellakaan pitää täällä mitään äidinkielen tuntia. Sitä vaan on hauskempi lukea, jos se on kirjoitettu kirjakielellä, sekä saa paremman mielikuvan kyseisestä henkilöstä. Enkä rupea väittämään, ettenkö minäkään koskaan ole mitään virheitä tehnyt, sanon siis vielä kerran: Kukaan ei ole täydellinen.

Tuo vieraan idea oli muuten ihan OK.
Title: Oikeinkirjoitus
Post by: HalDi on February 20, 2005, 11:11:48
Ja lainaaminen on yks floppi kanssa. Tossa äskeisessä viestissä oli tämmönen lainausblokki:

Quote from: puolisukeltaja6
Quote from: -Kumiankka-
Quote from: -Kalamies-
Quote from: Salmo
Tärkeintähän on joka tapauksessa tulla ymmärretyksi.

Aivan, joten tämä pilkunviilaus ja kaikista kirjoitusvirheistä huomauttaminen on mielestäni aivan turhaa! Mulle on ihan sama miten ihmiset kirjoittavat, kunhan siitä vain saa selvän mitä asialla tarkoitetaan. Kirjoitetaan sitten millä murteella hyvänsä, niin aivan sama....
Ja puolisukeltajan on turha huomautella jokaisesta pienestä kirjoitusvirheestä täällä foorumilla, koska olen aivan sata prosenttisen varma, että sullekkin on niitä useita tullut!
Pienet kirjoitusvirheet eivät haittaa mitään, jos sanasta puuttuu kirjain esim. heittoklastus kaikki varmasti tajuavat, mitä siinä tarkoitetaan....


Totta, totta ei täällä ole kukaan rupeemassakaan viilaamaan joka virheestä. Itse tossa olen vain vähän pelleilly. Mutta on se kuitenkin ihan hyvä jos ei nyt niin hirveästi niitä kirjoitusvirheitä olisi.


Joo, samoilla linjoilla kumiankan kanssa. Siis oli tarkoitus saada vähän vähennettyä noitä ärsyttäviä kirjoitusvirheitä, ei todellakaan pitää täällä mitään äidinkielen tuntia. Sitä vaan on hauskempi lukea, jos se on kirjoitettu kirjakielellä, sekä saa paremman mielikuvan kyseisestä henkilöstä. Enkä rupea väittämään, ettenkö minäkään koskaan ole mitään virheitä tehnyt, sanon siis vielä kerran: Kukaan ei ole täydellinen.

Tuo vieraan idea oli muuten ihan OK.


Lainaukset kannattaa aina muokata mahdollisimman lyhyeksi. Mahtuu yhdelle sivulle enemmän asiaa, kun ei änkytetä samoja puheenvuoroja koko ajan lainauksissa. Mä olisin ehkä tehny näin.

Quote from: puolisukeltaja6
Joo, samoilla linjoilla kumiankan kanssa.


Ja sitten viesti.

Toki tääkään ny ei mikään hengenvakava juttu oo, mutta aina parempi, ku on parempi.

Ja joskus jää koodikieli vajaaksi:

Quote from: puolisukeltaja6
Joo, samoilla linjoilla kumiankan kanssa./quote]

Koodit näkyy, jos siitä puuttuu yksiki hakasulku. Varsinkin, ku muokkaa lainausta, tuo itse poistamani hakasulku häviää usein, kun se jää maalauksen alle. Tähän jokainen voi oman harkinnan mukaan auttaa sillä, että esikatselee viestin ennen tai jälkeen lähettämisen ja sitten korjaa virheet. Se on joskus vähän hankalaa tuo lainausten muokkaus, mutta sen oppii nopeesti, kun ei koske turhaan niihin koodeihin, poistaa vaan lainauksen sisältöä. Ja tietysti muokkaamatta sitä, se puolestaan on oikeastaan tekijänoikeusrikos!

Taas armotonta paasaamista "Kylä te ootte tyhymiä!", mutta se taitaa kyllä vähän kuuluaki tähän threadiin, joten älkää hyvät ihmiset ottako mitään täällä vakavasti.
Title: Oikeinkirjoitus
Post by: Monni on February 20, 2005, 12:52:28
Yhdyn kyllä tuohon puolisukeltajan asiaan. Varsinkin noi hymiöt jos niitä laitetaan noin paljon ärsyttävät! En tiedä onko kukaan huomannut mutta itse aivan vaistomaisesti laitan 3 pistettä lauseen perään.
Title: Oikeinkirjoitus
Post by: Timky on February 20, 2005, 12:57:57
Quote from: Monni
Yhdyn kyllä tuohon puolisukeltajan asiaan. Varsinkin noi hymiöt jos niitä laitetaan noin paljon ärsyttävät! En tiedä onko kukaan huomannut mutta itse aivan vaistomaisesti laitan 3 pistettä lauseen perään.


Siis mihin laitat aina kolme pistettä viimeisen lauseen perään vai mihin?
Title: Oikeinkirjoitus
Post by: Walde on February 20, 2005, 14:41:06
Quote from: -Kumiankka-
mielestäni "kalastajienkieli" on hauskaa, se elävöittää tekstiä ja nostaa tunnelmaa.


Samaa mieltä. Jos tosta ruvettais valitaa tyyliin"Se on ahven eikä mikään assu." Lopettaisin näillä sivuilla käynnin. Ohan se totta että virheetöntä tekstiä on mukavampi lukea, mutta eivät ne kirjoitus virheet miuta haitta kuhan niitä ei oo näin->"Js osin tulu ktii n oiin meny sananb."
TOSTA EI SAA YHTÄÄN SELVÄÄ.

ps.Kertokaa jos tossa on tarkoituksettoma virheitä.
Title: Oikeinkirjoitus
Post by: Timky on February 20, 2005, 16:04:55
Quote from: Walde_91

ps.Kertokaa jos tossa on tarkoituksettoma virheitä.


No tossa on yksi "tarkoituksettoma". Tarkoitit luultavasti "tarkoituksettomia". Tässä huomaa hyvin, että usein siitä saa selvää vaikka onkin kirjoitettu väärin. On se kuitenkin mukavempi lukea virheetöntä tekstiä.
Title: Oikeinkirjoitus
Post by: puolisukeltaja6 on February 23, 2005, 12:20:26
Quote from: Walde_91
ps.Kertokaa jos tossa on tarkoituksettoma virheitä.


Joo, saa tuosta selvää. Eikös:
-Ennen lainausmerkkejä tule väli
-ohan (Puuttuuko N-kirjain tarkoituksella?)
-miuta Siis minua?
-lisäksi vähän pisteiden ja pilkkujen vaihtelua.

Okei, selvä selvä, lopetetaan tämä pilkun viilaaminen tähän. :wink:
Title: Oikeinkirjoitus
Post by: Mikko_-Procyon- on February 23, 2005, 12:38:07
Itse kyllä kirjoitan monesti "puhekieltä", jos viesti ei ole sisällöltään liian vakava. Sitten kun yritetään ottaa kantaa enemmän, niin kirjakieli astuu kuvioon, koska tekstin pitää olla huolitellumpaa.

Oikeastaan on mukava nähdä, että tuo kielioppi on noussut "muoti-ilmiöksi". Ehkä se henkii myös asenteita omaa isänmaata kohtaan, eikä enää ihan kaikessa olla ulkomaiden mielistelylinjalla.

Yksi asia oikeinkirjoituksessa on, mikä itseäni ärsyttää. Se on sana "omata". Ei suomen kielessä kukaan omaa yhtään mitään, olkoot vaikka kuinka PWNED.

Moderaattorit tuskin enää jaksavat korjailla viestejä, koska se ei todellakaan johtanut mihinkään. Samat jatkoivat huonoa kirjoittamista, vaikka ojennettiinkin. Kommenttina tuli vain, että "ei tämä ole äikäntunti". Joo ei olekaan, mutta tämä "elämä" (vaikka vähän nolife onkin).  Täällä se kirjoitustaito pitää myös osata käyttää. Ei moderaattorit ole opettajia kuitenkaan.

..ja onneksi meillä on nykyään myös ban-lista, jonne voidaan toivottomia tapauksia pistää :)
Title: Oikeinkirjoitus
Post by: kaivo on February 25, 2005, 15:45:52
Samoilla linjoilla Mikon kanssa. Jokaiseen pilkun ja ison alkukirjaimen puuttumiseen ei aina jaksa puuttua, varsinkin jos edellisestä istunnosta on useampi päivä ja tarkistettavia viestejä on kertynyt kymmenittäin. Samoin menettelen "epävirallisempien" viestien, kuten Sekalaista-sarjan juttujen kanssa.

Äidinkielen opettajaksi en halua todellakaan alkaa, mutta kieltämättä joskus tulee sellaisia viestejä joissa ei ole mitään tolkkua, joista ei edes ymmärrä mitä kirjoittaja on halunnut sanoa (varsinaiset häirikköviestit erikseen). Tällöin moderaattori yrittää tulkita viestin sisältöä ja tehdä korjauksia. Mikäli viestin alla lukee esim. edit: otsikkoa muokattu tai kirjoitusasua siistitty, kyse on juuri tästä. Viesti saatetaan myös lähettää väärälle keskustelualueelle, jolloin se siirretään sopivampaan osoitteeseen. Mikäli et siis löydä omaa asiallista viestiäsi keskustelualueelta, voi olla että se on siirretty.

Pilkuntarkkaa oikeinkirjoitusasua enemmän toivoisin käyttäjiltä paneutumista kysymyksiinsä ja kommentteihinsa. Asioistahan voi olla mitä mieltä tahansa, kunhan pystyy perustelemaan väitteensä! Asiallisesti laaditut viestit ovat mukavampaa luettavaa, eikä keskustelukaan muutu "juupas-eipäs" -henkiseksi huuteluksi. Yleisesti ottaen keskustelun taso on mielestäni kuitenkin kohtalaisen hyvällä mallilla.
Title: Vs: Oikeinkirjoitus
Post by: puolisukeltaja6 on June 29, 2006, 00:19:45
Nostetaampas tätäkin topiccia vähän.

Eli eteeni sattui tällainen viesti motot.netissä. Älkää kiinnittäkö huomiota viestin aiheeseen, vaan oikeinkirjoitukseen:

Quote
kaveri hankki itelleen just tollasen samurai\kinroad mikä se ny onkaa nokuitekii samavehe (enskan) kateltii missä siin on kurei ni imu kaulaaku kattelin ni se on jo ainaskii liian pien siihe oiskoha se lollu 9mm luokaa ja kannes oli jo reippasti parempi reikä sitte ku kateltii siin alku käyrä ku kiinosti onks siin mitää ni hemmetti siellä ku onse ilman tuoti siihe putkee ni pikku putki meni sinne toiselle puolle putkea eli se pikku putki oli iha vitummoinen kuri siin ku se alku akäyrä on valmiiks pien ja sit jos se pikku putki täytti sen koko putken no tettii se pois sepätkä sisält. jatkoa toho ilmukaulaa mistäs siihe sais uuden isomman imu kaulan ku ei oikee viitis dremelil alkaa suurentelee sitämut siihe auttas ku vaihtas imu kaulan ja viilais kannest sen verra et siihe ei jää mitää reunust ja kiilottas kanavan peili kiiltäväks ni paranis huomattavasti tehot Ite oon kokenu manas ku itelläni on mana 70cc kannen aukot on ISOT ja kiiltävät en muista tarkkaa mitä kokoa no skode on vaa isoveljen vahna henkä oo jaksanuvaihtaa pois ku tuli hankittuu alku vaihees vähä virii

Todella vaikea lukea. Eli pidetään kalassa.net siistinä kirjoituksien suhteen.
Title: Vs: Oikeinkirjoitus
Post by: Sir.Milo on June 30, 2006, 14:21:44
Tota joo...
Mielestäni on mukavampaa lukea puhekielistä tekstiä, kuin kirjakielistä.
"Ite tulee useest kirjotettuu tähä mallii".  Eli jätän viimeisimmän tavun pois. Äidinkielen opettajien mielestä varmastikin v*ttumainen tyyli, mutta omapahan on tyylini.
Yleensä luen viestini läpi ennen niiden lähettämistä, mutta ei sitä aina jaksa niin tarkka olla.

Ja sitten viilataan pilkkua... Puolisukeltaja6.

Tuota tekstiä on vähän ärsyttävä lukea jos oikeinkirjoitus asiat eivät ole kohdallaan.
"lukea, jos"

Hyvä! Asia on mennyt sinullekkin hyvin kaaliin. Rupesit heti toimiin.
"sinullekin"

No siis eihän minun mielestä niitä pitäisi kieltää niitä hymiöitä, ne "saavat tekstin elävämmäksi" tai saattavat kertoa jopa, onko jokin asia hyvä vai hyono hänelle.
"huono"

Siis sinunhan murteesta saa selvää samalla tavalla, kuin kirjakielellä. puhunhan minäkin välillä jotain murteella, teenhän minäkin kirjoitusvirheitä:
"Puhunhan"

Joo, samoilla linjoilla kumiankan kanssa.
"Kumiankan"

Joo, saa tuosta selvää. Eikös:
-Ennen lainausmerkkejä tule väli
-ohan (Puuttuuko N-kirjain tarkoituksella?)
-miuta Siis minua?
-lisäksi vähän pisteiden ja pilkkujen vaihtelua.
"väli."
"miuta; siis minua?"

Eli eteeni sattui tällainen viesti motot.netissä. Älkää kiinnittäkö huomiota viestin aiheeseen, vaan oikeinkirjoitukseen:
"Motot.net:issä"


Toivottavasti et ota hirveän vakavasti huomautuksiani.
Lähes jokaisessa tämän topikin jutussa on jotain huomautettavaa.

Kaksoispisteen käyttö on sellainen seikka, mitä porukat käyttää paljon väärin. Minä myös. Se on sellainen asia, että käyttämällä sitä väärin saa tekstistä (joskus) selkeämpää ja jäsennellympää.
Ei oikeinkirjoitus asioita pitäisi mielestäni niin hirveän tarkasti ottaa. Tärkeintä on se mitä sanoo, ei se miten!
Henkilökohtaisesti teen aivan s**tanasti virheitä.
Toki kirjoitusvirheitä täynnä olevaa tekstiä on hankala lukea, mutta mielestäni ei yksittäisiin huolimattomuus virheisiin pitäisi puuttua.

Jokainen kirjoittakoon tyylillään!

Kiva nähdä montako virhettä tästä löydätte.
Title: Vs: Oikeinkirjoitus
Post by: Pumppis on July 01, 2006, 00:00:07
Ei liene tarpeen puuttua jokaiseen kirjoitusvriheeseen. Niitä sattuu kaikille. Tärkeintä lienee asia. Asiansa voi ilmaista monella tavalla:
CAPSLOCK POHJASSA KUULOSTAA HUUTAMISELTA, EIKÄ LUETTAVUUS OLE KOHDALLAAN.

isoja alkukirjaimia lauseen alussa kannattaa käyttää piste ja pilkku ovat hyviä välimerkkejä varsinkin jos haluaa asiaansa selkeyttä

Yhdys sanat tuntuvat olevan vaikeita. Kannattaa miettiä puhe ilmaisua jollekin yhdys sanalle. Jos puhe kielessä sanat sanotaan peräkkäin ilman taukoa, on kyseessä yhdys sana.

Tämä kommentti ei pyrikään ehdottomaan totuuteen. Virhetä varmasti menneissä, tässä ja tulevissa kirjoituksissa tulee olemaan.
Title: Vs: Oikeinkirjoitus
Post by: Walde on July 27, 2006, 19:21:50
-miuta Siis minua?

Tuo sana tulee yleensä tarkoituksetta, samoin kuin suuressa osassa suomea kuultava sä sana. Se kuuluu murteeseen, eikä ainakaan minua haittaa (huom. kirjoitin sen kieliopillisesti oikein :wink:) Jos näitä sanoja joku käyttää.
Title: Kielioppi
Post by: Pilkkijä90 on December 18, 2006, 00:10:18
Eli lause alkaa aina isolla alkukirjaimella, tässä on todella suurella osalla teistä aivan helvetinmoinen ongelma, ison alkukirjaimen lisääminen ei tarkoita kuin yhtä ylimääräistä painallusta ja on taatusti sen arvoista, miksi ihmeessä haluaisit vaikuttaa kielitaidottomalta idiootilta?

Lause loppuu aina pisteeseen, ja lauseiden olisi muutenkin oltava sopivan pituisia, ei liian lyhyitä tai liian pitkiä. Tämän pisteenkään lisääminen ei voi olla vaikeaa, edelleenkin vain yksi ylimääräinen painallus. Pisteen jälkeen tulee aina välilyönti!

Mutta pelkät pisteet ja isot alkukirjaimet eivät välttämättä saa tekstiäsi näyttämään edes hieman koulutusta saaneen henkilön tekstiltä, vaan siihen tarvitaan myös välimerkkejä, joista tärkein lienee pilkku. Pilkku tulee aina että, jotta, koska, kun, jos, vaikka, mutta, sillä, vaan sanojen eteen, ja sivulauseiden eteen, sekä luetteloihin. Pilkun jälkeen tulee aina välilyönti!

Mutta vaikka kirjoituksesi täyttäisi kaikki edellä olevat kriteerit, saatat silti vaikuttaa idiootilta, jos et osaa kirjoittaa sanoja oikein! Esimerkiksi yhdyssanavirheet pistävät pahasti silmään, mutta niistäkin pääsee eroon jos vain haluaa. Otetaan esimerkiksi vaikka sana vetouistelu. Mistä tietää että se on yhdyssana? No, lisääpä sanoihin veto ja uistelu päätteen -ssa. Kuulostaako järkevältä, vedossa uistelussa? Ei niin, joten vetouistelu on yhdyssana. Mieleeni tuli myös eräs täälläpäin liiankin yleinen kirjoitusvirhe, eli sana "enään"! Sitä ei kirjoiteta noin, vaan se kirjoitetaan näin: enää! Menikö perille, pitääkö minun valittaa tästä enää? Huom! Paras tapa välttää kirjoitusvirheet on lukea viestinsä läpi ennen sen lähettämistä, tee siis näin!

Selvä, tuossa oli muutama ohje, joita nuodattamalla saatat saada astetta enemmän rispektiä muiden käyttäjien keskuudessa. Huomauttaisin myös, ettei sinulla ole mitään syytä olla noudattamatta näitä, eikä mitään "En voi kirjoittaa oikein koska mulla on äikkä nelonen!"-selityksiä, kyllä sinä näin yksinkertaiset asiat voit oppia.

Tämä on keskustelufoorumi, jossa puhutaan kalastuksesta suomeksi!
Title: Vs: Kielioppi
Post by: Salmo on December 18, 2006, 12:05:42
Hyvä näistä asioistakin on aina välillä huomauttaa. Siirsin viestit tänne vanhaan topiikkiin.

Ei pikkuvirheistä kannata suuttua, mutta järjestelmällisesti huonosti kirjoittamisesta kyllä. Osa käyttäjistä varmaan osaisi kirjoittaa oikein, mutta ei jostain syystä viitsi sitä tehdä - edes sen vertaa, että tulisi ymmärretyksi. Esikatselu-nappia kannatta oikeasti käyttää ennen lähettämistä. Siitä näkee huolimattomuusvirheet helposti.
Title: Vs: Oikeinkirjoitus
Post by: Zer0 on December 19, 2006, 19:01:18
Itse en kiinnitä mitenkään hirveästi huomiota, jos viestissä sattuu olemaan pari pientä yhdyssana-, tai merkkivirhettä. Eri asia on sitten jos koko viesti on täysin epäselvää suttua, joka ei ole luettavaa. Kieltämättä pienet alkukirjaimet ja pisteiden jälkeisen sanavälin puuttuminen pistää ikävästi silmään, ja se antaa huolimattoman kuvan kirjoittajasta.
Title: Vs: Oikeinkirjoitus
Post by: Pro Pilkkijä on December 31, 2006, 11:41:30
"Tuota tekstiä on vähän ärsyttävä lukea jos oikeinkirjoitus asiat eivät ole kohdallaan. Siis en nyt aio tässä pitää mitään äidinkielentuntia, mutta asioista saisi paremmin selvää, jos nämä asiat olisivat kohdallaan:

1. Muista pisteet. tällaista tekstiä on vähän inhottavaa lukea:
niin sitten myö mänttiin sinne sitten kalastettiin siellä kello kolmeen asti sitten syötiin sitten kalastettiin sitten tuli kala ja mie sain sen ylös nii sitten myö punnittiin se ja se oli 2000GR.
2. Pilkun jälkeen väli, ei ennen sitä. siis ei:
Me menimme koskelle,heti tuli kala
eikä
Me menimme koskelle ,heti tuli kala
vaan
Me menimme koskelle, heti tuli kala
3. Teksti on paljon miellyttävämpää lukea, kun teksti on kirjakielellä:
Sit myä mänttiin sinne kallaan

Sitten me menimme sinne kalaan


En siis tietenkään pakota kaikkia kirjoittamaan näin, mutta tekstit olisivat paljon selkeämpiä, jos näitä "sääntöjä" noudatettaisiin. Lisäksi älkää käyttäkö liikaa hymiöitä, sen ymmärtää vähemmälläkin! Ja saahan niitä kirjoitusvirheitä olla, niitähän tulee aina enemmän tai vähemmän, eikä kaikkea oikeinkirjoituksesta varmaan kukaan täällä foorumilla tiedä, mutta kun yrittää parhaansa niin se riittää!"


No okei, tsoukki tsoukkina. Hyvän topicin olet pistänyt pystyyn.
Mielestäni kirjakielen noudattaminen on kunnioitettava asia, mutta pieni säännöistä poikkeaminen ei haittaa yhtään mitään. Esimerkiksi "mä", "sä", jne. Joissakin tapauksissa nuo saattavat olla jopa tehokkaampia, tai parempia kuin kirjakieli.
Mutta en tykkää lukea, jos teksti on kirjoitettu täysin jollakin murteella, eli jos joku vaikka "viäntelee savvoo", sitä on inhottava lukea. Saati sitten joku raumanmurre.
Kannattaa todellakin miettiä, onko teksti aivan luettavassa kunnossa, sitä varten on esimerkiksi tehty tuo "Esikatselu" -nappula. Käyttäkää sitä.
Title: Vs: Oikeinkirjoitus
Post by: IhmeTyyppi on January 24, 2007, 21:20:41
No nyt tuli oikeaa asiaa!
On todella ärsyttävää lukea väärin kirjoitettua viestiä. Varsinkin jos kyse on uudesta topicista (vai threadko se on?). Jos ei osaa kunnolla kirjottaa, niin voisi jättää kokonaan tekemättä! Minä en ainakaan ota tosissani väärin kirjoitettua tekstiä!  :x

Ja välimerkeistä sen verran, että eiköhän yksikin huuto- tai kysymysmerkki riitä? On niin raivostuttavaa lukea viestiä, jossa on liioiteltu liialla huuto/kysymysmerkkien määrällä.

//Muoksista: Vahinkoja sattuu.... Liian nopeat sormet, ei kerkiä ajattelemaan! :D Kiitoksia huomautuksesta, nyt voin levätä taas rauhassa!

Title: Vs: Oikeinkirjoitus
Post by: Eetu_ on February 17, 2007, 23:27:06
Yksi foorumia nykyään vaivaava asia, josko ei kovin vakava, vaan silmäänpistävä on ISOT kirjaimet. Ei varmasti ole hirveä työ. Minä en osaa edes mesessä aina kirjottaa lauseet pienellä alkukirjaimella.

Toinen luettavuutta haittaava asia on pisteet. Kovin vaikea on lukea sellaista.

Keneltäkään käyttäjältä ei voi vaatia täydellisyyttä, kuten Puolisukeltaja6 tuossa aloitusviestissä kirjoitti.
Mutta aina voi parantaa...

Title: Vs: Oikeinkirjoitus
Post by: Pete on February 18, 2007, 14:59:05
Uskoisin että se ei ole edes osaamiskysymys, vaan viitsimiskysymys. Mielestäni kirjoittaja antaa itsestään aika tollon kuvan kirjoittelemalla miten sattuu. Varsinkin aiheissa joissa keskustelut ja vastaukset ovat pitempiä, ja ehkäpä perustellumpia. Asiaa on todelle vaikea löytää sellaisesta viestistä jossa ei ole välimerkkejä, eikä edes isoja kirjaimia.
Monesti lukija ei ota edes tosissaan sellaista tekstiä joka on kirjoitettu "vähän sinne päin" ja kieliopillisestikin päin per´settä. Ei kannata odottaa kovinkaan hedelmällistä keskustelua tai hyviä vastauksia, jos oma kirjoitus on aivan luokatonta, tai niin epäselvää ettei asiaa saa kunnolla esille tekstistä.
Title: Vs: Oikeinkirjoitus
Post by: kaivo on February 18, 2007, 16:44:30
Kirjoitusvirheitä voi aiheuttaa myös lukihäiriö, joten aina ei sekavaa viestiä voi pistää pelkän viitsimättömyyden piikkiin.
Title: Vs: Oikeinkirjoitus
Post by: Pete on February 18, 2007, 19:15:09
Itselläni on ehkä ihan pieni (en varma)
Siis mikä ? ?   :-o
Title: Vs: Oikeinkirjoitus
Post by: Pete on February 18, 2007, 19:16:24
Kirjoitusvirheitä voi aiheuttaa myös lukihäiriö, joten aina ei sekavaa viestiä voi pistää pelkän viitsimättömyyden piikkiin.

En usko, että ne kaikki kalastavat lukihäiriöiset ovat osuneet juuri tänne...
Title: Vs: Oikeinkirjoitus
Post by: miigu on February 18, 2007, 22:12:17
Meitsillä on pieni lukihäiriö ja pikkasen ottaa pattii ku tulee aina sönkättyy teksii jos yrittää muille ääneen lukea vaikka..  :oops:   :|
Mutta ei tuo asia ole ittee kyllä haitannu..
Title: Vs: Oikeinkirjoitus
Post by: Nuuskis on April 10, 2007, 21:09:20
Tämän hieman hautautuneen keskustelun ajattelin nyt nostaa taas jälleen.

Itseäni häiritsevät eniten yhdyssana- ja pilkkuvirheet. Pilkutonta tekstiä on vain niin ärsyttävää ja vaikeaa lukea. Jopa pilkun korvaaminen pisteellä on parempi vaihtoehto kuin pilkuton teksti, kuitenkin sekään ei ole selvästi luettavaa.

"Heikki meni kioskille. Heikki osti jäätelön ja karkkia ja söi ne kotona. Kotona pikkusisko pummi Heikiltä karkkia."

Vertaa:

"Heikki meni kioskille, josta hän osti jäätelön ja karkkia jotka hän söi kotona, jossa pikkusisko pummi häneltä karkkia."

Lause ei sinänsä ollut mikään paras mahdollinen havainnollistaja :DD

Sitten nämä yhdyssanavirheet, joita valitettavasti melko paljon tällä foorumilla, ja foorumeilla yleensä, esiintyy.

Jo tämän keskustelun ensimmäisessä viestissä oli nopeasti vilkaistessani yksi yhdyssanavirhe.

Quote
Tuota tekstiä on vähän ärsyttävä lukea jos oikeinkirjoitus asiat eivät ole kohdallaan.

Oikeinkirjoitus asiat, tuo pitäisi kirjoittaa oikeinkirjoitusasiat, yhteen siis.

Välimerkkien käyttöä pitäisi parantaa todellakin, ja paljon. Onneksi kalassa.net ei ole vielä katastrofaalinen foorumi niiden suhteen, eikä toivon mukaan sellaiseksi tule.

Sitten nämä hieman lievemmät virheet:

Liian pitkät lauseet; tekstin pitää olla yhtenäistä, ei rönsyilevää. Pitkää lausetta kirjoittaessa ajatus lähtee juoksemaan ja tekstiä nimitetään tajunnanvirraksi. Tuo pätee siis vain oikeasti pitkiin lauseisiin ~3riviä. Tietenkin pitkäkin lause voi sisältää pelkkää asiaa ja saattaa olla kirjoitettu hartaudella ja tarkkaan harkiten.

Kiilalauseet; kiilalauseet sopivat tiettyihin paikkoihin, ja tiettyihin eivät. Hyvä esimerkki sopimattomasta kiilalauseesta voisi olla: "Matti meni kalaan läheiselle metsälammelle, joka oli lähiseudun ainoa paikka josta vettä löytyi, syvästä mielenkiinnosta kalastaa suutareita mato-ongella." Kiilalause tarkoittaa siis sananmukaista "kiilaa" keskellä lausetta vaikeuttamassa lauseen lukemista, kuten esimerkissä tapahtui.

Ainahan sitä valittamista löytyy, mutta ei tästä sen enempää. :)


Title: Vs: Oikeinkirjoitus
Post by: Pescador on May 10, 2007, 23:48:44
Kirjoitusvirheitä voi aiheuttaa myös lukihäiriö, joten aina ei sekavaa viestiä voi pistää pelkän viitsimättömyyden piikkiin.

En usko, että ne kaikki kalastavat lukihäiriöiset ovat osuneet juuri tänne...
Haha!Hyvä vitsi! :wink: . Toivottavasti ulkopuoliset ei tule katsomaan kuinka paljon meillä on kirjoitus virheitä. :roll: . Pitääkö laittaa piste hymiöitä ennen vaisen jälkeen, esim. Kävin kalastamassa ja sain vain hauen pään. :-D .Eli pitääkö hymiö olla lauseen sisällä vai pisteen jälkeen. :?.                                                                                                                                    Edit:Laittoin pisteet hymiöiden kummallekkin puolelle varmuuden vuoksi.
Title: Vs: Oikeinkirjoitus
Post by: kaivo on May 11, 2007, 18:42:54
Voisin kertoa siitä, miltä keskustelujen seuraaminen tuntuu näin yhden moderattorin näkökulmasta:

Foorumille tulee viestejä päivittäin melkoisesti. Varsinkin jos en ole muutamaan päivään ollut paikalla (kyllä, moderaattorillakin on muuta elämää..!) ja tulen sitten keskustelualueen päävalikkoon, jokaisen keskustelualueen kohdalla palaa sininen valo: uusia lukemattomia viestejä. Se tarkoittaa yleensä sitä, että tarkistettavia viestejä on minimissäänkin kymmeniä. Koska foorumilla ei ole ainakaan toistaiseksi mahdollista nähdä suoraan mitkä viestit joku mode on jo tsekannut, rupean käymään kaikki viestit järjestelmällisesti läpi. Ymmärrettävästi tähän kuluu aikaa – joskus vähemmän, yleensä enemmän. Omia kommentteja heittelen keskusteluihin mukaan vasta sitten, kun saapuneet viestit on ensin käyty läpi. Illan päälle sama urakka toistuu vielä muutamaan otteeseen; ajallisesti se käy toki nopeammin kuin päivän ensimmäinen istunto.

Useamman vuoden kun olen tätä hommaa kuitenkin tehnyt, "silmä" on kehittynyt sen verran että näen uudesta viestistä usein jo 5 – 10 sekunnin yleissilmäyksellä, onko se lukukelpoista tavaraa niin kirjoitusasultaan kuin sisällöltäänkin. "Yleissilmäyksellä" tarkoittaa minun tapauksessani sitä, että katson miten teksti on rivitetty, onko tehty kappalejakoja, onko huudettu ISOILLA KIRJAIMILLA, ovatko välimerkit paikoillaan, onko hymiöitä ja kuinka paljon, vastaako otsikko sisältöä jne. Jos perusasiat ovat kunnossa ja viesti näyttää siistiltä, se on myös luettavissa nopeasti läpi ja voin siirtyä seuraavaan viestiin jne. Muistissa ovat toki myös foorumille aktiivisesti kirjoittavat henkilöt, joiden lähettämistä viesteistä tietää yleensä heti, että viestin muokkaamiseen ei ole todennäköisesti tarvetta.

Jos sen sijaan jollain keskustelualueella jo viestin otsikko ns. pistää silmään, viesti saa heti suuremman huomioarvon. Usein epäilyt vahvistuvat, kun avattuani viestin näkökenttään lävähtää hymiöiden keltainen pallomeri. Pahimmillaan hymiöitä on saanut poistaa useita kymmeniä (ennätys taisi olla 42 kpl yhdestä viestistä). Hymiöiden määrä on usein myös suorassa suhteessa viestin asiasisältöön. Tällaisten viestien oikoluvussa ja muokkaamisessa luettavampaan kuntoon kuluu pahimmillaan aikaa sen verran, että samassa ajassa kävisi läpi puolenkymmentä siistimpää viestiä. Harmillista.

Tällä tahdon sanoa sitä, että mielestäni ei ole vaarallista jos viestissä on muutama yhdys sana virhe siellä täällä – niitä tulee kenelle tahansa, ainakin joskus. Tärkeintä olisi yrittää kirjoittaa niin, että tulee ymmärretyksi. Oikeinkirjoitussäännöt ovat työkaluja, joilla tuota ymmärretyksi tulemistaan voi helpottaa.   
Title: Vs: Oikeinkirjoitus
Post by: Qkkeli on May 11, 2007, 19:16:21
Päätin tänään käyttää aikaa hieman enemmän moderointiin, armeijan takia tuo on jäänyt melko vähiin.
Oli kyllä todella harmittavaa lukea uusia aiheita ja niihin kirjoitettuja viestejä, aiheita oli kirjoitettu samoista asioista mitä oli kyseisen aiheen ensimmäisellä sivulla useampia! Ja viestit, huhhuh. Viestien taso oli muutamilla kavereilla todella alhainen, parille kaverille pistin varoitukset tulemaan.

Viestejä poistin reilun tunnin aikana yli 70 kpl, tarkkaa lukua ei pystynyt pitämään, todella turhia aiheitakin poistin varmasti lähemmäs kolmeakymmentä.
Tiedättekö mikä tässä edelleen harmittaa? Se että vaikka poistin turhia viestejä ja aiheita noin paljon, käytännössä noilla poistoilla ei ollut mitään merkitystä. Turhia viestejä ja aiheita on foorumilla enemmän kuin nykyinen modemäärä jaksaa/pystyy hoitamaan.
Title: Kalassa.net netiketti!
Post by: Pilkkijä90 on July 26, 2007, 12:51:21
Mikon kanssa tästä ollaan puhuttu, tein netiketin siis kalassa.nettiin, tässä se on.
Näitä neuvoja ja ohjeita tulisi jokaisen käyttäjän seurata.

Mikäli et ymmärrä jotain kohtaa, ilmoita siitä täällä. Moderaattorit, laittakaa "pinnit" "liimat" "nastat" näille.

KALASSA.NET KESKUSTELUPALSTA

1. Aloittaminen

Ennen kuin alat itse kirjoittamaan, kannattaa palstan toimintaa seurata riittävän pitkään. Kun tiedät, miten homma pyörii, voit alkaa keskustelemaan muiden ohella.
Tätä kautta pystyt välttämään huonon ensivaikutelman.

Foorumillamme on käytössä hakutoiminto( http://www.kalassa.net/keskustelut/index.php?action=search ), joka auttaa monessa asiassa, kuten aihetta tehdessä. Silloin sinun tulisi varmistaa onko tällainen aihe jo olemassa, se onnistuu laittamalla aiheen nimen hakuun. Haulla voit myös hakea käyttäjiä, ja melkeimpä mitä tahansa muuta, mitä palstallamme esiintyy.
Aloitellessa olisi myös hyvä tutustua tähän threadiin http://www.kalassa.net/keskustelut/index.php?topic=12009.0.

2. Kirjoittaminen

Jokaisen käyttäjän tulisi kirjoittaa ymmärrettävää tekstiä, suomen kieltä! Tässä on vähän kriteereitä kirjoittamiseen:

Eli lause alkaa aina isolla alkukirjaimella, tässä on todella suurella osalla teistä aivan hel_vetinmoinen ongelma, ison alkukirjaimen lisääminen ei tarkoita kuin yhtä ylimääräistä painallusta ja on taatusti sen arvoista, miksi ihmeessä haluaisit vaikuttaa kielitaidottomalta idiootilta?

Virke loppuu aina pisteeseen, ja virkkeiden olisi muutenkin oltava sopivan pituisia, ei liian lyhyitä tai liian pitkiä. Tämän pisteenkään lisääminen ei voi olla vaikeaa, edelleenkin vain yksi ylimääräinen painallus. Pisteen jälkeen tulee aina välilyönti!

Mutta pelkät pisteet ja isot alkukirjaimet eivät välttämättä saa tekstiäsi näyttämään edes hieman koulutusta saaneen henkilön tekstiltä, vaan siihen tarvitaan myös välimerkkejä, joista tärkein lienee pilkku. Pilkku tulee aina että, jotta, koska, kun, jos, vaikka, mutta, sillä, vaan sanojen eteen, ja sivulauseiden eteen, sekä luetteloihin. Pilkun jälkeen tulee aina välilyönti!

Mutta vaikka kirjoituksesi täyttäisi kaikki edellä olevat kriteerit, saatat silti vaikuttaa idiootilta, jos et osaa kirjoittaa sanoja oikein! Esimerkiksi yhdyssanavirheet pistävät pahasti silmään, mutta niistäkin pääsee eroon jos vain haluaa. Otetaan esimerkiksi vaikka sana vetouistelu. Mistä tietää että se on yhdyssana? No, lisääpä sanoihin veto ja uistelu päätteen -ssa. Kuulostaako järkevältä, vedossa uistelussa? Ei niin, joten vetouistelu on yhdyssana. Mieleeni tuli myös eräs täälläpäin liiankin yleinen kirjoitusvirhe, eli sana "enään"! Sitä ei kirjoiteta noin, vaan se kirjoitetaan näin: enää! Menikö perille, pitääkö minun valittaa tästä enää? Huom! Paras tapa välttää kirjoitusvirheet on lukea viestinsä läpi ennen sen lähettämistä, tee siis näin!

Selvä, tuossa oli muutama ohje, joita nuodattamalla saatat saada astetta enemmän kunnioitusta muiden käyttäjien keskuudessa. Huomauttaisin myös, ettei sinulla ole mitään syytä olla noudattamatta näitä, eikä mitään "En voi kirjoittaa oikein koska mulla on äikkä nelonen!"-selityksiä, kyllä sinä näin yksinkertaiset asiat voit oppia.

Tämä on keskustelufoorumi, jossa puhutaan kalastuksesta suomeksi!


Muista myös kirjoittaa lyhyesti ja ytimekkäästi. Jos et keksi luontevaa kappalejakoa on parempi lyödä kaksi rivinvaihtoa joka neljännen lauseen perään kuin lähettää koko teksti yhtenä pötkönä.
Pyri perustelemaan mielipiteesi.

3. Aiheen aloitus

Ensinnäkin lue tämä http://www.kalassa.net/keskustelut/index.php?topic=3959.0

Otsikoi oikein. Pyri saamaan aloitusviesti ja otsikko vastaamaan toisiaan. Jos näin ei kuitenkaan ole, ylläpito korjaa asian, älä kuitenkaan jätä kaikkea sen varaan.

Pyri lähettämään viestisi ja aiheesi sitä vastaavaan osioon. Väärin sijoitetut aiheet siirretään paikoilleen.

Yritä välttää liian laajoja kysymyksiä, liian tarkkoja kysymyksiä. Ei myöskään ole suotavaa kysyä sellaista, mihin voi vastata yhdellä sanalla kuten "Saako katiskalla ahvenia Pyhäjärvestä?"(kyllä/ei).

4. Aiheessa pysyminen

Joskus aiheiden kirjoitukset luisuvat pahasti alkuperäisestä keskustelusta. Hyvä tapa välttää näitä on huomauttaa heti, jos keskustelu uhkaa lipsua raiteiltaan. Oiva keino on myös korjata lipsuva keskustelu tekemällä uusi aihe sitä asiaa varten, joka on heittänyt alkuperäisen keskustelun pois. Sitten ikäänkuin mainostat sitä aihetta siinä vanhassa topicissa(pistät linkin ym.).

5. Luvaton materiaali

Tämä foorumi ei ole minkäänlainen pahan olon purkupaikka. Henkilökohtainen solvaus, loukkaavat kirjoitukset tai muutoin epäasialliset viestit hävitetään.
Sääntöjä rikkova käyttäjä voidaan tarvittaessa ajaa ulos keskustelualueelta. Ulosajon kestoaika riippuu rikkeen suuruudesta.
Häiriköt kuuluvat asiaan. Reaktio ja pinnanpoltto tuovat häiriköille nautintoa, eli odota vain että suurempi taho puuttuu asiaan.


HYVÄ MUISTAA KIRJOITELLESSA:

>>Yritä päästä perinpohjaisesti selville, mistä threadissa on kyse ja mistä keskustellaan

Pyri erottumaan muista, älä kuitenkaan millään älyttömyyksillä

Käytä "esikatselu" -toimintoa ennen viestin lähetystä, tai lue se ainakin kertaalleen läpi, jotta virheiltä vältyttäisiin

Pyri kirjoittamaan tekstiä, jonka kuka tahansa voi ymmärtää

Hymiöiden käytössä omat rajansa

Riidan tullessa pyri tietoisesti kompromissiin

Lainaa toisen käyttäjän viestistä vain ne asiat, joihin aiot vastata

Pyri siihen, että viestisi sisältää vain luvallista materiaalia

Ei saa provota turhaan

Flametus kielletty

Tuplarekisteröityminen ei ole suotavaa

Vähemmistöjen lynkkaaminen kiellettyYritä pysyä aiheessa

Foorumi ei ole mikään riitojenselvittelychat, tällaiset asiat ja "sisäpiirijutut" pyritään pitämään yksityisviesteissä tai sähköposteissa

Pidetään vaikkapa kaikkien yhteisenä tavoitteena se, että moderaattoreilla ei olisi hommia

Palstalla hallitsee tasa-arvo

Varmista, että viestisi/aiheesi tulee oikeaan paikkaan, näin vältytään väärinkäsityksiltä

Lähettäessäsi viestiä, sinulle ilmoitetaan jos joku muu on lähettänyt aiheeseen viestin sillä välin, kun sinä olet ollut kirjoittamassa, tarkista tämä viesti

Kerro kaikki mitä tiedät aiheeseen liittyen, silloin sinun kysymyksiisi vastataan samaan tapaan<<

Siinä nyt näitä tärkeimpiä asioita, tässä täsmäystä joistakin kohdista:


PYRI EROTTUMAAN MUISTA, ÄLÄ KUITENKAAN MILLÄÄN ÄLYTTÖMYYKSILLÄ

-Jos joku kirjoittaa surkeaa tekstiä, älä ota mallia, vaan paranna päinvastoin omaasi. Valitse nimimerkkisi omaperäisesti, mutta oma nimi on aina varma valinta.
Erottua voi tietysti monella tavalla, toinen juttu on taas, että miten erotut.


HYMIÖIDEN KÄYTÖSSÄ OMAT RAJANSA

-Toisinaan hymiöt ovat oiva apu kirjoituksessa, esimerkiksi jos ei sanoin pysty ilmaisemaan tunnetilaansa, tai jos on mielestään kirjoittanut jotain, jonka voi ymmärtää väärin, napsaisee hymiön vaan virkkeen loppuun. Tällöin virkkeen lopettava hymiö kertoo, että millä mielin on kirjoiteltu.
Näitä naamoja on kuitenkin osattava käyttää, _KUKAAN_ ei katsele älytöntä hymiöiden käyttöä, on myös osattava laittaa hymiöt oikeaan kohtaan virkettä, mieluiten pisteen, kysymysmerkin tai huutomerkin jälkeen.


PYRI SIIHEN, ETTÄ VIESTISI SISÄLTÄÄ VAIN LUVALLISTA MATERIAALIA

-Eli viesti ei ainakaan saa sisältää pornoa, mitään linkkejä pornosivuille, tekijänoikeusrikkomuksia, kiroilla ei myöskään saa. Kiroilukiellon voi helposti kiertää, esimerkiksi käyttämällä joitain välimerkkejä, tyyliin "per*ele". Tämäkään ei tietenkään ole suotavaa, onko kalastusfoorumilla edes välttämättä pakko puhua rivoja?


FOORUMI EI OLE MIKÄÄN RIITOJENSELVITTELYCHAT, TÄLLAISET ASIAT JA "SISÄPIIRIJUTUT" PYRITÄÄN PITÄMÄÄN YKSITYISVIESTEISSÄ TAI SÄHKÖPOSTEISSA

-Käytännössä kaikki mikä ei liity aiheeseen pyritään pitämään jossain muualla, ihan sama missä kunhan se ei häiritse muiden keskustelua.


PALSTALLA HALLITSEE TASA-ARVO

-Kaikki käyttäjät ovat samanarvoisia, kaikkia pyritään kohtelemaan samalla tavalla iästä ja sukupuolesta riippumatta. Ainoa henkilö joka siihen vaikuttaa, miten sinua kohdellaan, olet _SINÄ_ itse.


Vaikka tämä nyt on kalastusfoorumi, jonka moni mieltää sellaiseksi paikaksi, missä mistään ei välitetä ja ollaan miten halutaan, sitä tämä ei ole. Ne henkilöt ovat ajaneet karille.


KIITOS!
Title: Vs: Kalassa.net netiketti!
Post by: Perca on October 24, 2007, 23:44:56
Oikein hyvä evästys Anarkialta  :-)

Moderaattorina olo käsittääkseni tuo monia oikeuksia ja vapauksia. Mutta kuten jo yläasteen aikainen rehtorimme sanoi, vapautta ja vastuuta. Vastuuta siinä mielessä, ettet ole liian kärkevä korjauksissasi ja ohjauksissasi. Uskoisin, että jonkinmoinen osa tämän foorumin käyttäjistä on alle 18-vuotiaita. Heistäkin melkoinen prosentti peruskoulussa. Näin nuoret ihmiset eivät välttämättä osaa / pysty käyttämään suomea vaatimallasi tavalla. Kirjoittaminen on taito, ei mikään itsestäänselvyys aapisen oppimisen myötä. Kirjoittamaan oppii kirjoittamalla (vinkkinä peruskoululaisille, jotka mielivät lukioon  8-)) sekä lukemalla paljon ja monipuolisesti. Heiltä, jotka kirjoittavat parhaan kykynsä mukaan, ei voida vaatia enempää. Mutta kuten sanottu, harjoittelemalla mestariksi   :lol:.

Kuten Anarkia mainitsi, henkilön esiintyessä pelkällä nimimerkillä hänestä luodaan käsitys vain ulosantinsa perusteella. Olen samaa mieltä lähes kaikista kohdista Anarkian kanssa, mutta toivoisin myös hieman nöyryyttä. Uskoisin että saat sillä enemmän kunnioitusta kuin kirjoitusvirheiden vainoamisella. En usko, että kukaan tällä foorumilla edes kykenee kirjoittamaan täydellistä suomea ( täydellinen = kirjoitusvirheetön, helposti luettava, oikein jaksotettu, lunnollisesti etenevä etc). Mutta yritetään silti pyrkiä ehjiin sekä laadukkaisiin viesteihin ja pyritään välttämään 2 lauseen tönkköjä vastauksia!

-Perca
Title: Vs: Kalassa.net netiketti!
Post by: kaivo on October 25, 2007, 01:37:37
Harva pystyy kirjoittamaan edes äidinkieltään 100%:n kielioppivirheettömästi, eikä se ehkä liene näillä foorumeilla aivan välttämätöntäkään. Tulisi myös muistaa, että Ikägallupin mukaan (http://www.kalassa.net/keskustelut/index.php?topic=7736.0) 10 – 15 -vuotiaiden käyttäjien osuus on tällä foorumilla huomattava, ja tuskin meistä hieman vanhemmistakaan moni on töissä Kielitoimistossa...

Meillä moderaattoreilla on kullakin hieman oma linjansa. Minua ei häiritse muutama kirjotus-vihre siellä täällä, jos keskustelualueiden yleisilme on siisti. Jos muutaman rivin viestissä ei kappalejakoja olisikaan, niin välimerkkejä olisi hyvä käyttää, välttää hymiöillä pommittamista jne. Vakiokeskustelijoilla nämä asiat ovat ihan hyvällä mallilla, uusilla nuoremmilla kirjoittajilla on joskus "sisäänajovaihe" kunnes he oppivat, minkä tyyliset (ulkoasu + sisältö) viestit menevät läpi. Varsinaiset häiriköt ovat tietysti asia erikseen.

Kun vielä malttaa ottaa viestilleen Esikatselun ennen Lähetä-napin painallusta ja panostaa myös otsikkoon(!), on paremmat edellytykset tulla kirjoittajana ymmärretyksi. Se kai se kuitenkin tärkeintä on.
Title: Vs: Kalassa.net netiketti!
Post by: Pilkkijä90 on October 25, 2007, 09:18:51
Kyllä, en minäkään täydellisesti kirjoita, mutta esimerkiksi perinteiset kirjainten poisjätöt saa hoidettua ihan sillä viestin lukemisella.

Ja sitten nyt on alkanut ilmestymään niitä aiheita, joilla on otsikko, sitten painan aiheen otsikkoa, "Mitä ihmettä?" Aloitusviestinä on yksi hymiö!
Tällaiset aiheet pitäisi mielestäni poistaa, jolleivat ole sen verran vanhoja, että niihin on kehkeytynyt esimerkiksi 2 sivua keskustelua.

Kiitos palautteesta jälleen! :)
Title: Vs: Oikeinkirjoitus
Post by: Shark on October 27, 2007, 20:02:14
Tästä asiastahan puhuthan päntiöhnän! Em mie ylhensä pruukaa näin skriivata, mutta kait se pittää alkaa näin tekehmään, ko joku tais talkata jotaki siihen malhiin, että jokanen puhuhkon tavalhaan.

 :wink:
Title: Vs: Netiketti & Oikeinkirjoitus
Post by: Pete on October 27, 2007, 20:04:18
Tai sitten ihan tUrkulaisittain:
Uskoisin et hän ei ol eeres osaamiskysymys, vaan totanoi viitsimiskysymys. Mielestäni kirjoittaja kyl mar sit antaa mut kumminki itsestään aika tollon kuvan kirjoittelemal kummottos sattuu. Varsinki aiheis jois keskustelut ja vastaukset ovat pitempiä, ja kui vaa ehkäpä perustellumpia. Assja o torel vaikea löytää kyl mar sit sellaisest viestist jos ei ol välimerkkejä kyl mar sit ekä eres isoi kirjaimia.

monesti lukija ei ota eres tosissas sellaist tekstiä nimpal mukavast joka o tiätty kirjoitettu "vähän ei mar sinne päin" sem pare vaa ja kieliopillisestiki päin settä. Ei kannata mahtaks sitä sanokka kehrata orottaa kovinkaan herelmällist keskustelua tai hyviä vastaukssi jos ei mar oma kirjoitus o aivan luakatonta, ja nii om mone muukki sanonu tai niin epäselvää ettei ei mar assja saa tiätty kunnol esil tekstist.
Title: Vs: Netiketti & Oikeinkirjoitus
Post by: Perca on October 28, 2007, 19:16:51
Jos joku kykenee kirjoittamaan omaa murrettaan täydellisesti, pisteet siitä. Parempi olisi ettei kukaan edes yrittäisi, muiden kielten ja murteiden vaikutus omaan murteeseen on nykypäivänä lähes liian suuri sen puhtaana pysymiseksi. Kaikkein vaikeimpana pidän stadin slangia. Murteen kirjoittamista ei tietenkään pidä välttää kuin ruttoa. Oman murteen ilmaiseminen muutamalla harkitulla sanalla tekstissä vain elävöittää tekstiä, kunhan ei mennä liiallisuuksiin  :-).

Pilkunviilaajille: Mitä mieltä olette lainasanoista? Nekään eivät varsinaisesti ole osa suomen kieltä.

-Perca
Title: Vs: Netiketti & Oikeinkirjoitus
Post by: Pressure on December 04, 2008, 20:49:11
Lisätään pieni vinkki yhdyssanoihin liittyen:

Eli periaatteessa selvässä yhdyssanassa on määriteosa sekäs peruosa, jotka ovat substantiivejä ja määriteosa on nominatiivissa esim. takkatuli.

Yhdyssana, jonka määriteosa on genetiivissä, kirjoitetaan yhteen tai erikseen sen mukaan, mitä tarkoitetaan. Epäselvissä tapauksissa yhteen ja erikseen kirjoittamista voipi kokeilla vaikkapa adjektiivin avulla: jos adjektiivi on sopiva sanojen väliin, kyseessä on sanaliitto, ei siis yhdyssana. Esim. kallis taulunvalaisin - taulun kaunis valaisin.

Njoo.
Title: Vs: Netiketti & Oikeinkirjoitus
Post by: Perca on December 05, 2008, 20:56:13
Lisätään pieni vinkki yhdyssanoihin liittyen:

Eli periaatteessa selvässä yhdyssanassa on määriteosa sekäs peruosa, jotka ovat substantiivejä ja määriteosa on nominatiivissa esim. takkatuli.

Yhdyssana, jonka määriteosa on genetiivissä, kirjoitetaan yhteen tai erikseen sen mukaan, mitä tarkoitetaan. Epäselvissä tapauksissa yhteen ja erikseen kirjoittamista voipi kokeilla vaikkapa adjektiivin avulla: jos adjektiivi on sopiva sanojen väliin, kyseessä on sanaliitto, ei siis yhdyssana. Esim. kallis taulunvalaisin - taulun kaunis valaisin.

Njoo.

Ei kai sitä pilkkua nyt noin tarkkaan tarvitse *ussia, mulle riittää moderoinnin puolesta että viestistä selviää mitä kirjoittaja on tarkoittanut. Foorumin ikärakenteen puolesta joillain ei ole siihen vielä tarvittavia valmiuksia. Vanhempien käyttäjien kielellinen osaamattomuus / viitsimättömyys onkin sitten oma häpeä. Aika lailla hyvää tekstiä täällä kuitenkin on, jos huomautettavaa on niin yyveetä lähtee. Ja jos vakavammasta paskan suoltamisesta on kyse niin sitten kirjoituskieltoa.

Kannattaa Pressure hillitä vähän, kaikki eivät pysty täydelliseen suoritukseen. Taikka jaksa alkaa tutkia joka toisen sanan nominatiivista määriteosaa tms.

-Perca
Title: Vs: Netiketti & Oikeinkirjoitus
Post by: lotollasaa on January 14, 2012, 14:23:56
no ite en huomaa vaikeaksi lukea oikein minkäälaista tekstiä...

kun on erikoinen pää.

mutta tulee siitä sitten myös ongelmakin.

kerta tottunut kirjottaa lyhenteillä ja mahdollisimman vähän nappeja käyttämällä (''muistiinpanoja''), niin tulee ongelma että toinen osapuoli ei ymmärrä kovin hyvin ja olen muutenki aikalailla poissa kaikista sosiaalisista kanssa käymisistä.
ettei tule oikein kunnolla harjotustakaa tekstin kirjoittamiseen  :-).

(yhdyssana virheitä tulee jatkuvasti ku ajattelen yleensä paljon muita asioita kirjoittaessa toista asiaa).

''ja teksti voi joskus olla puutteellinen kun kuvittelen joitai asioita itsestäänselvyydeksi''

mutta yritän parhaani saada ymmärrettäväksi omaa teksti sepostusta, ja luen yleensä useaan kertaa omat tekstini.

jälkeen päin editoin vielä erinlaisiin muotoihin ja mahollisimman helpoksi luettavaksi jos onnistuu.

että pahoittelen pään särkyä jos jotakuta häiritsee  :| .

(((suomenkielikin on ihmisen keksimä ja sillä ei ole ainoastaan yhtä suoraviivaista oikeinkirjotusta, muualla kuin ihmisen omassa päässä ja kaikilla on omansa oikeinkirjotus)))
(((ja jos ois yksi ja ainoa suomenkieli niin sitte sen pitäs sujua suomalaisilta luonnostaa suustaan  :wink: )))

Että ei pakoiteta ihmisiä ''oikeinkirjoituksen'' partaille, se on lähinä mahdotonta ja työsä yhdelle ihmiselle jos sellaseen pakotetaan.
Riittää kunhan saa tekstinsä ymmärrettäväksi ,tai se ainaki riittää minulle.

(tietääkseni tämä ei ole koulu eikä mikään äidinkielen luokka)
Title: Vs: Netiketti & Oikeinkirjoitus
Post by: Pete on January 14, 2012, 15:13:37
Toi nyt oli minun mielestä niin perseestä, että en viitsi edes moderaattorina tai edes rivilukijana kommentoida sen enempää.
Title: Vs: Netiketti & Oikeinkirjoitus
Post by: Aatami on January 14, 2012, 18:25:09
Laiskuus ei ole hyve. Ei keskustelupalstaa voi kouluksi verrata, mutta täälläkin pitää osata käyttäytyä. Jos yhdellä annetaan vapaus kirjoitella miten sattuu päin honkia, niin pian suurin osa kirjoittelee yhtä huolimattomasti. Oikein kiva asia, jos sinulla on kyky lukea väärinkirjoitustakin, mutta täällä ei tulla sitä sallimaan. Se on kaikkien etu, että pyrittäisiin kirjoittamaan mahdollisimman selvällä ja oikeinkirjoitetulla Suomen kielellä, mutta ei mahdottomiakaan vaadita.

Täällä ei velvoiteta ketään kirjoittamaan ja mielellään vain sellaiset kirjoittaisi, jotka jaksavat siihen panostaa. Tämä ei millään pahalla, mutta on tärkeää, että kaikilla on samat pelisäännöt.
Title: Vs: Netiketti & Oikeinkirjoitus
Post by: lotollasaa on January 14, 2012, 19:54:26
Laiskuus ei ole hyve. Ei keskustelupalstaa voi kouluksi verrata, mutta täälläkin pitää osata käyttäytyä. Jos yhdellä annetaan vapaus kirjoitella miten sattuu päin honkia, niin pian suurin osa kirjoittelee yhtä huolimattomasti. Oikein kiva asia, jos sinulla on kyky lukea väärinkirjoitustakin, mutta täällä ei tulla sitä sallimaan. Se on kaikkien etu, että pyrittäisiin kirjoittamaan mahdollisimman selvällä ja oikeinkirjoitetulla Suomen kielellä, mutta ei mahdottomiakaan vaadita.

Täällä ei velvoiteta ketään kirjoittamaan ja mielellään vain sellaiset kirjoittaisi, jotka jaksavat siihen panostaa. Tämä ei millään pahalla, mutta on tärkeää, että kaikilla on samat pelisäännöt.


noh ei mennä liiallisuuksiin että suurin osa tulis ottamaan mallia jostai hutiloiten kirjoittajasta, toki rajansa kaikella menee asiallinen foorumi vielä asiattomaksi.
(ei tämä mikää afkanistani kuite ole ,että tolloa seuraa sitte koko lauma)

ja olen eriämieltä kyllä tuosta säänöstä, kun aika pahasti rajoittais foorumia.
mutta en se minä täällä mitään sääntöjä voi ladellakkaa, että näillä sitten mennää  :-)
Title: Vs: Netiketti & Oikeinkirjoitus
Post by: Pete on January 14, 2012, 21:08:36
noh ei mennä liiallisuuksiin että suurin osa tulis ottamaan mallia jostai hutiloiten kirjoittajasta, toki rajansa kaikella menee asiallinen foorumi vielä asiattomaksi.
(ei tämä mikää afkanistani kuite ole ,että tolloa seuraa sitte koko lauma)

ja olen eriämieltä kyllä tuosta säänöstä, kun aika pahasti rajoittais foorumia.
mutta en se minä täällä mitään sääntöjä voi ladellakkaa, että näillä sitten mennää  :-)

Se miten asiansa esittää, eli miten sen kirjoittaa palstalle antaa jo kuvan kirjoittajasta. Useasti on ollut puhetta siitä, että miten esimerkiksi jotain asiaa kysytään.
Kysymyksenkin voi esittää monella eri tavalla. Hyvin ja hyvin huonosti...

Kirjoitus itsessään kertoo kirjoittajan arvostuksesta tai "kunnioituksesta" muita palstalaisia kohtaan. Jos kirjoittelee ihan miten sattuu tai miten nyt itse parhaaksi näkee ja ajattelee että: "kyllähän MÄ tuosta selvän saan, niin täytyy MUIDENKIN siitä saada selvää" on kohtuullisen itsekästä ajattelua ja osoittaa välinpitämättömyyttä niitä muita palstan käyttäjiä kohtaan.

Tämä nyt vain omana mielipiteenäni, ja en niin kovin ihmeellinen kirjoittelija ole. Mutta lukea osaan jotakuinkin hyvin, ainakin suomenkieltä.
Helpottaa palstan lukua ja informaatio sisältöä jos tekstit ovat edes lähellä oikeinkirjoitusta. Paskajuttuja voi lueskella sitten vaikka vessojen seinistä tai siltojen alta.
Title: Vs: Netiketti & Oikeinkirjoitus
Post by: karib on January 14, 2012, 21:37:50
Toivon, että kirjoittajat oppisivat perusasiat: Isojen kirjainten käyttö lauseen alussa, vältetään liiallisia lyhenteitä ja pyritään käyttämään välimerkkejä oikeissa paikoissa.
Teksti voi olla luettavaa muutenkin, mutta lukeminen on "raskasta" ilman näitä yksinkertaisia sääntöjä. Pitemmät kommentit voivat jäädä lukematta, jos perussääntöjä ei noudateta.