Chat

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - M1kko

Pages: [1] 2 3 ... 5
1
Etelä-Suomi / Vs: Hämeenlinnan seudun heittopaikat.
« on: August 20, 2012, 15:35:42  »
Kymppitien sillan alla on tullu käytyäkin, mutta mitään sieltä ikinä saanu  :| Rautaruukin taakse en oo ikinä eksynytkään. Onkohan muilla seudun järvillä hyviä heittopaikkoja kuin vanajalla? oon vasta pari vuotta asunut hämeenlinnassa eikä kaikki seudun alueet ole ihan tuttuja.
Aika vähissä nuo rantakalastuspaikat Hämeenlinnassa ovat. Itsekkään en ole kymppitien sillan alta juuri mitään saanut, vaikka monena vuotena olen siellä käynyt heittelemässä.

Rautaruukin paska-allas on kyllä melko masentava paikka. Kuulemma sieltä jotkut ovat kuhiakin saaneet, mutta itsellä ovat saaliit siellä olleet lähinnä ahventa ja toutainta. Toki toutainta on mukava kalastaa. Välillä siellä näkee ihan mukavan kokoisia mulauksia. Itsellä suurimmat toutaimet ovat jääneet alle kahteen kiloon.

Vanajalla ehdoton ykköspaikka rannalta kalastaessa on Kirstulansalmi Aulangolla. Sieltä olen parhaiten kuhia (isoimmat 3 kg) saanut. Myös rautatiesillan alta tulee välillä mukavasti kuhaa, mutta siellä on pohja niin täynnä romua, että jigejä kannattaa olla reilusti mukana.

Eipä tässä Hämeenlinnan lähellä oikein muita kokeilemisen arvoisia järviä ole rannalta kalastukseen. Alajärvellä, Aulangonjärvellä ja Katumalla ei juuri rannoilla ole rakosia mistä heitellä.

Ja tosiaan jigeillä tuolla Vanajalla kannattaa rannalta kalastaa. En muista saaneeni kuin yhden kuhan vaapulla.

2
Heittokalastus / Vs: Jiggaus
« on: June 15, 2012, 22:05:30  »
Erikoiskaupassa käy kyselemässä ja tiedustelemassa ja verkkokaupasta tilaa sit saman puolta halvemmalla kuin erikoiskaupasta...Monesti ihan ryöstö hinnat kaikissa erikois kaupoissa ...
No tämähän onkin sitten reilua meininkiä. Tällä tavoin jos kaikki toimisivat, niin kohta ei tarvitsisi erikoiskaupoissa käydä ollenkaan kun ne olisi kaikki menneet nurin. Palvelu maksaa. Sehän nyt on aivan selvä ettei kivijalkaliikkeet pysty ikinä kilpailemaan hinnoissa verkkokauppojen kanssa. Minä en ainakaan kehtaisi mennä liikkeeseen vain vertailemaan eri tuotteita, jos meinaisin ne myöhemmin tilata jostain verkkokaupasta.

3
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Eka pitempi kalareissu suunnitteilla?
« on: June 12, 2012, 11:09:33  »
Kertoisitko tarkemmin, mitä meinaat ens kauden 2013 alulla?

Jos ajankohta on reilusti ennen juhannusta, kannattaa ehkä Lappi unohtaa. Tai no Lappikin on aika laaja käsite.. Millaiset kalavehkeet sinulta löytyy ja mitä kalaa haluaisit kalastaa?

4
Heittokalastus / Vs: Jigausvälineistö hakusessa
« on: May 04, 2012, 10:29:37  »
Muutamalla kympillä ei kyllä kelvollista jigisettiä saa mistään.

Kyllä se 100 euroa on aika minimi, millä kunnollisen setin saa hankittua. Itse ainakin ostaisin vehkeet erikseen niin saa mieleisimmät komponentit. Vapa 40 e, kela 40 e ja siima 20 e. Vaihtoehtoja löytyy sitten kymmenittäin. Paha nyt mennä suosituksia antamaan, kun ei ole kelaa lukuunottamatta joutunut mitään jigivälineisiin lähivuosina ostamaan. Itsellä käytössä kevyessä jigittelyssä Okuma Octana RD20. Tämä on ollut ainakin hinta-laatusuhteeltaan kelvollinen kela.

5
Sekalaista juttua / Vs: Haluatko "tittelin?" Koita onneasi!
« on: April 01, 2012, 18:47:40  »
Tänne vaan titteliä.

6
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Tunnistatko kalan- threadi
« on: March 06, 2012, 11:38:14  »
Se punertava väri johtuu kasvatuslaitoksessa annettavasta rehusta, jolla niitä syötetään. ja tuon pyrstö on enemmän kirjon suuntaan.
Mut joo, syötävä kala kait tuo on :-D
Höpön löpön. Ei kyllä kalan ulkoiseen väritykseen ole rehulla vaikutusta. Itse olen sillä kannalla että tuo kala on järvilohen poikanen.

7
Etelä-Suomi / Vs: Matildanjärvi
« on: October 19, 2011, 11:53:48  »
koskakohan matildalla on viimeksi istutukset ollu ja koska seuraavaksi?
Reilut 1000 kg kirjolohta istutettiin kolmisen viikkoa sitten perhokalastuskisoja varten. Tuskin ainakaan lähiaikoina lisää laitetaan.

8
Etelä-Suomi / Vs: Matildanjärvi
« on: October 19, 2011, 10:00:16  »
Olen Matildanjärveltä puronieriöitä saanut joskus vuonna 2000. Ainakin noihin aikoihin niitä sinne jonkin verran istutettiin. Tietääkseni puronieriää ei ole vuosikausiin Matildanjärveen enää laitettu, eikä niitä varmasti siellä enää ole.
Tuntuvat puronieriät olevan sellaisia kaloja noissa istutusjärvissä, että ne hyvin nopeaan tahtiin saadaan järvestä ongittua pois.

9
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Rannalta huutelijat
« on: August 31, 2011, 10:09:33  »
Katson taakseni, ja näen häivähdyksen keltaista pajupuskan seassa. Siellähän oli kyltti, jossa luki: Kalastuslaissa 8 tarkoitettu lohikalapitoinen virtavesistö.

Kalastuslaissa 8 kielletään muistaakseni madolla kalastaminen, ja yritin selittää sitä papalle, joka vain jatkoi huutamista. No, lähdettiin kaverin kanssa pois, ja toiselle koskelle. Teki kyllä mieli näyttää papparaiselle erästä kansainvälistä merkkiä, mutta ajeltiin kylmänviileästi pois.

Onneksi ei pappa katsonut reppuun  :-D
Jos teillä ei kyseiseen puroon ollut lupaa hankittuna, niin pappa oli aivan oikeassa. Lääniluvalla ei saa lohikalapitoisessa virtavedessä kalastaa. Ainakaan Etelä-Suomessa ei suurimpaan osaan näistä lohikalapitoisista puroista myydä ollenkaan lupia. Joten käytännössä ne ovat kokonaan kalastuskiellossa.

10
Kelat & Vavat & Siimat / Vs: Vapa kirjolohen koskikalastukseen
« on: August 15, 2011, 13:43:59  »
Oma suositukseni olisi jokin melko löysä n. 2 metrin pituinen vapa, jossa viehe suositus 5-20 gr. Riippuu vähän millaisella koskella kalastaa. Jollakin pikkukoskella olisi lyhyempikin vapa kätevämpi pusikkoisilta rannoilta heitellä. Sitten taas toisaalta suuremmilla koskilla voisi vavalla olla pituutta reilumminkin esim. 2.4 m.

Näillä ominaisuuksilla löytyy kymmeniä ellei satojakin eri vapavaihtoehtoja. Joten vaikea nyt mitään suositella kun et hintaluokkaa maininnut.

Oikeastaan vain jäykät jigivavat ovat sellaisia mitkä eivät oikein tähän tarkoitukseen sovi.

11
Kelat & Vavat & Siimat / Vs: UL:ää etsimässä.
« on: July 13, 2011, 11:51:20  »
Itellä oli Abun Exellence UL-setti, mutta se vapa meni poikki viime reissulla. Kaivoin varastosta vanhan jo pari kertaa paikatun Shimano Ul kepin. Omistan siis 2 Abun Exellence kelaa pienimmässä koossa ja molemmille löytyy vavat. Toinen on Berkley CherryWood 4-16g ja toinen se vanha, halpa Shimano. Ajattelin laittaa sen vanhemman Shimanon kepin ja vanhemman kelan tahna ja lainasetiksi. Nyt pitäisi ostaa ainakin uusi UL-vapa ja kenties kela. Tuo Berkleyn vapa Exellence kela setti pysyy käytössä ja sillä on hyvä heitellä pieniä lusikoita, jotain vaappuja ja isompia lippoja. Tuntuu vähän että tuo Exellence kela ois pikkusen liian jämerä esim. Catana CX 2-7g vavalle, vai mitä mieltä olette? http://kalastus.hongkong.fi/fi/kelat/avokelat/abu-garcia-cardinal-400i-fd-avokela/p/27051/ http://kalastus.hongkong.fi/fi/vavat/avokelavavat/shimano-catana-cx-avokelavapa/p/51501/ Tuossa ois kela ja vapa, pienimmät koot. Vai olisiko parempia ehdotuksia? Hinta alle 150€ sis. kela, vapa ja siimaa. Setin pitäisi olla semmoinen millä heittelee hyvin alle 10g uistimia.
Itse ostin tuon Catana CX ul-vavan pari viikkoa sitten ja tyytyväinen olen ollut. Vapa on juuri passeli pikku lippojen ja vaappujen heittelyyn.
Vapa ei ole aivan lötkö, vaan sopivan napakka omaan makuuni. Kahvaratkaisu on aika mielenkiintoinen, mutta ainakin omaan käteeni vapa istuu hyvin.

12
Sekalaista juttua / Vs: Kysy mitä vaan....
« on: July 06, 2011, 20:34:03  »
Kumpa suosittelisitte: kuhan pohjaongintaa pienellä syöttikalalla vai kasalla isoja matoja?
Ilman muuta pienellä syöttikalalla. Kuha ei juuri madoista perusta. Lisäksi kaikenmaailman särkikalat ovat matojen kimpussa kokoajan.

13
Sekalaista juttua / Vs: Kiinnostavia uutisia
« on: June 30, 2011, 08:41:45  »
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/nyt-on-jytky-lapset-kalastivat-jattiahvenen---kuva/art-1288398592473.html#comments-anchor
Komea ahven, mutta ihmetyttää miten Iltasanomat onnistuu aina jotenkin sössimään nämä kalansaaliita koskevat jutut.

- Miksi jutussa ei ole mainittu millä kala saatiin. Virveli, mato-onki vai jokin muu?
- Melkoinen jeesus on kalan saaja ollut, jos 1,5 kg kalalla on ruokittu 13 ihmistä. Tässäkin toimittaja on varmaankin tulkinnut asian väärin.
- Menee hermot tuohon junttimaisen jytky -sanan käyttöön. Eiköhän sanan viljelyn voisi jo lopettaa.

14
Kelat & Vavat & Siimat / Vs: UL:ää etsimässä.
« on: June 29, 2011, 08:40:05  »
Jatketaas nyt vanhaa ketjua.

Eli uutta ul-vapaa tarvisi hommata. Tuli juhannuksena lainattua ul-settiä naisväelle, niin huonostihan siinä kävi. Kirjolohi nappasi kiinni ja katkoi ensin vavan ja sitten siiman.  :x

Erittäin kevyttä vapaa alle 10 gramman vieheille olen etsimässä.

Pari potentiaalista vapaa on noussut esille:
http://kalastus.hongkong.fi/webapp/wcs/stores/servlet/CompareProductsDisplay?storeId=10151&catalogId=10051&langId=-11&catentryId=16593&catentryId=27014

Lähinnä noita kahta vaihtoehtoa olen miettinyt eli Abun Vendettaa ja Kinetic Godspeedia. Onkohan jollakulla kokemusta näistä ul-vavoista?

15
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Keskustelua UL-kalastuksesta
« on: June 27, 2011, 15:26:32  »
0.2 kuitu niin ei tarvi murehtia. 0.2 mono on kans hyvä. mitä sitä turhan pienillä siimoilla kalastamaan, riskeeraa vaan suotta kaloja, jotka ois tullu ylös paksummillakin siimoilla
Tätä viestiä on jo muutkin kommentoineet, mutta yksi asia tässä vielä ihmetyttää.. Kun 0.2 mm kuitua laittaa ul-kelaan, niin eihän sitä puolalle sovi kuin 20-30 metriä. Eihän tuollaisella siiman pätkällä voi kalastaa..

16
No onneksi sentään haukea kalastetaan. Jos Suomen kaikki kalastajat keskittyisivät vain noiden parempien kalojen (kuha ja lohikalat) kalastamiseen, voisi näiden kalojen kannat olla aika heikossa hapessa. Hauesta saa kyllä maukasta ruokaa tehtyä jos vain osaa valmistaa.

Pietarin kalansaaliilta melko typerää käytöstä, jos muka toisten haukisaaliita vähättelee. Onneksi on olemassa kalamiehiä jotka ovat kolmen kilon haukeen tyytyväisiä.

17
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Laadukas digitaalivaaka?
« on: June 21, 2011, 08:49:06  »
Tuo Depaulin Erä-lehden testivoittaja kiinnostaisi ja kuulisin mielelläni muiden käyttökokemuksia. Esim onko miten tarkka? Tuossakin lukee, että NOIN 20gr tarkkuudella mittaa. Joten onko se tuo vai eikö se ole. Kestävyys? Pariston kesto? Koukun käyttökelpoisuus? Vedenpitävyys?

Depaul Design 25kg digitaalivaaka, klikkaa
Itsellä on ollut Depaul 10 kg:n vaaka n. 8 vuotta käytössä. Kertaakaan en ole paristoja joutunut vaihtamaan. Vaakaa olen säilyttänyt lähinnä kalalaukun sivutaskussa. En ole mitenkään erityisesti pitänyt vaakaa kuin "kukkaa kämmenellä". Sateellakin vaaka on ollut siellä laukun sivutaskussa ja varmasti vaaka on kosteudelle altistunut. Mitään ongelmia ei toimivuudessa kuitenkaan ole ollut. Tuskin tuo 25 kg malli kestävyydeltään voi paljoa tuosta 10 kg mallista erota, vaikka erinäköinen onkin.

18
Muut kalastuslajit / Vs: Syöttikalastus
« on: June 15, 2011, 10:47:35  »
"1.3Kg K-Lohi C/R    (Syötillä saatuja lohikaloja ei saa ottaa)"

Missä kalapaikassa tuollainen sääntö on? Eiköhän se ole niin että lohikalapitoisessa virtavedessa ei saa kalastaa elävällä syötillä..


19
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Hajusteet lusikoissa/vaapuissa jne
« on: June 09, 2011, 13:24:57  »
Itse olen ajatellut että hajulla ei juuri ole väliä tällaisessa "aktiivisessa" kalastuksessa. Kalalla ei ole juuri aikaa alkaa vieheen aromeja tarkemmin tutkimaan, kun viehe vain vilahtaa ohi. Toki voisi ajatella että esim. jigiä hitaasti pohjassa pomputtelemalla voisi hajulla jotain vaikutusta ollakin. Tällöin kalalla on hieman aikaa jigiä tarkemmin tutkiskella.

Toinen juttu on passiiivinen kalastus kuten esim. kirjolohen ootto-onginta. Kalalla on aikaa tutkailla ja hajustella tahnapallukkaa. Olen huomannut että toiset tahnamerkit ovat pyytävämpiä kuin toiset, vaikka tahnat ovat saman värisiä. Tahnojen hajuissa on kuitenkin ollut selvät erot.

20
Kaupassa tuli tuota siimaa katseltua ja 0,12mm koossa näytti paksummalta kuin 0,20mm sufix matrix pro, noissa halppis kuitusiimoissa yleensä tahtoo kuidut irtoilla toisistaan :roll:
Joo. Tuli sitten tuota Abua 0.12 paksuudessa ostettua. Ja kiiskenkalastaja puhui kyllä asiaa. Siima on huomattavasti paksumpaa kuin muut 0.12 kuitusiimat. Kelaan mihin menee 0.20 monofiilia 130 m, sopi tuota 0.12 Abua n. 70 metriä. Joten siiman paksuus on ilmoitettu älyttömästi alakanttiin. Muuten siima vaikutti yllättävän pätevältä. Kulutuskestävyys on huippuluokkaa. Viiden tunnin jigittelysessiossa ei siimaaan tullut lainkaan kulumia. Muutenkin siima vaikutti hyvältä. Esim. siimasotkuja ei tullut. Hintaisekseen todella hyvä siima, kunhan ostaessa ottaa huomioon, että siima on n. 0.05-0.10 mm paksumpaa kuin pakkauksessa lukee.

21
Onkohan kenelläkään kokemusta Abulon Braid kuitusiimasta?

Näyttää olevan huokea hinnaltaan (alle 10 e, 110 m). Kannattaako tuota siimaa ostaa jigittelyyn? Lähinnä kulutuskestävyys kiinnostaa. Monet halvat kuitusiimat menevät aivan ruvelle jigittelyhommissa..

Linkki Abun sivuille:
http://www.abugarcia.fi/catalogue/siimat,748/supersiimat,749/abulon-braid-hi-vis,6940.html

22
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Reissuraportit tänne!
« on: May 10, 2011, 12:11:56  »
No jopas oli saalis!  :-o
Kun ensimmäisen Cmon Catch and releacen viestin luin ajattelin että nyt on kunnon kalavaleet kehissä tai sitten on vaa'an lbs:t luettu kiloina. Kuvat kuitenkin puhuvat puolestaan.

Onnea!

23
Sekalaista juttua / Vs: Kiinnostavia uutisia
« on: May 05, 2011, 13:02:14  »
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/yle-jattihauki-pani-hanttiin---herranjumala-mika-siella-on/art-1288386920874.html

Siinäpä ollut taas oikein tosi kalamies asialla.

"Kalamies ei tohtinut tappaa jättiläistä, vaan teki siitä lemmikin.
- Laitoin kymmenen metrin narun kitusista perjantai-iltana, ja annoin uida sunnuntaihin asti.
- Se oli mukava narun päässä kävelyttää siinä laiturilla - joillakin on koiria, joillakin on kissoja, mutta harvalla pojalla on yli 13 kilon hauki."

Kyseisen kalamiehelle voisi laittaa kymmenen metrin naru kaulaan ja narun toinen pää auton vetokoukkuun. Sitten voisi ajella muutaman kilometrin lenkin. Joillakin on asuntovaunuja, joillakin peräkärryjä, mutta harvalla pojalla on idiootti kalamies.

24
Lappi / Vs: tenon sääntöjä
« on: April 08, 2011, 08:18:58  »
- Larva ei ole katkarapujäljitelmä.
- Tenolla ei ole kielletty katkarapua jäljittelevän perhon käyttö. Perho saa jäljitellä ihan mitä tahansa. Elävän syötin käyttö (esim. mato, katkarapu) käyttö on Tenolla kielletty.

25
Sekalaista juttua / Vs: Kiinnostavia uutisia
« on: April 05, 2011, 15:23:23  »
Perhonsitojille vähän kurinpalautusta :)
http://www.vihrealanka.fi/uutiset/suomessa-myyt%C3%A4viss%C3%A4-perho-ongissa-voi-piill%C3%A4-luonnonsuojelurikkomus
Tuossa linkissä myös uutinen samasta asiasta. Täytyykin piilottaa nuo laittomat "perho-onget".  8-)

Mutta vakavasti puhuen, kyllähän tuo ongelma on ollut jo jonkin aikaa tiedossa. Ihme että siihen vasta nyt reagoidaan..

26
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Latokartanon koski...
« on: February 10, 2011, 12:31:48  »
Käsittääkseni kyseisen läänin lääniluvan tarvitsee aina, harrastaa sitten mitä kalastusmuotuoa tahansa ongintaa ja pilkintää lukuunottamatta. En tiedä kuuluuko Kiskonjoen alue Länsi-Suomen lääniin vai Etelä-Suomen lääniin, mutta vajaa 30€ taitaa olla se läänilupa vuodeksi.
No eihän nyt mitään läänilupaa tarvitse olla, jos kohteeseen myydään omaa lupaa. Läänilupa tarvitaan jos haluaa kalastaa ns. "tavallisilla vesillä" kyseisen läänin alueella. Eli alueilla jotka eivät ole erityiskalastuskohteita.

En muuten ymmärrä RawDatan kommenttia, että Latokartano olisi perattu "paikallisten ikioma lohijoki". Eikös tilanne ole juuri päinvastoin. Koskeahan on kunnostettu alkuperäiseen muotoon.

27
Kaikkea kalastuksesta / Vs: "Maaginen raja" -listaus
« on: September 08, 2010, 11:37:46  »
Ihmettelen vaan kun lohelle on tarjottu rajaksi useaan otteeseen 20 kg. Yli 20 kg lohia saadaan Suomessa muutama vuodessa, kun taas yli 10 kg:n haukia tulee kymmeniä ellei satoja.

Samaa mieltä olen tästä ketjusta pikeye:n kanssa. Hankala mitään yleispäteviä "haamurajoja" on määritellä. Esim. Kymijoelta tai mereltä saatuna 4 kg taimen ei nyt mikään erityistapaus ole, mutta jos vaikka Viinikanjoelta 4 kg taimenen saa, niin kyseessä on todella harvinainen tapaus.

Laitetaan nyt kuitenkin omat painorajat:
Ahven 1kg
Hauki 10kg
Kuha 5kg
Siika 3kg
Harjus 1kg
Lohi 15kg
Meritaimen 6kg
Järvitaimen 3kg
Kirjolohi 4kg

28
Perhokalastus / Vs: Hyvä ja Halpa Perhosetti!
« on: June 22, 2010, 13:18:08  »
No onpas halpa setti. Tuollaisesta merkistä en ole ikinä kuullutkaan. Harvemmin noita settejä noin pienissä AFTMA -luokissa on. Hinta on kyllä älyttömän halpa. Tuohon hintaan ei saa edes kunnollista perhosiimaa. Jättäisin silti tuon setin kauppaan. Yksinkertaisesti tuohon hintaan ei voi saada edes jotenkin käyttökelpoisia perhovälineitä.

29
Onginta / Vs: Baittipallo onginta?
« on: June 17, 2010, 15:28:07  »
Mahtaakohan tämä tosiaan toimia talvella istari lammilla, että tekisi kourallisen reikiä ja laittaisi niihin pilkkivavan, jossa on paino tapsi ja tuo kolmihaara-tahna sydeemi? Eli saisi aina sinne sen mihin haluaisi.. Ja sitten 1 reikä missä normi pilkillä itse pilkkisi ja välilä käy kattomassa, että onko napannut.
Kyllähän tuo toimii ja on ainakin ennen ollut suosituin kirjolohen pilkkimistapa Etelä-Suomen järvillä. Ennen metsähallituksen kirjolohijärvillä sai kahta onkea käyttää. Tosin tätä sääntöä ei paljoa kunnioitettu ja välillä näki että joillakin kalastajilla oli viisikin ootto-onkea kerrallaan pyytämässä. Nykyäänhän on sallittu vain yhden ongen käyttö.

Takavuosina tuli Evon Syväjärvellä käytyä ja siellähän saa olla vaikka kuinka monta onkea kerrallaan pyytämässä. Hupaisaa oli kun parhaimmillaan oli kala kiinni samaan aikaan kolmessa eri ootto-ongessa. Näin jälkeenpäin ajateltuna ei tuo nyt kovin järkevää kalastusta ollut.

30
Etelä-Suomi / Vs: Vantaanjoki / Nukarinkoski
« on: June 16, 2010, 15:24:40  »
samaan aikaan perhokalastus liian pienillä perhoilla+vavoilla+siimoilla on sallittua. Epäkohtako
No on se epäkohta. Yhtä lailla epäkohta on ul-virvelisetillä, 0,12 monofiilillä ja nollakoon lipalla taimenpoikasten kiusaaminen. Aika hankalaksi se vaan menisi, että koskipaikoilla määriteltäisiin minimikoot esim. siiman paksuudelle ja uistimelle/perholle.

Kyseessä on kuitenkin marginaali-ilmiö. Itse en ole ikinä nähnyt perho/virvelikalastajaa joka on tieten tahtoen ultrakevyillä vehkeillä pikkutaimenia kalastanut. En kuitenkaan epäile ettei tällaista joskus tapahdu, mutta suurempia ongelmia ovat rokastaminen ja mato-onginta lohikalapitoisissa virtavesissä.

Pages: [1] 2 3 ... 5


center>