Chat

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Selenius

Pages: [1] 2 3 ... 7
1
Heittokalastus / Heittokalastukseen hyrräkela. Mutta mikä ?
« on: April 05, 2005, 16:08:09  »
Kai se on pakko hiukan vastailla...
Noille vavoille 6k on aivan turhan iso. Sopiva dööri löytyy 1500-3600 kokoluokista.

Toinen asia on sitten kelan merkki...
Miksi Abu, oli joskus huippua muttei enää uusissa keloissa ole kuin edullinen tai halpa. Kehitys on mennyt jo eteenpäin ja roimasti. Hyvän heittohyrrän saa uutena noin 150€:lla ja huippukelaan joutuu sijoittamaan hiukan enemmän, ikävä kyllä.

Itsellä huippukeloista kokemusta Shimanon ja Daiwan keloista ja paluuta ei ole. Haspeliin en ole tainnut koskea kuin työn puitteissa viimeisen viiden-seitsemän vuoden aikana, hyrrät käytössä kaikessa omassa kalastuksessa (UL ei ole mun juttu).

Kun hankit kelaa oli se minkä merkkinen tahansa kannattaa pitää mielessä pari seikkaa. Hyvää ja halpaa ei ole. Älä osta kuin hyvää. Eli hiukan lisää säästöä ja reilu 150€ (tai mielummin 400€) kiinni kunnon kelaan. Osta kevyt kela, kalastus on kivempaa. Osta matalalla istuva kela, painopiste laskee ja kalastus on taas kivempaa. Ja vielä kerran, osta kunnon kela.

Ja ennenkuin kukaan sanoo yhtään mitää Shimanon tai Daiwan hyrristä, kokeilkaa itse ensin - jooko? Kunnon heittohyrrällä on helpompi heittää yli 15g uistimia kuin haspelilla, sotkuja on vähemmän ja kalastus on tunnokkaampaa. Ja jokainen joka suosittelee 6k dööriä, kannattaa kokeilla pienempää kelaa - ihan oikeasti.

2
Heittokalastus / Vapa mieltymyksiä...
« on: September 25, 2004, 15:07:14  »
Tossa artikkeleiden puolella (Spinfluga) on yhdessä kuvassa muistaakseni jotain mun sutejakin mukana. Aika paljon erilaisia tulee käytettyä, mutta suurin osa 4-8cm kettu- tai bucktailsiipisiä. Aika perus perhoja suurimmaksi osaksi, jonkin verran myös "Frödinin" mallien muunnelmia, hiukan fiiliksestä riippuen. Kaiken kaikkiaan hyvin laidasta laitaan...

Jos vois omalta koneelta liittää kuvia, niin voisin laittaa fotoa muutamista perhoista... Eipä taida vaan vieläkään onnistua?

3
Perhokalastus / Kahluukenkien rasvaus?
« on: September 25, 2004, 14:57:25  »
Eipä tartte keinonahkaisille mitään tehdä (jos ei ehdottomasti halua). Nahkatossut on eri juttu, ne kun koppuroituu ajan myötä mikäli ei huolla...

4
Perhokalastus / Kahluukenkien rasvaus?
« on: September 25, 2004, 14:57:18  »
Eipä tartte keinonahkaisille mitään tehdä (jos ei ehdottomasti halua). Nahkatossut on eri juttu, ne kun koppuroituu ajan myötä mikäli ei huolla...

5
Heittokalastus / Vapa mieltymyksiä...
« on: September 18, 2004, 11:34:29  »
Hmm.. onhan noita kilkkeitä...
Tän hetken lempparit seuraavat
Daiwa Procaster-S 6,6´ jigien heittelyyn (päät 7-40g)
Gatti SRX 8,6´ itse rakennettu tanevapa 10-25g uistimille (suositus 7-17g)
Berkleyn Pulse 9´ 20-40g "yleiskeppi" raskaille taneuistimille, kevyempään hakestukseen, joelle laksun ja tanen lusikointiin...
Shakespear 8,6´ Pike Speciaali 30-130g haukiuistinten heittelyyn.
Daiwa PM10 10´ kevyempi spinflugavapa 20-70g punttien nakkailuun
Abu Majesty 10´ kevyempi spinflugavapa raskaille punteille 50-150g
Lawson Salmo 12´ spinflugaosastoa keskiraskaille punteille 40-90g
Ron Thompson Monterra 13´ spinflugaan ison kalan kiusaukseen 60-150g punteilla

Kaikki vavat hyrrävapoja koska millään muulla kelatyypillä en suostu heittämään enään. Sitten tottakai nippu kaikenmoisia vähemmän peliaikaa saavia vapoja 4-12´ väililtä.

6
Kaikkea kalastuksesta / vuoden paras ostos...
« on: August 13, 2004, 12:16:04  »
Sastan Wade Pro kahluutakki
Guideline Streamwalker kahluukengät ja Diver housut
Daiwa Procaster 100HSD heittohyrrä

edullisia ja laadukkaita kaikki...

7
Kaikkea kalastuksesta / Re:Töihin kalastuksen pariin
« on: March 11, 2004, 09:23:10  »
Uraa suunniteltaessa kannattaa vakavasti harkita uhraako hienon harrastuksen... Hupi ja työ erillään on mun mielipide. On nimittäin melkoinen riski pidemmän päälle leippääntyä (vaikka kalastusaiheiseen) duuniin jolla hät´hätään saa laskut maksettua. Ja kun keskiverto työura on 40v kannattaako riskiä ottaa, vai opiskeleeko kysytyn ammatin josta saatavilla palkoilla käy kalalla ja ostelee veneitä ilman stressiä laskuista.

Kouluaikana, jos on mahdollisuus, kannattaa vaikka kokeilla kesäduunia koukkukaupassa tms alanhommissa. Rupeaa hiukan eritavalla ymmärtämään alan realiteetteja.

8
Heittokalastus / Re:Hyrräkela ja vapa hauen heittokalastukseen
« on: March 05, 2004, 21:39:36  »
Hauestaja: Juu, en ole iällä pilattu, mutta aikas paljon ole uusia leluja kokeillut ja satoja keloja on näpeissä käynyt. Kertaakaan ei ole tyttöystävä cardiffia takkuun nakannut (no okei, ei se paljoa heittele eikä vapakaan ole kelalle sopimaton), ja tuskin sotkuja ihan heti on luvassakaan. Seuraavat kelatkin tulee olemaan laadukkaita, merkeistä Daiwa on alkanut himottaa, samoin isommat GTE calccunat. Moottoriuistelussakin mielelläni käyttäisin shimanoa, mutta hiukan erilaista kuin mihin on kotimaassa tarvetta http://www.venekimppa.com/PAGES/FISHINGTRIPS/aussit/kuvasarja/kuvasarja-sivu/Kuva5.html

Aloitteleva, siinähän se ongelma on... Heikosti on Suomessa tarjolla (ja koko Euroopassa). Malesiassa lienevät alle 80€ tyrkyllä. Jenkeissä 100-110$.

9
Heittokalastus / Re:Mikä vapa 6000 Dööriin?
« on: March 05, 2004, 00:20:48  »
No 6k dööri ei ehkäpä ole paras vaihtoehto mertsarille, muttei huonoinkaan. Vavaksi ottaisin itse kohtuu nopean ja kokotoimisen about 9-9,5 jalkaisen laadukkaan hiilikuituvavan 10-30g suosituksella. Vaihtoehdot Suomessa melko vähissä, Berkleyllä on jotain, samoin kannattaa tarkistaa Shakespearin SeaTrout Special.

Siimaksi 30lb punottu (Tuf/Fins) jota 120m ja alle monoa täytteeksi (siiman voi kääntää jolloin käyttöikä nousee huomattavasti).

10
Heittokalastus / Re:Hyrräkela ja vapa hauen heittokalastukseen
« on: March 05, 2004, 00:16:30  »
Jaa, eipä ole Hauestaja kokeillut muita kuin halpis-abuja... Dööri on ok kela jos jaksaa räpeltää ja huolehtia, mutta ei hyvä eikä ainakaan paras. Tyttöystävä halusi oman cardiffin koska haspelit sotkee liikaa hänellä ja cardiffi ei. Jos ei ole kokemusta kovinkaan monesta merkistä hyrriä, ei kannata huudella yleistyksiä ja samalla voi puhua suoraan dööreistä.

11
Kuukauden sisään mulle tulee ensimmäisen itse paloista kasattavan vavan palikat kotiin. Voisin ihan hyvin skrivailla aiheen tiimoilta. Tein sen itse, säästinkö selvää rahaa?

12
Kaikkea kalastuksesta / Re:Tuurin osuus kalastuksessa?
« on: February 28, 2004, 22:04:48  »
Surullista on, jos koukkujen terävyys on tuurista kiinni.

Jos on mahdollisuus olla viikko vuodesta Norjassa lohta onkimassa, ja kyseisen viikon (joka on pakko varata about 6kk aikaisemmin) aikana vesi on metrin normaalia alempana eikä sateista tietoa ja poolissa ei ole asentokaloja. Silloin on kyseessä huono tuuri, siihen ei reenaus eikä omat teot riitä.

Jos samalla pätkällä on kalaa, mutta se ei ota voi asialle jotain tehdä.

Jos kalaa on ja se ottaa, mutta kiitos tylsien koukkujen, ei pysy. Se on tyhmyyttä.

Hyvillä välineillä ei saa paremmin kalaa, niillä on kivempi kalastaa (etenkin jos kalaa tulee kehnosti).

13
Kaikkea kalastuksesta / Re:Tilasto hauista
« on: February 28, 2004, 17:23:40  »
9,2kg, Fladen Conrad "Pilvi", Läntinen Suomenlahti

14
Perhokalastus / Re:Paljonko rahaa kiinni
« on: February 27, 2004, 12:11:30  »
Itselleni kalastus on harrastus, ja loppupeleissä harrastuksiin kuluu kaikki rahat mitä hengissäpysymisen jälkeen jää. Paljonhan siihen menee, mutta paljon se antaa ja kiva on käydä kalassa kun on hyvät välineet ja aina joitain uusia leluja joilla leikkiä. Uskoisin kaikkine sivukuluineen euromääräisen summan olevan jo kirkkaasi viisinumeroinen eikä loppua näy... Olisihan sillä jotain muutakin saanut, vaan kaikkea ei voi saada.

15
Kaikkea kalastuksesta / Re:Tuurin osuus kalastuksessa?
« on: February 25, 2004, 16:50:22  »
Nyt kysytään tuurin osuutta kalastuksessa yleensä, tähän on mahdoton sanoa mitään yleispätevää. On eri asia puhua esim kilpapilkinnästä Etelä-Suomessa ja nousulohen kalastuksesta Keski-Norjassa. Toisessa tuurilla on osuutta jopa 90% ja toisessa alle 5% onnistumisesta, saa vapaasti keksiä kumpi on kumpi.

Mitä pidetään tuurina? Onko tuuria että kalapäivänä on sopiva keli, vai onko tuuria että sattuu yhdellä reissulla saamaan isoimman kalan. Molemmissa mielestäni kyllä, mutta hyvin erilaista.

Jos olisi mahdollisuus käydä kalassa juuri silloin kun kelit yms on täydellisesti kohdallaan, ei huteja esim haukikalassa juuri tulisi.

Jos sen sijaan kaksi kaverusta jotka kalastavat paljon yhdessä ja samoilla välineillä ja toinen saa esimerkiksi vuodesta toiseen 5 suurimmasta "kimppa" hauesta 4 niin kyse ei voi olla enään tuurista, vaan hän tekee jotain (ehkä tietämättään) oikein.

Mitä enemmän saa valita omat kalastusajankohdat ja -paikat sekä kohde lajin, ja mitä enemmän on vesillä sitä niukempi on tuurin osuus. Silloin oppii omilla kotivesillä valitsemaan keliin sopivat vieheet ja pyyntitavat sekä oppii etsimään kalaa oikeista paikoista. Jos ei taas ole kuin yksi ennaltamäärätty viikonloppu vuodessa aikaa kalastaa esim nousulohta vaikuttaa kelit, vuodenaikojen kehittyminen jne lopputulokseen merkittävässä määrin.

Ja lopuksi Erholle: jos joku haluaa maksimoida oman kurjuutensa ja tähtää kalastuksella ainoastaan taloudellisesti kannattavaan proteiinin hankintaa se on oma häpeä. Itse kalastan todella paljon mielummin niiiiiin monen tonnin välineillä ja niiiiiin monen kymmentuhannen euron veneessä kuin vain itse haluan koska silloin kalastus on mukavampaa. Proteiinia saa todella edullisesti purkissa kotiin kannettuna, me likes fishing. "Todellinen kalastaja" on puhdas osoitus tästä sarvikuonojen maasta sekä hyvin surullisesta tavasta ajatella kalastusta ruuanhankintana. Ja kateellinen ei kannata naapurille olla, aina on joku jolla on asiat paremmin.

16
Kaikkea kalastuksesta / Re:Reseptejä ;)
« on: February 22, 2004, 12:09:23  »
Ahvenet fileiksi ja pannun kautta kitusiin, tai sopaksi.
Hauki c&r, pulliksi (pekonia reilusti mukaan) tai ruodottomaksi fileeksi, josta ohuiksi siivuiksi ja wokkiin paprikan, sipuli, herkkusienten, curryn sekä nuudeleiden kanssa.
Lohi/taimen kraaviksi, pannulle tai vuokaan kerman, aurinkokuivattujen tomaattien, parsan ja pippurin+suolan kera. Joskus pastaakin tai "ruodoista" keitto.
Siika kraaviksi, pannulle tai uuniin pellille kevyesti juustolla kuorrutettuna.

Tuossahan nuo tavllisimmat jo tulikin.
Paistamiseen voita ja hauduttamiseen kermaa, kohtuudella mausteita niin hyvää tulee.

17
Pilkintä / Re:Jarrun viilaus ?
« on: February 18, 2004, 16:33:38  »
Eipä tule kirjoa pilkittyä, joten ei juuri kokemusta muusta kuin jarrun viilailusta. Skidinä oli sitäkin pakko kokeilla, vaan ei niillä vavoilla pysty tehokkaasti ainakaan ahventa onkimaan.

18
Pilkintä / Re:Jarrun viilaus ?
« on: February 17, 2004, 22:17:43  »
Avutonta kun ei saa kuvia, mutta yritetään.

Eli kannattaa viilata kynsi niin pääset helpommalla. Kokonaan poistaminen ei ole ainoa vaihtoehto, kannattaa kokeilla hiukan kerrallaan. Lopputulos riippuu halutusta jarrutehosta, tasaisin jarru on "kaikki pois".

19
Pilkintä / Re:Millä pilkkityypillä ahventen paras keskikoko?
« on: February 16, 2004, 19:56:24  »
Todella isolla morrilla tai tasarilla. Harvoin on päiviä jolloin tasari kelpaa, miehessä on vika jos ei nakerra. Ainakin merellä reilu (8cm<) tasari poimii usein isointa kalaa, joskus IIIIso morri kelpaa kanssa isolle.

20
Heittokalastus / Re:Mistäsaan aloittelija hyrrän vaikka merk..
« on: February 15, 2004, 12:13:51  »
Jäi muuten mulle hiukan epäselväksi mitä kysytään ja koska pitää mailata. Opetelkaa tuottamaan edes jossain määrin järjellisen sisällön omaava tekstiä, jooko... Miulla on ollut ja on edelleenkin erilaisia abun ja shimanon hyrriä. Oliko tiski-jukka-kalastajalla jokin kysymys kenties niihin liittyen?

22
Kaikkea kalastuksesta / Re:Carlin-merkit
« on: February 07, 2004, 20:36:29  »
Älkäähän ny repikö noita merkkejä c&r kaloista, pliis. Ei taida 20cm tantuista reivityt merkit palvella kenenkään tarkoituksia. Numeron voi aina skrivata ylös ilman että irroittaa merkiä niin saa tietoonsa istutus paikan ja ajan

Oli ihan kiva kuulla esim Haukan reilun 5kg mertsarin olleen istutettu Ruotsin puolelle, vaikka saatiin Kymiltä.

23
Pilkintä / Re:Nollareissujen määrä?
« on: February 04, 2004, 10:45:22  »
Isolla tasarilla merellä käydessä ovat nollat ahvenen pilkinnässä mahdollisia, etenkin heikkona päivänä ja vieraalla alueella.

Jos pulaa syöteillä ja pystyillä, riski katoaa.

24
Pilkit & Pilkkivavat & Pilkkisiimat / Re:volframipilkki
« on: February 04, 2004, 00:30:08  »
Kyllä aina joskus tulee volframipilkkejä vastaan. Toimiin suoraan putoavana tikkana kuulemma ihan jees, muttei juuri ui. Yleensä ilmeisesti toteutettu piilottamalla volframi tankoa pilkin sisään, on sen verran kovaa ettei kotikonstein muokkaus onnistu. Ja on melkoisesti painavempaa kuin kulta (joka on about lyijyn painoista).

25
Heittokalastus / Re:Mikä vuodenaika paras hauen kalastukseen?
« on: February 03, 2004, 23:04:19  »
Syksy, ja etenkin ihan alku ja loppu. Tai näihin on mun vaatimattoman hauenkalastus uran parhaat reissut osuneet. Kevät ollut aina hankalaa, vaan josko ensi keväänä jo onnistaisi... Plussa keväälle kauniimmista säistä.

26
Pilkintä / Re:Paljonko pilkkejä tarvitaan?
« on: February 03, 2004, 18:36:45  »
Hiukan riippuu mitä, mistä ja millä innolla haetaan. Kyse on siis puhtaasti omasta halusta ja innosta. Kisapilkkijän arsenaali poikkeaa voimakkaasti kirrepilkkijän vastaavasta ja jos kuvittelee harrastavansa lajia monipuolisesti eri vesialueilla, eri vuoden aikoina, eri kalalajeille ja etenkin tehokkaasti saattaa valikoimaa kertyä. Sen sijaan yhdellä tutulla alueella, yhteen kalalajiin keskittyen voi hyvinkin pärjätä yhdellä pilkillä.

Jos haluaa aina saada hyvin ja varmasti (pientä), tulee olla sopivia hitaita (värinä) ja nopeita (tikka, putoaa suoraan) tapsipilkkejä hiukan eri syvyiseen veteen eri väreinä (hopea, hopea-kupari ja tummunut messinki(-kupari)). Jos ajatellaa että on yksi kutakin 1-3m veteen, 2-5m ja 4-8m. Saadaan näistä 2*3*3=18 pilkkiä. Siis pelkkiä tapsipilkkejä eikä ole huomioitu edes erilaisia tapsin pituuksia. Lisäksi toimivat silmäpilkit parina kokona ja morrivapa aina mukana. <-kisavarustus, tähän pyri, en tosin ihan saavuttanut kun motivaatio lopahti ennen täydellistä kasaan haalimista. Tulee olla jos meinaa aina pärjätä.

Merellä tulen nykyisin toimeen mainiosti yhdellä tasarikoolla ja värejä olis kai hyvä olla muutama erilainen ("kuore" ja  "nilkka" ainakin) sanotaa vaikka 4. Vaan taitaa mulla olla joku vajaa tusina levypyrstötasareita matkassa, eri malleja, eri värejä. Isoja silmäpilkkipystyjä on kukkarossa muutama, siellä yleensä pysyvätkin.

Hupipilkillä pikkukalan perässä, nojoo eipä tule käytyä mutta seuraavan setin ottaisin mukaan. Pari tapsipilkkiä vaikkapa Pöystin 55mm hopeinen ja Rutilus 80mm messinkisenä molemmat 5cm tapsilla. Värikoukkuja kans pari, isompi ja pienempi omalle kädelle sopivat. Kai olis morrivapakin ladattuna kultaisella volframilla, kuten silmäpilkkikin.

Niin, unhoittui laskeminen kokonaan... Näyttäisi olevan reilut 30 erilaista normaalia pystyä, vajaa puolen tusinaa isoa silmäpilkkiä, parikymmentä erilaista tasaria ja viitisenkymmentä (pääosin tapsi)morria.

27
Perhot & Perhonsidonta / Re:Kotilot
« on: February 01, 2004, 23:13:17  »
Itsekkin noihin törmännyt ja ainakin kohtuullinen jäljitelmä on sopiva lyijyhauli puristettuna koukun varteen ja eteen vain häkilä. Helppo "sitoa" ja larvastamalla uittaa oikeassa paikassa. Tuo lakattu korkki hylkii ajatuksena, tuskin käyttäytyy virrassa kovinkaan samaan tapaan.

28
Heittokalastus / Re:Hyrräkela ja vapa hauen heittokalastukseen
« on: February 01, 2004, 17:27:30  »
Cardiff on lähes sama kuin calccuna, erona komposiitti runko, parempi kampi ja se, että 200 (mahdollisesti 300) valmistetaan Malesiassa, 100 Japanissa samassa tehtaassa kuin calccunat. Eron käytössä huomaa, japanilaiset osaavat asiansa silti Malesian Cardiffit hakkaavat useimmat (kaikki?) döörit selvästi.

29
Heittokalastus / Re:Hyrräkela ja vapa hauen heittokalastukseen
« on: January 31, 2004, 12:38:11  »
Shimanolla on mainioita edukkaampia heittokeloja ainakin Cardiffit (mulla omassa käytössä 3kpl). Muut hyvät kelat ovatkin about calccunan hinnoissa. 201 Cardiff on paaaaaaaljon miellyttävämpi vaihtoehto kuin c3 dööri. Googlella tietoa kelasta ja hinnoista.

30
Heittokalastus / Re:Hyrräkela ja vapa hauen heittokalastukseen
« on: January 30, 2004, 20:19:52  »
Mikset ottaisi kelaksi esimerkiksi c3 tai vaikkapa Shimanoa?

Pages: [1] 2 3 ... 7


center>