Chat

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Karhumies

Pages: [1]
1
Vetouistelu / Vs: Siian uistattelu + saaliit
« on: September 10, 2014, 13:38:26  »
Loman johdosta olen päässyt siikavesien ääreen ja kaipaisin muutamaa neuvoa. Aloitetaan siitä että syökö siika viehettä enää tähän aikaa vuodesta? Useamman reissun olen nyt tehnyt Joensuun lähettyvillä olevaan järveen jossa pitäisi olla hyvin siikaa. Järvi on todella kirkasvetinen karu ja syvä. Senioria olen uittanut ja tuloksena on ollut ainoastaan ahvenia ja särkiä (kyllä, järven erikoisuutena näyttää olevan vaappuun pureva särki). Kannattaisiko vaihtaa taktiikkaa johonkin toiseen pyyntimuotoon vai onko vetämällä mahdollista saada siikaa vielä tähän aikaan?

2
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Uusi kalalaji suomeen
« on: May 17, 2014, 13:50:37  »
Eihän tuota nelmaa olla siis mitenkään juuri nyt olla tuomassa istutuslajiksi pyydettäväksi yhtään mihinkään vesistöön, vaan tällä hetkellä pelkästään viljelyyn ja kasvatukseen kalatiskejä varten. Mutta jos tuon lajin kohdalla asiat näyttää siltä, että voi olla edellytyksiä kasvamiseen ja elämiseen suomen vesistöiden olosuhteissa, niin se tuskin on pois miltään muultaan kalalajilta. Nelmalle kun tuollainen 10kg paino ei otollisissa olosuhteissa ole ylitsepääsemätön haaste, niin se on juuri se asia, mikä allekirjoittaneella kasvattaa mielenkiintoa kyseistä lajia kohtaan, vähentämättä yhtään mielenkiintoa niiden lajien osalta mitä suomen vesistöissä on jo tällä hetkellä olemassa.

Ainakin tuo juttu keskittyi nimenomaan tuohon kasvatukseen, ei istutuksiin. Kasvatuksen ongelma lienee tällä hetkellä (globaalisti) kasvatettavasta lajista riippumatta rehun  tuotanto. Eli kalastetaan kestämättömästi tiettyjä kantoja jotta saataisiin tuotettua rehua näiden pussissa kasvaneiden kasvattamiseen. Tottakai esimerkiksi ammattikalastajan mainitsemien särkikalojen hyödyntäminen rehuksi loisi työtä myös Suomeen. Siinä säilyisi perusongelma, eli se , että suoraan ihmisravinnoksi kelpaavaa kalaa käytetään kasvatuksessa rehuna. Toisaalta vaatisi todella isoa asennemuutosta jotta näitä särkikaloja saataisiin kalatiskeille. Joitakin valonpilkahduksia (kuten savustettuja lahnoja) olen kaupoissa havainnut, mutta kyllä aika optimistinen saa olla että olettaisi ruodottomaan norjanlohen fileeseen tottuneen kuluttajan alkavan ostaa esim kokonaisia särkikaloja. Paikallisesti kalankasvatus tietenkin kuormittaa ympäristöä yms.

3
Ei mene nyt aivan Daiwa2:n haarukkaan mutta laitanpa silti yhden vaihtoehdon jota voit harkita vaikka tulevaisuudessa. Eli olen itse käynyt kaverin kanssa muutamana kesänä melomassa jokea pitkin (esim Ounas tai Ivalo). Kyseisessä matkustustavassa on mielestäni muutamia mukavia puolia perinteiseen kävelyvaellukseen verrattuna.
1.   Koko ajan ollaan pelipaikoilla. Kanootilla voi pysähtyä mieleisiin paikkoihin sitä mukaa kun niitä tulee vastaan. Esimerkiksi meloessa pääsee sellaisille virroille joihin muilla on todella vaikeaa tulla jalkaisin. Edellä mainituilla joilla 99% muista kalastajista ovat olleet merkattujen nuotiopaikkojen tai laavujen vieressä, jolloin melamiehillä on etulyöntiasema hypätä kyseisten paikkojen yli ja laittaa kanootti parkkiin niissä paikoissa joissa saa yksin viskoa. Kyseisiä paikkoja mahtuu aika paljon esimerkiksi sadan kilometrin matkalle jonka kalasteluineen vetää todella helposti suunnittelemassasi aikataulussa.
2.   Kanootti kantaa tavarat puolestasi. Ei ole niin väliä paljonko rinkka painaa kun liikkuu meloen. Voi ottaa vaikka mitä perunaherkkuja mukaan.
3.   Melominen on vuokravehkeillä mielestäni sangen halpaa, opiskelijan budjetille sopivaa toimintaa.
4.   Maisema vaihtuu ja koskien laskeminen kalastuksen välissä on tosi mukavaa hommaa. Jos kävely miellyttää voi jonkun päivän käydä myös kävellen jossakin läheisellä järvellä yms.
Miinuspuolina on kalastuslupien ostamisen haasteellisuus. Esimerkiksi tänä vuonna meloimme käkkälö/ounasjoella, jolloin etukäteen pitää päättää ainakin se milloin siirrytään kalastusalueelta toiselle. Tosin tämän asian suunnittelu ei vaadi suurtakaan aivojumppaa. 
Eli tuossa on myös yksi vaihtoehto jota voi punnita

4
Lappi / Vs: Ounasjoki
« on: July 20, 2013, 17:04:11  »
Käkkälöjoki on kokeilemisen arvoinen paikka jos niillä alueilla aiot liikkua. Vähän vaellusta ylävirtaan ja teltta- ja kalapaikkoja alkaa löytyilemään.

Lähdetään melonta/kalastus reissulle aloittaen Käkkälöjoelta ja sitten Ounasjokea lasketellen Kittilään asti. Tarkoituksena olisi viipyä vajaa viikko ja pysähtyä ainakin yhtenä päivänä ja mahdollisesti käydä kävelemässä jollakin järvellä. Onko ehdotuksia? Raudun kalastamista haluaisin kokeilla (jos sitä tämän alueen järvissä on??). Joelle vieheiksi suunnittelin lippoja ja pieniä lusikoita (ainakin Qkkelilla näytti olevan harrista ja taimenesta mainintoja).

5
Pyydyskalastus / Vs: Ammattikalastusta tämäkin.
« on: April 27, 2013, 11:00:43  »
Karhumies; tuo kalan kuivattaminen asunnon sisällä ei oikein toimi, voi jopa perhesopu järkkyä.
Kuivaamisessa tarvitaan melkoiset määrät lämmintä ilmaa kiertämään kuivauspöntön läpi, joten tehokkain tapa on tehdä se siihen tarkoitetulla kuivurilla. Minulla on käytössä kaksi kuivuria; kumpaankin menee kalaa kerralla n 10 kg, enemmänkin menisi mutta kun laskee kuivaukseen kuluvan sähkön, pitää homma optimoida.
Kuivurihan on oikeastaan peltinen pönttö, jonka alaosassa on puhallin ja puhaltimen yläpuolella vastus, 500W. Ilma poistuu yläosan ritiläverkon läpi ja kaapissa on viisi hyllyä kaloille. Yksinkertainen laite muttei kovin halpa, yhden kuivurin hinta siellä 500,00€:n paikkeilla. Kuitenkin, investointi kannattaa, koska laite on lähes ikuinen, teknisiä osia vain puhallin, vastus ja potentiometri.

Jaa tämä olikin hieman mutkikkaampi homma. Veikkaampa että jopa hyvin kalastusmyönteinen avopuoliso voisi olla sisällä kuivattamista vastaan :-D No ehkä sitten joskus tulevaisuudessa jos on tarvittavat tilat. Alkoi tämä kiinnostamaan kun siellä lemmikkikaupassa oli sellaisena "herkkupalana" kuivattua salakkaa ja kuoretta.

6
Pyydyskalastus / Vs: Ammattikalastusta tämäkin.
« on: April 26, 2013, 14:06:15  »
Ammattikalastaja: kerroit tuolla eräässä toisessa ketjussa tekeväsi koirallesi kuivattua kalaa. Ostin itse juuri koiran ja nyt se on jatkuvasti vailla ruokaa  :-) Eli onko sitä kalan kuivattamista mahdollista toimittaa tällaisessa perus kerrostalokeittiössä? Toinen vaihtoehto on käsittääkseni pakastaminen, mutta jotenki tuo kuivattaminen kuulosti hyvältä idealta. Miten homma toimii? Kiitos jo valmiiksi ja sori jos meni hieman off topic

7
Pilkintä / Vs: Tavoitteet Pilkkikaudelle 2012-2013
« on: April 19, 2013, 00:36:40  »
-Aloittaa pilkkiminen
-käydä pilkillä yli kymmenen kertaa talven aikana
-ahven
-särki
-hauki

Ite ripustin tältä talvelta jo naskalit naulaan. Kolme ekaa tavoitetta toteutu, kaks viimestä ei. Sain tosin kiiskin, mitä en oo aikasemmin saanu. Tuli käytyä yllättävänki paljon, tosin varsin laihoin tuloksin  :-). Ollennaisimmassa harrastamisen osa-alueessa eli kaiken krääsän ostossa olin myös todella aktiivinen.

8
Pyydyskalastus / Vs: Ammattikalastusta tämäkin.
« on: January 11, 2013, 09:04:49  »
Respect. Varsinkin tilanteessa, jossa 70% Suomessa kulutetusta kalasta tuodaan ulkomailta. Tätä lisää. Asiasta en muuten tiedä, mutta eikö tällaisen hieman pienimuotoisemman kalastuksen ongelma ole siinä, että tuotteita on vaikea saada laajaan jakeluun vaikkakin pystyisin itse tuottamaan (esim. särkituotteita) enemmänkin.

9
Oulun lääni / Vs: Jäätilanne Oulun alueella
« on: December 15, 2012, 12:41:20  »
Onko tuossa toppilansalmessa jäätä vielä? Itellä ei oo kokemusta millon jäät tulee siihen kun käsittääkseni siinä on sitä virtausta ja lämpöputkia yms...

10
Pilkintä / Vs: Tavoitteet Pilkkikaudelle 2012-2013
« on: November 08, 2012, 16:31:19  »
-Aloittaa pilkkiminen
-käydä pilkillä yli kymmenen kertaa talven aikana
-ahven
-särki
-hauki

11
Pilkit & Pilkkivavat & Pilkkisiimat / Vs: Aloittelijan pilkkivehkeet
« on: October 27, 2012, 11:36:41  »
  Tieto on vähän hajallaan tällä laudalla, mutta kalapediassa taitaa olla jo kohtuullinen määrä tietoa. Tuossa linkki tuonne maalareiden kalakerhon info-osuuteen: 

 http://www.kalakerho.net/Pilkinta.htm

OK kiitos. Käyn tutustumassa

12
Pilkit & Pilkkivavat & Pilkkisiimat / Aloittelijan pilkkivehkeet
« on: October 20, 2012, 14:37:31  »
Yritin katselle topikkeja josko tätä aihetta olisi jo käsitelty, mutta en ainakaan nopealla vilkaisulla löytänyt. Eli:

Olen harrastanut heittokalastusta käytännössä koko elämäni, mutta pilkkimistä en syystä tai toisesta ole koskaan harrastanut muutamaan kertaa enempää. Eli tarkoituksena olisi hommata tulevalle talvelle pilkkivehkeet. Tällä hetkellä ainoa pilkkimiseen liittyvä tarvike on villapaita, joten nollasta lähdetää.

Millainen vapa?
Millainen kaira?
Mitä siimaa / uistimia / muita tarvikkeita joiden olemassa olosta en ole tietoinen  :-)

Pilkkimiseni tulee olemaan ahvenen ja hauen narrausta pääosin keskikokoisilta järviltä ja myös mereltä. Näin ollen käsitykseni mukaan varsin perustarvikkeet ovat nyt kiikarissa.

13
Oulun lääni / Vs: Sanginjoki-topic
« on: August 01, 2012, 10:36:30  »

[/quote]
On yleensäkkin melkoinen sattuma jos meritaimenen saa Sanginjoesta, ei niitä kovin tiheässä siellä ole.
Meritaimen on yleensä hopea eli ns. "kirkas", väriltään hyvin samankaltainen lohen kanssa.
Tuonne istutetut järvitaimenet taas on tummempia, ruskehtavan kellertäviä.

http://www.rktl.fi/kala/tietoa_kalalajeista/taimen/
Linkin takana hyvät kuvat järvi- ja meritaimenesta.

Myös evistä on monesti helppo päätellä onko kala luonnontuotantoa tai kauemmin luonnossa elänyt, kuin juuri istutettu. Luonnossa eläneellä taimenella evät, varsinkin pyrstö on iso, teräväreunainen ja jykevätekoinen, kun taas istutetulla monesti pinempi "surkastunut", pyöristynyt ja hennomman oloinen.
Kirjolohesta tosin on helpompi päätellä kuinka kauan se on luonnonvedessä ollut, tuntuu kirjolohella menevän evät kasvatusaltaassa huonompaan kuntoon kuin taimenella.
[/quote]

Kiitos. Jotain tällaista aavistelinkin.

14
Oulun lääni / Vs: Sanginjoki-topic
« on: July 31, 2012, 16:06:16  »
Vähän tyhmä kysymys mutta en mistään tietoa löytänyt niin kysyn : Onko istutetulla taimenella alamittaa? kirjolohella ei taida olla ? ja meritaimenelellahan on se 50cm.Huomenna tulee käytyä tekee tuonne reissu  :-).

Toinen tyhmä kysymys. Istutettu kala ja lohikalat ei oo koskaan kuulunut omiin kiinnostuksen kohteisiin, mutta nyt kun tuon Oulun alueen luvan ostin niin voisin tuolla käydä kokeilemassa sanginjoella. Eli miten erotan istutetun taimenen ja meritaimenen. Saalis lienee omalla kohdalla täyttä toiveajattelua mutta varmuuden varalta halusin tämänkin kysyä jottei tule uhanalaisia lajeja nostettua.

Pages: [1]


center>