Mutta miltäs nuo hauen tavlaliset saalis kalat, ahven, särki, salakka, lahna ym... näyttävät syvällä!
Nyt on puhuttu vaan noista kontrasti väreistä mutta miten sitten oikeiden kalojen värit erottuu? Eli miten esim. ahven erottuu tollasesta sameahkosta vedestä tai vaikka lahna? Niitähän se hauki pääsääntöisesti syö!
Itse en ole miettinyt tätä väri aisaa enkä kyllä tule miettimäänkään. No taidanpa vähän kuitenkin verrata tota kontrasti kuvaa ja omia vaapujani...

Siinäpä se asian ydin onkin.
Viehe erottuu siitä massasta jollakin tavalla joko uinniltaan tai kontrastiltaan mikä joko miellyttää tai ärsyttää kalaa. Molemmat ovat kuitenkin uskoakseni iskun aiheuttavia tekijöitä. Ei pidä vähätellä vieheen uinnin merkitystä sillä samalla tavalla se joko miellyttää tai ärsyttää kalaa. Näiden kahden asian yhteensovittaminen onkin kaiken A ja O. Siihen tämä koko viehekalastus itseasiassa mielestäni perustuu.
Sekoitetaan pakkaa vähän lisää. Koska värejähän ei oikeasti ole edes olemassa koska nehän ovat vain valon aiheuttamaa "harhakuvaa" minkä näkee missäkin olosuhteissa eri tavalla niin kontrasti on se asia mikä loppupeleissä ratkaisee sen mikä näkyy missäkin ja miten ja kuinka selvästi.
Otetaan vielä yksi esimerkki lisää näistä kontrastivieheistä.
Miksi papukaija väritys antaa hyvin vaikka haukea ja kuhaa pimeässä tai huonoissa valaistusolosuhteissa?
Siksi että huonoissa valaistus olosuhteissa (hämärässä, humusvesissä jo 5 metrissä kirkkaalla päivälläkin, tummissa metsälammissa jo metrissä jne.) se keltainen näkyy lähes valkoisena, punainen lähes mustana ja se vihreä joltain siitä väliltä. Eli papukaija on kontrastiviehe parhaasta päästä.
Ja nyt tullaan siihen että monesti kalat ottavat kuitenkin vieheeseen jossa kontrastit ovat pienet. Esim. harmaa pohja, vähän sinistä ja ehkä vielä selkä vähän tummempaa harmaata kivoja häivytyksiä sinne tänne ja näyttää hienolta kädessä. Tälläine viehe näyttää vedessä väritykseltään melko oikealta kalalta. Kun kalat ottavat mielummin tällaiseen kuvaan kuin voimakaskontrastiseen on silloin kyse kalastuspäivästä jolloin kokonaisärsykkeen ei tarvitse olla suuri. Kokonaisärsyke muodostuu siis vieheen uinnista, koosta ja kontrastista.
Siksi käytän itse vain yksinkertaisia kontrasti vieheitä koska niistä on helppo valita viehe tilanteen mukaan. Eli jos tuntuu siltä että kokonaisärsykkeen ei tarvitse olla kovin suuri niin laitan siiman päähän vieheen joka on edelleen vain 2 värinen mutta on väreiltään semmoinen joka muodostaa neutraalimman kokonaiskuvan. Ja vielä lopuksi totean että näitä vieheitä on nopea maalailla ja kokeilla uusia juttuja eikä tuu ylimääräistä vaivaa monimutkaisista maalauksista häivytyksineen sun muineen koska kontrasti on se mikä pelin pelaa. Ja omien kokemuksieni mukaan sillä ei ole merkitystä millä väreillä kontrasti luodaan kunhan se vaan luodaan. Siis tarkoitan että siinä mielessä ei ole väliä millä väreillä kontrasti luodaan kunhan kontrasti on tilanteeseen sopiva. Esimerkiksi on suhteellisen samantekevää huonoissa valaistusolosuhteissa että onko pääväri: keltainen, valkoinen tai hopea ja että onko vaikka raidoitus väri punainen, musta tai ruskea. lopputulos on lähes sama.