Chat

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - Juggis

Pages: [1]
1
Heittokalastus / Kalojen vammat ja catch & release
« on: July 05, 2007, 18:19:17  »
Olen tätä usein pohtinut, mutta en ole koskaan saanut selvää vastausta. Eli miten pahoja vammoja kärsineen hauen voi vielä päästää takaisin? Jos kidukset vuotavat verta ja joku kidus on kenties pois paikaltaankin, niin tuleeko hauki toimeen, vai onko se lokin ruokaa? Tuollaiset kalat ovat usein tuosta huolimatta aivan virkeinä lähdössä takaisin kasvamaan. Jos viehe on vain suupielessä kiinni niin kala pääsee oitis takaisin kasvamaan. Pahemmin kiinni olevien kanssa menee usein arpomiseksi ja olisi kiva siis saada faktapohjalta vastauksia.

Juuri tuossa päästin yhden hauen menemään, joka oli mielestäni siinä ja siinä vammojensa kanssa. Ei kuitenkaan parin päivän päästä samassa paikassa kellunut kuollutta haukea, vaikkakin lokit varmaan keräävät moiset aika nopeasti talteen.

Puhuin tuossa nimenomaan hauesta, koska yleensä hauet joutuvat astetta isompien koukkujen kaltoin kohtelemiksi, kuin lohikalat, jotka usein lähtevät varsin nätisti irti. Kuitenkin käsitykseni mukaan hauki kestää enemmän vammoja, kuin vaikkapa taimen.

Ärsyttävää vaan tuo suspeillakin kalastus juuri siitä syystä, että viehe on usein ihan kurkussa kiduksissa asti kiinni ja se ei sieltä ihan nätisti lähde yleensä irti.

2
Pilkit & Pilkkivavat & Pilkkisiimat / Saurus -pystypilkit
« on: February 10, 2007, 17:24:35  »
Niin, millaisia kokemuksia?

Olivat niin halpoja, että itsellekkin tarttui mukaan pari, vaikka varsinaista tarvetta ei ollut. 7cm "papukaija (väri nro. 950) sekä pienempi 5cm perinteinen hopeinen. Melko miedosti ja pehmeästi muotoiltu nuo noin käyryyden osalta, mutta mitenkä on.. onko kalat tykänneet? Huomenna olisi tarkoitus lähteä uittamaan isojen ahventen toivossa :mrgreen:
Koukkujen tyveen on sentään pistetty pientä "väripisaraa".

3
Onginta / Siian onginta järvillä ja lammilla??
« on: December 07, 2006, 00:49:28  »
Jeps, eli kyseisestä hommasta aika vähän juttua. Perinteisestihän sisävesillä siikaa kalastetaan verkoilla ja mökkilammella näin on kalaa saatukkin. Lisäksi helteellä hidas soutu pikkuvaaput vedossa on toiminut.

Mutta mitenkä tuo onginta järvellä?? Eikös siiat järvillä ja lammillakin tongi sapuskaa aivan samalla tavalla pohjasta, kuten merellä? Luulisi siis pohjaongella pohjaan heitetty mato toimivan samalla tavalla. Käykö järvillä sama ilmiö, että siika tulee rantaan ensimmäisenä jäiden lähdettyä (jos tietenkin kutuhauet jätetään pois)? Eli omia ajatuksia ja kokemuksia ko. aiheesta olisi kiva kuulla.

4
Heittokalastus / Kirjolohta jigillä?
« on: November 25, 2006, 19:19:55  »
Niin, pienellä lipalla, pienellä vaapulla ja tahnalla olen kirreä kalastanut, mutte mitenkäs pienet jigit? En ole monien kuullut puhuvan jigistä kirjolohen kalastuksessa, mutta luulisi toimivan. Eli miten on... millaisia kokemuksia täällä? Tossa on esim. tollasia todella pieniä 2" pituisia pikkujigejä. Voisi kuvitella maistuvan kirjolohelle.

5
Heittokalastus / Rapu saksella kiinni uistimessa - harvinaistako?
« on: September 19, 2006, 11:38:59  »
Olin yöllä kalassa. Alkoi olemaan jo aika hämärää (heinä - elokuussa). Heittelin keltaista fluori Vibraxia (Firetiger) ja huomasin, että iso rapu seurasi lippaa tosi kovaa. Nostin lipan pois vedestä, niin rapu jäi kököttämään matalaan. Vedin uudestaan ravun vierestä lipalla, niin se pirulainen tarttui saksella uistimeen ja tuli rannalle :-D

Onko tämä siis kovinkin harvinaista, että rapu oikein iskee uistimeen? En nyt tarkoita selästä tai muualta kiinni jäämisiä.

6
Heittokalastus / Järvihauet hereillä ?
« on: May 06, 2006, 13:45:10  »
Onko sisävesissä näkynyt jo eloa hauen suhteen ? Ainakin täällä etelässä jäät ovat jo täysin poissa. Kävin eilen samoilemassa ja katselemassa tilannetta. Suolämpäreellä sammakot kurnuttivat kuin viimeistä päivää ja omien havaintojen mukaan hauki alkaa ottamaan vasta kun sammakko lopettaa kutemisen. Jatkoin matkaa sitten eräälle järvelle josta laskee melko kiivaasti virtaava pieni joki. Joen suulla oli ahvenia ja särkiä lillumassa virrassa :?
En nimittäin koskaan ole vielä näin aikaisin nähnyt ko. kaloja sellaisessa paikassa. Sen takia kaivoin jo kalavehkeet esille, jos nyt kohta lähtis kokeilemaan. Tähän aikaan on vielä rannoilla kalojen näkymisen suhteen ollut erittäin kuollutta yleensä, jos ei haukien ilakointia aivan matalissa heinikoissa kudulla lasketa.

7
Heittokalastus / Lampi -hauet haussa
« on: May 08, 2005, 17:10:09  »
Kävin tuossa eilen pidemmällä kalastusreissulla muutamalla pienellä metsäjärvellä / lammella. Ensin suunnistin yhdelle kauttaaltaan melko matalalle tumma vetiselle lammelle, jossa kesällä kasvaa paljon kaikkia vesikasveja pinnassa lähes koko alueeltaan. Kiersin koko lammen ja tarjosin suspi jigejä, normaaleja valkoisia toukkajigejä, firetiger vaappua, lusikkaa ja lopulta jopa lippaa. Ei mitään havaintoa kaloista.

Vaihdoin sitten paikkaa aivan päinvastaiseen paikkaan. Ko. paikka on mielettömän syvä varsinkin eräiden isojen kallioiden kohdalta. Vesi on melko kirkasta ja toisella rannalla matalaa. Tulin rantaan, niin rantaviivasta lähti pieni ahven karkuun. Tämä siis mielestäni kertoi sen, että kalaa on jo matalassakin (edellisellä paikallahan noita ei näe, koska vesi on siellä hyvin tummaa). Lähdin sitten ensin koittelemaan haukea matalauintisella pitkällä ja tummalla isommalla Rapala Originalilla joka on usein toiminut keväisin hyvin, koska sitä pystyy kelaamaan hiljaa ja käyttäytyy pysäyttäessä hyvin. Ei tärppejä, eikä yksikään kala edes seurannut vaikka yleensä ahvenetkin seuraavat tuota. Siirryin sitten järven syvään päähän kallioille ja kaivoin jigit esiin. Pompottelin pitkin syvännettä ilman yhtään tärpin tuntuistakaan. Olin siinä hyvän aikaa, kunnes luovutin ja laitoin vavan reppuun. Lähdin kävelemään pois päin, kun taas näin kallioilta kirkkaan veden läpi, miten kaksi pientä ahventa vilisti rannalla. Kävelin hieman eteenpäin paikkaan jossa olin jo heitellyt monta kertaa, niin arviolta 30cm hauen pulikka lähti uimaan rannasta rauhallisesti karkuun.

Eli näin. Kalaa kyllä näkyy, mutta en saanut niitä edes seuraamaan uistinta. Luulisi, että joku hauki on ainakin syöttini nähnyt - mukaanlukien tuo rannasta lähtenyt, koska olin jonkin aikaa sitten juuri siinä heitellyt. Yleensä tämä kalojen jumitus esiintyy jäiden lähdön jälkeen lammissa ja järvissä. Se korostuu mitä pienempi vesi on kyseessä. Sama tapahtuu omien havaintojen mukaan myös syksyisin. Merellä ja isoilla vesillä asia on eri.

Lisäksi eilen tosiaan sammakot olivat täydessä vauhdissa kutupuuhissa. Kauhea kurnutus ja meno päällä :lol: Joku on joskus sanonut, että hauki alkaa ko. paikoissa ottaa vasta sammakoiden kudun loputtua ? Omat havaintoni monelta vuodelta kylläkin tukevat tuota teoriaa. Kalastin siis eilen eteläisen Suomen alueella.

Eli toisinsanoen käsitellään tässä threadissa LAMPI -kalastusta, jolloin saadaan tietoa, että koska alkaa kalaa tulemaan. Yleensä kun pienistä järvistä tai lammista alkaa tulemaan, niin alkaa tulemaan joka puolelta.

Tein tämän uuden "hauki topicin", koska nuo edelliset olivat enemmän tai vähemmän rasittavia (ei millään pahalla, mutta vieraiden jutut yleensä tiedetään). Nyt ainakin pitäis tietää mistä puhutaan ja mistä ne ovat tulleet. Hauen kalastuskin on hyvin laaja käsite.

8
Heittokalastus / Toimivat lipat kirjolohelle ja taimenelle
« on: April 27, 2005, 16:22:58  »
No niin nyt se aika alkaa lähestymään kun ainakin meikäläinen, sekä varmasti monet muut, alkavat kaivamaan kevyitä heittovälineitä esiin jalokalojen, kuten kirren ja taimenen toivossa. Normaalisti olen järvillä ja joilla pyytänyt kirreä pienillä vaapuilla, kuten Salmo Horneteilla sun muilla. Jostain syystä en ole lipoilla kirreä kalastanut. Pienistä koskista ja joista sain muutama vuosi sitten todella helposti tammukoita eräällä kuperaksi muotoilulla norjalaisella oudon näköisellä lipalla. Ikävä kyllä se jäi pohjaan ja ei ole hajuakaan minkä merkkinen tai mistä olin sen saanut :( Millään muulla lipalla en saanut niin paljon taimenta kuin sillä. Piti ottaa väkäsetkin luonnollisesti pois koukusta.

Eli toisinsanoen haluaisin tähän ketjuun vinkkejä erittäin hyvin toimivista kirjolohi ja taimen lipoista. Kyllä, ne voivat ottaa kaikkiin lippoihin, mutta nyt olen siinä toivossa, että saataisiin esiin sellaiset lipat, joilla em. kaloja tulee normaalia enemmän. Eli luetteloa hyviksi havaituista lipoista ja millä värillä taimenelle ja kirjolohelle, niin järviin kuin jokiinkin. Eniten ehkä kiinnostaisi järviin, koska kyllä mä tykkään vaapuista jokikalastuksessa ja pyhitetään tämä keskustelu nyt lipoille jos sellaista saadaan aikaiseksi.

9
Etelä-Suomi / Meritaimenta Porvoon edustalta
« on: October 12, 2004, 18:43:48  »
Moro !

Eli siis meritaimenta yrittämään olisi tuossa tarkoitus lähteä Porvoon edustalle viikonloppuna, vaikka hankalaa se kalan narraaminen saattaa olla. Kyselisin vähän, että mitä uistimia suosittelisitte ? Onko tullut jotain uutuuksia ? En ole hirveästi tuota taimenlusikka rintamaa seuraillut. Salamander ensimmäisenä tulee mieleen, mutta mitä väriä ? Se klassinen keltainen mustilla pilkuilla ? :roll: Kiitoksia mahdollisista vinkeistä etukäteen.

10
Onginta / Kirjolohen pohjaonginta
« on: May 07, 2004, 23:02:19  »
Eli olen aloittanut kyseistä tapaa eräällä istutuslammella. Siima on paksuudeltaan 0.20mm, paino systeeminä on koukun jälkeen (n. 50cm koukusta) normaali siimaan puristettava lyijypaino stopparina ja sen takana liukupaino, jonka avulla kala siis saa siimaa ilman estettä. Koukkuna on koon 14 kolmihaara ja siinä Berkleyn Rainbow Powerbaittia (pari kertaa ollut sekoitettuna punaista baittia). Tähän asti kalastus ei ole tuottanut onnistumista. Välineiden kokoonpano pitäisi olla kuin suoraan pohjaonginta oppikirjasta, vai onko ? Jokatapauksessa kalaa ei ole tullut (voi olla vain huonoa tuuria) ja kysyisinkin teidän kokemuksia kirjolohen pohjaonginnasta. Syökö istutus kirre mihin kellonaikoihin yleensä (ilta / aamu?) ja onko vesi vielä liian kylmää ? Aktivoituuko kirre enemmän kun vesi lämpenee ? Entä miten kaukana kirjolohet ovat yleensä rannasta ? Onko paras heittää syötti mahdollisimman keskelle, koska rannassa en kyseisessä paikassa ole kirrejä nähnyt ? Kumminkin olen muutamana vuonna pariin otteeseen monen nähnyt sieltä kirrejä nostavan, mutta nyt itse vasta aloitin sen touhun. Siinä olikin kysymyksiä kerrakseen, mutta jos joku tässä hommassa kokenut voisi antaa vinkkejä niin olisi todella hienoa. Kiitos etukäteen jos joku jaksaa kirjoitella.

Niin ja annan syötin olla vedessä avokelan kampi auki, jotta kala saa vapaasti otettua siimaa. Onko tuolla hirveästi väliä, koska joskus ei erota silloin tärppiä tuulesta. Vapa nojaa kaksihaaraista keppiä vasten. Eli onko hirveästi väliä jos pitää kammen kiinni ja jarrun suht löysällä ? Silloin kuulisi selvästi jos joku vetää siimaa, vai onko kirre hirveän arka jos siimaa pitkin välittyy mahdollinen jarrun ääni kalan niellessä tahnapalloa ?

Miten hyvin suhteessa pohjaongella saa kalaa ? Eli millaisia kokemuksia.. oletteko koko päivän kalassa ja saatte max pari kalaa vai tuleeko joskus heti kun syötin laskee veteen ?  :D

Pages: [1]


center>