Chat

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Satunnaikalastaja

Pages: [1] 2 3 ... 12
1
Kaikkea kalastuksesta / Vs: ERÄ:n yms. lehtien tilaajalahjoista...
« on: January 30, 2018, 18:54:29  »
Lehti kuuluu Otavamediaan. Jos tilaalalahjat kiinnostaa, niin ehkä kannattaa kirjautua https://otavamedia.fi/kirjaudu/ ja antaa puhelinnumeronsa (jos se tuolla on mahdollista). Puhelnmyynnissä kun yleensä tarjotaan sitä sun tätä. Myyjälle kannattaa ilmoittaa olevansa kiinnostunut, mutta vähän hangoitella vastaan, niin hän usein lyö lisätarjousta tiskiin.

Itsellä kahtalaisia kokemuksia tilaajalahjoista. Joskus on hyvääkin tavaraa, useimmiten jokseenkin laadutonta. Kerrankin oli jonkun taskulampun arvo oleviinaan jotain 18 €, vastaavan kestävämmän sai tavaratalosta alle viiden euron, kun se tilaajalahja hajosi parissa kuukaudessa.Toisaalta yksi saamani keraaminen veitsi on ihan mainio.

2
Sekalaista juttua / Vs: Esittele itsesi!
« on: January 30, 2018, 18:32:17  »
Päivää saitille pitkästä aikaa. Vajaat neljä vuotta sitten annoin tälle foorumille bannia, kun kyllästyin muutaman "räkänokan" asiattomaan käytökseen. Vaan eiköhän tämä tauko riittäne. Pikku esittely seuraa
Nimi: Satunnaikalastaja (useilla muilla foorumeilla Satunnaiskalastaja)
Ikä: Ylittänen tämän porukan keskiarvon, foorumille kirjauduin ensi kerran noin 10 v sitten.
Asuinpaikka: Helsinki
Kalastuspaikka: Päijänne
Kalastuslajit: Kesällä enimmäkseen heitttouistelu/jigaus, mutta hieman sitä sun tätä - perhovehkeisiin en ole koskenut. Talvella luonnnollisesti pilkintä, jossa ahven päälaji.
Luonne (Myers-Briggs): E(N/S)TJ
Tavoitelajit: Pääasiassa ahventa, haukea harvemmin, joskus siika/kuha, muikkuakin pyydystän joskus
Näillä mennään

3
Rakentelu / Vs: Helpoin tapa tehdä tasuri
« on: November 13, 2013, 13:50:34  »
Tein muinoin eräs ilta kokeeksi yhden tasurin vaapunrakennustekniikalla, työselostus foorumilla
http://www.kalasaalis.com/kalastusfoorumi/teeseitse/tee_se_itse_tasapaino-t5049.0.html;msg74607#msg74607
    

4
Kyllä se on pahuksen vaikeaa.  Luulisi että Kalapedian etu on että siinä on virheetöntä tietoa. Yllä toin erään virheen tiedoksi. Onko tälläinen tiedoksituonti valittamista?

Sain yllä ohjeen korjata asian itse. Virheelliset asiat ovat
1) Kalapediassa on sivu "Probionaatti", joka uudelleenohjautuu sivulle "Vaapun valmistus". Ainetta "Probionaatti" ei uitenkaan ole olemassa, vaan tuolla ilmeisesti tarkoitetaan propionaattia.
2) Artikkelissa "Vaapun valmistus" viitataan noin kaksikymmentä kertaa tähän olemattomaan aineeseen.

Aloitin korjaamisen käyttämällä eilen parisen tuntia luomalla sivun "Propionaatti", jossa kerrotaan aineesta.

Nyt kuitenkin artikkeli on poistettu; ote muutoslokista:
------------
14. elokuuta 2013 kello 08.32 Cpt Miller (keskustelu | muokkaukset) poisti sivun Propionaatti ‎ (Y1: Merkityksetön sisältö: sisälsi: ”'''Propionaatti'''-nimitystä käytetään - propanaatista (C2H5COO-), joka on propaanihapon protolysoituessa syntyvä anioni. - propaanihapon suoloista - propaanihapon estereistä. ''Vaapun v...” (ainoa muokkaaja ol)
---------------

Masentuneena asian korjaamisen vaikeudesta sekä pettyneenä Kalapedian päivityskontrolliin jätän asian osaltani tähän.

5
http://www.kalassa.net/kalapedia/index.php/Vaapun_valmistus
Kalapediassa osui silmiini artikkeli vaapun valmistuksesta. Se johdatti mieleni pohtimaan mitä olisi probionaattilakka, jota artikkelissa myös probiksi nimitetään.

Jos probionaatti nimestä yrittää päätellä, voisi ounastella tämän ehkä olevan ammattilaiskäyttöön tarkoitettua biohajoavaa lakkaa (pro-bionaatti). Vai viittaisikohan tuo probio probiootteihin, joka on tietty bakteeriluokka.  Pohdiskelut sikseen :-D

Motto: Kirjaimet "b" ja "p", paitsi kirjoitetaan, myös ännetään eri tavalla.

6
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Maantiesillalta kalastus.
« on: August 10, 2013, 22:22:34  »
Tietääkseni mitään kalastuslakiin perustuvaa yleiskalastuskieltoa silloilta ei ole. Tieliikennelaki ei puolestaan voi asettaa kalastusrajoituksia, mutta esim. säännöksiä vaaran aiheuttamisesta saatetaan soveltaa. Pääsääntöisesti asian selvittämiseksi lienee aiheellista kääntyä paikallishallinnon puoleen. Esimerkiksi Helsingin alueella kalastus silloilta on (kaupungin järjestyssäännön nojalla?) kielletty tiettyä osaa Lauttasaaren sillasta lukuunottamatta. Oma tulkintani, joka voi olla vääräkin, on että ellei kalastusta silloita ole erikseen kielletty, se on sallittu silloin kun ei aiheuta häiriötä tai vaaraa.

7
Rakentelu / Vs: Kuvia itse tehdyistä uistimista
« on: July 18, 2013, 01:56:32  »
Lohelle tai vaikka mille, mutta toivottavasti ei hauelle..

Tuosta tulikin mieleen että usein uistin suunnitellaan pyytämään tiettyä kohdelajia. Onko seuraava suuntaus nyt niin, että ajatuksena karkottaa tiettyä kohdelajia? :evil:

8
Pyydyskalastus / Vs: Pyydyskalastus keskikesän helteillä
« on: July 15, 2013, 22:48:33  »
Kylmäkalleina toimii minulla pakastetut vesipullot. Jäähdytän näillä myös veneessä olevan saavisumpun ahvenreissuilla. Eihän tuossa lämpimässä pintavedessä paljon happea ole, mutta ilmeisesti kalojen aineenvaihdunta hidastuu kylmässä, koska veden vaihtotarve on kuitenkin pienempi. Tälläkin hetkellä pakastimessa 4 kpl 1,5 l pulloja.

9
Kelat & Vavat & Siimat / Vs: Jigivapa
« on: July 13, 2013, 21:21:36  »
... tai no NELJÄNNEN...Kaikesta huolimatta vapa ei tahdo kestää. 3 jig-ittiä jo mennyt. Ensimmäisestä hajosi kärkirenggas ja kaksi napsahti poikki ihan vaan heittäessä. ...

Kuinka sattuikaan, itsellä napsahti tänään Jig-it  7-21 g poikki vastaiskussa. Yllättävän kevyesti meni. On kyllä ollut mainio vapa, kevyt ja tunnokas, ja ahvenetkin tulevat ylös ilman irtoamisia kun vaan kelaa riittävän vauhdikkaasti. Ei muuta valittamista kuin että takakahvan päästä koristeet irtosivat melko pian.

Mahtaako samankaltaista vapaa löytyä muilta valmistajilta, vai pitääkö tyytyä vanhaan merkkiin?

Edit - Väliraportti 18.07:
Hieman selailtuani an oikein Jig:it 7-21 g vastaavaa ole löytänyt.
- Lähinnä voisi olla Yashino Jig'in Pro, mutta sillä näyttää olevan katkeamisongelmaa yhtälailla. Joten tätä mieluummin Jig-it kuitenkin, koska tunnen vavan ja olen sen toimintaan tyytyväinen ja on samanhintainen.
- Pitänee käydä hipelöimässä Yashino Specialist, joka on löysempi ja 30% kuin yllämainitut.
- Samoin Okuma Beater 5-20 g voisi tulla kysymykseen, kalliimpi kuin ylläolevat muttei silmiin ole osunut haukkujakaan.

Edit - loppuraportti:
Kävin honkkarissa hypistelemässä noita ja vähän muitakin.
- Yashino Specialistin 7-29 g hylkäsin heti kun en tykännyt metallisista vaparenkaista, ja oli muutenkin vähän löysän tuntuinen. Samoin Pro-mallin, joka kyllä tuntuin käteen paremmalta ja tunnokkaammalta kuin Specialist.
- Okuma Beater 5-20 g tuntui kerrassaan erinomaiselta ja oli vahva ehdokas.
- Muutamaa muutakin näytteillä olevaa tunnustelin, mutten kommentoi kun en muista tarkkoja malleja.
- Sitten löytyi itsellä juuri katkennut malli, Jig-it 7-21 g 55 € hintaan niin otin sen.

10
Heittokalastus / Vs: Jiggaus
« on: July 12, 2013, 23:47:38  »
...pystyykö tuolla kelalla jiggaamaan kun omistan nyt ton http://www.varuste.net/Shimano+Solstace+4000RH .../quote]

Pystyy sitä jiggaamaan kelalla kuin kelalla sen verran että alkuun pääsee. Tuo näyttää enempi haukiluokan kelalta jolloin siimatuntuma voi olle heikko ja tärppiä seurattava visuaalisesti siimasta. Kammen takaliikkeettömyys olisi tarpeen, siitä ei tiedoissa mainittu. Jos jiggaus rupeaa maistumaan niin satsaa viisikymppiä johonkin 1500..2500 luokan kelaan, alapää ahvenelle, yläpää isommalle.

11
Veneet ja veneilytarvikkeet / Vs: Minnkota Traxxis kahva
« on: July 12, 2013, 23:33:28  »
Se on siellä kopan alpuolella siinä kahvan jatkeeen kohdalla, sellainen pikkusormenpään kokoinen nystyrä.

12
Rakentelu / Vs: Kuvia itse tehdyistä uistimista
« on: July 10, 2013, 10:17:21  »
13-sentttisiä balsavaappuja. Viimeiset tältä erää valmiina, nyt jää rakentelu tauolle syksyyn asti.


13
Onginta / Vs: Pohjaongintaa!
« on: July 09, 2013, 23:29:28  »
Koukkukoko riippuu siitä mitä kalastat ja millaisilla syöteillä. Esim. siika/mato, laittaisin max nro 6 koukun,  isompi ahven kelpuuttaa hyvin koon 1 tai 2, varsinkin täkysyötillä ilman lisäkoukkuja en pienempää käyttäisi. Siiman tyypillä en usko olevan väliä, paitsi jos kalastat hyvin kirkasvetisessä (näkyvyys yli 5 m) järvessä. jolloin näkymätön tapsi saattaa toimia paremmin.

14
Muistelen että Minn Kotani on huoltovapaa, mitä se sitten tarkoittaakaan. Näissä uistelumoottoreissahan ei ole rattaistoa, vaan potkuri on suoraan kiinni roottorin akselissa. Ainut paikka mihin voisin kuvitella öljyä laittavani on akselin laakerit, mutta kestänevät ilmankin sen minkä muut kuluvat osatkin (hiilet, harjat tai mitä siellä lieneekään). Pienet sähköperämoottorit ovat sen verran halpoja että koneen rikkoutuessa korjauttaminen ei työkustannusten vuoksi kannata takuun umpeuduttua, vaan uusi kone tilalle. Paljonkohan nämä kestävät käyttötunteja ennen kuin loppu tulee?

15
Veneet ja veneilytarvikkeet / Vs: Akun kuljettaminen
« on: June 19, 2013, 11:55:06  »
Tavarakärry polkupyörän perään voisi toimia. Uutena ovat kyllä aika hinnakkaita.

16
Veneet ja veneilytarvikkeet / Vs: Veneilyn kustannukset.
« on: June 18, 2013, 13:58:21  »
Jos on itsellä mahdollisuus ja taito tehdä pienemmät huollot itse niin siinä säästää aikalailla. Vanha 2-tahtikone ei kummoisia taitoja vaadi, mutta joskus voi tulla isompaakin remppaa eteen.

Joku kerran mittaili kulutusta matkaa kohti, ja tulos oli että suurin piirtein sama millä nopeudella ajaa, kunhan ei kynnä liukuunnousukynnyksellä. Tuo jostuu ilmeisesti siitä että kun potkuri on mitoitettu plaaninopeuksiin, sen hyötysuhde pienillä kierroksilla on huono.

17
Veneet ja veneilytarvikkeet / Vs: Akun kuljettaminen
« on: June 18, 2013, 13:42:25  »
Saa sitten olla tukeva teline, akku on entinen jos se kerrankin putoaa kun todennäköisesti täräyksestä lyö kennoja oikosulkuun. Isommilla kapasiteeteilla ( > 100 Ah) akun painokin on melkoinen.  Jos sinulla on jo aurinkolatausromppeet, niin voihan nuo ottaa käyttöön. Epäilen tosin lataustehon riittävyyttä jos tiheään käy kalassa. Paneeli antaa maksimitehoa vain osan päivästä ja vain hyvinä päivinä, joten kannattaa ensin laskeskella. Jos saat esim. 3 amppeerin latausvirtaa 10 tuntia päivässä, niin ei tuolla vielä paljoa päivittäin ajella.
  Jos paino on kuljetusongelma niin miten olisi pari pienempää akkua? Vuoroin toinen paneeleihin ja toinen verkkolataukseen. Täydellä akulla ajoon ja toinen varalle vaihdokkaaksi niin ehkä pääsee takaisin rantaa soutamatta.

18
Kyllä pyyntitapahtumassa on parasta itse pyyntikokemus. Luonto, maisemat, asioiden havainnointi. Itselle harvoin saalis on pääosassa. Annetuista vaihtoehdoista mielestäni paras hetki on vapakalastuksessa vavan ollessa kädessä tärppi ja sitä seuraavat kolme ensi sekuntia. Tartutushetki, pikainen arvio kalan koosta ja potkujen perusteella sen lajista, sekä väsytyssuunnitelman teko.

Toinen hieno hetki on joskus silloin kun saa ensimmäisen näköhavainnon saaliista ja yllättyy. Esim. kun luulee väsyttelevänsä toistakiloista säynettä ja sitten veden läpi vilahtaakin korkea ahvenen kylki.

19
Lappi / Vs: Ounasjoki
« on: June 10, 2013, 12:18:50  »
Käkkälöjoki on kokeilemisen arvoinen paikka jos niillä alueilla aiot liikkua. Vähän vaellusta ylävirtaan ja teltta- ja kalapaikkoja alkaa löytyilemään.

Tämä näyttää hyvältä. Alustavasti kun katselin niin Ounastien Siltakoskelta joenvartta lounaaseen on aluetta joka on merkitty virkistyskalastusalueeksi. Koillissuuntaan puolestaan menisi joen pohjoispuolella polku jonkin matkaa. Kuinka lienee lupien saatavuuden laita?

20
Lappi / Vs: Ounasjoki
« on: June 01, 2013, 15:40:54  »
Kiitos vastauksesta, Köster, pannaan korvan taakse.
Lisää vinkkejä vaan tänne, kiitos.

21
Lappi / Vs: Ounasjoki
« on: May 30, 2013, 00:00:39  »
Helppiä ja vinkkejä kaivataan sekä paikan että kalastuksen suhteen.

Heinäkuun lopulla olisi majoituttava muutamaksi päiväksi jonnekin Enontekiö-Pallas alueen tienoille, jossa voisi myös kalastella ja saisi jopa saalista. Ounasjokihan siinä lähistöllä virtaa ja sen varsi on ensimmäinen mieleen tuleva paikka, mutta muutkaan eivät ole pois suljettuja. Mieluiten telttailisin veden äärellä, eikä paikalle välttämättä tarvitse päästä autolla, vaan pieni vaelluskin on mahdollinen. Tarkoitus kuitenkin olisi lähinnä heittokalastaa rannoilta, kahluuvarusteita en vielä ole hankkinut, mahdollista kyllä mutten hanki perhovapaa. Mukavaa tietenkin olisi jos saaliskaloilla pysyisi ruoassa.

Löytyisikö neuvoa soveltuvasta paikasta, leirintäaluekin käy tai alle päivän vaellus syrjemmälle?
Hetta olisi yksi mahdollisuus mutta vähän epäilyttää tuo Ounasjärven kalantulo tuohon aikaan.

22
Verkkoliput, mieluusti kelt/valk ylälippu, alalippu musta,  eivät paljon maksa ja ...

Tuo värijuttu on asiallinen neuvo. Ylempänä juuri kritisoin muovipönttöjen näkyvyyttä, ne kun tapaavat olla yksivärisiä. Kun merkissä on kontrastia, sekä vaaleaa että tummaa, sen havaittavuus on huomattavasti yksiväristä parempi.

Edit: Tarkennan vielä näin jälkikäteen, että onhan tuo Ammattikalastaja kirjoitus muutenkin asiallinen, tarkoitukseni ei ollut vihjata ettei se muutoin olisi - näin uudestaan viestini lukien huomasin tuollaisenkin mahdollisen tulkinnan olevan mahdollinen. Halusin vain painottaa tuotsa merkkien havaittavuutta.

23
Rakentelu / Vs: Vaapunvalmistusvinkit tänne!
« on: May 29, 2013, 14:44:42  »
Miten saisi vaapun uimaan suorassa? Tein aika iso kokoisen vaapun ja nyt se ui perä pystyssä

Sopivalla painotuksella ja/tai muuttamalla uintilevyä tai vetopisteen paikkaa. Pää alhaalla uinti ei välttämättä haittaa kalastavuutta, jos uinti on muuten kohdallaan - monet vaaput, varsinkin syvänne-sellaiset, uivat näin. Jos uintilevy on syvännetyyppinen ja vielä vetopiste päälaella niin uintiasennosta tulee pystympi.
Jos olet tehnyt suhteellisen suuren vaapun kevyestä materiaalista ja painottanut vain vaapun etuosaa, saattaa käydä noin - tällöin kun annat löysää vaappu nousee takaperin perä edellä pintaan. Lääkkeeksi laittaisin lisäpainoa keskelle ja perään, mutta tuo sitten vaikuttaa radikaalisti vaapun uintiin. Jos uinti menee liian vaisuksi, voit kokeilla jyrkempää uintilevyn kulmaa tai suurempaa uintilevyä. Ongelmilta välttyy käyttämällä raskaampaa runkomateriaalia, ja tutkailemalla proton painotusvaiheessa painopisteen sijaintia pituussuunnassa.

24
Uudet merkintäsäännöt selkeyttävät tilannetta aiempaan verrattuna ja ovat mielestäni selvä parannus. Tulkinnan varaa aina toki jää, esimerkiksi siitä mikä on vesiliikennealuetta (tarkkaanottaen ei siis veneliikennealuetta kuten kirjoitit). Hieman tuo pyydyskalastusta hankaloittaa varsinkin pienveneissä, kun joutuu isojen pyydysmerkkien kanssa sähläämään. Muovipöntöissä on se ongelma että sopivissa valaistusoloissa ne eivät erotu, minkä vuoksi ne ovat sopimattomia alueilla joissa ylipäätään liikutaan veneellä. Sinänsä en näe mitään ongelmaa muovipöntön käyttämiseen aluella joissa ei veneellä ajeta tai ajetaan varovasti. Pönttöhän on edelleenkin ole sallittu jos merkki kohoaa yli 15 cm pinnan yläpuolelle.  Laki kuitenkin edellyttää että pyydysmerkki on selvästi havaittavissa.
Oliko se pintapyydyksen välikohojen suurin sallittu välimatka 120 m? Tuo on kyllä aika paljon varsinkin aallokossa havaittavaksi. Jos lippumerkkien välimatka on pitkä, useampia satoja metrejä, joskus on vaikea havaita pyydyksen asettelua.

Lippumerkin varteen on hyvä laittaa jotain heijastavaa. Työläin osa lienee väliin tulevan kellukkeen kiinnittäminen riittävän pysyvästi, muutoin ennen pitkää merkistä jää pinnalle vain kelluke.


25
Luultavasti tämä puolimetrinen ahven (sori en osaa lisätä videota tähän)
http://www.youtube.com/watch?v=DDhCJF__L-I

26
Sekalaista juttua / Ympäristöuutiset - Mätäjoki 20.05.2013
« on: May 21, 2013, 09:00:36  »
Teknoksen maalitehtaalta Helsingin Pitäjänmäellä pääsi erä liuotinta mätäjokeen, merkittäviä kalatuhoja havaittu. Jokeen on jo vuosia istutettu taimenia.

Uutislinkki / Helsingin sanomat:
http://www.hs.fi/kaupunki/Helsingin+M%C3%A4t%C3%A4joessa+kelluu+kuolleita+kaloja++myrkkyvuotoa+tutkitaan/a1305680119495

Kuvia:
http://www.tuomasheinonen.com/blog/ymparistotuho-helsingin-matajoella-20-5-2013/


27
Heittokalastus / Vs: Suurin ahven, jonka nähnyt livenä?
« on: May 20, 2013, 00:51:01  »
Minulla oli puolimetrinen ahven eilen, suurin jonka olen koskaan saanut.

28
Heittokalastus / Vs: kalan syönti TOUKOKUUSSA?
« on: May 20, 2013, 00:46:48  »
Toukokuu on hauen uistelun aikaa. Matalilta saattaa saada isoakin haukea, joka pian kudun jälkeen häipyy syvemmille vesille.

Kun Toukokuussa pintavedet lämpenevät yli 10-asteisiksi lohikalat alkavat syönnöstää pintavesissa. Järvilohen uistelun sesonkiaikaa.

Kuhaa löytyy järvillä syvänteiden penkoilta, myöhemmin vesien lämmettyä matalammalta.
Merellä kuhaa saa loppukuusta paikoin 1..3 m syvyydestä.

Ahvenen kutu alkaa veden lämmettyä 6-8 asteeseen ja jatkuu kesäkuun alkuun siirtyen syvempään. Kutuahventa ei oikein saa aktiivivälinein, kiinteillä pyydyksillä paremmin. Kudun jälkeen ahven tankkaa lähistöllä ja siirtyy sitten kesäpaikoilleen. Heitto- ja vetovälinein saattaa saada komeitakin yksilöitä, muttei montaa kerralla.

Lahna kutee tuomen kukkiessa, joskus useammassa erässä. Tyypillisesti  ajoittuu toukokuun lopulle, leveysasteesta riippuen.

Siika liikkuu vielä rantavesissä, kunnes vedet lämpenevät.

Särjellä, ja eräillä muillakin särkikaloilla on kutupuuhat rannoilla ja käyvät myös onkeen hyvin. Säyne nappaa uistimeen ja jigiin.

Made on siirtynyt syvänteisiin, joista sitä saa lähinnä passiivivälinein.

Luulen mä.

29
Vetouistelu / Vs: Pikkuplaanarit
« on: May 10, 2013, 10:19:25  »
... niin kaikille on mukavampaa ku näkee kunnolla missä toisen veneen vehkeet menevät, jos pientäkin aaltoa on niin kyllä noi walleyboardi,riitasoinnut yms. häviävät aika tehkokkaasti toiselta veneeltä.
Varsinkin jos alueella on sellaisia huviveneilijöitä jotka eivät edes ole nähneet plaanariuistelijoita, niin plaanarien hyvä näkyvyys voi säästää harmeilta.  Plaanariin voi kiinnittää kevyen merkkilipun muutaman kymmenen sentin korkuiseen varteen. Jo sellainen 10..15 cm kanttiinsa oleva oranssi pikkulippu näkyy yllättävän hyvin.

30
Sekalaista juttua / Vs: Sekalaisia ajatuksia ja tajunnanvirtaa
« on: May 10, 2013, 09:52:00  »
Miksi lie kalastuslupaa ostaessa netin kautta peritään toimituskuluja 3 €, vaikka se tulostetaan itse? Hmm..  :roll:

Ei pidä yleistää. Eri välittäjilä on hieman eri käytännöt, jotkut toimittavat laminoidun lupakortin postitse samaan hintaan. Eikä ole edes pakko käyttää välittäjää vaan voi ostaa luvat suoraan maa- ja metsätalousministeriön sivuilta - sieltä ei tosin saa kuin yleisimmät luvat.

Pages: [1] 2 3 ... 12


center>