Chat

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Hurttarautu

Pages: [1] 2 3 ... 10
1
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Kalojen siirtoistutus järvestä toiseen
« on: February 25, 2015, 04:20:36  »
No kyllähän tietenkin paremmissa ravinto- ynnä muissa olosuhteissa kalat kasvavat nopeammin isoiksi. Pienessä lammessa on usein vähän ravintoa ja vähän tilaa, varsinkin jos kaloja on kuitenkin lammessa paljon, joten kalat jäävät pieniksi. Isommassa järvessä on enemmän tilaa ja enemmän ravintoa, joten kalat kasvavat nopeammin ja isommiksi. Vesistön koko ei sinällään kuitenkaan kerro mitään sen elinolosuhteista: Pienessä lammessa voi olla isojakin kaloja, ja päinvastoin isossa järvessä pieniä kaloja.

Joten tuskinpa tuollaisessa omatoimisessa siirtoistuttelussa on mitään ideaa, ja kuten kävi ilmi, sellainen ei omin päin edes ole sallittua.

2
Kelat & Vavat & Siimat / Vs: Mitä siimaa käytätte.?
« on: July 11, 2014, 15:33:08  »
Sufixin kuidut ovat vallanneet paikkansa kelojeni puolilla, tällä hetkellä käytössä 832 ja Tru-Braid, kevyessä ja mediumissa avokelakalastuksessa. Hyviä siimoja ovat kummatkin, 832 ehkä aavistuksen liukkaampaa ja pidempiheittoisempaa, mutta Tru-Braidissa tuntuu olevan parempi vetolujuus.
Monofiileistä suosin Rapalan finesseä, tosin monofiilia en ole käyttänyt enää aikoihin muualla kuin mato-ongissa.

3
No jospa selventäisit ensin, mitä sinä niistä jo valmiiksi tiedät  :-)
Erilaisten kalastusvälineiden käyttötarkoitukset kannattaa ainakin olla hanskassa, ehkäpä melko tarkastikin. On hyvä esimerkiksi tietää, millaiset vieheet sopivat millekin kaloille ja soveltuvatko ne paremmin virtaavaan vai seisovaan veteen, ja miten niitä kannattaa uittaa.
Aika pitkälti sama juttu myös vapojen ja siimojen kanssa. Eripituiset ja erilaisen jäykkyyden omaavat vavat soveltuvat eri kalastustilanteisiin. Eri paksuiset siimat sopivat erikokoisille kaloille ja vieheille.

Tuossa nyt muutama perusasia etenkin heittokalastusvälineitä ajatellen.

4
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Paljonko rahaa kalastukseen vuodessa?
« on: August 17, 2013, 16:47:58  »
Sehän riippuu melko pitkälti siitä, paljonko uutta tavaraa tulee hankittua. Itselläni ovat olleet tämän vuoden kalastuskustannukset edellisiin vuosiin verrattuna suht pienet, ehkä viisikymppiä tähän mennessä. Lähes kaikki itselleni tarpeellinen löytyy jo, ja jos jotain tarvitsee, ne ovat pientä ja halpaa tavaraa. Esimerkiksi päärynäpainoja tai lukkoleikareita, jos ovat päässet loppumaan.

Aina kun jotakin uutta meinaa aikoa kokeilla, tahtoo palaa rahaa enemmän. Ja sitten taas parin vuoden päästä kustannukset nousevat (kalassa liikkuminen autolla+luvat) mikäli kalastusharrastukseni aktiivisena jatkuu :-)

5
Vieheet / Vs: Paras Rapala
« on: July 26, 2013, 18:12:23  »
Onhan noita hyviä rapaloita moniakin. Laitetaanpa esimerkkejä omista kyseisen tuotemerkin vieheistä, jotka ovat jotenkuten tuottaneet tulosta:

 Original, etenkin muikkuväritys ja koot 5-13. Kaikin tavoin perusvaappu, kalastaa haukea sieltä sun täältä ja vähän säällä kuin säällä. Omassa käytössäni tosin menettänyt tehoaan heittokalastuksen ensiaskeliin verrattuna.

Countdown, etenkin 5cm ambulanssi. Ominaisuuksiltaan liki pitäen kuin original, mutta uppoava. Tällä saatu rekordiahven sekä -kirjolohi.

Skitter Pop. Toimii silloin kun muut eivät, toisinaan kaikkiin muihin tuntuu tulevan tärppejä. Omiaan lämpiminä päivinä ja matalassa vedessä. Tärpit ovat sykähdyttävää katseltavaa.

Minnow Spoon, etenkin jigipyrstöllä. Voi viskellä lumpeikkoihin ja vitaikkoihin ilman huolta suuremmasta takertelusta. Muut kehuvat minnow spoonin kalastavuutta yli kaiken, itselläni ei se ole tähän mennessä ollut kovin kummoinen.

Fat Rap 5cm (shallow). Parhaimmistoa. Kerää runsasti tärppejä hauilta ja isoilta ahvenilta huonollakin syönnillä. Meikäläisellä näitä pari aina mukana. Haukia per reissu -rekordi.

Tail Dancer (shallow). Lähes yhtä tehokas kuin Fat Rap, ellei paikoin tehokkaampikin


6
Vieheet / Vs: Uistimet liian kalliita?
« on: July 25, 2013, 09:40:47  »
Niinhän se on, että kaupan uistimet ovat useimmiten tehty miellyttämään lähinnä ostajan silmää. Vieheet, jotka ovat kalastajan silmään susirumia, toimivat useimmiten kalalle siinä missä muutkin, jos vain uinti on kohdillaan.

Itse suosin uistimissani lähinnä laadukkaina tunnettuja merkkejä (Rapala, Kuusamo, Finlandia-uistin...) ja kyllä ne usein kalaa antavat, vaikka kyseessä onkin meikäläinen, jonka tärpeistä suurin osa on pohjatärppejä :roll:
Halpamerkeistä minulle on jäänyt kuva uimattomista, helposti hajoavista ja kehnokoukkuisista uisteista, joten niiden käyttö on jäänyt vähemmälle. Toki löytyy poikkeuksiakin, muistaakseni yksi parin euron lippalajitelman lippa oli aikoinaan oikea tehopeli ahvenelle.

Nyt kun aloin muistelemaan, ensimmäiset virvelikalat tulivat lähes poikkeuksetta laatuvalmistajien kalliimmilla uistimilla, vaikka pakissa oli ainakin yhtä paljon halpavaiheitä, edullisia kun kerran olivat.

7
Heittokalastus / Vs: Hauen jokikalastus
« on: July 25, 2013, 09:22:14  »
Haukien koko joessa pienenee aina syksyä kohti, sitä mukaa mitä vedenpinta alenee. Juhannuksen tienoilla kalojen koko oli 600-1500 g, mutta tämän viikon alkupuolella enää 200-500g. Tosin näihin aikoihin viime kesänä tuli tuosta samasta paikasta tasan kaksikiloinen, joka on isoin tuolta saamani.

Kyseessä on eräs kapea ja matala joki, jossa kuitenkin kaloja riittää. Kalastelen lähinnä pienen kosken alapuolella. Syvyyttä kyseisessä kohdassa tuskin puolta metriä tähän aikaan.

Viheistä ovat toimineet monenlaiset pienehköt, kevyillä välineillä heitettävät vaaput ja lipat, kuten Bete Lotto, Fat Rap, 5cm Invincible, ja shallow Tail dancer.

Uskomattoman kovia vastapelureita siiman päässä kyseisen joen hauet, virtaa tuntuisi olevan loputtomiin pienilläkin puikkareilla. :-o


8
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Kalanbongaus 2013
« on: July 01, 2013, 10:09:29  »
1.Ahven (onki/uistin)
2.Lahna (onki)
3.Särki (onki)
4.Kiiski (onki)
5.Hauki (uistin)
6.Turpa (uistin)
7.Salakka (onki)
8.Pasuri (onki)
9.Törö (onki)
10.Kirjolohi (uistin)


(11.Made käsin kalastettuna)

Kaikki kahdesta joesta, jotka ovat yhteydessä toisiinsa.

9
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Tunnistatko kalan- threadi
« on: June 29, 2013, 17:11:09  »
Minunkin silmääni tuolta kyllä kylkiviiva erottuu, eli särkikala kyseessä. Vatsaevät selvästi selkäevää edempänä, eli mitä ilmeisimmin salakka.

10
Tänne olen kirjoittanut varmasti ennenkin, mutta laitetaan nyt kuitenkin:

-Melko usein roikkuu uistimen koukusta jotakin muuta elävää kuin kaloja, eli siis kasveja, silloin tällöin myös simpukoita. Yleisimpiä kasvikuntaan kuuluvia saaliita ovat lumme, ulpukka, ärviä, lahnaruoho ym.
Simpukoita tuli ennen paljon useammin.
-Järvimalmia on saatu pariin otteeseen.
-Uistimia, suurimmaksi osaksi lusikoita, lippoja ja jigejä. Ainoastaan yksi vaappu on löytöuistinteni joukossa. Uistinten mukana tulee usein metrikaupalla siimaa sekä lukko/peruke. Valitettavan usein löytää myös pelkkiä sotkuisia siimasyheröitä.
-Muuta roinaa mitä muistuu mieleen:
   -Uistinpakin kahva,
   -parin metrin pätkä muoviletkua,
   -rapumerta jossa kuollut keltalaitasukeltaja,
   -ongen koho ja siimat (useampaankin kertaan),
   -Pohjanonki
   -Muovikassi, jossa neljä nyrkinkokoista kiveä ja limsapullon korkki
   -ainakin viiden kilon vettynyt puupölli (ja muita oksia)
   -Outo puoliksi mädäntynyt mytty(Jokin vaate?)

Ja mikäli oikein muistan, kaveri kiskaisi joskus koskesta automaton.

11
Heittokalastus / Vs: Hankinnat tulevalle/kuluvalle kaudelle?
« on: June 14, 2013, 19:15:10  »
Honkkarista tuli eilen pakintäydennystä:

-Profi Blinker viehelukkoja (kuulemma markkinoiden kestävimpiä, vetolujuus 16.1 kg, ja silti pieniä kuin mitkä...)
-Siek Bitterling 4 cm
-Kuusamo Räsänen 4cm
-Rapala Jointed nirha (aina täytyy olla jotain turhaakin mukana :roll:)
-Niin ja Bete Lotto 9g PU. noita täytyy olla rasiassa vähintään kaksi.

12
Uitan välillä pintauistimia lähes pakkomielteisesti. Pintakalastus on vaan niin hauskaa, mutta harvoin kovin tehokasta. Varsinkin jos on kaveri mukana veneessä niin ottaa se vähän päähän kun toinen kiskoo kalaa vieressä, mutta popperiin ei nappaa. Olosuhteiden pitää olla todella otolliset, että pintauistimet olisivat vertailukelpoisia muihin uisteisiin nähden. Onneksi omatekoisella viinipullonkorkkipopperilla saadut kalat tuovat aina huumoria kalareissuun.

Sama juttu meikäläisellä. Esimerkiksi popperilla tykkää kalastella vaikka koko reissun, vaikkei mitään tulisikaan. Mutta kun nuo pintavieheet saavat paljon peliaikaa, niitä oppii käyttämään oikealla tavalla oikeassa tilanteessa. Mikä luonnollisesti parantaa saalismahdollisuuksia tulevia kertoja ajatellen.

13
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Reissuraportit tänne!
« on: November 18, 2012, 20:31:27  »
Komeita kaloja pillkiäijä vielä nostaa. Tuo ankerias epäilemättä tullut ei-niin onnekkaasti padon turbiinista tms. läpi.

14
Pilkintä / Vs: Tavoitteet Pilkkikaudelle 2012-2013
« on: October 27, 2012, 08:07:42  »
No itselläni ei oloe mitään erityisiä tavoitteita pilkkikaudelle, kun en ole kovinkaan paljon talvikalastusta harjoittanut. Kunhan nyt edes kaloja saisi. Viime vuonnakin tuli vain muutama. Uusille järville pitäisi varmaan lähteä.

15
Sekalaista juttua / Vs: Sekalaisia ajatuksia ja tajunnanvirtaa
« on: October 27, 2012, 08:04:34  »
Viime vuonna kaikki valittivat, kun ei talvi tule eikä päästä pilkkimään. Nyt kaikki valittavat, kun talvi on tullut näin aikaisin ja on niin helkkarin kylmä.

16
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Hauesta raskasmetallit pois?!
« on: October 27, 2012, 07:57:32  »
ja kun on niistä raskasmetalleista pulaa, niin kannattaa lähteä kalastamaan haukia. Sen jälkeen käytetään edellä mainuittuja keinoja. Ja näiden raskasmetallien takia ne hauet painavatkin niin perhanasti enemmän kuin miltä ne näyttävät.

Kyllä näin on... :roll:

17
Mainostus Sallittu! / Project Fish Run
« on: October 01, 2012, 15:52:26  »
http://projectfishrun.blogspot.fi/

kerrankin urheilulaji, johon löytyy mielenkiintoa seurata. Pääasia, että tuotto menee itämeren lohen hyväksi. Hienosti saatu rakennettua tutkimustyöstä tälläista "hupia".

18
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Tunnistatko kalan- threadi
« on: September 25, 2012, 12:52:36  »
Suutarinpoikanen on. Kyllähän se suutarikin jo nykyään lisääntyy luontaisesti, paikoin melko tehokkaastikin.

19
Kelat & Vavat & Siimat / Vs: Vapa hakusessa.
« on: September 12, 2012, 20:15:42  »
Shimano ugly stik se 180cm on hyvä
Tarkoittanet Shakespeare Ugly Stick ?

20
Sekalaista juttua / Vs: Katsele kaloja livekameralla !
« on: September 01, 2012, 16:03:28  »
Kai tämäkin sopii aiheeseen, vaikka tankista onkin kuvattu. Kaloja näkee kyllä varmemmin kuin noissa lohikameroissa.
http://www.maretarium.fi/mare/kutukamera_uk.php

Nytten bongattu kuvasta lahnoja, yksi ahven sekä pullalohi. Madeko tuo on joka tuossa pötköttää?

21
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Käytätkö pappia kalan tappamiseen?
« on: August 29, 2012, 17:48:16  »
En omista minkäänlaista kalantappovehjettä. (ei ainakaan kulje normireissuilla mukana.) Jos kala täytyy tappaa, niin;

1.Sopivankokoinen puupalikka, mikäli vain nopeasti löytyy. Jos ei, niin...
2. Kivi. Etenkin kirjolohia kalastaessani kalautan kivellä. Sopivia sellaisia löytyy rannalta. Joskus tulee deja vu, kun muistaa kalauttaneensa samalla kivellä samassa paikassa kirjolohen viime vuonna. Eivät ne kivet siitä mihinkään häviä. Muutkin näkyvät käyttävän niitä, joten vain kuvitella saattaa, montaako kalastajaa joku tietty kivenmurikka on palvellut.
3. Jos ei edes kiveä löydy, niin täytyy kaivaa laukusta puukko ja mäjäyttää napakasti sen hamaralla.

22
Sekalaista juttua / Vs: Hauskoja kuvia
« on: August 26, 2012, 16:43:16  »23
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Arvaatko kalan?
« on: August 22, 2012, 19:17:17  »
Entäs tämä sitten?


Uploaded with ImageShack.us

24
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Järvitaimene käyttäytyminen kutuaikana
« on: August 22, 2012, 17:22:35  »
Käsittääkseni järvitaimen käyttäytyy jokseenkin samalla tavalla kuin lohi. Vertaa esimerkiksi meritaimeneen. Eli ainakaan aktiivisesti se ei hanki ravintoa.

25
Sekalaista juttua / Vs: Kalalammikko
« on: August 19, 2012, 15:22:55  »
Suosittelisin kyllä jotakin tehokkaampaa. Mutta toisaalta, ruutana pärjää myös ilman happea/ hyvin vähäisellä hapella.

26
Sekalaista juttua / Vs: Katsele kaloja livekameralla !
« on: August 07, 2012, 20:57:15  »
Lohta on juu. kalamies siinä' näytti nyt olevan, Ja nyt se repii uistinta/perhoa pohjasta.
Äsken meni kolmoskamerassa jokin muu kuin lohi, harjus taisi olla. Pieni lohenpoikannenkin siinä pyöri.

E: irti lähti.

27
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Kalastuskuvia tänne.
« on: August 06, 2012, 20:32:34  »
Suomusta on kyllä paha sanoa kalan lajia.  Isosuomuisia ovat esimerkiksi turpa ja karppi, mutta niitä tuskin asustelee saimaassa, turpaa ainakaan. Mutta mitä isompi kala, luonnollisesti sitä suuremmat suomut kalalla kuin kalalla.  Näyttäisi olevan suunnilleen saman kokoinen kuin tuo hauen suomu, mutta eri muotoinen. kuhan taasen on paljon pienempi, joten tuskin. Ellei se sitten ollut ISO.
Veikkaisin kuitenkin, että viehe on raapaissut jonkin suuren särkikalan, esimerkiksi säyneen tai lahnan kylkeä. Niillä kun ymmärtääkseni on tuollaiset pyöreät suomut, ja usein melko isotkin. Säyne on kuitenkin melko pienisuomuinen sukulaisiinsa verrattuna. Jos on ollut siis säyne, niin iso sekin.

Ja itse kerran löysin rannalta melko suuria suomuja. Ne määritettiin kuuluvaksi turvalle. Laitan kuvan, jos vain löydän sen jostain.

28
Heittokalastus / Vs: Perukkeen vaikutus kalantuloon...
« on: August 05, 2012, 09:23:45  »
Itse en ole aikoihin käyttänyt peruketta. Lähinnä silloin tällöin, kun on tehnyt mieli heittää isompia vieheitä. Kuitenkin käytän suurimmaksi osaksi lippoja ja pienehköjä vaappuja, ja niiden kanssa peruke ei useinkaan tule kysymykseen. Pelkkä lukkoleikari on yleensä siiman jatkeena. Siihen on helppo sitten lisätä peruke, jos tuntuu, että haukivaara on ilmeinen. Kertaakaan ei ole hauki päässyt viemään viehettä ilman, että olisin saanut sen heti takaisin. Kuitusiimaa käytän, ja siitä tulee kyllä usein pätkäistyä kärjestä hiukan pois, jos tuntuu rispaantuneen hauen hampaissa taikka kivikossa.

Niinhän ne sanovat, että kirjolohet pelkäävät peruketta. Itse en ole perukkeen kanssa kirjoja kalastanut, mutta tuskin se vastaistutettua kirjolohta mitenkään säikyttää.

30
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Trio-kalastuskilpailu - Kalassanet Ry
« on: July 31, 2012, 19:19:44  »
Itsekin ihmettelen vähäistä osallistuja- (ja 3. kalalaji)määrää. Itse en osallistunut seuraavista syistä:

-Kolmas laji tuottaa vaikeuksia. Itse olen saanut noista lajeista vain toutainta, ja sitäkin kerran vuodessa. Tänä vuonna ei sitten jostain syystä ole tärpännyt, ja tuskin enää tärppääkään. Kuha olisi mahdollinen, jos vain viitsisi siirtyä vähän toisille kalavesille.
-Kisan aikana on tullut enkkahauki ja kakkossijalle yltänyt ahven, mutta noita kuvaussääntöjä en tietenkään silloin tullut ajatelleksi. Ja kummatkin C&R. Lisäksi Kyseisissä C&R -tilanteissa tuo kalan ja kalastajan yhteiskuva on hankala ottaa, sillä liikun kalassa yleensä yksin. Varsinkin silloin, kun tuota Kala-kalastaja -yhteiskuvaa tarvittaisiin.

Mutta ei kai kaikilla sentään ole samoja ongelmia? Jollekulle tämä kisa on varmasti helppo nakki.

Pages: [1] 2 3 ... 10


center>