Chat

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - PatilZ

Pages: [1] 2 3 ... 6
1
Perhokalastus / Oikea perhosiima
« on: December 29, 2005, 08:32:01  »
Jatketaan tästä yksityisviestein.

2
Perhokalastus / Oikea perhosiima
« on: December 28, 2005, 08:30:13  »
Paljonko kysymykseen on vaikea vastata, koska monet tekijät vaikuttavat tähän.

Semmoinen näppituntuma on, että noin kolmen metrin siimalla TT:n tuntuma on kuin olisi saman verran luokkaa kevyempää siimaa ulkona. Useinhan valitaan vapaan luokkaa suurempikin siima, jos kalastus tapahtuu lyhyellä kantamalla. Toisaalta eri vavoilla tämä tuntuma muuttuu. Jollakin vavalla tuntuu, että on aivan sama, mitä siimaa käyttää: yhtä hyvältä/pahalta tuntuu.

Mutta kuten sanoin, itse olen kovasti tykästynyt TT siimoihin (tällä hetkellä käytössä (#5 ja #7), mutta en välttämättä valitsisi sitä puroille.

Mitenkä muut?

3
Perhokalastus / Oikea perhosiima
« on: December 27, 2005, 14:33:50  »
Mulla on yksi Loopin #3-4 vapa (keltainen 8'2'') ja on ollut sinisen sarjan #4-5 vapa. Sen perusteella olisin valmis suosittelemaan #4 siimaa. Ainakin omat kokemukset viittaisivat siihen, että vapasi on oikeasti #4 vapa.

Mulla on myynnissä useampikin kelluva WF4 siima (http://www.kalassa.net/forum/viewtopic.php?t=11266). Tästä huolimatta voisin muutaman kommentin heittää siimapolitiikkaan.

Siiman valintaan vaikuttaa ehkäpä vapaa enemmän se, missä välineitä käyttää. Pienet puro/jokikohteet vaativat lyhyitä heittoja ja WF-siiman ollessa kyseessä kohtalaisen lyhyen paino-osan. Long bellyt kuuluvat sitten pitkälle heittämiseen, esim. järville. Kirkkaissa vesissä voi siiman väri olla tärkeä tekijä, jolloin kirkkaita värejä kannattaa välttää. Pitkä etukartio taas auttaa sijoittamaan perhon vähäeleisemmin veteen.

Jos tältä kantilta luonnehtisin noita myynnissäkin olevia siimoja (siis noin yleissivistävässä merkityksessä  :wink: ):
-444sl: ehkäpä lähinnä yleissiima, eli kompromissi, väri vaalean vihreä
-444 spring creek: kirkkaiden pikku puorojen ja jokien siima, väri tummempi vihreä, joka ei pelota arkoja kaloja
- Worchestershire: Shakespearen valmistama laadukas yleissiima, joka erittäin suosittu Brittein saarilla (http://flyforums.proboards53.com/), pärjäsi hyvin taannoin Trout&Salmon lehden testissä, väri norsunluu (ivory)
- Scientific Anglersin XPS on suunniteltu nimenomaan pienille puroille ja joille paino-osan lyhyyden ja etukartion muotoilun puolesta, persikan väri taas saattaa kirkkaissa oloissa säikyttää kaloja.

Tykkään itse käyttää myös kolmiokartiosiimoja (Wulfin TT, josta Vision tehnyt aikoinaan kopion joka kantaa nimeä Presentation. Tätä ei pidä sotkea taas Presentation2-siimaan). Loistava siima, mutta kallis. Huonona puolena aivan lyhyen kantaman kalastuksessa esiintyvät ongelmat. Erittäin pitkä etukartio on kevyt, jos vain muutama metri on siimaa ulkona. Sama ongelma myös Rion WindCutterissa, joka myös muuten loistava siima.

4
Perhokalastus / Luokan 4-5 perhovehkeet. Onko liian hentoset?
« on: December 07, 2005, 15:52:30  »
Quote from: ojanonkija

Uskoisin et selviä eroja näkyy  jo päälle viiskymppisissä taimenissa, ehkä hieman aiemminkin.


Itse veikkaan 65.

Olisi mielenkiintoista päästä testaamaan tätä noin lähes tieteellisesti. Vaikkapa kaksi äijää kalastaa viikon Varzinan taimenleirillä Sagen 10' XP-vavoilla, joista on merkinnät poistettu. Aina kun tuuliolot antaa myöden niin kumpikin väsyttää vuorotellen kalaa #4 ja #6 vavoilla. Väsytysajat otettaisiin ylös samoin äijien fiilarit väsytyksestä. Ja tietenkin kalojen mitat. Näin saataisiin sitten esille jonkinlainen ero väsytystuntumasta, joka ei riipu subjektiivisesta arvioista (mutu).

Olisin vapaaehtoinen kokeeseen. Haetaan perskules sponsori (SAGE lähtee mielellään mukaan  :lol: ) ja lähetään kimpassa ratkaisemaan tää arvoitus. Ei se muuten selviä.

Pitää muistaa, että vavat on suunniteltu heittämään siimaa, jolloin erot väsytyksessä voivat olla yllättävänkin pieniä. Pieniä ne on erot noin siiman painojenkin osalta:
#4 120 grainia (7.8 grammaa)
#6 160 grainia (10.4 grammaa)

Pienet on myös erot vapojen painoissa (siis tässä tapauksessa XP):
4100-4: 97.45 grammaa
6100-4: 108,08 grammaa

5
Perhokalastus / Luokan 4-5 perhovehkeet. Onko liian hentoset?
« on: December 01, 2005, 08:33:51  »
Quote from: ojanonkija


Minä ratkaisen perukkeen muodon käytettävien perhojen mukaan ennemmin, kuin päätän laittaa paksunperukkeen pelkäessäni että kala katkoo ohkasen.


Nyt ei kai ollut kyse siitä, millä perusteella peruke valitaan. Kommentoin tätä väystyksen nopeautta, jossa sun teesi oli #6-7 ja pitempi vapa on ainoa mahdollisuus, jos pitää nopeasti väsyttää. Toin esille sen, että myös kevyemmissä luokissa on pitempiä vapoja eikä kaikki ole siis ihan tikkuja. Lisäksi toin esille sen, että väsytykseen kuuluu muutkin parametrit kuin vavan luokka. Tästä esimerkkinä käytetyn perukkeen vetolujuus.

Koska takerruit epäolennaiseen perukkeen päästä niin laitetaan uusi kuvaus: Jos laitat #6-7 ja #4 luokan (jotka molemmat vielä pituudeltaan 10') vapaan 1X perukeen, niin kuinka iso ero syntyy näiden vapojen väsytysnopeudessa? Minkä kokoisen taimenen kohdalla ajattelet eroja syntyvän?

Olisiko tässä selkeämpi pähkinä.

6
Perhokalastus / Luokan 4-5 perhovehkeet. Onko liian hentoset?
« on: November 21, 2005, 14:14:57  »
Quote from: ojanonkija


Jos Taimenta kalastaa isommissa paikoissa, kuin metsänpoikki valuvien pikkupurojen virroissa nii laitan itse ainakin mielummin #6-7/ 10 koipisen, nimittäin on hieman helpompi ohjailla perhoa koskessa ja turhia kahlauksia voi välttää. Jos aikeissa on kalan takaisin laskeminen on väsytyskin helpommin ja nopeammin hoidettavissa.


Ettei tule väärinkäsitystä, niin muistutan, ettei suurenpi siimaluokka tarkoita samaa kuin pitempi vapa. Eikä näin siimaluokka sanele myöskään kalastettavaa kohdetta. Mulla on arsenaalissa myös 9'7'' #4 vapa, jota käytän usein, jos pitää ohjailla enemmän perhoa isoissa kohteissa ja pitää kahlauksia välttää. Lähes syvä puolitoimisuus tekee ko. vavasta myös tehokkaan väsytyskoneen ja tarvittaessa pitää kalan rauhallisena, jolloin sitä ei tartte henkihieveriin väsytellä.

Nopeaan väsytykseen vaikuttaa myös käytetyn perukkeen vetolujuus. Jos laitat siihen #6-7 10' vapaasi 4x kärjen, niin veikkaan, ettei mitään eroa tule väsytyksen nopeudessa verrattuna siihen, jos käyttää sitä samaa peruketta mun #4 vavassa.

7
Perhokalastus / Luokan 4-5 perhovehkeet. Onko liian hentoset?
« on: November 01, 2005, 11:34:39  »
Itse kalastan oikeastaan vain luokissa 3-5. Useinmiten #3 ja #4 vermeillä. Aniharvoin tartun #6 tai #7 vapaan.

#3 pelittää aivan loistavasti myös taimenen ja kirjolohen kanssa. Tuulen kanssa saattaa tulla ongelmia.

8
Perhokalastus / Jarrun säätö....
« on: May 27, 2005, 08:11:56  »
Tyypillisesti keloissa on kammen vastakkaisella puolella nuppi, josta kiertämällä säädetään jarrua. Myötäpäivään kääntämällä kireämmäksi. 3Zone ei tee tuosta poikkeusta. Kammenpuoleisesta nupista kääntämällä vapautetaan puola. Muistaakseni. Kelaa ei tässä käsillä ole.

On tietenkin mahdollista, että nuppi on jumissa. Sitäkin sattuu.

Ja aivan eri asia on se, tarviiko sitä sitten kiristää. Itse olen sitä mieltä, että jarru säädetään niin löysälle kuin mahdollista. Mahdollisuuden määrittää se, ettei siima nouse puolalta kun sitä vetää ulos. Kalakin väsyy paremmin liikkeessä kuin paikallaan jurottaen.

9
Perhokalastus / Apuja aloittelijalle
« on: May 19, 2005, 13:02:27  »
Quote from: Koskikara
Noissa kahluuhousujen saappaissa ON sitten oltava huopapohja.


Voi olla, että taas innostun pilkkua hyväilemään aivan suotta.

Mutta.

Ehkäpä käyttäisin kahluuhousujen kanssa kuitenkin kenkää. Tai jos käytän kahluusaappaita, niin en käyttäisi sitten sen kanssa kahluuhousuja.

Sitten toi huopapohja. Se on ehdottomasti paras pohja kahlattaessa. Ainoa oikea valinta esimerkiksi tällöin kahluukengässä. Mulla on myös käytössä kahluusaappaat, joita tulee käytettyä oikeastaan silloin, kun en kahlaa vaan vain erityistapauksessa tulee mentyä veteen. Näissä mulla ei ole käytössä huopapohjaa ja pitäisinkin huopapohjaa huonoimpana mahdollisena materiaalina tällaisessa käytössä. Useamman kerran sitä on tullut liukasteltua savikossa kahluukenkien kanssa. Viime syksynä tuli laitettua tutulle purolle aivan suotta housut ja kengät. Kohde on sellainen, ettei siinä purossa kahlata. Välillä vain ohitetaan joku pusikko virran puolelta. No eikö perskules tullut liukasteltua, jollon vavan kärki sanoi naps. Ei olisi käynyt näin karkealla kuviolla varustetun kumipohjakahluusaappaan kanssa.

Useamman kuukauden sitä sai uutta osaa odotella.

Varsinkin silloni, kun neuvotaan aivan noviisia, pitäisi malttaa olla antamatta sellaisia neuvoja kuin: "kahluuliivit on aina paremmat kuin kahluutakki". Jokaisella välineellä on optimialueensa ja ääritapauksissa joku toinen väline voikin viedä käyttökelpoisuudessa selvän pistevoiton.

10
Perhokalastus / Saako Looppeja aihiona?
« on: April 18, 2005, 09:53:43  »
Hintatasot voi tsekata netissä esim. www.topfly.fi jolloin valitset sieltä perhovavat, sitten värimaailman, sitten mallin ja lopuksi vielä alasveto-valikoista hintatietojen kohdalla aihio.

Ko. liike myy myös rakennussarjoina Loopin vapoja.

11
Perhokalastus / tarvittavat siimat kelaan...
« on: December 14, 2004, 08:31:18  »
Quote from: Pete
Mutta kuitenkin, kelalla on alinmaisena pohjasiima (punottua tms. vetolujuudeltaan n.15-30kg)
quote]

Sen verran pohjasiimasta, että ei välttämättä kannata laitta sitten virpeli-puolelta tuttua kuitusiimaa pohjasiimaksi. Sillä on tässä[kin] tapauksessa ikävä taipumus vedossa painua alempien kerrosten väliin ja alle.


Ei ole liian paha investointi laittaa vartavasten perhokeloihin pohjasiimaksi tarkoitettua siimaa. Sekin on punottua (yleensä dacronia), mutta omaa vähemmän tätä em. kiusallista taipumusta. 50 meetrin (jaardin) rulla piisaa. Monissa erikoisliikkeissä kelaan puolataan bulkkirullalta se määrä, mitä itse haluat (ja tulee yleensä huokeammaksi kuin sama tavara erillisessä pienessä puolassa).

Sitten vielä. Muista laittaa heittosiima oikeinpäin puolalle. Todennäköisesti siimasi on WF-tyyppistä ja siihen on (tai oli/ irtoavat helposti) teipinpala, jossa lukee ulkomaan kielellä, että tämä pää kelaan. Jos teippiä ei ole, niin sitten vaan katsot, että se pää tulee lähemmäksi puolaa, jossa on pirusti (lähes 20 metriä) ohutta tasapaksua siimaa.

Näin se lähtee.

12
Perhokalastus / Vision 3Zone kelan jarru
« on: December 14, 2004, 08:20:05  »
Quote from: apuva
Laitoitko viestiä tuohon [email protected] osoitteeseen?


En.

http://www.visiongroup.fi/index_fi.html sivulta nappasin yhteystiedot tuotepäällikkö Tuomas Rytköselle, joka hoitaa takuu ja varastopuolen.

[email protected]

13
Perhokalastus / Vision 3Zone kelan jarru
« on: December 13, 2004, 10:07:44  »
Quote from: apuva


Otitki yhteyttä mailitse vai...? Mailia laitoin jo ajat sitten, mutta vastausta ei kuulu...


Jaa'a.

Mä sain vastauksen samana päivänä. Homma hoitui nopeasti ja ilman kustannuksia.

14
Perhokalastus / Vision 3Zone kelan jarru
« on: November 16, 2004, 08:22:56  »
Otin yhteyttä sähköpostitse Tuomas Rytköseen ja siitä se sitten lähti. Kiitos siis vielä kerran Visionille hyvästä palvelusta.

ja osoitteisto alla olevasta linkistä:

http://www.visiongroup.fi/index_fi.html

15
Perhokalastus / Vision 3Zone kelan jarru
« on: November 15, 2004, 11:34:57  »
Visionin huolto pelasi upeasti. Kela maanantaina postiin (ilmainen) ja takuuna huollettu kela jo kotona perjantaina. Jesh!

16
Perhokalastus / Blue Linen ampumapään pituus
« on: November 02, 2004, 10:44:02  »
Quote from: Anonymous
Aika hankala lukee tota taulukkoo kun ei ymmärrä mitä noi kirjaimet tarkottaa...?


Kirjaimet viittaa Loopin siiman malliin. Eli otetaan esimerkiksi tuo custom line (ei siis II) ja luetaan taulukosta seuraavaa:

14 kinttuselle #9 vavalle pätkästään esim. kelluvasta customista (CF) mallista N (CFN) 11 metrinen ampumapää eli siimasta otetaan pois 3 metriä.

Lyhyempi ampumapää - vaikka alaheittoon - saadaan R mallista (CFR) ja sitä otetaan 9,8 metriä eli leikataan siimasta pois 4,2 metriä. Sama idea sitten interissäkin (CI).

Ei toi nyt niin vaikeaa ole. Toisaalta voiko taulukkoa soveltaa, jos käyttää toisen valmistajan ampupäitä, onkin sitten eri tarina.

17
Perhokalastus / Vision 3Zone kelan jarru
« on: November 02, 2004, 10:31:02  »
Joo.

Mulla kävi samalla tavalla 3Zone-kelan kanssa kuin nimimerkillä hk. Ruuvi poikki ja siellä se on ja pysyy akselin sisällä. Pitäisi varmaan kysyä, mitä varaosat kustantaa.

Tuliko muuten kenelläkään 3Zone-kelan mukana räjäytyskuvaa? Helpottaisi muuten osien tilausta.

18
Perhokalastus / Onko kokemuksia vision superlite kelasta?
« on: November 02, 2004, 10:24:50  »
Kevyt kela ja sinänsä kestävä. Ei varsinaista jarrua vaan ruuvi, joka kiristää puolaa paikoilleen. Tämä sitten luonnollisesti aiheuttaa jarrua muistuttavaa kitkaa.

Puolan ja rungon välissä todellakin siiman mentäviä aukkoja. Käytössä oltava tarkkana, kun väsytyksen aikana kallistaa vavan kulmaa.

Erittäin halpa. En kuitenkaan suosittele.

19
Perhokalastus / Perhokalastus-Viagra?
« on: September 10, 2004, 11:31:41  »
Veli hyvä!

Älä vielä hautaa itseäsi. Pidä paussi. Talvi tulee ja kalaan ei muutenkaan tartte mennä. Nai ja rokkaa!

Kun kalastus alkaa taas maistua, niin mitenkä olisi hauen perhostelu. 100% luomuluupäätä. Ei tartte pähkäillä suomalaisten järjen köyhyyttä ja viranomaisen typeryyttä. Haukitrasselien sidonnassa ei tartte koko yötä könytä perhopenkin ääressä. Jää aikaa muuhun. Vaikka naimiseen ja rokkaamiseen!

Hyvä veli, lue kirja. Lue toinenkin. Mutta valitse kirjasi huolella. Satsaa aluksi ei kalastukselliseen kaunokirjallisuuteen. Mitenkäs potkisi vaikka Kurt Vonnegutin "Mestarien aamiainen". Mustaa huumoria haudan partaalta. Kun pikkusen elämä näyttää hymyilevän, niin suosittelen siirtymistä edesmenneen perhokalastajan Harri Sirolan kaunokirjallisuuteen. Aluksi vaikka kirja "Anna palaa", jossa teema kulkee naimisen ja rokkaamisen välimaastossa. Siitä sitten pikkuhiljaa kirjaan "Kaksi kaupunkia", jossa sekä naiminen että rokkaaminen ovat jo taka-alalla, mutta tilalle tulee [verkko-]kalastamista kaiken muun masentavan keskellä. Sitten vasta näihin "Silkkaa kalajuttua" ja "Syysprinssin kalaretki" opuksiin. Näissä viimeisissä jo naimisen seassa kalastellaan Keski-Suomen neitseellisissä koskissa. Ah, mennyttä aikaa. Masentavaa.


Ja kun kevät ja sumariaika koittaa, niin juhlavana seisoo perhovapa tanassa kuin iso-John parhaimmillaan. Ja hei veli-hyvä, muista tää hakkijahdin mahdollisuus.

Kireitä.  :lol:

20
Perhokalastus / Re:4/5# = 5#?
« on: June 30, 2004, 14:30:19  »
Mikä niistä ja mihin tarkoitukseen?
8'8''/ 9'3'' /9'7''

Itsellä on keltaisissa pelannu melkein siima kun siima. Ilmeisesti kelluvaa siimaa haet? Masteryn GPX siimassa riittäisi ehkäpä muuten #4, Rion Windcutteriin olen kanssa ollut ihastunut. Sitten tällä hetkellä mun 9'7'' vavassa on käytössä Loopin Distance. Toimii. Olen myös huomannut Visionin Compoundin sopivan kivasti keltaisen kanssa, vaikka käytänkin sitä enemmän sinisessä vavassa.

21
Perhot & Perhonsidonta / Re: Larvat Leechit Nymfit......
« on: June 18, 2004, 12:18:13  »
Ihan mielenkiintoinen kyssäri, johon ei välttämättä ole yksiselitteistä vastausta. Ensiksi suosittelisin tutustumista johonkin perhokalastuksen perusteokseen, jota kautta "perhoheimojen" nimet aukeavat. En ole biologi koulutukseltani, joten virheitä vastauksessani saattaa olla. Mutta silleen lyhyesti.

1. Perhot voidaan jakaa ärsykeperhoihin ja jäljitelmäperhoihin. Edellisessä tapauksessa perholla ei ole esikuvaa luonnossa. Kirkkaan punaista tai oranssia liitsiä voidaan pitää esimerkkinä tästä. Musta liitsi voikin jo imitoida virtavesissä yleistä hevosjuotikasta, joka on väriltään sellainen vihertävän musta[leach=juotikas=iilimato]. Verijuotikasta tavataan vissiin vain lounais-saaristossa.

2. Perhot voidaan jakaa pintaperhoihin, kalvoroikkujiin (perho puhkaisee veden kalvon pintajännityksen ja jää "roikkumaan" välittömästi pinnan alapuolelle, usein käytetään tällöin nimityistä emergentti) ja uppoperhoihin riippumatta siitä, ovatko ne ärsyke vai jäljiltelmäperhoja.

3. Jäljitelmäperhot voidaan jakaa ryhmiin sen mukaan, mitä ravintokohdetta ne esittävät: a) kalat ja nisäkkäät (hiiri), jolloin yleensä käyttään näistä perhoista streamer-nimitystä (karvasiipinen kai olisi oikeammin bucktail) b) maahyönteiset (muurahaiset, koppakuoriaiset, heinäsirkat jne.) c) kaksisiipiset (mäkärät, sääsket, paarmat, kärpäset, mehiläiset, ampiaiset jne.) d) vesiperhoset e) päiväkorennot f) koskikorennot g) sudenkorennot jne.

4) hyönteiset yleisesti ottaen käyvät läpi elämänsä aikana täydellisen muodonmuutoksen, jolloin perhot voidaan jakaa sen mukaan, mitä kyseisen hyönteisen kehitysvaihetta ne imitoivat. Näitä ovat toukkavaihe, jota kutsutaan joko larvaksi(vesiperhoset, mäkärät, sääsket) tai nymfiksi (päivä-, koski-, suden- yms korennot). Seuraavana vaiheena hyönteisen elinkierrossa on kotelovaihe, jolloin puhutaan pupasta (vesiperhosen pupa, hyttysen pupa jne). Esimerkiksi päiväkorennon muodonmuutos on tässä suhteessa vaillinainen, ettei sillä ole toukkavaihetta. Sillä sen sijaan on esiaikuisvaihe (englanninkielisessä kirjallisuudessa käytetään nimitystä dun), joka on kyllä lentokykyinen, mutta sen on luotava nahka vielä kerran ennen aikuisvaihetta (engl. spinner). Kun päiväkorennon nymfi nousee pinnalle kuoriutumaan esiaikuiseksi, se pintakalvossa ollessaan on siis emergentti (samoinkuin vesiperhosen pupa, joka nousee pinnalle kuoriutumista varten).

5. Perhoja voidaan myös jakaa sen, mukaan miten niillä kalastetaan. Tästä esimerkkinä viistätysperhot (skater)

6. Lisäksi perhoja voidaan luokitella sen mukaan, mitä kalaa niillä on tarkoitus ensisijaisesti pyytää. Puhutaan lohi-, taimen-, harjus-, hauki- ym. perhoista.

7. Kuten sitten jo alussa viitattiin, myös perhonsidonnassa käytetty materiaali voi toimia jakoperusteena. Esimerkiksi lohiperhoista levysiipiset ja karvasiipiset tai esimerkisi ns. kuulapäät). Tähän samaan jakoperustaan voidaan kai liittää myös painottamattomat ja painotetut perhot.

8. Osin edellisen kanssa päällekkäin menee sitten tällainen "heimotus" (josta voidaan sitten olla montaa mieltä kuuluuko jokin tietty perho sitten jompaan kumpaan ryhmään): klassiset ja modernit perhot.


Oliskohan se tossa?

22
Perhokalastus / Re:Pitkä vapa hyötyä vai haittaa?
« on: June 16, 2004, 15:26:32  »
Pidempi vapa ei aina tarkoita pidempiä heittoja! Ja kyllä rullausominaisuudetkin on kiinni vähän eri jutuista kuin vavan pituudesta!

Ja rullauksesta. Pituudesta ei ole paljon jeesiä rullaukseen, jos vapa on kärkitoiminen kanki. Olen heittänyt jopa 6 jalkaisella vitosen vavalla, joka rullaa kuin unelma, luultavasti koska taipuu kahvaan asti olematta silti lörppö. Kyseessä oli bambuvapa.


Merelle ei tuulen takia kannata ilmeisesti 9' pidempää vapaa hankkiakkaan.

Jotku larva- ja nymfi friikit voivat kyllä kaivata pidempää vapaa isommilla vesillä...


Tohon poimin muutaman kohdan kommentointia varten.

Pitempi vapa aina tarkoita pitempiä heittoja. Totta. Pitempi vapa mahdollistaa kuitenkin pidemmät heitot.

Rullausheitot kiinni vähän eri asioista kuin vavan pituudesta. Totta. Ne on kiinni muistakin tekijöistä. Sitten ruoko pisti esimerkin bambusta ja sen kokotoimisuudesta. Jos sulla on kokotoiminen kuuden jalan vapa ja kokotoiminen kymmenen jalan vapa, niin jälkimmäinen rullaati-rullaa pitemmälle yhdellä vavan heilautuksella. Ei pidä yleistää, että pitempi vapa tarkoittaa rautakankimaisuutta.

Merelle ei tuulen takia ysijalkaista pitempää tarvita. No joo. Toisaalta thredin aloittaja kyseli vapaa sisävesille eikä merelle.

Jotkut larva ja nymfi friikit... Enpä pidä itseäni kauheen friikkinä ton larvastuksen suhteen. Silloin kun sitä tulee tehtyä on kyllä kiva käyttää pitkää vapaa.

Sitten muistetaan, että koko pituusheittojuttu on kalastuksellisesti vähän niin ja näin. Järvillä ehkä mutta...

Ettei nyt tule leimatuksi Heavy-mieheksi, niin paljastetaan se, etten juuri koskaan kalasta raskaammalla kuin #4 vavalla. Lisäksi on äärimmäisen harvinaista, että kalastan edes ysi-jalkaisella. Tai edes 8 ja puolen jalan vavalla. Yleisin luokka mulla on käytössä #3 ja vapa noin 8 jalkaa. Larvastelussa ja joskus nymfikalastuksessa tulee käytettyä #4 9'7'' vapaa. Toi #7-8 on käytössä äärettömän harvoin ja aivan erikoistilanteissa.

23
Perhokalastus / Re:Heittosiima
« on: June 16, 2004, 13:46:24  »
Jälkikäteen tuli mieleen; vaikuttaako heittosiiman väri kalojen ottihalukkutteen. Pelottaako räikeän värinen heittosiima kalat pois? Tuo Attack on näet neonvihreää... Asiasta ei varmaan tutkimusta ole tehty, mutta onko omakohtaisia kokemuksia???


Kalojen näkökyvystä on runsaastikkin tutkimusta. Linkissä on kirja, jos tätä värikysymystä on käsitelty lähinnä perhonsidonnan näkökulmasta.

http://globalflyfisher.com/reviews/books/bookbase/show_single.php?id=24

Noin muuten, jos ajatellaan kelluvaa siimaa, niin värin vaikutus täytyy olla aika pieni, koska joka tapauksessa tulee voimakas kontrasti kirkasta taivasta vasten (siis kun katsotaan siimaa alhaalta ylöspäin). Ehkä ennemmin siiman vaikutus vedenpintaan (miten se roiskii vettä iskeytyessään siihen) vaikuttaa enemmän kuin itse väri. Eli ei väri vaan se, miten siima muuttaa veden muodostamaa "kuviota". Näin hillityn värinen siima, joka heitetään niin, että vesi roiskuu, on huonompi kuin räikeä, joka heitetään nätisti.

24
Perhokalastus / Re:Pitkä vapa hyötyä vai haittaa?
« on: June 16, 2004, 11:35:17  »
Itselläni on #7-8 9'8'' ja kyllä toimii.  ;)

Ja paitsi pitempiä heittoja ja kipeitä ranteita niin myös:
- kivampi uittaa lyhyellä siimalla (ulottuvaisuus!)
- rullaukset tehokkaampia
- matalassa pusikossa on helpompi takaheittoa sijoittaa pusikon yli
- vaikeampi saada kala haaviin
- mutkaheitot vaikeampia

25
Perhokalastus / Re:Greys GRX
« on: June 16, 2004, 11:28:47  »
"Lohiluokissa on ainakin ikitakuu"

Tarkoitatko tuolla kahdenkäden vapoja. Tietääkö kukaan onko pienemmissä luokissa/vavoissa ikitakuuta? Ja mielestäni se ikitakuu ei ole kaikenkattava, olenko väärässä?

Takuu koskee kaikkia vapoja:

http://www.greysrods.co.uk/guarantee.php

Eikös tuo sana unconditional viittaa kaikenkattavuuteen. Kuten muidenkin vapojen kohdalla, käsittelykuluja tehdas kuitenkin ottaa.

26
Perhokalastus / Re:Heittosiima
« on: June 16, 2004, 07:09:48  »
Samasta siimasta kun puhutaan, niin tuli vaan mieleen sellainen kysymys, että mikä se punottu ydin sitten on? Onko se van joku Visionin mainoskikka? Eikös melkein kaikissa siimoissa (dacron ytimisissä) ole punottu?

Ihan pelkkä mainoskikka kyseessä ei ole, vaan tällä halutaan nimenomaan informoida kuluttajaa siitä, että siiman ydin on punottu (esim. dacron kuidusta, joka kuuluu kai polyestereihin) erotuksena monofiiliytimisistä. Monofiiliydin on myös varsin yleinen ydin perhosiimoissa - eikä vain lasisiimoissa. Monofiiliytimellä varustetuissa siimoissa on varsin usein muistiongelmaa. Tästä karuimpana esimerkkinä Ron Thompsonin Energysiima, jonka käyttö perhosiimana on jo lähes mahdotonta tuon muistiongelman kanssa. Kun valmistaja ilmoittaa siiman ytimen olevan punottu, voi ostaja myös päätellä voivansa tehdä itse (tai ostaa valmiit) luupit siimaan.

27
Perhokalastus / Re:Heittosiima
« on: June 15, 2004, 07:52:06  »
Se onko aloittelija vai ei, ei vaikuta siiman valintaan tällä kelluva - uppoava - akselilla. Uppoavia siimoja käytetään tietyissä kalastustilanteissa.

Ehdottamasi siima on ihan pätevä. Vapasi luokka jäi vähän epäselväksi. En tiennytkään, että myös Visionin 3Zone luokitellaan kahdella luokalla. Siltä varalta, ettei näin ole, vaan vapa on luokiteltu vain yhdellä mrekinnällä, kannattaa katsoa vavassa olevia merkintöjä sillä silmällä.

Mikäli näin on, että siinä lukee vain joko #5 tai #6, niin valitse siiman luokaksi tämä luokka. Jos valitset #5 luokan vapaan #6 siiman, niin kenties sinun on helpompi opetella heittotekniikkaa. Toisaalta on myös mahdollista, että näin opettelet helpommin virheellisen tekniikan.

Mikäli vavassa on tuo #5-6 merkintä, niin valitse siimaksi joko DT5F tai WF6F siima.

28
Perhokalastus / Re:Perukkeista...
« on: June 15, 2004, 07:38:51  »
Olisiko perukkeeksi sitten hyvä metri 0,35, metri 0,25 ja metri 0,15 monofiilia?

Ei hyvä, mutta välttävä. Eli anna mennä vaan. Tuollaisenaan heinäkuun pupastukseen (viistätys) ja vähän lisää tuota 0.15 siimaa, jolloin sulla on siinä välttävä pinturiperuke.

Riippumatta siitä, minkä luokan vehkeillä kalastat, tuo tyvi on tuolla virityksellä liian ohut. Taas näitä oikenemisongelmia saattaa esiintyä.

Jos noilla on pärjättävä, niin suosittelisin lisäksi tällaisia virityksiä:
1. streamer/ liitsi etc perukkeeksi pelkästään 0.35 ja 0.25 (1-1,5 metriä kumpaakin, ehkä vähän pitempi tuosta 0.25, koska perhon vaihdossa kuluu siimaa).

2. nymfiperukkeeksi metri 0.35 ja 75 cm 0.25 ja tähän (siis 0.25 siihen päähän joka ei ole kiinni 0.35:ssa) lenkki. Sitten noin 1,5 metriä 0.15 siimaa, jonka toiseen päähän teet myös lenkkisolmun (taita siima pääsään "kaksinkerroin" ja tee kirurginsolmu, ts. kaksinkertainen perussolmu). Sitten nämä kaksi lenkkisolmua yhdistetään (http://localhost/forum/viewtopic . php?t=2193). Jos haluat käyttää indikaattoria, niin se sitten kiinni tähän liitokseen.

3. larvastukseen (varsinkin puolalaistekniikalla) pelkästään 0.25 siimaa ja sitä vähemmän kuin vavan mitta. Parikin metriä riittää ja siihen hauleja kiinni. Jos kanttikestää, niin vielä parempi upotuksen kannalta on käyttää 0.15 siimaa.

Kireitä.


29
Perhokalastus / Re:GDE
« on: June 14, 2004, 14:22:28  »
Ja missä yhteydessä tällainen lyhenne tuli esille?

Joskus englanninkielisen "opas" sanan (guide) lyhenteenä on tätä käytetty.

30
Perhokalastus / Re:Vision Extreme + Flywater + sorasuojat
« on: June 14, 2004, 07:21:37  »

Osta ne Extremet ja jotkut muut kuin Visionin Flywater kengät. Niissä liukkaat kannat ja kärjet.

Liukkaat kannat ja kärjet?

Viittaatko tähän pohjaratkaisuun, jossa kärki- ja kantaosa on kumia?

Mun Flywater-kengissä on kyllä pohja täysin huopaa. Oliko se sittenkin niin, että noissa Extreme-kengissä oli liukkaat kannat ja kärjet?

ks. kuvat linkistä: http://www.mikestackleshop.co.uk/shopping/acatalog/Online_Catalogue_Wading_Boots_1253.html

Pages: [1] 2 3 ... 6


center>