Chat

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Ammattikalastaja

Pages: [1] 2 3 4
1
Pyydyskalastus / Vs: Rapusaaliit 2014
« on: October 08, 2014, 00:58:54  »
No meillä oli ongelmana 2013-kaudella juurikin tuo rapujen pienuus, vain 1/3 oli myyntikelpoisia siis yli 11cm.
Tuon tilliongelman ratkaisin kuivattamalla sopivan kokoisia kruunutillinippuja ja kuivattamisen tein koneella.

2
Pyydyskalastus / Rapusaaliit 2014
« on: September 26, 2014, 01:23:29  »
Kun täällä nyt on näin hipihiljaista, tulipa mieleeni kysellä kauden rapusaaliista. Kauttahan on jäljellä vielä toista kuukautta mutta silti.
Omalta osaltani rapuhomma on mennyt huomattavasti aiempia vuosia paremmin; rapuja mukavasti ja suuriakin niin paljon, että on päässyt myymään tuota jumbo-luokan, siis yli 13cm rapua, ihan mukavasti.
Onpahan niinkin merkillepantavaa, että ravun ostajia on edelleenkin liikkeellä ja joulupöytärapujakin, (keitetty ja pakastettu) jo tilauksessa. Ei siis lama olekkaan purrut rapumarkkinoille, toisinkuin ravintoloiden raputilauksiin.
Täplärapu se meidän vesissämme on valtias, jos tosin jokirapuakin tulee. Jokiravun määrä tänä vuonna on senverran pieni, etten ole enää niitä eritellyt; molemmat rapuja.
Pyynnissä minulla on ollut 25-30 mertaa (putkia) ja riittävästi tullut. Sumputuksen olen hoitanut samassa vedessä kuin pyynninkin.
Kertokaahan muutkin hieman rapukuulumisianne.

3
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Helteiden vaikutus kalan tuloon?
« on: July 31, 2014, 01:41:37  »
Kyllähän se tuo helle ainakin näin pyydyskalastajalle tuo haasteita. Aamuin-illoin pitää kaiulla tarkastella pikkukalojen oleskelusyvyys; jos ei kumpanakaan mitään havaintoa pikkukaloista, turha sellaiseen paikkaan on verkkojaan laittaa. Kala tuntuu menevän, siis lähinnä kuha, verkkoihin siinä puolenyön tietämillä, päivällä iso kuha juroo pohjasyvänteissä mikäli siellä happea on ja penkkapaikoissa vähintäänkin 10m syvyydessä.
Välivesiverkoilla olen kalani saanut; 3m pystyriimut ja metrin tampeilla.

4
Veneet ja veneilytarvikkeet / Vs: Veneesi
« on: July 16, 2014, 16:34:00  »
Tästä venehommasta; veneeni on Särki410/10, runsaat neljä metriä pitkä ja 165cm leveä, trailerina Akun 750kg traileri. Moottorina on Tohatsun 5hp perämoottori ja Min-kotan 30lps sähkövispilä.
Kalustoni on aina trailerilla silloinkun en vesillä ole ja syy on se, että joudun sukkuloimaan neljän järven välillä. Veneen varusteisiin kuuluu em moottoreiden lisäksi akkupatteri 150ah, 12l polttoainesäiliö, Polarcoolerin jääboxi, kaikuluotain, erinäisiä välineitä; kalasakset, puukko, "virkkuukoukku", lukkoja, heloja, leikareita...jne.
Kaikki nuo roinat tulee olla aina veneessä, normaalien kalastusvälineiden; ankkurit, liinat, verkot, liput, kohot...jne. Siis paljon tavaraa.
En voisi kuvitella venettäni jossain venevalkamassa; ei sen tulee olla väliaikoina omassa pihassa, ei käy rosvot, ei ilkivallantekijät. Hyväksi olen systeemin havainnut.

5
Pyydyskalastus / Vs: Ahventa verkolla
« on: June 27, 2014, 06:35:07  »
Kylläpä tuosta ahvenenpyynnistä olen samaa mieltä kanssasi ja alkuperäinen aloittajakin kyseli sitä, mistä kulloinkin ahventa kannattaa pyytää. Se on tällä hetkellä nuo selkäkarikot parhaita ahvenpaikkoja, esimerkkisaaliisikin sen jo kertoi, toinen hyvä puoli on se, että ruovikottomat karikot ovat lähes haukivapaita; uskaltaa hienommankin verkon pyyntiin laittaa.
Enpä tiedä tuosta punaisesta väristä, minusta hyvä ainakin kalojen irroittelussa, kait se sitten pyytävyyteenkin vaikuttaa.
Laittelen yleensä nuo ahvenverkot siten, että ainakin kolmasosa verkkojadasta yltää pintaan ja menee aluksi pussillekkin. Esim kolmen metrin verkon lasken sieltä alkupäästä parin metrin syvyyteen ja vähän matalampaankin, loppu menee sitten pohjaverkoksi.
Siitä blogistani, kommentoin jo kysymystäsi mutta täällä en oikein viitsi paljon asiaa sivuta; menee kahden valmistajan mainostamiseksi.

6
Pyydyskalastus / Vs: Ahventa verkolla
« on: June 26, 2014, 07:12:05  »
Kyllä tämä tietokone on ihan hyvä härpäke kun ajatellaan kommunikoimista aloittelijoiden ja jo kokeneempien kanssa. Monta turhaa ja turhautumista aiheuttavaa kokemusta jää pois verrattuna yrittämiseen ja erehtymiseen.
Noita 55mm ja alle, verkkoja en kuhavesissä pitäisi; tappaa aivan liikaa kuhia, jotka ovat tuota kalakaupan kokoa, siis eivät ole koskaan päässeet kutemaan.  Vielä 55mm:ssäkin verkossa tuommoinen 40cm kuha tukehtuu kun kiduskannet jäävät kiinni. Mielestäni ei kannattaisi pyytää kaloja jotka luontaisesti lisääntyvät ja toisaalta verovaroin istutetaan. Siinä 50-55cm koossa meidän vesiemme kuhat ovat jo saavuttaneet tuommoisen 1,2-1,5kg koon ja ovat siten pyyntikelpoisia.
Kuha on siksi arvokas kala sekä harrastajalle, että ammattilaiselle, että siitä pitää pitää kaikin keinoin huolta.

7
Pyydyskalastus / Vs: Ahventa verkolla
« on: June 24, 2014, 13:54:06  »
Sattumoisin tämä topic tuli tuolta googlesta  esiin ja ajattelimpa tätä vähän nostaa.
Tänään kävin selaileassa ahvenverkkoja; punaisia, multimonofil, 35x3x012x3x60, 6kpl 60m:n verkkoja. Kun tuo verkon lasku tuntuu olevan niin mysteeri, samoinkuin selvittely järvellä, ajattelin vähän aihetta sivuta.
Olen iätajat laskenut verkkoni "suolena" pytystä, verkot 3 - 6m korkeita, samoin kokeminen vetämällä aina 120m verkkoa sellaisenaan veneen pohjalle, irroitellen kalat sitä mukaa kun tulee. Kaksi pointtia; kun verkko vedetään veneeseen, se samalla puhdistuu mahdollisesta limasta, puhdistetaan roskista ja kalat laitetaan eri paikkaan veneessä. Lasken sitten verkot veteen, edelleenkin sieltä veneen pohjalta suoraan; sähköperämoottori toimii soutumiehenä ja lasken peruuttaen, jolloin hallitsen verkon paremmin. Kun verkko on vedessä, kerään kalat, tainnutan ja verestän. Sitten kalat kylmäboxiin jäähtymään.
Sotkuista kalojen irroitteleminen vaatii hieman kärsivällisyyttä mutta sitähän kalastajalla on. Vuosien myötä oppii mm sen, vedetäänkö kala silmästä läpi vaiko peruuttamalla. Hyvä apu on virkkuukoukku kaksinkerroin vedettynä pikkukohosta läpi. Iso kala on usein ns kassissa, siis kiertänyt itsensä pussiin. Peräpäästä lähtien yleensä pussi aukenee ja kas, kalahan pullahtaa miltei itekseen irti. Sitten niiden pitkulaisten, kierteisten sotkujen, yleensä pienten kuhien ja ahventen tekosia, nekin oppii kyllä liinaa sopivasti löysäilemällä purkamaan. Kärsivällisyyttä ja taas sitä samaa.
Kun verkot ovat takaisin järvessä, suolistan kalat ja poistan kidukset, takaisin boxiin, tulee siisti "pyöreä kala". Nyt joku tietenkin sanoo, että kalahan kevenee ja saat huonomman kilohinnan. Enpä saakkaan, minä kun en juurikaan myy kalojani kauppaan tai tukkuun, vaan markkinoin itse suoraan kuluttajalle, siis suurin osa haetaan meiltä kotoa tai toimitetaan asiakkaalle. Laatu  maksaa.

8
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Kalastusmestarit TV2:ssa
« on: June 09, 2014, 18:09:34  »
No, onhan se tuo kalastusmestari jokseenkin yliampuva titteli; toisaalta, hyvä jos nuoria saadaan kalastuksen pariin, vaikkakin kohtuullisen skeptinen olen.

9
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Apua kaivataan verkoissa!
« on: June 09, 2014, 18:05:16  »
Eivät nuo halpisverkot ihan niin huonoja ole kuin annetaan ymmärtää. Minä kun en koskaan laske pukkarilta; Ostotilanteen jälkeen puikkari siirtyy tuonne muovijätteeseen. Lasken aina suolena verkot; 3-8m, suoraan pytystä. Tärkeintä on se, että sekä yläpaula, että alapaula eivät ole pauloitusprosessissa joututuneet kierteelle. Monetkin halpisverkot toimivat; yleensä kohtuullisesti, tärkeintä on liinan pehmeys, oikea mitoitus yläpaula/alapaula. Aika usein näin onkin.
Kuitenkin, laadukas verkko, kuten Viitanetin paksutkin multimonofilit, pyytävät todella hyvin pehmeän, vaikkakin paksun lankansa ansiosta. Olen 4x0,15 langalla pauloitetulla  verkolla läpi vuoden saanut hyvin kuhaa, siikaa ja monia muitakin kaloja. Nipponverkolla on monia hyvinkin pyytäviä verkkoja; mm 14x0,12 ironsilk ja muitakin hyviä pyytimiä.
Vedettyyn monofiiliin en oikein nykypäivin luota; 0,15, liian ohut jo tuolla 40mm harvuudella, 0,20 ei sekään oikein pelaa 65mm verkossa; joten ironsilk tai multimonofil, ne ovat mielestäni vaihtoehdot.
Tuo Viitanetin 3x0,12 on hyvä liina mutta saa ainoastaan 2,4 korkeana.

10
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Uusi kalalaji suomeen
« on: May 17, 2014, 05:23:31  »
Nämä "väkisintuodut" lajit kalastossamme eivät kyllä ole palkästään lisä kotoperäiseen kalastoomme. Lohikalojen kohdalla ongelmia saattaa tuottaa tuo kutuvaellus; jo nyt joissain vesistöissä kirjolohi, tuo melko hyödytön istukas, valtaa kutureviirejä alkuperäisiltä vaelluskaloiltamme. Nelma kookkaana kalana saattaisi tuoda lisäongelmia mm vaellussiialle, järvilohelle, taimenille....jne. Ei siis vesistöömme istutettuna välttämättä kovinkaan ongelmatonta.

11
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Uusi kalalaji suomeen
« on: May 13, 2014, 16:56:36  »
Niin, henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että Suomessa ei mitään uusia istukaslajeja tulisi tuoda. Meillähän on ihan tämän nelman veroinen, niin kooltaan kuin "pyyntielämyksiä" tuottava toutaina. Meidän oma, luonnossa lisääntyvä kalakantamme. Vaalittakoon meidän omia luontaisia kalakantojamme esim istutuksin, kalaportain, pyyntirajoituksin; se olisi mielestäni suomalaisen villikalan etu.
Ei mitään kirjohia, yms sellaisia lisää; niissä ei ole kalastuspotentiaalia, ei harrastuskalastuksessa, eikä ansiokalastuksessa.
Meillä on itsellämme valtava kalastuspotentiaali esim särkikaloissa; särki, salakka, säyne, lahna, rannikolla vielä vimpa.
Suutari ja ruutana ovat uskomattoman hyviä ruokakaloja; me suomalaiset vain niin ennakkoluuloisia, me nyt vain emme osaa arvostaa meidän luontaisia kalakantojamme.
Puhutaan esim maataloustuotannossa ns varmuusvarastoista kriisitilanteiden varalta. Maatalouspolitiikkaa.
Suurina nälkävuosina järviemme kalat pelastiva ison osan suomalaisia jopa nälkäkuolemalta.
 

12
No, minulla on Särki 410 veneessä Min-kotan 34lb:n sähkövispilä. Käytän sitä verkkojen nostossa ja laskussa apuna ja kun veneeni on korkeakeulainen 410x165 kooltaan ja sitäkin tuo pikkuvispilä liikuttelee ihan tarpeeksi tuulellakin. Siirtymät sitten teen polttomoottorilla.
Tuo Shakespeare, samoinkuin Patriot jne ovat Min-Kotan kopioita. Käsittääkseni ihan hyvin toimivia kuitenkin. Tuota Min-Kotaakin saa alle 200,00€:n joistain paikoista.

13
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Kalastuskuvia tänne.
« on: May 09, 2014, 08:23:12  »
Kyllähän minäkin olen jotain keräillyt tuonne kalastusblokiini; http://kotimainenkala.blogspot.fi/
Tuolla Blogspotissa tuo haku pitää suorittaa siten, että klikkaa kyseistä vuotta/kuukautta, niin saa otsikot näkyviin. Otsikko sitten kertookin jotain asiasisällöstä.
Tuo Kösterin esitys olisi aivan oivallinen; siis kalankäsittely vedestä pöytään vaihe vaiheelta, resepteineen kaikkineen, yksityiskohtaisesti. Tietoa löytyy kyllä googlettamalla mutta miten oikeaoppista ja faktatietoa, se onkin sitten toinen juttu.

14
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Kalastuskuvia tänne.
« on: May 08, 2014, 12:32:24  »
No, minullahan ei ollut tarkoitus kritisoida kenenkään tekemisiä/tekemättä jättämisiä; halusinpahan vain tuoda esille uudestaan kalankäsittelyn tärkeyttä ja sen vaikutusta kalan laatuun ruoka-aineksena.
Kala on meille suomalaisille siksi tärkeä asia, tai ainakin sen tulisi olla, että saaliiksi saatu kala on pidettävä ansaitsemassaan arvossa. Jotenkin, ehkä iästäni johtuen, vieroksun kalastusta pelkästään viihde-/elämysarvona ja näinollen minun näkökantani on, että kalastus pääsääntöisesti on ravinnon hankkimista kalastajan pöytään ja toisaalta se, että mitään kalalajia ei tulisi pitää vähempiarvoisena. Kaikesta kalasta saa hienoa ja arvokasta ravintoa oikein käsiteltynä ja valmistettuna.
Meillä on järviä ja kalaa yllinkyllin; kaikilla ei näin ole. Ehkä juuri siksi asetan esim lohen sinne keskikastiin saaliina, rahallinenkin arvo nykyisellään on melko heikko pyyntipanostukseen nähden. 70-luvulla kalastin Suomenlahdella lohta siimalla, noin tuhannella koukulla; silloin yhden yön saalis saattoi vastata normaalin työmiehen kuukausipalkkaa. Silloin lohesta sai rahaa, vaikka saalis jaettiinkin periaatteella; kolmannes alukselle, kolmannes kipparille ja kolmannes miehistölle.
Nykyisellään, siirryttyäni tänne sisämaahan ja järvikalastukseen, olen oppinut arvostamaan esim särkeä, kuoretta, madetta, lahnaa...jne. Oikein käsiteltynä ja valmistettuna ne ovat todella hienoja kaloja.
Kalankäsittelytaito Suomessa on taantunut luvattoman heikolle tasolle; kiitos kaupan valmiiden fileiden. Kaikki pannuvalmista. Normaalia asiakasta marketissa ei kiinnosta kalan laatu; sehän on tuoretta sanoo kauppias ja tuoretta kala voi kuulemma olla säännösten mukaan jopa seitsemän vuorokautta kunhan on jäitettyä!

15
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Kalastuskuvia tänne.
« on: May 07, 2014, 17:16:14  »
Minä kun noita kalastuskuvia olen katsellut; aniharva kala on verestetty. Kalan verestys ja senjälkeinen kidusten ja sisälmysten poisto ovat ensiarvoisen tärkeät toimenpiteet kalan laadun säilyttämiseksi. Kuvat ovat sivuseikka.
Villikalakala on arvokas saalis ja sitä minun mielipiteeni mukaan tulee kunnioittaa tekemällä kaikki mahdollinen kalan laadun eteen.
Kun nostan muikkuverkot; verkot suoraan kylmäboxiin ja kotona sitten nopea saaliin purku ja saalis jäihin/pakasteeseen. Isommat kalat verestän jo veneessä ja tovin kuluttua poistan kidukset ja sisälmykset. Asiakkaani arvostavat tätä ja maksavat hieman lisää siitä, että ylösnostopäivä on mahdollisimman lähellä myyntipäivää ja kalassa ei ole kiduksia eikä sisälmyksiä. Ei niinkuin marketeissa; tuore kala saattaa olla nostettu 4-5 päivää sitten ja muka "tuoretta" ja sisällä suolet ja kidukset. Lukekaahan Eviran tarkastusraportteja.   
Tainnuttakaa ja verestäkää kala mahdollisimman tuoreeltaan; kuvan laadusta ei mielestäni niin väliä.

16
Pyydyskalastus / Hauenkutu 2014
« on: April 24, 2014, 07:09:08  »
Sainpa eilispäivänä muun saaliin lomassa pulskahkon haukimamman, 4,7kg. Normaalisti verestän kalat ja poistan sitten kidukset ja suolet, tämän hauen ainoastaan verestin kun ajattelin ottaa mädin talteen. Vaan eipä ollutkaan mäti vielä valmista, vaikka runsaasti sitä pussukoissa oli, liian kovaa vielä.
Ei siis ihan vielä olekkaan täällä Kanta-Hämeessä hauenkutu meneillään.

17
Veneet ja veneilytarvikkeet / Vs: Kalavene verkkokalastukseen.
« on: April 22, 2014, 07:00:49  »
No, nyt on kokemusta vähän enemmänkin tuosta veneen moottorivarustuksesta ja parasta siinä tuo epäkeskosti sijoitettu s-perämoottori. Vispilä on sijoitettu vasemmalle puolelle peräpeiliin, siis vasemman käteni ulottuvilla kun koen tai lasken verkkoja. Nyt ei tarvii persustaan nostaa missään vaiheessa kalatöitä; siitä vain nostelen verkot ylös ja suunnasta huolehtii tuo vispilä siinä välittömästi käteni ulottuvilla. Se on koko ajan käyttövalmiina, toisinkuin perämoottori, ei tarvitse vaihteiden kanssa pelailla.
Nostettaessa ajelen hiljalleen ykkösellä eteenpäin ja vedän verkkoa veneeseen; kalan kohdalla seis, kala irti ja sen verestys ja matka jatkuu. Laskussa taas ykkösellä pakkia, menee verkko tarpeeksi löysälle. Lopuksi lippu veteen ja ankkuriliina kireälle ja veteen, siinä se koko verkkojadan manöverointi.
Perämoottorilla sitten ajelen siirtymät, joskus kun haluaa fiilistellä; siis on aikaa, annan vispilän tehdä työt ja nautin hiljaisesta maisemasta; siihenkin on kalastajalla joskus aikaa.
Kaikenkaikkiaan; hiljaisesti onnittelen itseäni onnistuneesta "moottorisetistäni".

18
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Jäiden tilanne järvillä
« on: April 10, 2014, 07:28:02  »
Meillä täällä Kanta-Hämeessä järvet jo sulia; eilen alkoi kalastuskausi kun ajelehtivista lautoistakaan ei enää huolta. Kolme 75m, 60mm verkkoa laitoin kokeeksi tuonne ulappa-alueen penkkoihin. Jyrkkiin rantapenkkoihin ei enää ole asiaa, nimittäin kuhan kutu on juuri aluillaan, enkä halua pilata tulevia saaliita pyytämällä mätiä vartioivia koiraita. Kyllä se suvikalastuskausi tästä nyt alkoi.

19
Pyydyskalastus / Vs: Kysyttävää pussiverkoista
« on: April 07, 2014, 07:10:56  »
Enpä noita pussiverkkoja ole käyttänyt kuin joskus vuosikymmeniä sitten. Näin sisävesillä olen laittanut pintaverkon, joka on metrin verran vedensyvyyttä korkeampi, (iso lahna, kevätsiika, mm). Pystyriimu on minusta toimivampi, samoin vinoriimu, siis syvän veden pohjapyynnissä.

20
Etköhän nyt hiukan liioittele. Isokin nuotta kiertää melko pienen alueen, jos esim Pyhäjärveen verrataan. Eikä se nuotta mikään superpyydys trooliin verrattuna ole. Sitten ymmärtäisin kirjoituksesi, jos Pyhäjärvelle troolaripari ilmestyisi; se kyllä saisi tuhoa aikaan noin yleisesti ottaen. Ei minun käsitykseni mukaan Pyhäjärven nuottaus mikään harrastus ole; usea kalastaja saa siitä lähinnä muikusta, (2011 muikku 115tn, siika 20tn, kuore 74tn, ahven 110tn, taimen 0,6tn, )  ihan palkkaakin. Kalaston hoitoa; kiiski 115tn, särki (arvokalakin) 150tn. Nuo edellämainitut luvut, kokonaissaaliita, jotain kertonevatkin.
Tiedän senverran asioista, kun lueskelen noita eri kalastusalueiden suunnitelmia ja toimintakertomuksia ja esim Säkylän Pyhäjärven kalastusalue näyttäisi olevan yksi hienoimmin hoidettuja alueita eteläisessä Suomessa. http://www.ts.fi/viihde/1073949147/Nuottakunnat+palkittiinPyhajarven+suojelijoina .
Eivät kyllä kolmella nuottakunnalla 2-3 kuukauden kaudella pysty yli 150 neliökilometrin järvellä saamaan aikaan kalastollisia vaurioita. Aina ei se talvikausi ole edes niinkään pitkä; esim tämä vuosi. Kesäaikaan melkoisen sama tilanne. Kesällä pyynti rysillä ja kuten tiedämme, kaloilla on alamitat ja näinollen ei ammattikalastaja voi riskeerata tulevaisuuttaan "käryämällä" alamittaisista saatikka rauhoitetuista saaliskaloista.
Miksikäs muuten pyynti pitää kohdistaa aina sinne ravintoketjun yläpäähän; petokaloihin. Särkikalat ovat kelpo ruokakaloja ja tarjoavat esim viehe- ja perhopyytäjillekkin oivallisia haasteita; säyne, toutain, karppi...jne.
Olen jo eiemminkin maininnut näistä vastakkainasetteluista; kyllä meille kaikille saalista riittää ja mahdumme kaikki lukuisille kalastusalueillemme.

21
Pyydyskalastus / Vs: Käyttökokemukset halpaverkoista
« on: March 25, 2014, 15:39:42  »
No, tulin tänne Hämeeseen Helsingistä, 27 vuotta sitten; silakan ja lohen/taimenen kalastaja. Samoilla silakkaverkoilla olen muikkua pyytänyt kuin Suomenlahdellakin silakkaa/kilohailia. "läpi" verkon uivat kokemukseni mukaan molemmat, ravistamalla, suurin osa lähtee, käsin loput. Silakalla muuten ei ole mitään uloketta suupielessään mistä kiinni jäisi; kiduskansista toki kun ei edemmäs pääse; sama pätee muikkuun.
En tästä mitään "eipäs - juupas-keskustelua halua". Tosiasia vain on se, että saalista ja ihan riittävästi, olen kuvailemillani verkoilla saanut.
70-luvulla teimme poikkitieteellisen kokeen. Panimme rysähavaksesta; 12/210 langasta tehdyn "silakkaverkon", eli siis paunetin sivuaidan pyyntiin. Silakkaa tuli kun silmäkoko oli 18mm ja oli helppo ravistella irti. Siis kokeilimme, kuinka karkeaan havakseen silakka vielä "ui läpi". Tämä mielestäni kertoo jotain.
No, jokainen tulee uskollaan autuaaksi, sanotaan. Minulle on pääasia, että saalista tulee riittävästi.
Makuasia sanoi Musti kun muniaan nuoli.

22
Pyydyskalastus / Vs: Käyttökokemukset halpaverkoista
« on: March 25, 2014, 12:22:38  »
SJ; mitenkään vähättelemättä kokemustasi mutta kyllä se vain nyt niin on, että muikku, silakka ja kuoreverkko pauloitetaan n 33m:n mittaan se 60m liinaa. Toisaalta alkuperäiseen kysymykseen; saattaa olla, että ilmoitustekstissä seisoo 30m mutta kuten sanoin, puolisen metriä verkkoa pöydälle, vedä yläpaula suoraksi, silmän pitää olla täysin auki; näin on kokemukseni ja näin se minulle on opetettu. Opettajiani ovat olleet mm Saarenmaan ammattikalastajat, enkä kyllä kokemuksieni mukaankaan ole asiaa tullut epäilleeksi.
Verkkohan ei ole vedessä mikään "levy" vaan se laskeutuu ja mukautuu esim pohjan, virtausten yms mukaisesti.
Silakasta vielä senverran, että sitähän kalastetaan jopa 3x210 lankaisilla verkoilla ja se lanka on jo sellainen, että siihen ei juuri sotkeuduta vaan kala jää silmään. Sama toimii muikullakin. Kokemusta ko langasta on, pyytää ja helppo irroitella saalis.

23
Pyydyskalastus / Vs: Käyttökokemukset halpaverkoista
« on: March 25, 2014, 06:09:48  »
Tuo verkon mitoitus jo kertoo, että siitä ei muikkuverkoksi ole. Yläpaulan tulisi olla 33-34m pauloitettu, siis silmä täysin auki. Muikku, kuore ja silakka/kilohaili menevät yleensä vain yhdestä silmästä läpi ja näinollen silmän pitää olla täysin auki pauloitettu.

24
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Hyviä toutainpaikkoja?
« on: March 25, 2014, 06:04:46  »
Meilläkin tuota toutainta vesissä on. Erinomainen savukala ja kylmäsavuna, fileerauksen ja suolauksen jälkeen todella herkullista. Ruiskuoreen pakattuna ja uunissa haudutettuna hienon makuinen. Ken ei viitsi opetella ruotojen poistamista fileeratessa, (ohjeita netissä vaikka kuinka paljon) voi kalan myöskin purkittaa ohuina viipaleina.
Fileerauksen yhteydessä kannattaa opetella myöskin ruotojen poistaminen oikeaoppisesti.

25
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Taimenen alamitta 2015
« on: March 19, 2014, 12:31:07  »
http://www.ely-keskus.fi/documents/10191/56408/Hamely_Kuulutus_J%C3%A4rvitaimenen_alamitan_muuttaminen/c4b11311-2b8c-4f5f-a2b2-2a0216854fc6
Tuo ylläoleva linkki vaikuttaa mielenkiintoiselta, vaikkakin koskee pelkästään istukkaita(rasvaeväleikattuja). Liekköhän jonkinlaista "Jasperointia" tämäkin. Ainakin allaolevan linkin henkeä vastaan aika reilusti. Kysehän on luonnonvedestä, niinkuin Ruunaallakin.
http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/kalastus_riista_porot/vapaa_ajankalastus/kalastuskieltoalueet/alamitat_rauhoitusajat.html
Villi veikkaukseni on, että tästä se lähtee repeämään ja koko alamittalainsäädäntö romuttuu. Toisaalta harmi, nyt avautuu melkoinen porsaanreikä mahdollisille lainrikkojille. On se kumma juttu toisaalta, että verovaroin istutetaan ja sitten annetaan lupa lainsäädännöstä huolimatta ja oikein viranomaisten taholta kumoamismääräys. Ei hyvä.

26
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Taimenen alamitta 2015
« on: March 17, 2014, 07:21:19  »
Kyllähän tuo Kösterin esittämä suhtautuminen on ainut oikea tapa.
Omalta osaltani olen aina suhtautunut näihin lainsäädännöllisiin kysymyksiin siten, että ei "omille saappailleen kannata pissiä".
Nämä vedet, joilla kalastelen, ovat omia vesiäni, siis omistusoikeus kuvainnollinen, niistä riippuu saaliini ja omin toimenpitein pitää kalakannan hyvinvointia auttaa. Maailmassa on riittävästi ahnetta, seurauksista välittämätöntä kalavarojen käyttöä, ryöstökalastusta, ei suomalaisen kalastajan tulisi liittyä tähän kehitykseen mukaan.
Usein kuulee sanottavan; mitäs siitä jos minä nyt nämä muutamat kuhanpulikat otan, ottaahan ne kuitenkin joku muu. Sama pätee tähän toiseen ilmiöön; ryöstökalastusta sekin. Kalastetaan hyvällä kalantulolla yli oman tarpeen tai ammattilaisen kyseessäollen enemmän kuin markkinat vetävät ja sitten myydään aivan pilkkahintaan, minkinrehuksi kelvollista ruokakalaa, esim muikkua. Järjetöntä ja lyhytnäköistä puuhaa. Kyllä jokaisella kalastajalla on käsitys saalistarpeestaan, niin harrastajalla kuin ammattilaisellakin.
Molemmat ryhmät syyllistyvät ryöstökalastukaseen mm rannoilta ja karikoilta tapahtuvassa kuhanpyynnissä kutuaikaan samoinkuin liian tiheiden verkkojen käytössä. Periaatteessa 30mm - 54mm verkkoja ihan oikeasti ei tarvitse kukaan. Alamitat eivät ole ainut pelastuskeino, tarvitaan myös mm solmuväli- ja verkkorajoituksia tietyin ajoin, samoinkuin aluekohtaisin rajoituksin. Hyvänä esimerkkinä http://www.pirkkalankalastusalue.net/rauhoituspiirit.html , tämäntyyppisiä järkeviä hankkeita ulkopuolella kalastuslain ja -asetusten, siis määräykset tiukempia kuin kalastuslaki ja -asetukset määrittävät. Tämä on kaikkien kalastajien etu.

27
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Käytätkö pappia kalan tappamiseen?
« on: March 15, 2014, 06:46:12  »
Puinen riittävänkokoinen kalikka, mielellään pyöreä, ei riko kalaa mutta tainnuttaa. Veri pois ja sitten kun verta ei enää tule, kala kylmään jäärouheeseen. Näin tulee kunnolla alkukäsitelty kala. Kylmälaatikkoon ei kannata vertavuotavaa kalaa laittaa; jäärouhe sotkeentuu. Muikkuverkotkin nostan suoraan kylmäarkkuun tai jos on enemmän verkkoja; pyttyyn ja jäärouhetta päälle.
Kala kannattaa aina huolellisesti käsitellä pyyntipaikalla, näin laatu säilyy. Yleensä myöskin suolistan ja poistan kidukset kaloista jo veneessä.

28
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Taimenen alamitta 2015
« on: March 12, 2014, 16:11:49  »
Saa myöskin avata laukun; kohtelias valvoja pyytää. Valvojan tarkastusoikeus koskee myöskin pyydysten säilytys-- ja saaliinsäilytystiloja, edellyttäen etteivät sijaitse asuttavissa tiloissa. Veneluokan pyydystysaluksessa myöskin sumput saa tarkastaa; toisaalta, jos alus on niin iso, että se katsotaan asuntotilaksi ja asunnoksi; ei tarkastusoikeutta ole.
Siis kannattaa huomata, että se on tarkastamisoikeus. Pakotilanteessa kuvaaminen ja ilmoitus poliisille. Kalastuksenvalvojalla on myöskin vesikulkuneuvon pysäyttämisoikeus.
Kuitenkin valvontatilanteessa molemminpuolinen kohteliaisuus helpottaa tarkastusta ja aiheuttaa vähiten haittoja kummallekkaan osapuolelle.

29
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Taimenen alamitta 2015
« on: March 12, 2014, 02:16:25  »
Jup€; kannattaa lukea uusiksi 99 §
 
Valvontaviranomaisen ja kalastuksen- valvojan tarkastusoikeus. Valvojalla on oikeus tarkastaa veneessä ollut saalis ja pyytää esim avaamaan kylmälaukun.

30
Pyydyskalastus / Vs: IronSilk- ja 7f-monikuituverkot
« on: March 11, 2014, 06:42:16  »
No, kyllä minulla kerran liki kymppikiloinen hauki puolivälistä 6m:n verkkoa (välivedessä), keinotteli itsensä parikin kertaa yli yläpaulan ja haukea pidän pahimpana sotkijana ja kevyen verkon repijänä. Kuha taasen on jo itsessään loivaliikkeinen joskin voi todella vauhdilla törmätä verkkoon mutta rauhoittuu siihen ja on helppo ylösnostettava. Made todellakin oma lukunsa, se kun aika usein pyörii vielä "akselinsa ympäri". No, kalastajan arkea, vuosien myötä olen oppinut, ei ole kiirettä sotkeutuneen verkon kanssa, jos on kiire; rauhoitu ja tutkiskele, kyllä se siitä.

Pages: [1] 2 3 4


center>