Chat

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - fizuztaja

Pages: [1] 2
1
Muut talvikalastusvälineet / Vs: pilkki kukkarot..
« on: January 29, 2007, 17:02:37  »
Mulla on kaikki pilkit mitä käytän pienessä minigrip pussissa ilman koukkuja. Ne menee sitten jonkun rasian yms sisällä. Jokaisessa vavassa tietty reissuun lähdettäessä yksi pilkki kiinni. Pääasiassa en pilki kuin tapsilla, joskus värikoukuilla tai ketjupilkillä. Tapsit mulla on joko tapsikammassa tai sitten semmosessa jäykässä solumuovipalassa johon on tehty viiltoja, eli koukku toiseen päähän ja siima sinne viillon sisään niin pysyy järjestyksessä. Värikoukuille on semmonen vihreä muovirasia, jossa solumuovia sisäpinnoissa.

2
Onginta / Mitenkä koho vaikuttaa kalan saantiin?
« on: October 02, 2005, 10:27:05  »
Mielestäni kohon oikea valinta on erittäin merkittävää, kuitenkin vielä tärkeämpää on että valittua kohoa käytetään oikein. Itse unohtaisin suosiolla kaikki esson puna-valkoiset pallukat. Samoin jättäisin kaikki prismojen ja urheiluvälineliikkeiden kohot ostamatta. Kohon ostoon kannattaa panostaa sen verran että ostaa sen kalastusvälineliikkeestä, koska se näkyy kohon laadusssa ja veden pitävyydessä. Halvoilla kohoilla on taipumus vettyä, jonka jälkeen painotus menee päin persettä, pahimmassa tapauksessa herkäksi painotettu koho saattaa jopa upota. Alkuun sopiva koho malli on varmaankin päärynän muotoinen koho.

Kilpakohojen kanssa painottamista helpottaa se että useimpien kylkeen on kirjoitettu sen kantavuus grammoina. Aloittelijalle hyvä peruskoho 4-5m vavalle on mielestäni 3g kantavuudeltaan oleva koho. Tämä siksi että mitä pienempi koho, sitä vähemmän painoa siimassa ja sitä vaikeampi heitettävä siitä tulee. Painotus on myös helppoa käyttämällä ns. Olivetti eli liuku-painoa. Siimaan laitetaan 2,5g olivetti ja sen alle stoppariksi yksi pieni hauli.  Sitten noin 20cm stoppari haulin alapuolelle siten että koukun ja alimman haulin väliin jää noin 20cm siimaa tulee vielä yksi pieni hauli. Tässä on toimiva perus painotus ja tuota virittelemällä eri kokoisilla kohoilla ja eri kokoisilla hauleilla pärjätään suomen olosuhteissa jo mainiosti.

3
Etelä-Suomi / Vs: Porvoonjoki
« on: April 02, 2005, 11:03:13  »
Ei oo vielä tullu käytyä. Toukokuun alkua odotan että pääsen virvelin kanssa haukia jallittamaan. Onko muuten tuo paljon puhuttu puhdistamo missä? Jokea seuraten virenojalta ylä- vai alajuoksuun päin?

4
Etelä-Suomi / Vs: Porvoonjoki
« on: March 29, 2005, 14:22:34  »
Nojoo, noissa kuvissahan ne paikat missä oon ollu näkyikin. Eli ongittu ollaan pääasiassa siinä koskien välissä olevassa syvemmässä kohdassa, alajuoksulta katsottuna oikealla rannalla. Muidenkin suosima paikka, ainakin jäljistä päätellen. Mutta onko noi kalakuvat kaikki tuolta virenojalta? Kuinka paljon siellä oikein on noita haukia?

5
Etelä-Suomi / Vs: Porvoonjoki
« on: March 28, 2005, 11:11:58  »
Oon joskus ollu siinä virenojan myllyn niiden kahden kosken välissä mäski-ongella. Siitä tulee turpia ja komeita lahnoja, mutta nyt kiinnostais tietää mistä te siitä myllyn ympäristöstä ootte niitä haukia saanu? Voisin tossa kevät puolella lähtee vähän haukijahtiin sinnepäin. Onko haukia tullut paremmin myllyn yläpuolelta kun joki kulkee peltojen keskellä? Siitä koskien välistä vai sieltä alapuolelta? Minkä kokoista kalaa siinä on? Mistä muualta porvoonjoen latvoilta ootte saanu haukia ku sieltä myllyltä? En nyt siis kysele sattuma kaloja vaan missä olette kalastanut niitä?

6
Pilkit & Pilkkivavat & Pilkkisiimat / Talvi- ja kesäsiimat?
« on: March 17, 2005, 12:01:32  »
Emmä ainakaan oo huomannu mitään eroa kesä ja talvi siimoissa. Ite oon käyttäny jo useemman vuoden eri paksusia Stroft Gtm siimoja ja hyvin on pelittäny kesät talvet. Stroftissa on vaan se huono puoli että se pitää haarukkavavalla kehiessä semmosta inhottavaa natinaa, mutta muuten ihan loistavaa siimaa.

7
Pilkintä / Mites mormyskoilla kannatta pilkkiä...?
« on: December 16, 2004, 15:07:18  »
Siis pähkinänkuoressa:

Jos pilkit pelkällä morrilla siiman paksuus 0.14-0.08 ja morri suoraan siimaan kiinni.

Jos pilkit tapsipilkillä niin pääsiiman paksuus 0.18-0.16 ja pilkki suoraan siimaan kiinni. Pilkin alapäähän tapsi kiinnitetään perholukolla johon sidotaan tapsi jossa morri on kiinteästi sidottuna. Jokaisessa tapsissa on oma perholukko. Sido valmiiksi eri mittaisia tapseja niin vaihtaminen käy helpommin kuin tapsin lyhentäminen.

8
Pilkit & Pilkkivavat & Pilkkisiimat / (wiggler) pilkkivavat
« on: December 16, 2004, 14:59:43  »
Mä oon käsittäny että wiggler ei ees ite tee noita haarukkavapoja, vaan että se tapsan vapa ois siitä wigglerin perus vavasta muutettu, ja se toinen vapa mistä prosy puhuu ois joku halpakopio siitä tapsan vavasta. Suurin osa suomessa myytävistä perus wiggler vavoistahan ei ole oikeesti wigglereitä vaan siitä tehdään kohtuu paljon kopioita.

9
Pilkintä / Mites mormyskoilla kannatta pilkkiä...?
« on: December 15, 2004, 18:40:08  »
Mä edustan sitten vähän eri koulukuntaa kun kaivo. Mä en oo ite pilkkinyt pariin vuoteen pelkällä morrilla. Joissain tilanteissa se olisi ollut hyvä, mutta en viitsi nähdä niiden muutaman tilanteen takia sitä vaivaa että raahaisin mukanani kokonaan oman pilkkityylin varusteet.

Niinkuin kaivo jo aiemmin mainitsi morripilkintään ja tapsipilkintään pitää olla omat vapansa. Vapa malleista taas morripilkintään soveltuu täysin samat vavat kuin tapsipilkintään, koska moniin vapoihin saa itse vaihdetua tai lisättyä herkkyyskärjen. Mä ite käytän haarukkavapaa tapsipilkillä ja käyttäsin samanlaista vapaa myös morrilla, mutta vaihtaisin siihen herkemmän herkkyyskärjen.

Tapsipilkinnässä hyvänä pääsiiman paksuutena on 0.20-0.16 ja tapsisiimana vastaavasti 0.14-0.12. Pilkin voi sitoa siimaan joko lenkkisolmulla tai sitten jollain kiristyvällä esim. unisolmu. Kiinnitys tapa riippuu pilkistä jos on mahdollisuus niin kannattaa testata omia pilkkejä jossain akvaariossa tai uittoaltaassa että näkee miten ne ui milläkin solmulla. Jotkut värikoukku pilkit ja pienet tapsipilkit vaativat että käytetään kiristyvää solmua, muuten ne heittävät voltin. Toiset taas eivät jaksa uida ilman lenkki solmua. Mun mielestä tapsi kannattaa sitoa toisesta päästä kiinteästi morriin ja toisesta päästä perholukkoon. Näin tapseja voi sitoa kotona valmiiksi ja niiden vaihtaminen jäällä on vaivatonta kun ei tarvitse ruveta solmuja vääntämään.

10
Pilkintä / Pilkkien kiillotus
« on: December 13, 2004, 17:27:52  »
Mä käytän kans venolia pilkkien hinkkaamiseen, mutta ei sekään ihan ongelmatonta oo. Jotkut pilkit on lakattu metallilakalla ja niihin wenol ei auta ennen kuin lakka on poistettu lakka tulee ruman näköiseks ku sitä hinkkaa. Toinen ongelma wenolin kanssa on se että jos on valettu pilkki joka on päällystetty ohuella kerroksella jotain muuta metallia ni se saattaa kulua pois se metalli. Eli kannattaa ottaa vähän selvää ensin että miten kyseinen pilkki on tehty ennen ku alkaa kiillottelemaan.

11
Pilkintä / Mitä pilkkireppunne ''sisältää'' ?
« on: October 25, 2004, 22:59:00  »
Reppuna mulla on tällä hetkellä McKinleyn reppujakkara, jonka olen suunnitellut vaihtavani. Vapoja mulla on viime talvena ollut repussa:
       2 x Haarukkavapa, molemmissa tapsipilkki. Vapana mulla on                          itsetehdyt haarukkavavat.
       2 x Värikoukkuvapaa, vavoissa kela upotettuna kädensijaan ja pitkä               kärki.
       1 x Wiggler-vapa, jossa kiinni ketjupilkki. Vapaa en ole oikeastaan                  ikinä pilkillä käyttänyt joten se näillä näkymin vaihtuu täksi                       talveksi haarukkavapaan.

Näiden lisäksi mulla on tapsikotelo/kampa tai molemmat, värikoukkurasia jonka sisällä säilyy myös varapilkit minigrip pussissa, puukko, pihdit, naskalit ja saappaiden pohjaan jääpiikit jos en tiedä jään kuntoa.

Tavarat mulla pysyy järjestyksessä siten että mulla on semmonen muovinen kanisterista puukolla muotoiltu kalaämpäri. Sen vieressä on itse pahviputkesta tehdyt kotelot värikoukkuvavoille ja wiggler vavalle, jossa nämä pysyvät kiinni vaikka repun kääntäisi ylösalaisin. Systeemin kiristää muovinen haarukkavapakotelo joka on juuri sopivan kokoinen jäljelle jäävään tilaan joten kangas on kireä ja tavarat pysyvät paikoillaan. Loput tavarat on sitten toisessa sivutaskussa ja toiseen mahtuu vaikka termospullo tai evästä jos viitsin kantaa.

Tälle talvelle varustus muuttuu ainakin tuon wiggler-vavan kohdalla. Se jää pois ja tilalle tulee ainakin yksi haarukkavapa. Voi myös olla että värikoukkuvavat eivät kulje mukana ainakaan joka kisassa ja keskityn enemmän tapsi pilkintään.

Sohjokauhaa en ole kohta kolmeen vuoteen ottanut pilkille mukaan, enkä ole kaivannut. Myös minulla toukat kulkevat reisirasiassa mukana ja varatoukat rintataskussa.

12
Onginta / Re:Pohjaonki UL-virveliin
« on: May 19, 2004, 23:05:04  »
Mato-onkeen saa myös helposti viritettyä pohjaongen joten heittokalastukseen vaadittavia lupia ei tarvita. Ongen rakenne muuttuu samalla hieman. Itse olen käyttänyt normaalia 5-6 metriä pitkää vapaa. Siihen siima ja siiman toiseen päähän paino. Koska olen käyttänyt kyseistä onkea juuri keväisin virtaavissa vesissä minulla on noin 20g paino päässä. Samalla olen lyhentänyt vapaa hieman että saan siitä jäykemmän. Nyt noin 25cm painosta ylöspäin tulee noin 15cm sivutapsissa koukku. Lisäsksi onkipaikasta ja tavoitellusta saaliskalasta riippuen minulla on ollut koho siimassa. Kohon pitää olla riittävän kantava että virta ei jaksa painaa sitä pinnan alle. Pääasiassa olen onkinut tällä systeemillä kudulle nousevaa säynettä ja särkeä.

13
Onginta / Re:Uusi laji?
« on: May 19, 2004, 22:54:29  »
Juu siis niinku täällä monesti on todettu ni kyseessä on kutusärki. Muistaakseni kyhmyjä on vain koirailla mutta joku voi tuon tiedon vielä varmistaa.

14
Pilkintä / Re:lähelle kairaamisen merkitys?
« on: January 26, 2004, 17:52:25  »
Yksi selitys ilmiölle on jään läpi tuleva valo. Jos ennen reiän tekoa huitaiset lumet pois jäältä sen jälkeen kairaat reiän ja otat vielä sohjot pois avannosta valon määrä joka reiästä tulee on moninkertainen verrattuna jään läpi tai pimeänä pidettyyn reikään (ei pyyhitä lumia jäältä eikä oteta sohjoja avannosta). Toisinaan tämä voi olla hyvä, toisinaan taas liika valo lopettaa syönnin. Valon taas syvemmässä vedessä heijastuu epäpuhtauksista ja jakautuu suuremmalle alueelle kuin matalassa. Joten vaikutus pohjalla ei ole niin suuri.

15
Kyllä se nykyään jää vaan siihen keskustelufoorumiin. Olen toki joskus kahlannut artikkelit läpi, mutta toiseen kertaan en oo vaivautunu lukemaan. Foorumi myös uusiutuu nopeaan tahtiin joten aina on uutta tietoa tarjolla.

16
Pilkintä / Re:Käytätkö tärpinilmaisijaa?
« on: December 02, 2003, 20:21:18  »
Haarukkavavoissa joita käytän tapsipilkintään mulla on tärpin ilmaisin koska haarukkavavassa tuntuma on muuten vaikeampi saada kuin "normaalissa" suorassa vavassa. Värikoukkuvavoissa ei ole tärpinilmaisimia vavan rakenteesta johtuen. Morreilla pilkin huomattavan vähän mutta niissä käytän tärpinilmaisinta.

17
Muut talvikalastusvälineet / Re:Pilkkivaatetus
« on: December 01, 2003, 00:20:34  »
Mulla on ihan vaan jostain prismasta/supermarketista ostettu toppatakki + housut yhdistelmä. Sinne sitten alle vaatetta sään mukaan. Takissa on se hyvä puoli että se on helppo ottaa pois päältä. Olo ei ole läheskään niin kankea kuin haalarin kanssa.
    Yhdistelmä ei taatusti ole maksanut yli 80e jos mukaan lasketaan pelkästään takki ja housut. Mutta ei ole ainakaan toistaiseksi tarvetta vaihtaa parempaan. Ainoastaan erittäin lämpimillä kevät säillä on tullut kuuma pilkkiessä, juostessa useammin. Kylmä ei ole ollut juuri koskaan.

18
Pilkintä / Re:hauen pilkintä
« on: December 01, 2003, 00:15:48  »
Järkeä uusien aiheiden muodostamiseen!

Edellinen aihe ennen tätä oli täysin samalla otsikolla. Pieni off-topic voisi olla viisaampaa kuin uuden aiheen keksiminen. On myös parempi laittaa selkeästi kuvaavia otsikoita. Koska silloin etsimänsä tiedon löytää nopeammin ja foorumista tulee selkeämpi.

19
Heittokalastus / Re:Haukien heittely rannoille on syvältä!!!!
« on: October 04, 2003, 19:49:01  »
Lohi ja taimen on ilman ihmisen puuttumista selvinnyt vesistöissämme tuhansia vuosia, miksi meidän pitäisi mennä laittamaan näppejämme luonno kiertokulkuun. Jos ainoa syy kalastaa hauet pois on se että kalliit istutukset menevät hukkaan, on mielestäni kalojen istuttaminen kyseiseen vesistöön tutkimatta seurauksia vastuutonta. Ennen kuin menee istuttamaan kalanpoikasia pitäisi selvittää että tuleeko kyseisen lajin poikaset selviämään alueen ekosysteemissä.
Kun nyt fakta on se, että haukia kalastetaan ja tullaan kalastamaan pois lohipitoisista vesistöistä "kalaveden hoito tarkoituksessa" eikö olisi fiksua käyttää saadut hauet edes jotenkin hyödyksi, tai tuoda ne ainakin pois sieltä rannoista. Kun hauki jää mätänemään rantaan kaikki ravinteet vapautuvat takaisin vesistöön, pidemmällä aikavälillä tämä aiheuttaa vesistön rehevöitymistä mikä taas vahvistaa haukikantoja ja heikentää lohikalojen elin mahdollisuutta.
Jokainen voi miettiä itsekseen haluaako tosissaan jättää sen hauen sinne puun oksalle roikkumaan siten että siitä ei ole kenellekään hyötyä vai suostuuko esim. kerran syömään hauesta tehtyä ruokaa sen punalihaisen sijaan?

20
Onginta / Re:"kilpakohot"
« on: July 29, 2003, 15:11:08  »
Kilpakohoissa on alapäässä yleensä pitkä antenni. Koho kiinnitetään siimaan työntämällä siima ensin tämän pienen metalli lenkin läpi. Tämän jälkeen siimaan pujotetaan 2-3 kappaletta pieniä silikoniletkun pätkiä. Paksuus riippuu ala-antennin paksuudesta. Kun nyt antenni pujotetaan näiden letkunpätkien läpi koho pysyy tukevasti kiinni ja korkeuden sääteleminen on helppoa.

21
Onginta / Re:Suurin särkesi?
« on: July 04, 2003, 22:53:03  »
Herra hame saa tulla vielä aika monta sataa grammaa lisää että varsinainen SE paukkuisi. Mutta aktiivisarjan ennätykseen ei ole enään montaa sataa grammaa. Millaisesta paikasta nuo suuret särjet tulivat? Mereltä vai järveltä? Mikä oli veden syvyys ja vuoden aika?

22
Kaikkea kalastuksesta / Re:Miten kala mitataan oikein?
« on: July 04, 2003, 17:16:17  »
Virallinen mm. ennätyskalarekisterin vaatima mittaustapa on yhteenpuristetun pyrstön kärjestä leuan kärkeen. Mitta ei saa kulkea kalan pintaa pitkin vaan sen pitää olla tasaisella alustalla.

23
Kelat & Vavat & Siimat / Re:Punotun siiman solmut?
« on: May 19, 2003, 23:31:09  »
Quote
Yhdyn edelliseen ehdottomasti. Se toimii muissakin siimoissa todella hyvin, kierteitä joudut laittamaan muutman enemmän mitä yleisissä solmu ohjeissa on, niin siitä solmusta tulee vähän vielä varmempi.

Missä kohtaa palomar - solmussa joutuu kierteitä tekemään?
Käytän itsekin palomar - solmua punotun siiman kanssa ja hyvin on toiminut.

24
Onginta / Re:Kuinka pujotat madon koukkuun?
« on: May 19, 2003, 22:39:30  »
Yleensä laitan madon ensin koukkuun sillä tavalla että kun käytän esim. 14 nro koukkua matoa tulee noin 2 x koukun varren pituus. Ja mato ei tule kuin pienestä kohti koukkuun kiinni. Madon tulee roikkua koukun mutkassa ja koukun kärjen tulee olla näkyvissä että kalat tarttuvat. Useimmiten ongin kuitenkin toukalla.

25
Onginta / Re:Merionginta veneestä
« on: May 17, 2003, 18:14:07  »
Luulen että tarkoittamasi yyntitapa ei sovellu suomen vesille. Menetelmää käytetään syvällä elävien kalojen kalastukseen suolaisilla merialueilla. Kohteina on mm. turska.

Menetelmässä 10 - 50 kalastajaa laitetaan laivan kannelle vapa kädessä. Vavoissa on noin 200- 500g puntit joitten yläpuolella on sivutapsissa koukku ja syötti. Syötteinä käytetään mm. jigejä ja kalanpaloja. Puntit lasketaan pohjaan ja ylimääräistä siimaa annetaan jonkun verran. Nyt veneen annetaa ajelehtia kylki tuuleen päin ja painoja laahataan pohjaa pitkin.

26
Onginta / Re:Lempi onkikala?
« on: April 24, 2003, 22:13:20  »
En oikeen tiiä. Lahnoja on kiva onkia koska ne kasvaa niin isoiksi ja niitä saa helposti, toisaalta särki on kiva koska sitä saa lukumääräisesti paljon. Turpa on kiva koska se vetää aivan eri tavalla kuin muut särkikalat, isoa toutainta en ole saanut mutta saamistani särkikaloista turpa on kokoonsa nähden voimakkain. Säyne taas on omalla tavallaan mukava. Ahven on siitä kiva että siitä saa tehtyä hyvän makuista ruokaa helposti, en toki väitä etteikö edellä mainituista kaloista saisi, mutta en ole tottunut käyttämään.
   Mutta kyllä minä särki vastaisin koska se on yleinen sitä saa helposti ja pienen asiantuntemuksen ja oikeiden välineiden kanssa tuloksetkin ovat huimia.

27
Onginta / Re:ongintapaikka
« on: April 21, 2003, 22:39:02  »
Tosta gallupista puuttuu yksi ratkaiseva vaihtoehto. Rannalta jossa ei ole kaislikkoa. Suurin osa mun onkimisita on kisoja, ja siellä tulee kumminkin harvemmin ongittua kaislikon keskeltä. Mutta noista vaihtoehdoista se on kaislikko

28
Onginta / Re:kisavehkeet
« on: April 21, 2003, 14:40:39  »
Siis tota ku puhutaan ihan vaan onkikisoista niin silloin puhutaan yleensä tämmöisistä suomalais mallin kisoista joissa mäskin käytö on kielletty samoin kela-ongen. Ja kelaonki on lähinnä spesiaali kone isoihin kilpaonki kisoihin. Onki ura kannattaa aloitta ihan tavallisella onki-vavalla ja siinä joku 0.18 siima vavan pituudesta riippuen kohon koko, ja 14 koon 0.16mm tapsin päässä. Tässä on sitten jonkun näköisiä ohjeita vavan pituuden suhteesta kohon kantavuuteen.
vavan pituus                     kohon kantavuus
2m                                       <0.5g
3m                                       0.5 - 1.0g
4m                                       1,0 - 2,0g
5m                                       2,0 - 3,0g
6m                                       2,5 - 4,0g
7m                                       3,0 - 4,5g
8m                                       3,5 - 5,0g

Nämä ovat vain ohjeellisia mun mielestä hyviä arvoja. Toi koho kannattaa valita oman heittotaidon mukaan koska yleiskäytäntö on että jos kohon kantavuus on tuolla ylärajalla niin sitä on helpompi heittää jos taas alarajalla onki ei lennä niin hyvin. Tämän eron huomaa varsinkin tuulessa.

29
Muut talvikalastusvälineet / Re:Perholukkojen käytöstä
« on: April 20, 2003, 13:34:18  »
En käytä perholukkoa pilkin yläpäässä koska olen kuullut että siitä saattaa tippuu pilkit. Alapäässä käytän koska se helpottaa tapsin vaihtamista. Värikoukkupilkeissä mulla on semmonen viritys että on pilkin päässä perholukko sitten kolme ketju lenkkiä ja taas perholukko. Ja tähän jälkimmäiseen perholukkoon tulee värikoukku kiinni.

30
Onginta / Re:kisavehkeet
« on: April 20, 2003, 13:27:59  »
http://www.geocities.com/onginta/
Katsoppa tuolta toi onkiopas ja lue se sieltä ne koho jutut on hyviä, jos vasta aloittelet niin kannattaa hypätä yli ne mäski ja partti jutut. Lueppa toi ja kysele sitten lisää.

Pages: [1] 2


center>