Chat

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - MikeTonic

Pages: [1] 2
1
Itsellä kalaveneen hankinta edessä. Olen myös kala-paltaa ja kala-kaveria tutkinut. Onko lisätietoa antaa tämän keskustelun lisäksi? Kokemuksia vetouisteluun ja verkkokalastukseen?


2
Etelä-Suomi / Vs: Hauhon Iso/Vähä-Roine
« on: March 03, 2015, 23:51:11  »
Lomat lähenee ja tarkoitus mennä sinne talvikalaan. Myös kesällä mökki varattuna viikoksi heinäkuulla. Onko vinkkejä?

3
Etelä-Suomi / Vs: Hauhon Iso/Vähä-Roine
« on: October 07, 2014, 05:17:08  »
Ilmeisesti kyseisellä lätäköllä ei ole kalastajia? Voi laittaa myös privaviestiä, jos ei halua ketjuun vastata.

4
Etelä-Suomi / Hauhon Iso/Vähä-Roine
« on: August 22, 2014, 09:02:24  »
Onko kalastuskokemuksia kyseisiltä vesiltä? Olisi mahdollisuus vuokrata mökki sieltä vähäksi aikaa ja kaikki vinkit otetaan vastaan.

5
Etelä-Suomi / Vs: Päijänne
« on: August 15, 2014, 08:10:03  »
Eikö kukaan Päitsin tuon alueen vesillä kalasta?

6
Etelä-Suomi / Vs: Päijänne
« on: August 11, 2014, 03:06:14  »
Mikä on kalakannan tila Kurjenselän/Judinsalonselän tienoilla? Mitä kaloja siellä on? Onko muikkua tai kuhaa mahdollista tavoittaa? Miten saalisvarmaa aluetta? Muita huomioita?

Olisi mahdollista vuokrata mökkiä sieltä suunnalta ja vinkkejä kaikkeen kalastukseen halutaan.



7
Muut talvikalastusvälineet / Vs: Pilkkipönttö vai reppu?
« on: March 28, 2012, 12:05:36  »

8
Heittokalastus / Vs: Kuhan kalastus
« on: January 10, 2011, 10:31:47  »
Alkuperäisen kysymyksen tekijälle linkki kuhan heittokalastuksen perusteisiin (naapurin sivustolla):
http://www.kalamies.com/Kuha-ja-kuhan-kalastus/kuhan-jigikalastus.html

Tuo on itsekirjoittamani perusopas lähinnä kuhan jigikalastukseen. Se ei ole täydellinen ja se on objektivinen näkemykseni kuhan heittokalastuksen perusteisiin. Toivottavasti se antaa mahdollisuuden oppia.



Ps. Tämän viestin tarkoitus ei ole mainostaa naapurisaittia, koska en kuulu naapurin aktiiveihin sen enempää kuin tämän sivustonkaan. Ylläpito voi tarvittaessa poistaa tämän viestin!

9
Pyydyskalastus / Vs: Hyväksytkö pyydyskalastuksen?
« on: June 23, 2010, 13:12:15  »
Lyhyesti sanottuna hyväksyn pyydyskalastuksen täysin.

Sillä ei ole kalan kannalta merkitystä miten se ruokapöytään päätyy. Minusta kalastusta pitää kyetä harrastamaan monipuolisesti, joka täyttää jokaisen omat kalastukselle asetetut tarpeet. Esimerkiski joillakin ihmisillä voi olla aikataulu ongelmia eikä ehdi olemaan vesillä aktiivikalastusmuodoilla. Tällöin pyydyskalastus voi olla ainoa mahdollisuus saada tuoretta kalaa pöytään (jos vain ahti sen suo). Mitä monipuolisempaa kalastus on sitä monipuolisemmin kalakantoja hyödynnetään. Pyydyskalastuksella on selkeä rooli edelleen mm kalatasapainon saavuttamisessa (petokalat vs muut kalat) ja "roskakalojen" pyynnissä.

Esimerkiksi muikku on edelleen tärkein sisävesiemme kala saalismäärien osalta sekä taloudellisesti tarkastellen. Muikkua on erittäin vaikea pyytää suuria määriä aktiivikalastusmuodoilla (olen muutamia mormyskapilkillä saanut), mutta pyydyksillä sitä on helppo saada jos muikkukannnat ovat edes kohtalaiset.

Pyydyksillä on myös helppo valita saaliin koko ja täsmäpyynnillä kyetään myös valitsemaan kohtuullisen hyvin halutut kohdekalat (esimerkiksi muikut). Saaliin koolla tarkoitan, että tietylla verkon silmävälillä saa tietyn kokoista kalaa, johon harvemmin silmäkokoa selvästi pienemmät tai suuremmat kalat jäävät kiinnni.

Mitä tulee tuohon Kalastuslehden haukisaaliiseen, niin olen hieman ihmeissäni artikkelin todellisuuspohjasta. Jos noin isoja haukia verkoilla halutaan pyytää, silloin täytyy olla käytännässä pyynnissä lahnaverkot, koska normiverkkoihin isot hauet eivät jää kiinni kuin vahingossa. Toisin sanoen kyse on täytynyt olla sivusaaliista, jos artikkelilla on totuuspohja. Toisekseen netin aktiivikalastuspalstoilla ja kalastuslehdissä jatkuvasti pyydetään pyydyskalastajia keskittämään pyynti yhä suuurempiin kaloihin. Nyt kun niitä suuria kaloja pyydyksillä saadaan, niin siitäkin nousee haloo. Samalla tapaa esim isojen kuhien talviverkotusta syyllistetään….

Jos vapakalstaja saa isoja haukia tai kuhia, sitä kehutaan, mutta jos pyydyskalastaja saa suuria saaliita tai kaloja sitä syyllistetään. Minusta tässä on epäkohta, koska sillä ei ole mitään väliä miten kala päätyy ruokapöytään.

10
Pyydyskalastus / Vs: Mitenkä paulotatte kuhaverkot?
« on: January 08, 2010, 08:56:22  »
Tuo 10 prosenttia on hyvä ja riittävä.

Kannattaa joskus kokeilla myös pystyriimoitusta, jotta löysyyttä saa verkkoon myös pystysuunnassa. Tällöin verkosta tulee herkempi ja myös isommat kalat jäävät helpommin kiinni. Toki pystyriimoituksen vuoksi sotkutkin ovat sitten suurempia ja verkkoliinan  ikä lyhyempi.

11
Vetouistelu / Vs: jigilla tai jerkillä uistelu?
« on: September 13, 2008, 13:59:42  »
Kyllä jigeillä uistella kykenee sekä ahventa että kuhaa.

Ahvenelle jigilitkaa tehtäessä pitää sitoa ensin siimapaino siimanpäähän eli se saa laahata pohjaa pitkin. Sen jälkeen esim metrin välein streamerkoukku sidotaan siimaan kiinni ja koukkuihin laitetaan jigejä. Tällä tavalla saadaan tehtyä jigilitka esim 5-10 jigiä, jonka voi keriä esim vanhanajan käsikelaan. Tuota sitten lähdetään hitaalla veneellä (mielellään soutuveneellä) vetämään pohjaa pitkin (savipohja). Vedossa voi olla pari kelaa. Yleensä jigilitkaan tarttuu vain yksi ahven kerrallaan, mutta joskus siinä voi olla 2-3kpl, jos sopivasti parvi osuu kohdilleen. Koska kyseessä on jigilitka, luonnollisesti jigejä voi kohdentaa "päivänvärin" mukaan nopeasti, joka parantaa saalismääriä. Jigilitkassa käsikela on oiva peli litkan säilömisessä, koska silloin voi napsia jigit pois ja jättää streamer koukut käsikelaan odottamaan seuraavaa pyyntikertaa. Samaten on helppo sitten kelata kalaa/kalat veneeseen verrattuna muihin kelatyyppeihin.

Myös jotkut kuhan vetäjät vetävät jigilitkaa perässään siten, että painona toimii painouistin. Silloin painouistin voi olla lähinnä venettä ja jigilitka sitten perässä. Kauimmassa päässä voi sitten olla toinen painouistin tai normaali kuhauistin. Itse en ole kuhalle kokeillut, mutta tämäkin voi olla joskus tappavan tehokas. Pari kesää sitten jigilitkan vetämisessä taisi olla pienimuotoinen buumi tietyissä piireissä.

Tärkeää omasta mielestäni jigilitkalla uistelussa on hidas vauhti eli mielellään soutuvene. Soutuvene antaa myös epäsäännöllisen uinnin. Jigilitkan kanssa omat vaarat tulee pohjaa pitkin vedettäessä uppotukit, risut yms. Tuota ahvenelle käytettävää litkaa kannattaa siis käyttää alueilla jossa on vähän pohjarisua yms. Soutuveneellä litkaa vedettäessä parilla jigilitkalla voi pohjatärppien osuessa kohdilleen pelastaa jigit helpommin kuin usealla vavalla moottoriveneellä uisteltaessa.

12
Rakentelu / Vs: Savustuspöntön teko
« on: May 20, 2007, 22:22:16  »
Kannattaa tehdä tuollainen saaristolaispönttö, joka kestää vähintään 20 vuotta. Itselläni on tuollainen ollut nyt noin 20 vuotta ja savustetaan kesäaikaan viikottain ilman mitään ongelmia.

http://www.kalastus.com/keskustelu/messages/16/91972.html?1177426628

Aiemmin meillä oli myös pellistä/teräksestä valmistettuja pönttöjä, mutta ne meni puhki parissa kesässä (koska kalat tuli suolattua ennen savustamista).

13
Muut kalastuslajit / Vs: omia pyydyksiä
« on: May 14, 2007, 17:10:44  »
Verkkoja olen pauloittanut, katiskoja olen tehnyt, pitkäsiiman valmistanut ja rapumertoja olen rakentanut. Muutakin varmaankin olen tehnyt, mutta nuo nyt nopeasti tulee mieleeni.

14
Olisiko kuhalle hyvä asettaa ylärajaa?

Samaan tapaan miten SHS on ajanut hauelle?
http://www.suomenhaukiseura.com/hauki/suurhauet_vapaaksi.html

15
Täälläkin on samasta asiasta keskustelua ja äänestystä:
http://www.vetouistelu.info/forum/index.php/topic,318.0.html

Siellä on jopa yritetty hieman perustella kuinka paljon alamittaa olisi nostettava.

16
Pyydyskalastus / Vs: Iskukoukku kalastus
« on: March 20, 2007, 20:26:06  »
Viikonloppuna käytiin noukkimassa koukut pois. Tuloksena kuudesta koukusta yksi puikari.

Jäiden vuoksi jäi pyynti vain viikkoon.

17
Pilkintä / Vs: Reiälle jätetty pilkki vaatii kalastusluvan.
« on: March 12, 2007, 17:45:01  »
Noista luvista, että en minä kyllä rupea maksamaan että voisin pitää mökillä katiskaa tai kahta rannan edustalla!

Kannattaa kysyä paikalliselta kalastuskunnalta tai vesialueen omistajalta miten paikallinen lupapolitiikka toimii. Jos katiskat vaativat luvan, se tuskin on suuri summa ja se kannattaa kyllä maksaa. Jokainen harrastus maksaa, miksi kalastamisen pitäisi olla ilmaista?

Omasta mielestäni katiskakalastamisen voisi sallia kevään hauen kutua lukuunottamatta jokamiehen oikeudeksi ainakin isommilla järvillä ja asutuskeskusten läheisillä vesillä. Tämä siksi, että nykykalastus on keskittynyt petokalojen pyyntiin ja kalatasapainon kannalta olisi järkevää pyytää myös vähempiarvoista kalaa järvestä pois. Kalatasapaino on kunnossa silloin, kun petokaloja on 1/3 muuhun kalamassaan suhteutettuna.

Katiskakalastamisen asettamista jokamiehen oikeudeksi voisi ainakin kokeilla muutamilla järvillä tai vesialueilla ja tutkia sen soveltuvuutta laajempaan käyttöön.

18
Pyydyskalastus / Vs: täkysalakka pitkäsiimassa
« on: March 12, 2007, 17:39:38  »
Tuota vain mietin, että onko täyn asennolla merkitystä, jos kyseessä normaali pitkäsiima, joka pohjassa.

Itselläni nimittäin metallitapsit ja kiinnitys selkäsiimaan alumiiniklipsillä eli koko hoito on pohjassa.

Saaliina ollut silti ahventa, kuhaa ja ankerias.

Nostaako salakka tapsin irti pohjsta...? Tuskin, mutta tehostaisiko pieni koho pyyntiä?

Yleensä pitkäsiima lasketaan väliveteen eikä sitä lasketa pohjaan. Toisin sanoen noin 15m välein pitkääsiimaan kiinnitetään tapsin varassa koho, joka pitää pitkäsiiman välivedessä. Kohotapsin syvyys ja syöttitapsin syvyys määrittelevät syvyyden jolta kalaa pyydetään. Jotkut voivat laittaa kohojen puoleenväliin (ja koukkujen puoleen väliin) pienen painon, joka painaa vie siltä kohdin pohjaan saakka. Silloin pitkäsiima pyytää kaikki vesikerrokset läpi. Tällainen pitkäsiima yleensä on haukea varten. Aivan pintaan (lyhyet 2,5m kohotapsit) taas ovat kuhalle.

Pohjaan laskettava pitkäsiima on lähinnä madetta tai lahnaa varten. Pohjaan laskettaessa kalasta noin 20cm päähän kannattaa sitoa pieni mutteri tms, joka pitää kalan pohjassa. Lahnaa pyydettäessä taas muuten sama, mutta kalan tilalla käytetään kastematoa. Ankeriaasta en ole täysin varma, mutta minulla on sellainen kutina, että sitäkin pyydetään pohjasta mateen tapaan.

Nuo ovat vain ohjeellisia neuvoja pitkäsiimakalastajalle. Toki pohjastakin kalastettaessa se pyytää ahventa ja kuhaa. Itse kuitenkin pyytäisin ko. kalalajeja välivedestä.

19
Pilkintä / Vs: Reiälle jätetty pilkki vaatii kalastusluvan.
« on: March 11, 2007, 18:48:09  »
Nyt on ihan pakko kysyäö että millä luvilla sitten noilla useammilla pilkki vavoilla/täky ongilla saa onkia?

Jos minun pitäisi johonkin verrata teikkiongintaa, se olisi iskukoukkukalastus.

Jokaisen teikkiongintaa harjoittavan kannattaa kysellä omalta osakaskunnaltaan tai vesialueen omistajalta miten teikkionginta tulkitaan heidän vesissään. Paikallisia eroja varmasti on olemassa, koska teikkionginta ei ole toistaiseksi aivan älyttömän suosittua. Pointtini joka tapauksessa oli, ettei teikkiongintaa lasketa pilkkimiseksi lain puitteissa ja ihmisten on hyvä tiedostaa se.

20
Pilkintä / Vs: Reiälle jätetty pilkki vaatii kalastusluvan.
« on: March 11, 2007, 10:30:56  »
Eli jos minulla on reikä kymmenen metrin päässä ja pilkkivapa on vedetty viereeni pystyyn (siima jäätä pitkin) niin tulkinnan varaisesti se vapa on käden ulottuvilla, vaikka reikä onkin 10 metrin päässä? eli en saisi ootto-onginnasta sakkoja? tietysti pilkkisin paikallani toisesta reiästä!

Ootto-onginta eli teikkionginta lasketaan passiivikalastamiseksi eli sitä ei lasketa pilkkimiseksi. Tarvitset ootto-ongintaa varten omat luvat, koska ongen päässä ei ole pystysuunnassa liikutettavaa pilkkiä.

Tuossa MMM:n ohjeessa lukee myös tämä:
Quote
"Kalastuslaissa maksuttomalla pilkkimisellä tarkoitetaan kalastusta siimaan kiinnitetyllä pystysuunnassa liikuteltavalla pilkillä, siimaa kädessä pitäen tai lyhyehköä heittokalastukseen soveltumatonta vapaa käyttäen. Maksutonta pilkintää voi harrastaa sekä kesällä että talvella."

On paljon parempi hankkia teikkiongintaan tarvittavat luvat tai ainakin kysyä paikalliselta osakaskunnalta heidän toimintatapaansa. Tässä voi olla alueellisia eroja, mutta ainakin itse tulkitsen tuon lain siten, että teikkionginta on jotain muuta kuin pilkkimistä ja tästä syystä vaatii omat lupansa.

21
Pilkintä / Vs: Reiälle jätetty pilkki vaatii kalastusluvan.
« on: March 10, 2007, 13:39:04  »
Ohessa MMM:n sivuilta hieman tulkinta-apua.

Quote
Onkiminen ja pilkkiminen
Onkiminen ja pilkkiminen ovat jokamiehenoikeuksia, joiden harjoittamiseen kalastuslaissa säädetyllä tavalla ei tarvitse lupaa.

Kalastuslaissa maksuttomalla onkimisella tarkoitetaan onkimista, jossa vapa tai siima on onkijan kädessä tai käden ulottuvilla, eikä vavassa ole heittokalastukseen soveltuvaa kelaa, eikä vieheenä ole pilkki, uistin, perho tai muu keinotekoinen laite. Käytännössä tämä tarkoittaa onkimista tavallisella, kelattomalla onkivavalla, jossa on luonnollinen syötti esim. mato tai kala.

Jos onkimiseen käytetään kelalla varustettua heittovapaa, on suoritettava läänikohtainen viehekalastusmaksu tai hankittava kalastusoikeuden haltijan lupa.

Kalastuslaissa maksuttomalla pilkkimisellä tarkoitetaan kalastusta siimaan kiinnitetyllä pystysuunnassa liikuteltavalla pilkillä, siimaa kädessä pitäen tai lyhyehköä heittokalastukseen soveltumatonta vapaa käyttäen. Maksutonta pilkintää voi harrastaa sekä kesällä että talvella.

Onkiminen ja pilkkiminen ovat kiellettyjä lohi- ja siikapitoisten vesistöjen koski- ja virtapaikoissa ja vesialueilla, joissa kalastus on kielletty muun säädöksen tai määräyksen nojalla.
http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/kalastus_riista_porot/vapaa_ajankalastus/mita_lupia_tarvitsen/onkiminen_pikkiminen.html


22
Pyydyskalastus / Vs: täkysalakka pitkäsiimassa
« on: March 07, 2007, 17:51:30  »
Kaikki kalat syövät saaliinsa aina pää edellä ellei saaliskala ole älyttömän pieni saalistajan kokoon suhteutettuna.

Ainakin itse laitan selkäevän alta koukun kiinni. Selkäevän alta, koska selkäevän kohdalla koukku pysyy parhaiten kiinni, kun saalistaja retuuttaa täkykalaa. Selkäevän kohdalta laitettuna kala pysyy yleensä myös "balanssissa". Jos koukun laittaa kalan niskasta kiinni, kala ei ole luontaisessa asennossa.

23
Pyydyskalastus / Vs: Kuollut made verkossa - pilaantunut?
« on: February 27, 2007, 07:00:15  »
Kylmällä vedellä kala säilyy kuolleenakin verkossa tuon kolme-neljä päivää. Kaupassakin myytävä kala on useasti kolme neljä päivää ollut jäissä ennen myyntiä. Kylmä vesi (+3 - +4 asteinen) on tässä mielessä lähes yhtä hyvä säilömään kalaa.

Kannattaa tosiaan tarkastella kidukset. Jos ne ovat valkoiset/harmaat, sitten kannattaa vielä harkita. Itse kuitenkin sanoisin, että syömäkelpoista.

24
Rakentelu / Vs: Verkon teko
« on: February 26, 2007, 19:54:09  »
Tuo riimuverkon tekemiseen multa meni hermot ja se on kyllä eka ja viimenen riimu verkko minkä tein. on tuolla riimuverkolla kyllä joitakin lahnoja tullut, mut ei mitään isoja 1,5-2kg luokkaa olevia läpyköitä.
Perhana kun alko mieli paulottamaan verkkoa... :wink:

Riimuverkkojakin on erilaisia, joten verkoilla on väliä :)

Kuten ehkä tiedät, pystyriimuverkko on helpoin valmistaa. Ensin nailonista valmistettu verkkoliina pauloitetaan normaalisti verkkoon. Tämän jälkeen kiinnitetään verkkoon pystyriimut (saa olla pauloituslankaa paksumpaa) siten, että pystyriimu eli pystynaru on verkkoliinan korkeutta 20-45% lyhyempi. Pystyriimu joko pujotetaan verkkoliinan läpi ja sidotaan ala- ja yläpaulaan. Liinaan jäävää löysyyttä helpotetaan siten, että liina kiinnitetään tuohon pystyriimuun tasaisin välimatkoin esim 50cm-70cm välein. Pystyriimuja laitetaan verkkoon tasaisin välimatkoin 2-3m välein eli normaaliin 30m verkkoon tulee 10-15kpl pystyriimua.

Nuo luvut ovat ohjeellisia ja on tärkeää käyttää vain yhtä lukua pystyriimun suhteen ja tehdä tasaisin välimatkoin koko verkko samalla tyylillä.

Toinen tapa kiinnittää pystyriimu, on laittaa kaksi yhtä pitkää pystyriimua verkkoliinan molemmin puolin kiinnittämällä ne ylä- ja alapaulaan. Luonnollisesti tässäkin tapauksessa liinaan jäävä löysyys täytyy kiinnittää noihin pystyriimuihin tasaisin välimatkoin. Jos liinaa ei kiinnitä pystyriimuihin, verkkoon syntyy yksi suuri pussi ja se jää makaamaan veden pohjaa vastaan - eikä verkko välttämättä ole kovinkaan kestävä.

Pystyriimutuksen ideana on saada verkkoon löysyyttä myös pystysuuntaan ja sitä kautta saada se pyytävämmäksi.

Jos teit lahnaverkot, ne ovat tyypillisesti vinoriimu- tai neliöriimuverkkoja. Ne onkin hieman hankalampi pauloittaa, mutta kärsivällisesti toteutettuna nekin saa käsityönä hyvin onnistumaan :)

25
Rakentelu / Vs: !!!Verkon teko!!!
« on: February 25, 2007, 20:16:14  »
noihin edellisiin tarvikkeisiin lisäyksenä mittakeppi!! joka mielestäni nopeuttaa verkon pauloitusta.

--=======--

Mielestäni tuo keppi hidastaa pauloitusta! Mutta tuota keppiä on kyllä aluksi hyvä käyttää apuna! itsekkin käytin kaikissa noissa verkoissa tota keppiä paitsi minkä olen viimeeksi tehnyt ja sen tekeminen tuntui ainakin nopeammalta.
Nämä ammattilaiset jotka käsin verkkoja tekevät eivät mielestäni käytä tota mitta keppiä.
Kepistä siis selviää mihin kohtaan tulee aina solmu! ja näin saa aina tasaisin välein solmut.
 :-D

Itse olen viime vuosina tehnyt muovilevystä yhden solmyvälin sopivia mittatikkuja sekä ala- että yläpaulalle. Toisin sanoen leikannut ensin peltisaksilla palan, jonka leveys on mitattu solmuvälin mittaan. Tuon levyn korkeus saa olla noin 5-10cm. Kun tuo muovilevy on irroteittu, sitä sulatetaan hieman keskeltä ja taivutetaan "J" -kirjaimen muotoon. J:n muoto on sellainen, että paula mahtuu hyvin sinne sisään. Taivuttamisen jälkeen vielä tarkistetaan, että leveys on todellakin solmuvälin mittainen. Luonnollisesti sekä ala- että yläpaulalle tarvitaan oma solmuvälin mittainen läpyskä.

Mielestäni tuon muovisen läpyskän tekemisen jälkeen siansorkkasolmu saadaan aina millilleen oikeaan kohtaan ja se on solmun tekemisen jälkeen helppo siirtää uuteen paikkaan. Tuon mittatikun käyttö on mielestäni hieman hankala ja solmut eivät välttämättä tule aina oikelle kohdalle, vaikka keskimäärin mittatikun matkalla ne tulisivatkin.

26
Rakentelu / Vs: Verkon teko
« on: February 25, 2007, 20:05:37  »
Verkkojen pauloittaminen on helppoa, kuten joku jo totesi.

Ehdotan, että käväset ensin täällä lukemassa miten niitä valmistetaan:
http://www.kalakerho.net/verkon_paulotus.htm

Toinen vaihtoehto on lainata kirjastosta verkon pauloittamiseen liittyvää kirjallisuutta tai ostaa suoraan täältä halpaan hintaan:
http://www.ahven.net/suomi/kauppa/kalastus.php

Itse olen pauloittanut 15-20 vuotta kaikki verkot, joita olen käyttänyt. Itse pauloittamalla verkoista saa yleensä ottaen pyytävämpiä kuin kaupan konepauloitetuista verkoista, koska pyydykset valitaan kalalajin mukaan ja pauloitetaan täten hieman eritavalla kuin tuollaiset konepauloitetut verkot, jotka ovat "yleisverkot" kaikille kaloille. Itse pauloittamalla verkot ovat myös huomattavasti halvempia.

Verkko- ja pauloitusvälineitä kannattaa todellakin ostaa kivikankaalta (www.kivikangas.fi).

27
MikeTonic: oletko kokeillut tärpinilmaisimen tekemistä mustekynän jousesta? Luulisi, että siitä saisi tehtyä Hokin kärkeen uuden indikaattorin...

Mustekynästä sellaista ei tule löytymään, koska pituus pitäisi olla pidempi. Myöskään mustekynässä olevan jousen jäykkyys ei riitä.

28
Nuo Delfinit ovat tuttuja vapoja tärpinilmaisimineen. Taidan olla kokeillut suunnilleen jokaista noista kärjistä. 11 ja 12 olisivat muuten suht hyviä, mutta niiden herkkyyttä pitäisi päästä säätämään pystypilkin painon mukaan. Muutama vuosi sitten sellaisiakin Delfinin kärkiä oli. Noissakin tapsipilkintä/morrikärjissä on ongelmansa, koska rautalankahässäkät tuntuvat vääntyvän helposti. Nuo rautalangat on kiinnitetty tuollaisilla punaisilla kumilla, jotka eivät kestä lämmönvaihtelua -> teippaaminen tms.

Tuo Karismaxin vapa (Max 4) voisi olla muuten hyvä, mutta filmikärkiä menee muutaman reissun välein. Ei haluaisi aina investioida muutamaa euroa, liimailla ja veistää.

Sääli ettei niitä Hokkin vanhoja kärkiä/tärpinilmaisimia enää valmisteta. Ostaisin heti kymmenkunta kärkeä, jos niitä olisi.

On muuten ihmeellistä, että kesäkalastuksessa vavat ja kelat ovat ensiluokkaisia ja jokaiselle hintaluokalle löytyy omansa. Kun mennään talvikalastukseen, tarjolla on vain muovisia rimpuloita, joita menee aina muutama talvessa.

29
Vanhat tapsipilkintävavat alkavat olla lahoamispisteessä ja olisi aika kalustonuusimiselle. Etsin hyvää tapsivapaa (ts pystypilkki+morri 10cm siiman päässä) matalaan alle 5m syvyyteen käytettäväksi. Vavan pitää olla perinteistä mallia, koska en hallitse kehitsemistä - enkä ole nyt tällä hetkellä valmis sellaista harjoittelemaan.

Käytössäni on ollut Delfinin ja Hokki (mini-sport) vapoja. Olen ihastunut tuossa vanhassa Hokin Mini-Sport mallissa kärjen kierrejouseen, josta näkee todella hyvin kalan syönnin. Nyttemmin näköjään ovat vaihtaneet kärjen lattajouseen. Tuo Hokin kierrejousi on huomattavan kestävää verrattuna esimerkiksi Delfinin kierrejousella varustettuihin kärkiin - eikä noin 10 vuoden käytön jälkeen tuohon kärkeen ole tullut mitään vikaa. Muussa mielessä tuo Hokin onki sitten onkin huono. Delfineissä taas tuo kierrejousi saattaa mennä ruttuun muutamassa reissussa ja se hankaloittaa ongintaa.

Olen katsellut Karismaxin malleja sekä muutamia muita, mutta valinta on vaikea. Karismaxin heikkous on kolminkertainen hinta muihin vapoihin nähden. Jos Karismaxin vavat ovat hintansa väärttejä, se voisi olla yksi vaihtoehto. Tosin kärki on muovipinnoitettu lasikuitu, joka kestää vain muutaman reissun. Olen harkinnut Max 4 mallia, mutta tuo kärki hieman arveluttaa hinnan lisäksi.

Myös Wigglerin malleja olen katsellut, mutta lähipiirissäni niitä ei ole käytetty, joten ei ole kokemusta.

Onko palstalaisilla listata hyviä ja huonoja puolia listata näistä erilaisista vaihtoehdoista tapsipilkki ongelle? Onko muita malleja, joita kannattaisi pohtia?

30
Pyydyskalastus / Vs: Re:Iskukoukku kalastus
« on: December 29, 2006, 13:17:19  »
 - Otetaan iskukoukku ylös ja asetetaan syötti:
    pitämällä iskukoukun vartta ja avattua yläkoukkua
    tukevasti oikeassa kädessä työnnetään alakoukku
    kokonaisen täkykalan selästä sisään ja pääpuolelta
    ulos. Suljetaan iskukoukun salpa. Tässä vaiheessa
    kannattaa ehdottomasti olla selvin päin.

Olen nähnyt kahta erilaista tapaa asettaa syötti.
a) Toiset asettavat syötin Kyöstin tavalla peräpäästä päätä kohden.
b) Toiset taas asettavat syötin kiduskannen takaa peräpäätä kohden.

Itse olen kalastanut iskukoukuilla sen verran vähän ja vain yhdellä tyylillä, joten en osaa sanoa kumpi on tehokkaampi tapa. Tietääkö kukaan, että mitä etuja näillä kahdella tavalla on toiseensa nähden?


Pages: [1] 2


center>