Kyllähän nuita kirjoja löytyy itseltäkin muutama. Nuita kalastajan päiväkirjoja minulla on muutamalta vuodelta, joihin voi joka kuukauden ja päivän kohdalle kirjottaa lauseen mittaisen jutun kalareissusta. Joka kuukauden kohdalla on myös joku vinkki liittyen tiettyjen kalalajien kalastukseen tai johonkin kalastus tyyliin. Mielestäni nämä eivät loppujen lopuksi oman päiväkirjan täytön puolesta ole kovinkaan järkeviä kirjoja, koska kirjoitus tilaa on niin vähän. Ennmmin vaikka reissun jälkeen kitjoittaa koneelle jutun tai reissun päällä isompaan vihkoon.
Sitte minulla on kirja nimeltään Pilkille (Jari Tuiskunen). Kirjassa on sisällöltään perustietoa monenlaisesta pilkinnästä eri aikoihin vuorokauden aikoihin,vuodenaikoihin ja tietenkin kalalajeihin. Kirjassa on myös varusteisiin liittyvää asiaa ja pari pilkinteko ohjetta. Hyvää kirjassa on se että siinä ei syvennytä liikaa mihinkään asiaan, eikä tehdä aloittelevien pilkkijöiden harrastusta liian vaikeaksi. Kirjassa on myös joihinkin kalapaikkoihin vinkkiä.
Seuraavana Juha Jormaisen Jalokalat kalastajan käsikirja. Kirja kiinnostaa itseäni, koska tykkään paljon kalastella tuota jalokalaa. Kirjassa on Jormaisen ja hänen kalakavereiden omakohtaisia kokemusksia jalokalojen kalastamisesta. Kirja käsittelee suhteellisen monipuolisesti jalokalojen viehekalastuksen eri vuoden aikoian ja ympäri Suomea. Tosin enemmän kirjassa on juttuja etelä-suomen koskilta ja järviltä. Kirjassa esitellään myös perus vieheitä ja perhoja eri olusuhteisiin. Kirjassa on myös muutama "erä tarina", jotka saattavat opettaa uusia asioita.
Joskus pikku poikana tuli myös ostettua tällainen ISO KALAKIRJA (Hannu Lehtonen). Tämä kirja kertoo enemmän itse kaloista eikä niiden pyynnistä. Kirjassa kerrotaan joka suomen kalalajista missä niitä on, millaisissa paikoissa viihtyvät, mihin vuoden aikaan tekee mitä, mitä vaatii selviytyäkseen, ravinto jne jne. Ihan hyödyllistä asiaa tämänkin, jos vain jaksaa lukea.
Perhokalastajan Harjus (Mikko Halonen & Stanislaw Cios). Kirjassa on nimensä mukaan paljon tietia ja pelästään harjuksen kalastuksestä eri vuoden aikoihin, järvillä, joilla ja merellä. Kirjassa pystytään syventymään enemmälti olennaiseen, koska yli 300 sivuinen kirja käsittelee pelkästään harjusta. Kirjassa on em. kalastajien omakohtaisia kokemuksia harjusken kalastamisesta pitkällä kokemuksella. Harjusten ravintoon ja olinpaikkohin on myös perehdytty erittäin paljon. Kirja sisältää tietyistä kalastuskohteista kalastettujen harjusten ravinnon määrän( mitä hyönteisin ja kuinka paljon jne.), kunto kertoimet ja kaikkea muuta enemmän tai vähemmän raskasta tavaraa

. Kalastuskohteista kalastetuita kaloista on tehty taulukkoja niiden syömisistä sun muista kertoimista. Kirjan lopussa on myös paljon hyviä harjus perhoja. Tämä kirja ei ole alottelijoidne kirja, mutta jos harjuksen perhokalastus kiinnostaa paljon niin kannattaa kokeilla.
Sitten Haukitrasselista pilkkikatkaan (Pertti Kanerva). Kirja on puhtaasti perhonsidonta kirja, jossa on vaihevaiheelta ohjeita kaiken laisille perhoille Haukitrasselista pilkkikatkaan

. Kirjassa myös kerrotaan kullekkin perholle kalastus tapa ja milloin ja mitä silla kannattaa kalastaa. Kirjassa on hyviä reseptejä aloitteleville perhon sitojille ja vähän kokeneimillekkin.
Viimeisenä sitten ihka ensimmäinen kalastuskirjani, jonka sain kait alle 10 vuotiaana. Kiva Kalastaa (Kalastuksen ja kalalajien opas; Ulla Kokko). Kirja sisältää pintapuolisin asioita kalastus menetelmistä ja kalalajeistä. Kirja soveltuu parhaiten aloitteleville nuorille kalastajille, koska kirjan ohjeistuksen mukaan kalastuksesta ei voi ainakaan liian vaikeaa itselleen tehdä. Kylläpä kirjasta löytyy joitakin hyviä vinkkejä jo kokemusta jonnin verran haalineille. Kirja on saman kaltainen kuin tuo em. iso kalakirja.
Tuossapa minun kalastuskirjani tiivissä paketissa. Tietenkin kirjahyllyni pullottaa erälehtiä, mutta niitäpä ei tähän lasketa mukaan.