Chat

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Tasuriman

Pages: [1] 2 3 ... 7
1
Pilkintä / Vs: Miksi kalaa ei tule ???
« on: March 25, 2019, 16:14:07  »
Itse olen käynyt pilkillä talvella useasti. Vain yksi pieni ahven. Elämäni ensimmäinen pilkkikausi, joten kokemusta ehkä puuttuu. Olen pilkkinyt syvänteistä, matalikoista, syvänteiden reunoilta pystypilkeillä, tasureilla, morrilla, tapsipilkillä ja jigeillä. Mitä teen väärin, kun kalaa en saa. Eri järvilläkin olen käynyt.

   Aloittelijalla tuo kokemuksen puute lienee se suurin haaste. Parhaiten hommaan pääsee sisälle jonkun kokeneen pilkkijän matkassa. Nyt näin keväällä valon lisääntyessä jään alla alkaa ahven parveentua kutuajan lähestyessä. Samalla se jo nousee matalampaan veteen ja on helpommin tavoitettavissa, joten nyt alkaa olla hyvä aika hankkia kokemusta. 
  Kävin viime torstaina reissun heittämässä ja koska oli kirkas aurinkoinen päivä, niin oletin  kalan painuneen syvemmälle ja etsin sitä noin viidentoista metrin painanteista. Olihan siellä pientä silppua, mutta isomukset löytyivätkin yllättäen kolmenmetrin penkoilta. Kirkkaasta ilmastakohan johtui varovainen syönti, mutta neljä paistikalaa, keskipainoltaan seitsemänsatasia.  Sopivasti kertareissun saaliiksi.

2
Kaikkea kalastuksesta / Pilkintä: kalavesien hoitoako?
« on: February 16, 2019, 13:15:24  »
Foorumi viettää talvisiestaa, joten tänne mahtuu vähemmänkin tärkeitä mielipiteitä.

Otsikoin kommenttini kysyväksi, koska asia saattaa olla joidenkin käänteiden vuoksi jopa toisinkin. Omakohtainen kokemukseni eräältä mielijärveltäni osoittaa, että parin maltillisen pilkkijän toimetkin saattavat viedä pienestä järvestä hyvän kalakannan. Tarkoitan nyt itseäni ja kaveriani.

     Juttu menee näin:

   Löysin joskus jo varmaan reilut kolmekymmentä vuotta taaksepäin mukavanoloisen metsäjärven. Syksyisellä marjastusreissulla eräältä korkealta mäeltä näin kauempana välkkyvän järven ja silloin päätin käydä talven tullen kokeilemassa.
   Järvi osoittautui kirkasvetiseksi ja kalaisaksi latvajärveksi, jolla sitten aloin käydä kaverin kanssa muutaman kerran talvessa noutamassa hyvät ruokakalat.
 Maltilla kalasteltiin omasta mielestämme. Ei mitään ryöstäpuuhaa, vaikka joskus tosihyvän syönnin sattuessa ehkä tuli reilummin nostettua pannukalaa, lähinnä ahventa, mutta myös hauenpuikuloitakin. Ei kuitenkaan pakkasentäytteeksi sentään.  Muutama reissu talvessa ehkä siksi, että järvelle kaupunkipaikasta oli matkaa turhankin paljon.

    Vaikka järvi oli metsäjärvi ja lähimpiin taloihin matkaa rannalta kertyi liki kaksi kilometriä, ja kylän lähellä on useampiakin pikkujärviä ja lampia, niin eihän me siellä salaa pyritty käymään, eikä käytykään. Kun kylällä havaittiin "kaupunginpoikien" käyvän järvellä pilkillä, alkoi hillitön kalakannan suojelu. Pikkujärveen mätettiin verkkoja verkon perään. Järven keskikohdan kapeikko tukittiin verkkojatojen avulla. Nyt muutaman vuoden aikana ei verkkoja enää ole näkynyt, mutta eipä enää nouse pannukarkeita ahveniakaan.
   Pilkkijänperhanat kävivät kaupungista asti tyhjentämässä kyläläisten   hyvän  kalajärven. "Eikö tuohon mitään lakia löydy??", mahtavat siellä isäntämiehet nyt kiroilla.

     Kateus vie kalatkin vedestä. Vanha sananlasku, mahtaneeko tuolla laajenpaa totuutta olla?

Oletteko törmänneet vastaavaan ilmiöön kalavesillä liikkuessanne? Tietysti tervetulleita olisivat kommentit niiltäkin, jotka kokevat tälläisten "Kaupunginpoikien" kalareissujen uhkaavan omia kalavesiä.

3
Pilkintä / Vs: Pilkkikausi 2019
« on: January 31, 2019, 14:25:47  »
Kyllä tässä pilkkikausi on alkuun saatu ja siihen se sitten toistaiseksi on jäänytkin. Joululomien aikaan käväisin pikaisesti perinteisellä alotuspaikalla ja sen verran saalistakin tuli, että mp:reissu tuli vältettyä. Yksi reissu mökkijärvelle tuossa tammikuun alussa ja jo silloin jääkelit olivat aivan C:stä. Ja huonommaksi ainakin näillä seuduin on vielä menny. Kelkkamies tuossa viikonloppuna kiroili jääneensä jumiin kelkkoineen ja vettä jäällä niin, etteivät saappaan varret riittäneet. Jääkin hautunut paksun lumipeitteen alla paikoin viiteen senttiin.
   Ei ole viimepäivinä juurikaan mieli palanut jäälle rypemään. Yksi hyvä puoli sentään vielä löytyy: Ei tämä tästä paljoa pysty enää huononemaan.

4
Pilkintä / Vs: Jääkaira Nero
« on: January 26, 2019, 21:05:15  »
Jostakin syystä olen omaksunut virheinformaatiota tuon neron alkuperästä. Kiitos tarkennuksesta. oliko se niin, ettei idän suunnalta tule muuta hyvää kuin auringonnousu?

  Kyllähän noissa mainosvideoissa kaira näyttän uppoovan jäähän oikein raikkaasti, eikä mikään ole niin totta kuin mainos, joten jätän Neron omaan arvoonsa.

 Niin, tuo kiertosuunta. Venäläiskairan vastakkainen kiertosuunta on toki tarkoin harkittu. Kun hyisellä aavalla kiertää länsimaista jääreijittäjää, niin peukalohan sujahtaa helposti pompan napitukseen ja takki aukeaa. Koska hyinen viima ei ole kenellekään mieleen, niin kekseliäs venäläiskaira on kiertosuunnassaan käänteinen, joten peukalo kulkee pompan napitussuunnan mukaan, eikä pääse aukomaan etuhalkoita. :evil: :evil:

5
Pilkintä / Jääkaira Nero
« on: January 24, 2019, 10:08:19  »
Vanha heinolalainen perintökaira alkaa olla jo eläkeiässä ja uutta pitäis tilalle.

Törmäsin jossakin jutussa tuohon Neroon. Kotimaista tekoa ja hintakilpailukykyinen kapine näyttäisi olevan. Itteeni kiinnostaa lähinnä tuo 130 mm;n taittovarsimalli.

Onko kokemuksia ja näkemyksiä em. merkin tuotteista yleensä ja erityisrsti tuosta taittovarsimallista?

6
Pilkintä / Sidonta
« on: January 18, 2019, 13:42:36  »
Kuinka jengi sitoo viehelukkonsa?

7
Itä-Suomi / Vs: Isompaa ahventa Joensuun läheltä??
« on: January 16, 2019, 11:05:24  »
Kiitos Eci.

Taidanpa suosiolla jättää pilkkivärkit kotiin. Oriveden puolella tulee melkoiset matkat kuljettavaksi, kun lähtöranta on Pötsönölahdessa. Kattelen sitten keväämmällä, josko sattus tulemaan hankikelejä.

8
Itä-Suomi / Vs: Isompaa ahventa Joensuun läheltä??
« on: January 14, 2019, 11:05:40  »
Morot Isomman ahvenen metsästäjille!

Minkälaiseksi ovat jääkelit käyneet pk-seudulla? Pitäs tässä pikkuhiljoo tuassiinsa lähttee anoppilassa käväsemään ja sillon tietty tulee esiin myös pilkkireissun mahdollisuus siellä suunnalla.
  Täällä ek- seuduilla oli viimeksi käydessäni jäällä tosi tuskasta liikkua. Lunta luvattoman paljon ja sitten vettä jäällä kiusaksi asti. Paikotellen vesi noussu lähes pintaan ja siinä sitten kohvaa jäätyneenä taiten juuri sen verran, ettei aivan jaksanu pilkkimiestä kantaa.  Josko siellä suunnalla olis asiat paremmin ? Orivesihän tässä itselläni siellä suunnalla paremmin on tutuksi käyny, joten niiltä seuduin jos tietoo löytyy??

9
Perhokalastus / Vs: Säynävää perholla
« on: October 07, 2018, 12:32:16  »
Saimaan Orivedellä kalastettiin säynävää kesäöinä juhannuksen kahtapuolen. Yöaikaan säyne nousee aivan rantamatalaan ja on hyvin pintaperholla tavattavissa. Aivan parinkymmenen sentin vedessä saattoi pyöriä parikiloisia kaloja napsimassa perhoja pinnasta. Matalassa kala on arka, joten kalastajan on pysyteltävä hyvin hiljaa, jottei säikytä saalista.

  Parikiloinen säynävä on jo melkoinen taistelija siiman päässä, joten mukavia elämyksiä on kesäyössä senkin tiimoilta löydettävissä.

10
Sekalaista juttua / Vs: Haluatko "tittelin?" Koita onneasi!
« on: April 21, 2018, 12:31:42  »
Vähän hitaasti keksii nyt näitä, kun on pitkä tauko.. lisää pyyntöjä, niin vertyy vanhakin uudestaan :)

Hauskat tittelit taitavat herättää kiinnostusta.  :evil: :-D

11
Sekalaista juttua / Vs: Halapoo ja hyvvee
« on: April 21, 2018, 12:21:39  »
Mitkäs ne hyvät kengät sitten olivat?


  Safarin saappaitahan monet ovat ostaneet pilkille, itse en ole oikein uskaltanut crocseilla lähteä jäille. Jotenkin on tuntuma siitä, että yksi kairan hipaisu ja kenkä on entinen.
[/quote]

   Joo Safarin saappaat on itelläkin ja nyt kolmen talven kokemus niistä. kevyet ja lämpimät ovat. Tuo on taatusti noin, jos kairan terä sattuu viiltämään. Voi siinä mennä muutakin rikki kuin saappaan pinta. No, kolme talvee ovat kestäneet ja sitä pitää jo olla tyytyväinen.

  Sitten tuo toinen asia: mitkä ne hyvät on? Siinä aletaan liikkua jo heikoilla jäillä, jos lähden nimeämään. Se, mikä yhdelle on hyvä, voi toiselle olla aivan muuta. Varsinkin kengissä, jotka tietty ovat hyvinkin käyttäjäkohtaiset toimivuudeltaan. Jos nimeän nyt jonkun tunnetun merkin, ja joku hankkii samanlaiset, eivätkä ne toimi niin ....

   Esim. Nämä safarin kengät olivat hyvät ja kevyet jalassa. Ulkonäöltään asialliset ja jopa joku Goretex tyyppinen suojauskin piti olla. Pidin niiden joustavasta ja notkeasta pohjasta, mutta rakenne ei kestänyt omaa käyttöäni. Kenkien saumat alkoivat hajota, joten roskiskamaa niistä tuli nopeasti. Hankin tilalle tunnetumpaa merkkiä olevat, mutta ne ovat jäykempirakenteiset, ehkä valmistustavasta ja kovemmasta materiaalista johtuen. Toivottavasti kuitenkin kestävämmät.

12
Sekalaista juttua / Vs: Haluatko "tittelin?" Koita onneasi!
« on: April 19, 2018, 09:29:16  »
Titteleitä olisi taas jaossa. Kuka uskaltaa kokeilla onneaan?

  Varsinaisesti en myönnä olevani tittelinkipee, mutta onhan se niinkin, että mitä hullumpi idea, sitä isommalla innolla siihen on syytä mukaan syytä rynnätä.

   Elikkäs, antaa palaa ja isolla liekillä. Helposti siinä eväsmakkarat menee korpuksi, mutta mummot tykkää korpuista.

13
Sekalaista juttua / Vs: "Vitsinurkka"
« on: March 24, 2018, 15:37:43  »
Tarkka nenä.

Kaverukset Reetu Ja Veeti, kovia kalamiehiä molemmat. Alan hienoimmat oivallukset toki käytössä aivan asian mukaisesti.

 Sattuipa sitten tälläinen huonomman syönnin pilkkitalvi eteen, ja taidot sitä myöten puntarointiin.

   Eiväthän alanmiehet toki saaliitta jääneet, mutta kevättalven etenemisen myötä alkoi käydä yhä selvemmin esiin se seikka, että Veetin kalapussi oli reissu toisensa jälkeen hieman täydempi, kuin Reetun.

 Sitä Reetu tietysti hämmästelemään ja syitä utelemaan:

 -Ootko Veeti keksiny jotain uutta, kun näyttää olevan sinun konttisi täydempi melkein joka reissun jälkeen?
 - Jo toki, oli Veetin myönnettävä: -On ollu koko talven niin heikkoo tuo syänti, jotta oli pakko keksiä jotain. Sidoin tuohon morrin koukkuun muutaman karvan mamman tuherosta, ja heti alko tulla kalaa paremmin ja isompaa.

  - Nyt kyllä huijaat, epäili Reetu.
 - En takuulla, kaho vaikka, Veeti näytti pyyntivälinettään ja toden totta, siinä oli koukun varteen sievästi sidottuna muutama tumma karvankihara.
 - Tuoko muka auttais? eppäili Reetu,mutta ajatus jäi vaivaamaan.
 
  Seuraavalla reissulla oli Reetunkin morriin ilmestynyt karvasyherö.

   Pitkä kevväinen päivä pilkittiin kaksissa miehin ja kuinkas kävikään:

    Taas oli Veetin kontissa enemmin kalaa ja isompiakin.

 - Huijasit perhana, Reetu ähisi kaverilleen: - Ei se siitä karvasta kiinni ollu, et vain meinaa kertoa konstiasi.

 - Ei siinä muuta ole, Veeti vakuutteli, muutama haiven morrikoukkuun sidottuna ja se toimii.
 - Nii on minullakin ollu, mutta en saanu sen paremmin, paljasti Reetu kopiointinsa.

 - No näytäppä miten olet ne sitonu, Veeti halusi tarkistaa ja saikin kaverin viritelmän näppiinsä.

 -Aikansa sitä tutkaili ja pyöritteli, eikä vikaa silmänäöltä löytänyt, joten nuuhkasi sitten päivän uitossa ollutta viritystä ja totesi sitten:

 - Aivan asiallisesti sidottu, mutta oot ottanu karvan liian takkaa.

 

14
Itä-Suomi / Vs: Isompaa ahventa Joensuun läheltä??
« on: March 11, 2018, 12:28:01  »
No joo. :-D

Näin kelvottomaan syöntiin on oltava joku syy. Kovasti oon pohtinu ja ettiny eri lähteistä tietoo, mutta viime viimein löysin sentään jotain.  :?

 Kyseessä saattaa olla "Pilkkimiehen kirous"! :-o :-o Vanha Kalavalelainen vitsaus, joka langetetaan silloin, kun joku kusee avantoon.

   Ikivanhan tietämyksen perusteella on määrätty seuraavanlainen kirous moisesta teosta. :evil:

   Pilkkimiehen kirous:

kun sä kairan kaivoon kusaset.
kalaonnen kadotat
kaikilta kairan kääntäjiltä
kylmän kauden kestäväksi.
Ajaksi arvaamattomaksi.

Kunnes jäät jo järkkyvät
tulee kaislan kärki katsottavaksi.
Karkottaa sen kuikan huuto
manauksen noilta mailta
vitsauksen vesiltä vie.

  Onko joku kelvoton mennyt moisen vääryyven tekemään ja siitä nyt kaikki saavat kärsiä? :roll:

15
Sekalaista juttua / Halapoo ja hyvvee
« on: March 09, 2018, 11:58:40  »
Ei sitä semmosta oo olemassakaan.  :evil:
      Tiesinhän minä sen, mutta taas kerran piti kokkeilla jotta onko se varmasti noin. Paikallisesta halpisketjusta ostin nastakengät. Varmistin toki, etteivät nastat ole alumiinipiikkejä :-o :-o, eivätkä olleet ja kenkä tuntui istuvan hyvin jalkaan, kevytkin oli. Eivätkä maksaneet paljoo, oppirahat vaan taas kerran. Marraskuun lopulla ostin, kun oli pahuksen liukkaat kelit. Hyviltä tuntuivat ja toimivat paremmin, ku pendoliinon vessa. Olinpa tyytyväinen, taisipa vihdoin löytyä se hyvä ja halpa. Ja löytykin todella. Ensin löyty se halpa ja sen hajottua sitten piti käydä ettimässä se hyvä ja sehän sitten maksokin.

  Halpiskengät merkiltään SAFARI hajosivat siis normaalissa ulkoilukäytössä saumoistaan reilussa kahdessa kuukaudessa.  Todennäköisesti sattui kohdalle ne kuukuisat maanantaikappaleet, mutta suosittelen SAFARI nastakenkiä vain siinä tapauksessa, että tarvetta niille on kerran tai pari talvessa. Olivat kyllä kevyet ja hyvät jalassa. Pakko myöntaa, paremmat kuin nämä kalliimmat :?.

16
Pilkintä / Vs: kausi 2018
« on: February 14, 2018, 12:01:42  »
Kausi 2018 näyttää alkavan hiljaiselon merkeissä, niin avannolla kuin foorumillakin.

Kovin on vaisua ollut kalan ottihalujen kanssa omilla reissuillani. Onko toisilla parempia havaintoja talven kalareissuilta?  Vaikuttaa siltä, ettei ahventa tavoita kuin jonkun yksittäisen sieltä täältä. Vanhat ottipaikatkin tuntuvat kokolailla tyhjiltä.

  Toki nyt mennäänkin kauden hiljaisinta aikaa, joten tuskin syönti tästä enää vaimenee. Päivien pitenemisen myötä valon määrä lisääntyy ja se aktivoi kalaakin lähtemään liikkeelle.
  Jokin syy lienee kuitenkin olemassa näin vaisuun syöntiin. Onko sitten se vesien syksymyrskyissä tapahtunut viileneminen ja sen myötä paksujen vesikerrosten jäähtyminen normitalvea syvemmältä passivoinut kalatkin jurmottelemaan.
 
    Kaikuluotainmiesten mukaan kalaa kyllä näyttäisi olevan, mutta se ei aktivoidu syönnille. Pikemminkin näyttäisi paikoitellen käyvän niin, että pilkin laskeutuessa kalojen lähettyville, ne häipyvät paikalta.

  Onko siis samantapaisia havaintoja alkutalvelta ja jos vielä löytyisi havaintoja tai näkemyksiä mahdollisista asiaan vaikuttavista tekijöistä.

17
Sekalaista juttua / Vs: lohjan kolarin pienien enkeleiden muistolle
« on: February 09, 2018, 11:11:37  »
Ensimmäiseksi: Ei pidä provosoitua, jos provosoidaan.
Toiseksi: Kaikenlaisia rahankerääjiä liikkuu, eivätkä kaikkien tavoitteet ole niitä, joiden varjolla rahaa kerätään. Varovaisuuteen on siis aihetta.

  Kerääjällä tulee olla viranomaisen myöntämä keräyslupa, joka käsittääkseni on tapauskohtainen ja sellainen olisi syytä esittää keräyksen yhteydessä.

  Mikäli tälläistä dokumenttia ei esitetä, on syytä varautua myös kärkevään vastaanottoon. jcusterilta lienee vomiakas reaktio, mutta en edelläolevan perusteella lähtisi siitä kovin voimallista tuomiota julistamaan. Nykyaikana liikkuu sameissa vesissä kalastajia luvattomilla asioilla, MOT.

18
Itä-Suomi / Vs: Isompaa ahventa Joensuun läheltä??
« on: February 06, 2018, 08:19:00  »
Ecihän hakkaa ihan niinkuin leipätöikseen tota isoa ahventa.
Ihan pienimuotoinen harrastushan tämä vain on jota yritän toteuttaa vapaapäivinä.

Tänään oli vähän helvetin nihkee päivä...täysin pilvettömältä taivaalta paistava aurinko on aina myrkkyä ison ahvenen syönnille...Heposelältä Pöllänniemestä menin selälle päin ja tutkin yhen matalikon toista reunaa missä en oo aiemmin onkinu..Näin aamulla hyviä kaloja mutta ei syöny..puolilta päivin sain yhen 440g kalan ja jonkun n. 150g ja pari hengetöntä sinttiä...sitten kävi pari kertaa semmosia viivoja alla että meinas hengitys pysähtyy kun viivat kohtas tasurin mutta ei vaan kala syöny...joskus kahen aikaan vielä kunnon tälli tasuriin kun pohjasta syöksy ihan pystysuoraan helvetinmoinen ahven...6 metristä nous n. kahteen metriin mutta ei tarttunu. Ei jaksanu enää jäädä odottamaan jos auringon lasku ois aktivoinu kalat syönnille...

Missä päin orivettä eci kalastelee?
Pötsönlahdesta Raivionniemen uimarannalta kävelen jonnekin Kuhakivenselälle ja Kalkkusen saarten lähelle...helvetinmoiset kävelymatkat ja harvoin tuolla jaksaa käydä.

   Siinäpä on jo tallaamista, varsinkin jos on lunta kahlattavaksi. Onhan siellä jo monen näköistä paikkaa kokeiltavaksi, eikä taida tuntua muista pilkkijöistä olla.
  Ootko Eci muuten löytänyt sitä pientä pakkaa, joka on jossakin Kalkkussta Kattilan selänpuoleiseen päähän vievällä linjalla. Normivedellä siinä pitäisi muistaakseni olla vettä vajaa metri päällä ja ympärillä paljon enemmän. En nyt muista, enkä voi tarkistaa kun merikortti alueelta on Pötsönlahdessa.
 
  Appiukkon kanssa sitä joskus kesällä etsittiinkin, muttei osuttu kohdalle. Hän oli nuorempana kaverinsa kanssa vetänyt mato-ongella puoliveneellistä HELVETINMOISIA körmyjä, enkä yhtän liiottele, olen nähnyt valokuvan siitä saaliista.

  Eihän siinä välttämättä mitään talvella tapahdu, mutta itteeni kyllä kiinnostaa.

19
Sekalaista juttua / Vs: kuivaamomoottori puutavarakuivaamoon?
« on: January 21, 2018, 13:41:42  »
Siiri on käittänyt tämän "sana on vapaa" jaoksen sanan mukaisesti.Eikä siinämitään, pitemmän kaavanmukaan voidaan nähdä myös puutavaran kuivauksen yhteys kalastukseen. Tuleehan puumateriaalista parempi kalankäsittelyalusta, kuin nailonlevystä, jokaon veitselle puuta pahempi vikuuttaja.

Toisaalta Siiri lienee oivaltanut, että kalamiehissä on monen alan taitajia, joilta kannattaa kysyä erinäisiin ongelmiin tietoa. Kalamiehethän puhuvat aina totta ja vakaassa mielessä harkittua faktaa, paitsi kalasaaliinsa mitoissa ja kalapaikkojensa sijainneissa.

   Sitten tuohon Siirin kysymykseen: Vem sähkömoottorit ovat hieman karkeampitekoisia, ja viimeistely ei ole aivan Siemensin koneiden tasolla, mutta vem on hinnaltaan edullisempi, ja tekotavastaan johten siinä käytetään jykevämpää laakerointia joten kestävyydessään se ei ainakaan häviä Siemensin moottorille.

  Me olemme töissä korvanneet menestyksellä sekä Siemensin, että Strömbergin moottreita Vemmin koneilla, eikä niissä ole ollut ongelmia. Kuivaamomoottorista ei kokemusta ole, mutta ilmastointikojeiden ja purunpoistojärjestelmien moottoreina Vemmiä olemme asentaneet. Puhallinmottorina tuossa kuivaamokäytössä laitetta kai tarvitaan.

  Kuivaamomoottorisi siis vetelee viimeisiään? Vikaa et tarkemmin määrittele, mutta sähkömoottorissa lienee kyse laakeriviasta, joka on melko yksinkertainen korjattava laakerien vaihdolla,  hintakin on vain murto-osa moottorin hinnasta.

20
Etelä-Suomi / Vs: Kouvolan järvet
« on: September 09, 2017, 12:23:23  »
Olen käynyt heittokalastamassa lappalalla nyt kesän aikana, kirkonkylän, niinistön, jokelan venerannoissa, ei nykyäkään, myös harjun junaradan alapuolella, hautalassa, ei mistään ole tullut mitään. Onko kellään kokemusta kumivene/sähkömoottori yhdistelmästä, jos alkaisi tullakin jotain kun pääsis vähän vaihtamaan paikkaa paremmin. Pikku perämoottoria en raaski ostaa, kun en sitä pysty kotona säilyttää kerrostalossa asumisen vuoksi.

Sähkömoottori ja kumiveve. Kumiveve minulla on ollutkin jo vuosia ja nyt tuli hankittua sähkömoottori. sadekesän kokemuksilla, eli muutamalla lyhyehköllä uistelureissulla olen oppinut tykkäämään paketista. Homma toimii kuin junanvessa pieniin tuuliinkin. Isommat myräkät jättäisin suosiolla väliin. Moottorin teho ja kevyt vene antavat tuulessa liikaa haastetta, mikä on helppo ymmärtä.
  Muutoin helppo käytettävyys ja hiljainen, lähes äänetön meno viehättää. Kumiveneen ponttoonilla istuukin vielä varsin mukavasti, eikä pakara puudu pidemmässäkään sessiossa. Kevyt vene ja hiljainen uisteluvauhti ovat varsin ystävvällisiä akkukestolle, joten siitä ei tule ongelmaa.

Tämmöttii kokemuksia ..

21
Pilkintä / Vs: Saako tasurilla oikeasti?
« on: March 30, 2017, 12:48:33  »
Eilinen päivä tasuripilkillä.

Pilvetön taivas aamusta asti, eikä kala vaikuttanut olvan otillaan. Ensimmäisellä avannolla pientä varovaista närppimistä, mutta ei tartuttaminen onnistunut. Sitten pari seuraavaa tuntia tyhjää kiertelyä syvän keskellä liki pintaa pistävän pakan ympärillä, ei havaintoja kalasta. Kaveri veti pystyllä pari aapoa, mutta muutoin vallitsi syvä hiljaisuus. Ennen paikan vaihtoa paluu vielä ensimmäiselle avannolle, ja sama varovainen närkkiminen löytyi uudelleen ahkeran uiton jälkeen. Nyt sentään kala jo haksahti tasurin alakoukkuun. 

   Seuraavaksi paikan vaihto, ja uusi paikka antoi uudet tyhjät, joten hyvin joudettiin makkaratulille.  Tauon jälkeen uusi paikka, ja entiset kujeet. Kaveri tasurillaan nosti yhden pienen aapon ja itselläni varovainen nyky. Tyhjän onkiminenhan se pukkaa intoa yritykseen, joten uutta paikkaa hakemaan. Sitkeä peräänantamattomuus palkittiin, ja kaverin tasuriin iski liki parikiloinen hauki. Sattumakala lienee, sillä syönti jatkui entiseen malliin, eli hiljaista edelleen. Siiman päähän vaihtui tasuri toisensa jälkeen ilman suurempaa vaikutusta. Nelisen tuntia tasurointia, ja saaliina yksi n. satagrammanen ahven. Ei Huono, sanois varmaan parkettipäsmäri, mutta ei sittenkään aivan huono. Aurinkoinen kevätäivä antoi hyvät fiilikset reissuun, ja vielä löytyi pilkkiväskyn pohjalta yksi kokeilematon tasapainipilkkikin. Ikivanha kolhiintunut, ja lukemattomia pilkkireissuja nähnyt 75mm:n Rauhalan Pietari. Rauhalan pietarimallin valmistus on jo loppunut aikoja sitten, mutta niillä itse aloitin aikoinaan tasuroinnin, ja kokemukset olivat myönteisiä. Pietari siis siiman päähän ja tuumin jottei se ota, jollei annakaan. Ja sehän antoi! vajaassa tunnissa parisen tusinaa pannuahventa, isoimmillaan siinä varttikiloista, pari ehkä hieman ylikin.

   Jälkeen päin mietin, oliko todella oikean pilkin löytyminen syynä, vai oliko pelkkää sattumaa kalasyönnin aktivoituminen juuri pilkinvaihtoon? Samanlaista aktivoitumista ei osunut kaverin pilkkiavannolle. Pientä piristymistä kuitenkin. Voiko todellakin pilkin mallilla olla noin mittava vaikutus? Samoja värisävyjä tuli kokeiluta mm. Karikon, Kuusamon, Kawerin ja Karismaxin malleissa. Onko muilla vastaavanlaista havaintoa vieheen vaihtoon liittyen?

22
Itä-Suomi / Vs: Isompaa ahventa Joensuun läheltä??
« on: March 27, 2017, 10:15:46  »
Pyhäselällä rantapuolissa hiukan enemmän lunta, mutta ihan etuveto autolla tuli tänäänkin liikuttua. Potkuriin vaatis sukset alle sen verran upottaa kumminkin. Tasuri saalistakin tuli aamun vesisateessa, 16 ahventa ja 1.5kg hauki. Näköjään näin keväällä mitä kurjempi keli sen varmemmat ruokakalat.

   Kiitos Hannes82.  Todellakin autolla pääsi erinomaisesti ja jäätä oli vielä hyvinkin riittävästi. Mainio keli kaikinpuolin, jollei nyt halua saivarrella sen hiivatinmoisen tuulen kanssa.

  Syönti  oli nihkeän oloista, tai sitten vain Oriveden kalat eivät suostuneet vieraisiin vehkeisiin.

Jotain sentään tuli ylöskin, puolentusinaa aapoa ja yksi puolentoista kilon vaiheille jäänyt hauenpulikka. Epätarkalla vieterivaa'alla  K-Kaupan muovikassineen punnittuna yhteensä n. neljä kiloa.

23
Itä-Suomi / Vs: Isompaa ahventa Joensuun läheltä??
« on: March 22, 2017, 12:03:25  »
   Tarkoitus oli tänä talvenakin käydä Oriveden puolella yrittelemässä. Millä mallilla jääkelit ovat Joensuun eteläpuolen vesillä. Tulevan viikonloppu on näillä näkymillä hyvinkin mahdollisuuksien rajoissa, ja kiinnostaa miten jäällä pääsee liikumaan. Lunta ei liene haitaksi asti, mutta joko jään pinta pehmenee pahasti? Kannattaako saapaspelillä liikkuvan lähteä raahaamaan rantaan potkukelkkaa?

   Kovat on halut käydä näyttämässä viehevalikoimaani paikallisille ahvenille, sen verran koomikon vikaa löytyy. Jäittenlähdön jälkeen voi sitten käydä katselemassa nauruun kuolleita aapoja.

24
Mut mehän ollaan kaikki samaa mieltä eettisestä kalan käsittelystä. mikä täs siis on probleema?!

Tuossa alla hiukan sitä probleemaa, jonka vuoksi itse otin kantaa.


Kati on vastuuton kalastaja ja antaa huonon kuvan kalastuksesta. Kalojen oikeaoppinen ja lainmukainen käsittely täysin hukassa. Esim. saaliiksi saatu hauki "lopetetaan" seivästämällä hauki, jolloin kala jää kituen kuolemaan. Pilkkikalat jätetään jäälle tukehtumaan ja muita kaloja rannalle tukehtumaan jne.

Todella asiatonta toimintaa ja huonoa esimerkkiä muille. Ei jatkoon. 

   Jokaisella on toki oikeus mielipiteeseensä, mutta voisi sen esittää asiallisesti , eikä leimaamalla jotain vastuuttomaksi kalastajaksi. Kohennettavaa varmasti meillä jokaisella  on myös kalastuksen osa-alueella. Katin kalastusvideoita on ihan mukava seurailla, eikä noissa nyt mitään kohtuuttomuuksiin menevää vääryyttä tapahdu minun mielestäni. On hienoa, että joillakin riittää aktiviteettia kuvata ja laittaa kalareissuistaan otoksia meidän muidenkin katseltaviksi. Jos kalan käsittely ei aivan viimeisimpiä trendejä kaikin osin hifistelekään, niin kokolailla asiallisesti tilanteissa käyttäydytään. Noin lyhyiden otosten perusteella ei kokonaiskuvaa pitäisi lähteä arvostelemaan. On asioita, jotka itse tekisin hieman toisin, mutta onhan minulla paljon pidempi kokemuskin. Silti varmasti omassakin menettelyssäni löytyy aina parantamisen varaa.

  Tuollainen äärimmäisyyteen vedetty kommentointi toisten tekemisistä viittaa vanhaan oivallukseen siitä, kuinka voimakkaimmat mielipiteet esitetään "täydellisen tietämättömyyden luomalla itsevarmuudella". Jos haluat mielipiteillesi arvostusta, niin arvosta itse, älä vain arvostele. On monia tapoja tehdä asioita, eivätkä ne kaikki toisella tavalla tehdyt ole välttämättä väärin tehtyjä.

25
Juuripa näin.

 Peesaan Mikkoa tässä. Itsekin tutustuin noihin Katin kanssa kalassa  videoihin ja päädyin samoihin ajatelmiin. Kati harrastaa jokseenkin luonnonmenetelmillä ns. kotitarvekalastusta. Jos hauen "seivästämisellä" tarkoitetaan atraimen käyttöä, niin lieko nopeampaa tapaa lopettaa kalan kärsimystä, kuin iskeä atrain niskaan?
 
  Jotenkin vaikuttaa fanatismin mukana oloa noissa "kärsimys" tarinoissa. Jos sille linjalle lähdetään, niin eikö juuri tuossa C&R kalastuksessa olla aiheuttamassa tarpeetonta tressiä ja kärsimystä kaloille, Kuten Mikko viittaa kommentissaan.

  Kati näyttää videoidensa perusteella nauttivan kalastamisesta ja luonnossa liikkumisesta. Mikä parasta, hän pyydystää kalaa ravinnoksi, eikä leikkiäkseen suurta saalistajaa. Kiinnostus kalaa ja kalastamista kohtaan on aitoa, ja se taatusti kehittää harrastussta oikeampaan suuntaan, kuin fanaattisten mielipiteiden esiin tunkemoinen kaikissa mahdollisissa käänteissä.

26
Pilkintä / Iso vei pilkin?
« on: February 08, 2017, 10:42:43  »
  Näinhän on  varmasti useimmille pilkkijöille sattunut. Pilkkiin iskee iso, eivätkä taidot riitä ohuella siimalla, tai miksei paksummallakaan, vaan ottipeli jää kalan leukoihin siiman katketessa. Sehän tietysti harmittaa, onhan taatusti aina kyseessä juuri se paras ottipeli.  Mutta päivän mietelause kuuluukin, kuinka kala pärjää se minun kahdeksansenttinen tasurini suupielessään? :?

   Kävi viikko sitten juuri noin, iso iski kiinni, eikä normikairan reikä riittänyt. Hiukan huolimattomuutta itseltäni, ja siima poikki. Kuinka se nyt pärjää?? Nyt on viikon yöunet menny miettiessä, mistä löydän samanlaisen pilkin? :-D

   Mutta asiaan. Onko kenelläkään tietoa, tai käsitystä siitä, miten pärjää kala, jolla on viehe jäänyt leukoihin? Onko joku saanut kalan, jolla on aiemmin tarttunut viehe kiinni?

   

27
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Kalojen säilytys kalareissulla
« on: February 08, 2017, 10:24:05  »
Kylmälaukku on kesäaikaan venereissuilla kätevä apu kalan säilyttämisksi laadukkaana. Ei sitä kyllä kehtaa raahata viikon- parin maastoreissuilla. Itselläni on tapana kuljettaa repussa perkuuvälineet ja tilavia muovipusseja rullallinen :-o. Ruokakalat verestän ja perkaan fileiksi pyyntitapahtuman yhteydessä. Ripaus suolaa fileisiin ja fileet muovipussiin pesemättöminä ehdottomasti. Upotan pussin veteen melkein suuta myöten, jolloin vesi puristaa pussista ilman. Pussinsuu solmuun ja kalafileet säilyvät syötävinä seuraavaan ruokailuhetkeen, jolloin säilön ne perusteellisemmin vatsahappojen joukkoon :-o. Jos vielä haluaa hifistellä, niin pussi sitten märkään villasukkaan ja nyytti repunläpän alle, mutta repun ulkopuolelle. sukasta haihtuva vesi viilentää pussia niin pitkään, kuin sukka on märkä :-P.

28
Terve Puoliammattikalastaja55.

  Tarkoitat hauen karulla kohtalolla sitä, että se joutui vielä "pelastumisensa" jälkeen huijatuksi tasuriini? Tai sitten koko tapahtumasarjaa, josta ainakin osa on ollut sitä luonnollista selviytymistaistelua. Mitkä noin haavoittuneen kalan selviytymismahdollisuudet olisivat olleet, ellei se olisi saattunut erehtymään tasuriin? Se menisi taas sinne oletuspuolelle, eikö vain?

  No, eipä mitä. Minun osallistumiseni keskusteluketjuun lähtee siitä näkemyksestä, että lain noudattaminen on ensisijainen peruste kalareissussa käyttäytymiselle. Toisaalta mielestäni fanatismi ei edistä mitään asiaa. Pikemminkin se aiheuttaa vastareaktioita. En näe hyväksi myöskään politikoinnin sekoittamista arkielämän käytäntöihin. Sillä ei ainakaan edisteta asioiden etenemistä. Päinvastoin. Politiikalle on omat käytännönmukaiset kanavansa, joissa se kulkee oikeammalla asialla. :roll:

Ihan perinteisellä maalaisjärjellä asioihin suhtautumalla normiyksilö pärjää pitkälle. Siis, kuten monesti on jo esiin tuotu, käsitellään saaliiksi otettava kala asiallisesti. Ei jätetä pikkisinttejäkään jäälle, vaikka niitä ei mukaansa huolisi. Sitten vielä hieman ryppyotsaisille pohdittavaa. Oletteko varmoja, että taittaessasi ahvenen niskat, se taatussti kuolee? Vai käykö sille niin, että se kokee nelievä halvauksen. Avaappa kokeeksi yksi kala niskantaiton jälkeen ja katso, vieläkö sydän lyö. Jos niin, eikö ole mahdollista että, olet juuri syyllistynyt eläinrääkkäykseen? :?

29
En nyt lähde enempää kiistelemään tuosta kipuasiasta. Ei oma tietotasoni riitä siihen.  Oletukset ovat oletuksia, ja niihin turvaudutaan silloin, kun ei tietoa ole. Paljonhan maailman sivu on oletettu asioita, jotka sitten tiedon lisääntyessä ovat osoittautuneet vankasta uskosta huolimatta vääräksi. Oletettiinhan aikoinaan maapallon olevan kaiken keskus, ja avaruuden sitä kiertävän. Se oli aikansa yleinen totuuss, mutta ....Olen vain itsekseni miettinyt tuota kalan kipuaistia, koska kerran on kohdalle osunut tilanne, jossa sain tasuilla tuollaisen liki kilosen hauenpulikan, jota isompi heimoveli oli aikonut käyttää valipalana. Hauki otti tasuriin reippaasti, vaikka sitä oli purtu niin , että yli kyljen, pyrstöstä niskaan asti oli valtavat hampaan jäljet, ja kupeelta oli irronnut sormenpään kokoisia kimpaleita niin , että sisäkalut näkyivät. Kala pisti pilkissäkin vielä hanttiin ihan kokoisensa mallilla. Vammat olivat verisen tuoreita. Selkärankainen kyllä, mutta ei moni tasalämpöinen eläin enää noin revittynä ole metsästämässä ravintoa.

  Tuosta niskojen taitosta: Itse papitan ottikalat ja verestän ne samantien. Pienet sintit uitan välittömästi takaisin vetiseen valtakuntaansa. En lähde myöskään moralisoimaan pilkkikisojen käytäntöjä. Itse en harrasta kisoja, mutta jokainen toimikoon näkemystensä mukaan.

30
 Kyllä asia on lähtökohtaisesti yksinkertainen. Mukaan otettava saaliskala on hyvä kolkata ja verestää heti noston jälkeen. Tällä vältytään tarpeettoman kärsimyksen aiheuttamiselta ja saadaan kalan laatu parhaaiten esiin. Verestetyn kalan maku on parempi, ja se on jopa paremman näköinen ruokana. Käytännön sanelema seikka.

  Toinen asia sitten on kokonaan nämä jeesustelijat, joilla on aina se oma ja ehdottoman oikea näkemys joka asiaan. Kohta ne ovat vaatimassa jokaisen kalan kohdalla ainakin viiden minuutin anteeksipyytösaarnaa ja joku isämeitän vielä siihen päälle ja varmemmaksi vakuudeksi vielä parikymmentä neitsytmariaa, jotta se kalan sielu ei saa traumaattista saattohoitoa irrotessaan suomuveikosta. Siinä se alkaa jo nuotanveto olla kohtuullisen hekumeenista seurakuntatoimintaa.

  Ja kolmannekseen. Mitä faktatietoa näillä kukkahattuilijoilla on siitä, kuinka paljon kärsimystä kala kokee missäkin oloissa? Sattuuhan se niskojen nurinvääntäminenkin ehkä, vaikka kalojen kipuaisteista en tiedä. Mutta, kun katsotaan esim jäälle nostettua kalaa, niin sehän asettuu varsin pian. Ei se kipristele tuskissaan juuri lainkaan. Nämä spekulaatiot kärsimyksen aiheuttaamisesta ovat pelkkää oletusta. Voidaan myös olettaa, ettei kalan välitön tappaminen ole sille yhtään helpompi vaihtoehto kuin sen menehtyminen omia aikojaan. Sanotaan kalan "hukkuvan" kuivalla maalla. Aiheutuuko siitä kärsimystä oikeasti? Näinhän me oletamme, mutta tiedämmekö? Vertauskohtana käytetään tietysti sitä kohdetta, jonka parhaiten tunnemme, eli ihmistä. Ihminen on tasalämpöinen, tiedostava nisäkäs, eli täysin erilainen elintoiminnoiltaan. Vaihtolämpöinen kala jäätyy pakkasella, mutta tunteeko se kylmää. Maapallolla on vaihtolömpöisiä lajeja, joiden vuotuiseen elämänkulkuun kuuluu jäätyminen, joten on luultavaa etteivät ne koe siitä isompaa kärsimystä.

 Toinen argumentti on tämä tukehtuminen: Aiheuttaako se kärsimystä ja tuskaa? Kuka sen tietää? kukkahattupäässäkö se asia valkenee?
  Nyt minun on tiedon puutteessa verrattava tilannetta ihmiseen.  Jos ihminen tukehtuu esimerkiksi vaikka häkään, niin se tapahtuu niin kivuttomasti, ettei nukkuva siinä edes herää. Valveilla olevakin vain nukahtaa huomaamattaan. Voiko kalan tukehtumista verrata häkämyrkytykseen? En tiedä, mutta en usko sen tiedon asuvan myöskään minkään värisessä kukkahatussa.


  Kyllä siinä kannattaisi jo tämän poliittisten irtopisteiden kerääjän hankkia itselleen peili ja sen edessä käydä pohdintoja, voisiko niitä pisteitä kerätä esimerkiksi sieltä politiikan pelikentältä, kunnostautumalla muutoinkin kuin omaan edun tavoittelijana. :evil:

Pages: [1] 2 3 ... 7


center>