Chat

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - Pro Pilkkijä

Pages: [1]
1
Amerikankampamaneetti on amerikkalainen kampamaneettilaji, joka on levinnyt nyttemmin Euroopan sisämeriin,
myös Itämereen laivojen painolastivesien mukana. Kampamaneetit eivät ole meduusoja, vaikka ulkoisesti niitä muistuttavatkin. Ne ovat noin
yhden senttimetrin mittaisia.
Amerikankampamaneetit lisääntyvät todella tehokkaasti, ja suvullisen lisääntymisen lisäksi myös jakautumalla. Sille hyvissä olosuhteissa se pystyy
tuottaamaan jopa 2000-3000 munaa päivässä.
Amerikankampamaneetti on hankala tulokaslaji. 1980-luvulla Mustanmeren kalastuselinkeino oli tuhon partaalla amerikankampamaneettien
syötyä sardellien mätiä ja romahdutettua sardellikannat.

Vuonna 2006 amerikankampamaneetteja havaittiin Etelä-Itämerellä hälyttävän runsaslukuisena. Nyt vuoteen 2007 mennessä sitä on löydetty
jo Ahvenanmereltä ja Selkämereltä suurina tiheyksinä. Laji pystyy lisääntymään Itämeressä ja todennäköisesti talvehtimaan hyvin Itämerellä.
Sen hävittäminen on periaatteessa mahdotonta, mutta esim. Mustallamerellä kantaa pidettiin kurissa toisella kampamaneettilajilla, joka syö
erityisesti amerikankampamaneetteja.
Itämerellä laji on paha kilpailija esim. silakalle ja kilohailille. Se on todella tehokas saalistaja ja syö mm. eläinplanktonia, kalanmätiä ja -poikasia.

Lähteitä:
http://www.fimr.fi/fi/aranda/uutiset/263.html
http://www.itameriportaali.fi/fi/tietoa/artikkelit/ihminen/fi_FI/kampamaneetti/
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Kampamaneetti+lis%C3%A4%C3%A4ntyy+It%C3%A4merell%C3%A4+nopeasti/1135230296358


Tässä vaiheessa minun tietoni rajoittuvat tähän.
Jos jotain oleellista lisättävää ilmenee keskustelun myötä, lisään tähän kirjoitukseen.

2
Heittokalastus / Vääntynyt peruke
« on: August 03, 2007, 23:52:03  »
Pitääkö perukkeen olla aina suora paremman kalansaannin kannalta? Tällä hetkellä virvelissäni oleva peruke on taittunut ~90°.
Suorassa sitä säilytän, mutta heti parin vähän isomman hauen jäljiltä se on vääntynyt melkein kaksinkerroin.

Tuntuisi hieman kalliilta ajatukselta vaihtaa aina parin kalan jälkeen uusi peruke...

3
Ulkomaat / Espanja - Barbate
« on: March 26, 2007, 20:21:49  »
Terve!

Ensi kesänä 2.6. on minulla lähtö Espanjaan, Barbateen ja minun osaltani on 12 päivän kalastusloma tulossa.
Tarkoitus olisi ensisijaisesti kalastaa Marismas de Barbate-nimisestä järvestä Atlanttiin laskevasta joesta. Katselen myös, josko kojuissa olisi
ilmoituksia kalareissuista, niin voisi käydä merelläkin vähän oppaan kanssa.
Raportoin sitten myöhemmin, miten kalastuslomani meni.
Ja kertokaas, jos itse olette Espanjassa käyneet, miten on mennyt kalastuksen suhteen ja jotain vinkkejä olisi mukava saada!

Niin ja jos hyvä tsäkä käy, niin saatan yrittää raapustaa jotakin artikkelimaista sitten kesällä (jos muut niin haluaa?).

4
Kaikkea kalastuksesta / Heinälampi - mahdollisuus saada kalaa?
« on: February 21, 2007, 20:58:52  »
Ennen kuin luet tämän, haluan sanoa, että en kirjoittanut tätä Keski-Suomi -osioon, koska haluan saada vastauksia, ja tämä aihe koskee siinä mielessä jokaista kalassa.net:läistä, että jokainen saa vastata. Ja mielellään pitääkin.

Täällä Jyväskylässä, Heinälammella, itseasiassa noin 600 metriä kodistamme sijaitsee piskuinen lamperoinen, Heinälampi.
Lammen ympärillä sijaitsee suota ja risukkoa. Syvyydestä ei ole täyttä varmuutta, mutta joihinkin karttoihin koko Heinälammen alue on merkitty pelkkänä suona. Oma arvioni syvyydeksi voisi olla noin 1-3 metriä. Vesi on erittäin ruskeaa, koska pohja on umpimutaa ja lampi on todella rehevä. Vesi on kuitenkin takuulla puhdasta, koska se sijaitsee luonnonsuojelualueella.
Vesinäytteessä ei ollut planktonia. Vesihyönteisiä en ole paljon muita huomannut kuin pieniä vesimittareita.
Tässä kuvaa lammesta (klikkaa kuvaa):

Mittakaavasta näkee, että lammen pituus on noin 70 metriä, eli iso lampi ei ole kyseessä.

Lampi ei ole aina ollut tuollainen. 70-luvulla lammesta kävi ihmiset kalastelemassa paljon ja isoa kalaa olivat ihmiset saaneet, kalalajeista ei ole täyttä varmuutta, mutta kunnon kala oli kyseessä. Tyyppälänjärvestä lampeen virtaava Heinäoja on nykyään todellakin pelkkä virtaava oja, kun ennen se oli paljon isompi ja kaloilla oli tilaa siirtyä lammelle.
Tässä mahdollisimman tarkka kuvaus lammesta. Nyt haluaisin kuulla, voisiko lammesta mahdollisesti vielä nykyäänkin saada kalaa. Varsinaista estettä kalojen olemiselle en itse näe. Mutta ei kun mielipidettä kehiin.

P.S. Saatan käydä perjantaina näppäilemässä kuvaa lammesta paikan päältä ja voin lisätä kuvan tähän, jos se mahdollisesti auttaisi.

5
Pilkintä / Säikähtänyt/joutunut vaaraan jäillä?
« on: January 14, 2006, 22:38:31  »
Nyt, kun on heikot jäät (vuodenaikaan nähden ja muutenkin), niin ainakin minä olen entistäkin enemmän varuillani jäillä. Ja kun pitää silmät entistä enemmän auki jäillä, niin kyllähän sitä säikähtääkin helposti.
Itselleni kävi tänään kotijärvelläni hassusti, menin sellaiseen osaan järveä, jossa en ole erityisemmin varsinkaan kesällä käynyt, joten en tiedä, oliko siinä kohti sitten minkälaiset virtaukset, jotka vaikuttaisivat jään paksuuteen.
Huomasin siinä sitten muiden ihmisten jalanjälkiä, jotka menivät jään läpi, välillä aika syvänkin päällä.
Jotkut pilkkijät olivat jättäneet sinne keskelle jäätä omia merkkejään, joten arvelin, että sieltä saattaisi saadakin jotain. Kun menin aivan keskelle jäätä ja kairasin jo reiän ja olin kairaamassa kairaa jäähän pystyyn pilkinnän ajaksi, niin suoraan altani kuului kauhea rymähdys ja jää halkeili. Siinä kivasti sydän jyskytti ja päässäni pyöri: "kohta se sortuu, kohta se sortuu...". Hetkeksi tuli jo pieni pakokauhun tunne, mutta onneksi sain hallittua itseni. Mietin, että parasta nyt ekaksi jättää kaira ynnä muut vehkeet  siihen ja kävellä hiljakseen rantaan. Hetken siinä rauhoittelin itseäni rannassa ja mietin, että tuskin se mitään vaarallista on, jäähän tunnetusti tykkää elää. Kävin sitten hakemassa pilkkivehkeet keskeltä jäätä ja ajattelin, että tämähän jopa kestää minua, eikä enää käynyt mitään rymähdystä. Sitten, kun olin hakenut vehkeet ja kävelin takaisin rantaan päin, niin vieläkin aika keskellä jäätä, suoraan alla samanlainen kamala rysähdys. Siinä säikähdin vielä enemmän, enkä enää niin hyvin hallinnut itseäni ja päätin jo juosta, sillein kevyesti :D rantaan.
Voi olla, että odotan, että helmikuu heläyttää ja sitten vasta menen tälle vaaravyöhykkeelle uudestaan...

Olisikin kiva nyt tietää, onko teille käynyt vastaavanlaista, tai kenties pahempaakin ja miten olet selvinnyt?

6
Pilkintä / Avannon koko lahnoille?
« on: January 11, 2006, 20:38:42  »
Minkä kokoista avantoa suosittelet kohtalaisen hyvänkokoiselle lahnalle?
Pelkäänpä, että oma 5" kaira on liian pikkuinen?

7
Kaikkea kalastuksesta / Omia kalastussivuja?
« on: January 11, 2006, 20:34:24  »
Onko sinulla omat kalastukseen/kaloihin liittyvät kotisivut? Kerro osoite tänne. Omat, aivan alkuvaiheessa olevat: http://kalasaalis.urli.net

8
Lappi / Nuorgam, Tenojoki
« on: October 03, 2005, 16:42:46  »
Onko kukaan kalastellut Tenojoella Nuorgamissa päin? Olen nähnyt täällä juu muutamia topiceja Tenojoesta, mutta niissä en saanut tietää siitä tarpeeksi? Minkä kokoista kalaa siellä keskimäärin on? Ja lähinnä haluaisin tietää nimenomaan Nuorgamin alueesta. Muita kokemuksia sieltä päin? Kertokaa!

9
Ulkomaat / Gibraltarin salmi
« on: September 27, 2005, 20:52:57  »
Kukaan ollut kalassa Gibraltarin salmella? Virvelöinnistä lähinnä haluaisin kysyä. Millaista kalaa olet saanut, paljonko, paino jne. Vinkkejäkin olisi mukava saada.

Pages: [1]


center>