Chat

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - PeterPan

Pages: [1]
1
Onginta / Vs: Iso ahven
« on: August 23, 2006, 13:40:20  »
kuvausten jälkeen affena pääs tietysti takaisin kotiinsa(eli järveen) :D Hyvin oli kiinni ottanut. Koukku poskesta läpi eikä verta missään. Loisto kala!

Onneksi olkoon vain hienosta ahvenesta. Tuollaiset kelpaisi minullekin =)

Mutta... Alkoi tökkiä tuo takaisinpäästäminen. En ymmärrä koko touhua sitten millään. Jos jollakulla on ollut joskus akvaario, niin tietää, miten kala reagoi käden kosketukseen. Käsi vie kalaa suojaavan limakerroksen pois ja sen jälkeen kala on melkein kuin ihminen ilman ihoa. Kosketeltuihin kohtiin alkaa kasvaa sientä _äärettömän_ helposti. Lähes varmasti jopa. Vahvat yksilöt voivat selvitä, mutta useimmiten se on hidas tappotuomio. Lisäksi heikot yksilöt saavat usein muitakin tauteja ja voivat levittää niitä terveisiin kanssauiskentelijoihinsa. Tällöin hyvä tarkoitus onkin muuttunut tautiepidemien kylvämiseksi.

Lisäksi ahvenen kohdalla on huomattava, että se on parvikala. Yksin se on hädissään, vaihtaa väriä, jää paniikkimoodiin jne. Se ei mitä luultavammin löydä enää samaan parveen ja noin isoja kaloja sisältävän parven löytäminen on hankalaa. Pienemmille ahvenille se on saalistaja, jota kartetaan.

Luin tutkimuksesta, jossa käsiteltiin kaloja paljain käsin ja päästettiin ne takisin. Niistä kaksi kolmesta kuoli parin viikon sisällä erilaisiin infektioihin. Joten asiasta on ihan tutkittua tietoakin.

Jos kalan haluaa vapauttaa, niin sitä ei pitäisi nostaa vedestä ja koukku pitäisi napata irti esim. pitkäkärkisillä pihdeillä. Parasta olisi, jos söisi sen mitä kalastaa. Nykyinen catch & release saattaa olla jopa tuhoisampaa kalakannalle kuin kaiken saadun ottaminen.

2
Heittokalastus / Vs: Jigien pomputus!?
« on: August 19, 2006, 23:19:05  »
No niin... Nyt on sitten ensimmäinen kala saatu jigillä  :-D

Noin 10 cm ahven, kun harjoittelin pomputustekniikkaa venelaiturilta heittäen. Oli taas niin kuuma päivä, ettei ehtinyt muuta kuin katiskan katsoa ja muutaman heiton tehdä. Mutta antoi kyllä toivoa harrastuksen jatkamisen suhteen, kun jo kolmannella oli edes jotakin kiinni.

Paras neuvo oli se, että vapa pystyssä odotetaan pohjatärppiä (tai kalaa). Nyt homma alkaa kulkea ja ihan oikeasti näin (ja välillä luulin tuntevanikin), koska pohjakosketus tuli. Oma FireLireni (joka sai kuin saikin toisen mahdollisuuden) on neonpunaista ja sen avulla on helppoa seurata siiman liikkeitä ja juoksua veden pinnalla.

Offtopic: täällä etelässä ainakin oli komiat revontulet, kun pimeässä kotiin palailin. Kannattaa siis tähytä taivaalle, jos pimeässä ulkona liikkuu.

3
Heittokalastus / Vs: Jigien pomputus!?
« on: August 19, 2006, 14:31:58  »
Pitäisi ottaa nuo Kireitä siimoja -jaksot kaikki talteen. Siinä oli ahvenen jigikalastuksesta kokonainen jakso, ja kalastustekniikkaakin esiteltiin rutkasti. Typerää, kun ajattelin asian siinä oppivani yhdellä katsomisella. Siinä neuvottu tekniikka oli alotusviestini kaltainen - tai siis ainakin niin sen ymmärsin. Parasta kokeilla ja oppia, mutta näistä teidän ohjeista on kyllä varmasti apua, kun koittaa ihmetellä, että meneekö se siima solmuun vaiko ei ja jos menee, niin miksi.

4
Heittokalastus / Vs: Jigien pomputus!?
« on: August 19, 2006, 10:10:38  »
Kiitoksia hyvistä vinkeistä. Täytyypi näitä koittaa ja raportoin sitten, miten kävi.

Kerropa vielä, kuinka nopea ja voimakas on nostovaiheen nykäisy? Onko tarkotus nostaa kohtuullisen hitaasti vaiko vähän enemmän kuin riuhtaisemalla (jolloin pompusta tietysti tulee melko nopea ja korkea)?

5
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Saaliin kuljetus ja säilytysastiat tms.
« on: August 13, 2006, 08:28:10  »
Itselleni on toistaiseksi riittänyt muutama kylmäkalle kylmälaukussa. Jos reissut eivät ole kymmeniä tunteja, niin tuo on mielestäni ihan OK. Ts. pienehkö kylmälaukku ja muutama kylmäkalle = lähes jääkaappilämpötila. Eihän kaloja ole tarkoitus pakastaa.

Yksi näppärä keino on tietysti sumppu. Näin sellaisenkin virityksen, jossa venee keskelle oli rakennettu pieni allas, jonka vesi vaihtui itsekseen. Pieni reikä veden tulolle ja pilssipumppu, joka piti pinnan oikealla tasolla. Tuo nyt on kyllä suht extreme-ratkaisu.

Jos itse tekisin pidempiä reissuja, niin ostaisin sellaisen akkukäyttöisen kylmälaukun. Ne ovat edullisia ja käsittääkseni oikein tehokkaita. Korjatkoon joku, jos olen väärässä.

6
Heittokalastus / Vs: Jigien pomputus!?
« on: August 10, 2006, 09:21:02  »
Kiitoksia hyvistä vinkeistä.

Vähän painavammilla päillä ja FireLinellä (se on neonpunaista) oli kohtalaisen helppo nähdä, koska siimaa ei enää mennyt veteen ja jigi oli siis pohjassa. Minkäänlaista tuntumaa vapaan en kuitenkaan tuosta saanut pohjakosketuksista. Ilmeisesti vapa on aivan liian löysä jigikalastukseen. Se on varmastikin kokotoiminen ja löysin mahdollinen. Se on "hauska" ahventen kalastuksess  ,kun suht pienetkin ahvenet taivuttelevat sitä kaarelle. Kovin hyvä se ei kyllä taida olla ainakaan jigaukseen. Tarkoituksena olisikin hankkia joku selvästi jäykempi vapa.

Siimaa tuskin oli liikaa, sillä jätin sitä vajaaksi tavallistakin enemmän. Puolan reunaa oli näkyvissä varmaankin jopa sentti.

Sotkun sattuessa päässä todellakin oli kevyin pakista löytynyt jigi (muutaman gramman?), joten se, yhdistettynä löysien kelaukseen, ehkä sitten oli pääsyyllinen sotkuun.

Tarvitsee koittaa tuota kelalla tehtävää pomputusta. Ja kun saan uuden vavan hankituksi, niin täytyy antaa Firelinelle vielä toinen mahdollisuus (oli se sen verran kallistakin...).

7
Heittokalastus / Jigien pomputus!?
« on: August 09, 2006, 22:50:01  »
Olen koittanut tänä kesänä opetella jigikalastusta, mutta laihoin tuloksin. Eikös pomputus mene suurin piirtein näin:

1. Jigi heitetään ja odotetaan kunnes se laskeutuu pohjaan.
2. Kelataan tyhjät siimat pois jonka jälkeen nostetaan vapaa 90 astetta pystyyn ja nopeasti lasketaan se taas vaakaan.
3. Samalla kun vapaa lasketaan, niin aloitetaan kelaus, jotta löysät on mahdollisimman pian poissa.
4. Odotetaan, että jigi tavoittaa pohjan uudelleen ja toistetaan em. kohtia.

Ongelmana on tuo kelaus. Ensinnäkin, tosi hankalaa tarkalleen tietää, koska jigi on uudelleen pohjassa nykäisyn jälkeen. Itselläni pomputus on varmaan liian hidasta, kun odotan, että onkohan se jo pohjassa uudelleen.

Suurin ongelma on kuitenkin se, että oikeastaan koko ajan kelataan tyhjää siimaa pois, Se menee tosi, tosi löysälle kelalle. Homma kulminoitui totaalliseen katastrofiin pari päivää sitten. Olin ostanut Firelineä, kun sitä niin monesti jigaukseen suositellan. N. 15 heittoa em. kelaustekniikkaa käyttäen ja siima oli sellaisessa sotkussa, että vain puukko riitti homman selvittämiseen.

Miten ihmeessä noita kuuluisi pomputtaa niin, että siima ei kelaudu liian löysänä? Kaikki siimat tuntuu kyllä tuolla kelalla toimivan ihan OK suorassa kelauksessa, mutta jatkuvasti löysän kelaaminen on myrkkyä. Kelaanko väärin?

8
Länsi-Suomi / Vs: Pikku puroja/jokia Tampereella?
« on: August 02, 2006, 17:20:55  »
Voihan *ruma sana*!

Tuli kolmisen tuntia ajeltua tänään ajeltua Tampereen ympäristöä etsien hyvää onki/heittelypaikkaa, josta voisi kalastaa rannalta. Kartasta olin katsonut muutaman OK paikan. Joskus aikaisemminkin moista koitin, mutta laihoin tuloksin silloinkin (tosin silloin oli eri suunta). Joka ikisessä kartassa suht hyvältä näyttävässä paikassa oli saakelinmoinen risuikko rantaa myöden - ja jos ei, niin sitten siinä oli jonkun kesämökki/talo. Niin, tai uimaranta.

Iidesjärvi ja tohloppi on ehkä parhaat lähellä keskustaa olevat järvet, joissa rantakalastaa. Mutta sellainen mukava puro tai joki olisi kiva löytää. Hohhoijaa. Aika turhauttavaa ajella ympäriinsä ja yrittää löytää paikkaa, jossa ei olisi jonkun pihassa tai sitten keskellä tiuhaa metsää. Peltolammiin laskeva pikku purokin oli kuivunut tyystin. Yhdessä lätökössä näkyi vangiksi jäänyt pieni ahven, mutta siinä oli ainoa näköhavainto kaloista kolmen tunnin reissulla. Olisi varmaan pitänyt suosiolla lähteä johonkin kauemmas Tampereen alueelta,

9
Muut kalastuslajit / Vs: Jousipyssykalastus
« on: July 31, 2006, 11:03:45  »
Suomessa jalkajouset maksavat monta sataa uutena. Käytettyjä voi olla jonkin verran liikkeellä. Linkeistä selviää hintataso ulkomailla, jos haluaa tilata sieltä. Toki paljon halvempia pakettejakin löytyy, mutta ne ovat tehottomia/heikkolaatuisia.

En tiedä tarkalleen, millaisella jousella Suomessa saa lain mukaan kalastaa. Jalkajousen käyttö on metsästyksessä nykyisin kielletty ja metsästämiseen saa käyttää vain talja-, pitkä- tai kaarijousta. Jos joku tietää kalastuksen osalta jalkajousen käyttämisen laillisuudesta, niin olisi kiva kuulla.

Mitään aseenkantolupaahan tai muuta ei näihin aseisiin tarvita, vaikka tehoikaimmat jouset läpäisevät jopa metrin puuta. Tehokkailla jalkajousilla saa helposti vahingossa lävistetyksi taulun taustan, sen takana olevan seinän ja pari sisäseinääkin. Ihan heppoisia taustaviritelmiä ei siis kannata jalkajouselle kyhätä :D

Metsästyskielto astui voimaan, kun liituimme EU:hun. En tiedä, kiellettiinkö samalla kalastus jalkajousella. Kielto perustuu lähinnä kait siihen, että salametsästäjät ovat käyttäneet lähes äänettömiä jalkajousia ja laki on monissa muissa Euroopan maissa perua kaukaisilta ajoilta. Tai istten siihen, että joissakin maissa jalkajousen omistaminen on kielletty kokonaan sen tuhovoimaisuuden takia. Laki haluttiin kuitenkin yhtenäistää koskemaan koko EU:n aluetta ja nykyisin siis metsästys on ainakin kielletty jalkajousella.

Nuolet ovat halpoja, joten niiden suhteen ei rahaa kulu juuri lainkaan. Lisäksi kärjen saa kierrettyä pois ja tilalle voi laittaa halaumansa kärjen. Näin voi käyttää lävistävää kärkeä, kalastuskärkeä tai harjoituskärkeä samassa rungossa. Nuolet maksavat muutaman euron kappale ja eri päät samaten.

10
Muut kalastuslajit / Vs: Jousipyssykalastus
« on: July 31, 2006, 06:14:10  »
Itse olen joskus tuulastanut jousen kanssa. Tuli harrastettua jousiammuntaa lähes 5 vuotta muutaman kerran viikossa kesät talvet, joten osumatarkkuuskin pääsi siinä vähän kehittymään =)

Kalastukseen ja metsästykseen parhaiten sopivat jouset ovat talja- ja jalkajouset. Taljajousella saa paljon voimaa suht kevyellä vedolla ja sitä jaksaa pitää pitää viritettynä kohtuullisen kauan (taljat keventävät viritetyn jousen vastusta). Jalkajousi on kuitenkin kalastukseen mielekkäin, sillä se viritetään ja sitten se on vireessä kunnes se laukaistaan. Ts. se ei tarvitse aktiivista voimaa pitämään viritys yllä. Perinteinen jousipyssy sen sijaan vaatii kohtuullisesti voimaa koko ammunnan ajan, jos se ei ole ihan ritsa.

Nuoli on yhtä tärkeä osa kalastettaessa kuin pyssykyn. Metsästysnuolet ovat erilaisia kuin kalastusnuolet. Metsästysnuolet tekevät suht laajaa lentoliikettä ja niissä on yleensä nelihakainen terä. Jokaisessa hakasessa on piikki, joka reipii mennessään. Laaja kehää pyörivä lentoliike aiheuttaa sen, että nuoli tekee paljon isomman reiän ja vahingon kuin voisi kuvitella. Nuoli saattaa pyöriä esimerkiksi 5 cm kokoisena "pallona", jolloin se poraa 5 cm halkaisijaltaan olevan reijän siihen kohteeseen, johon osuu. Eläintä ammuttaessa sitä on tarkoitus ampua kuolettavasti ja nuoli jää eläimeen ilman mitään kelausvehjettä. Laajan pyörimissäteensä vuoksi metsästyskärjillä ei voi kalastaa ja lisäksi ne eivät takaa yhtä hyvää pitävyyttä saaliista kuin kalastusnuolet.

Kalastettaessa käytetään yksi- ta kaksihakaista nuolta, joka ei kiepu juurikan. Se osuu siihen, mihin tähdätään ja lävistää melko suoraan ja pistemäisesti sen kohdan, johon on ammuttu tehden suht pienen reiän. Nuolen väkänen estää nuolta irtoamasta takaisin vedettäessä ja pieni reikä takaa sen, että levinnyt hakanen ei pääse solahtamaan takaisin reijästä. Jousissa käytetään kelaa ja paksuhkoa siimaa, jolla nuoli kelataan takaisin ja kala sen mukana. Siima on paljon paksumpaa kuin esim. virveleissä ja se ei sotkeennu helposti. Kaloja voi ampua kuolettavastikin, mutta tavallisesti paremmin toimii taktiikka, jossa tähdätään mahdollisimman suureen pintaan, esim. kylkeen ja kelataan kala sitten sisään. Jossain systeemeissä siimalle on erillinen vavan kärki jousessa. Ts. nuoli lähtee kuin tavallisesta jousesta, mutta siima menee vavan kärjen läpi. Kun nuoli on kalassa, kelataan siima takaisin vavan kärkeä käyttäen ja jousi muuttuukin virveliksi, jolla voi väsytellä kalaa.

Tässä esimerkkejä kalastusnuolesta ja kelasysteemistä: http://www.basspro.com/servlet/catalog.SubClass?hvarDept=400&hvarEvent=&hvarClassCode=14&hvarSubCode=18&cmid=HULN_OS_ARCHERY_BOWFISHING

Esimerkki nelihakaisesta metsästysnuolesta: http://mecaclub.net/jousi2.html

Ja tässä kalastukseen parhaiten sopivista talja- ja jalkajousista:

http://www.basspro.com/servlet/catalog.SubClass?hvarDept=400&hvarEvent=&hvarClassCode=14&hvarSubCode=1&cmid=HUSUB_OS_ARCHERY_BOWS
http://www.basspro.com/servlet/catalog.SubClass?hvarDept=400&hvarEvent=&hvarClassCode=14&hvarSubCode=3&cmid=HUSUB_OS_ARCHERY_CROSSBOWS

Perinteiset aktiivista ja koko aikaista raskasta viritystä vaativat jousethan näyttävät tältä:

http://www.basspro.com/servlet/catalog.TextId?hvarTextId=62541&hvarDept=400&hvarEvent=&hvarClassCode=14&hvarSubCode=5&hvarTarget=browse

Tavallisia hakasettomia taulukärkiä EI pidä käyttää metsästyksessä tai kalastuksessa, sillä ne tuottavat turhaa tuskaa ja usein vain haavoittavat saalista päästäen tämän silti karkuun ja kitumaan. Oikeilla välineillä saalis saadaan mukaan joka kerta ja se ei saa aikaan vain hitaasti tappavaa tai pahasti vammauttavaa osumaa!

11
Itse käyn 0-5 kertaa viikossa vähän keleistä/vuodenajasta riippuen. Ja kun kalaan mennään, niin kalassa ollaan =) Näin kesällä esim. 7 tuntia on hyvä ja ehtii lomalla tekemään jotakin muutakin. Talvella taas riittää usein 2-3 tuntia. Hassulta tuntuisi tulla välillä kotiin. Tai tietysti, jos käy aamulla ja illalla... Mökillähän saattaa kalastaa monta kertaa päivässä ja tehdä välillä jotain muuta, mutta muulloin ei kyllä useaan otteeseen kalalle tule saman päivän aikana lähdettyä.

12
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Kalastuskuvia tänne.
« on: July 29, 2006, 16:11:24  »
Tällainen rapu löytyi perkaamani hauen mahasta.


13
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Venepaikka?
« on: July 25, 2006, 11:23:28  »
Sanoisimpa, että kunnan kaavoitusvirasto on paras paikka saada asia selville. Myös TE-keskuksilla tai kalastuksenvalvojilla voi olla asiasta tietoa. Kaavoitusviraston pitäisi kait kuitenkin tietää kaikki kunnan alueet ja niiden omistajat.

14
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Kalastusmerkkejä?
« on: July 14, 2006, 22:38:21  »
Kyllä se mielestäni oli joku vähän virallisempi taho kuin jokin (kalastustarvike)firma tai Erä-lehti. Mutta, kun ei muista, niin ei muista =) Kaksi hyvää paikkaa on jo tullut, minne tarjota kalojaan, jos joskus sattuisi saamaan jonkun vähän isomman.

Mahtaakohan noissa olla kielto, että ei samaa kalaa muihin kisoihin? Kyllä varmaan...

EDIT: Kun nyt kelaan tuota asiaan oikein uudelleen ja uudelleen läpi, niin saattaa kyllä olla hyvinkin tuo Abun luettelo kyseessä. =)

15
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Kalastusmerkkejä?
« on: July 14, 2006, 14:35:12  »
Kiitoksia linkistä. Muistelen, että tuossa olisi ollut kolme tasoa ennen muinoin, mutta saattaapi muisti pettää =)

16
Kaikkea kalastuksesta / Kalastusmerkkejä?
« on: July 14, 2006, 13:06:37  »
Onkos nykyisin vielä olemassa joitakin valtakunnallisia kalastusmerkkejä, ja kukahan niitä myöntää, jos on?

80-luvulla oli joka kalalle painoluokka, jolla sai (ostaa) pronssi- hopea- tai kultamerkin kalastusliiviin kiinnitettäväksi. Muistan, kun koitettiin aina saada 100 g kiiskeä, joka oli pronssimerkin raja =) Mutta ei sitä tullut, vaikka isoja kutua täynnä olevia kiiskejä kiskottiin hulluna. Lienevät siis niin harvinaisia, että pronssimerkki oli tosiaan siitäkin oikeutettu. Silloin niitä myönsi joku virallisempi taho, tyyliin kalastajien keskusliitto, maa- ja metsätalousministeriö tms. Muistaako joku muu käytäntöä ja onko tuollaista enää?

17
Riippuu vähän, miten asiaa ajattelee. Hyvä uistin kestää helposti 10 vuotta tai tuo sata kalaa. Tuota taustaa ajatellen ei tule käyttökertaa tai kalaa kohden mahdottomasti hintaa. Ja jos vertaa esim. TV:n chatteihin ja muihin roskatäyteohjelmiin, niin kyllä ihmisillä tuntuu olevan rahaa syytää typeryyksiin. Niissä oma nimi näkyy ehkä 2 sek ja siitä ilosta saa maksaa euron eikä hommasta hyödy mitään.

Mutta... Onhan se aina kivaa, jos halvemmalla saa. Mutta kyllä sitä ainakin 5-10 uistinta kaudessa raaskii ostaa näilläkin hinnoilla ja tuolla tavoin saa ihan hyvän valikoiman kerätyksi vaikkapa 10 vuoden aikana.

Omassa pakissa on sellaisiakin uistimia, jotka vaari on ostanut joskus 30 v sitten. Kun käyttää hyviä perukkeita, tekee solmut kunnolla ja vaihtaa siimat säännöllisesti, niin ei kyllä paljonkaan uistinmenetyksiä tule. Itse tosin kalastan aina veneestä, jolla on helppoa saada uistin haetuksi melkein paikasta kuin pikasta. Kolme vuotta sitten jäi yksi raksi pohjaan ja ei lähtenyt mihinkään (luultavasti uppotukissa). Aika harvoin on siis joutunut puukkoa kaivamaan pakista katkaistakseen siiman.

18
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Daiwan kelat...
« on: July 07, 2006, 14:52:56  »
Jumeksii joka heitolla ja sotkee siimaa että en kehu!!!

Varmaan vähän kiinni mallistakin.... (ja hinnasta)

19
Kaikkea kalastuksesta / Vs: UL-vapojako?
« on: July 05, 2006, 22:55:37  »
Itse löysin vaarivainaan jäämistöstä aikas lailla samanmoisen virityksen. Aika skeptisesti moiseen suhtauduin. Vapa on löysin koskaan näkemäni ja juuri tuollainen teleskooppi, joka menee melkeinpa taskuun (no reppuun ainakin). Ostin siihen UL-kelaksi Daiwan Laguna 1000:n. Siimana 0,18 siima. Lipat ja jigit lentelee mukavasti ja kahdella viimeisellä heittokerralla saaliiksi on tullut jo 20 ahventa, joista 4 pannukokoa! Ja kyllä vähän isomman ahvenen saaminen tuollaisella vavalla on kokemus sinänsä =) Ei muuta kuin kelaa ostamaan ja kireitä!

20
Vieheet / Vs: Minnow Spoon
« on: July 04, 2006, 16:22:02  »
minnow spponeista katkee ruohosuoja myös aika helposti....multa katkes just eilen vaikken ollu kerenny sillä heittelemään ku 2-3 kertaa :x

Minulla on ollut Minnow Spooneja 10 vuotta. vanhimmat siis jostain vuodesta -96 tms. Kalastettu on ahkerasti ja kalaakin niillä saatu. Koskaan, ikinä ei ole ole ruohosuoja katkennut, vaikka niitä on heitelty ruohikkoon saatu kaloja ja joskus epätarkoilla heitoilla jopa rantakiviin kolhittu  :roll:

Lähetäpä Minari Rapalalle ja laita saatteeseen, että heitit 3 kertaa. Olen melko varma, että saat kopallisen uusia uistimia korvauksena tai ainakin lahjakortin, joilla moisia ostaa. valmistajallekin on tästä paljon hyötyä, kun näkevät, mikä on mennyt tuossa erässä pieleen. Selvä valmistuvirhehän tuossa erässä on oltava, jos noin vähän kestää.

21
Heittokalastus / Vs: Haukea?
« on: July 04, 2006, 11:38:45  »
Paras haukipaikka on sellainen, jossa hauella on suojaa. Siellä se majailee ja odottaa ohitse uivaa kalaa (tai uistinta). Erityisesti tiheät lumpeikot ovat hauen mieleen. Niiden varret tekevät sokkelon, joka antaa hauelle hyvän suojan ja veden päällä olevat isot lumpeet varjostavat vettä niin, että tumma hauki on lähes näkymätön lymyilijä. Paras paikka on sellainen, jossa on lumpeiden lisäksi myös vettä reippaasti. Tällöin saa vähän isompaakin kalaa. 2 metriä - 10 metriä on mainio. Syvissä järvissä lumpeita kasvaa niin, että ne loppuvat noin 10 metrin rajaan ja tälläinen äkkisyvä penkereen reuna on maahtava haukipaikka!

Hauki iskee joko ärsytettnä tai syödäkseen. Siksi parhaita ottipaloja ovat joko viipottavat ja välkkyvät vieheet tai sitten saaliskalaa jäljittelevät vaaput. Oma suosikkini on hankalissa paikoissa Minnow Spoon. Sen voi heittää jopa ihan umpenkasvaneeseen kohtaan ja se tulee useimmiten takaisin jäämättä kiinni. Ongelmana noissa paikoissa on se, että kala ei näe pitkälle ja lusikan pitää sattua melko suoraan kalan eteen, jotta kala huomaisi sen.

Lumpeikkojen tai heinikkojen reunoilta kalastaessa erityisesti erilaiset helmiä sisältävät lusikat/muut metalliläpyskät tuovat saalista. Kun helmellinen vinhasti kieppuva metallinpala on hauen näköpiirissä, se pystyy harvoin vastustamaan kiusausta, ärsyyntyy ja iskee. Heinikon reunoilla hauki näkee laajan alueen ja mahdollisuus iskuun kasvaa, vaikka lusikka ei ihan suoraan nenän eteen osuisikaan.

Kaikkia uistimia kannattaa uittaa nykien. Kelauksen voi jopa pysäyttää niin, että ne vaipuvat pohjaan ja sitten jatkaa, jolloin ne ponnahtavat pohjasta ylös pölläyttäen vähän mutaa ympäriltään. Nykivä kelaus ilman kunnon pysäyttelyjäkin toimii erinomaisesti. Tasaisella kelauksellakin voi toki kalaa saada, mutta parasta on epätasainen kelaus.

Suuremmilta järviltä haukia löytyy keskeltäkin selkää, jos osaa etsiä. Sielläkin ne tarvitsevat suojaa ja lokoiset oltavat. Kaiussa näkyvät penkereet ovat hyviä ottipaikkoja. Jos penkereille on ajautunut puunrunko tai siellä on vähän kivikkoa, on hauella hyvä paikka piileksiä ja kytätä selällä seilaavia kalaparvia. Pieniä haukia ei kyllä yleensä näistä paikoista löydä (ja kun pieniä on määrällisesti niin paljon enemmän, niin todennäköisyys saada hauki on melkoisen paljon isompi, jos kalastaa siellä, missä on myös pieniä).

Parhaiten siis haukijahdissa onnistuu, kun kalastaa siellä, missä on jonkun verran vettä (yli metri) ja jossa on paljon lumpeita tai heinikkoa.

22
Onginta / Vs: Tuleeko katkaravuilla kalaa?
« on: July 04, 2006, 11:17:20  »
Koitin kerran, mutta silloin ei kyllä tullut mitään. Nyt on tiedossa hyvä ahvenpaikka ja pitäisi kokeilla uudelleen. Olen kuullut, että varsinkin isoja ahvenia pitäisi katkoilla tulla.

23
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Daiwan kelat...
« on: July 03, 2006, 18:43:43  »
Itselläni on Daiwan Laguna 1000 ja UL-vapa. Ohutta siimaa kuorrutuksena ja jo lentää kevyetkin vieheet pitkälle. Ja kalan saaminen on aina näyttävää, olipa kyseessä sitten vähän pienempikin sinti =)

Puolaus on kyllä tässä Daiwassa parasta, mitä missään keloistani on ollut. Siima on puolalla nätisti vaikka jigittelisi (paljon löysää siimaa kelattavana) eikä mitään lenkkejä tule. Harmittaa kun viime keväänä ostin kalastusliikkeen suosiolla avustuksella "tämä on omassa käytössäni ollut huippuhyvä" -kelan, joka ei kyllä ole ollut mikään kovin huippu todellisuudessa.

Laguna tonnia voin kyllä suositella, vaikka se onkin itselläni ollut vasta parisen viikkoa (ja noin 4 reissua). Sillä on tullut enemmän ahvenia kuin millään muulla yhdistelmällä hyvien heitto-ominaisuuksien (vapa pitää tietysti olla myös hyvä) ja mainion toimintansa ansiosta. Tiedä sitten, miten se kestää, mutta kolmen vuoden takuu antaa mielenrauhaa sen suhteen.

24
Länsi-Suomi / Vs: Kalaa Näsijärvestä????
« on: July 01, 2006, 11:34:18  »
Peurasaaren ja Keissaaren ympäristössä tuli eilen ongittua. Saaliina muutamia särkiä, pari pientä lahnaa ja kymmenkunta ahventa, joista kolme päätyi pannulle. Heittelemällä tuli pieni hauen pulikkakin. Paikka on kyllä sellainen, ettei sinne ole muuten asiaa kuin soutamalla. Kiviä on vaarallisesti aivan vedenpinnan alla ja niitä on mahdotonta havaita, jos ei ole joku tähystämässä. Onkipaikkana kuitenkin ihan mainio ja soveltuu varmaan heittelyynkin hyvin.

25
Länsi-Suomi / Vs: Kalaa Näsijärvestä????
« on: June 28, 2006, 10:57:38  »
Kiitoksia Tesu,

Itsekin olen järviikartasta tuota aluetta katsellut "sillä silmällä" ja ihan hyvältähän se näyttää. On vain vähän pitkällä, joskaan ei vielä ihan mahdottoman matkan päässä. Vene on Nässyllä ollut vasta kaksi viikkoa, joten järvi on vielä ihan uusi ja tuntematon. Ja lisäksi kyseessä on 4 metrinen pulpettivene (Yamarin), jolla ei selälle uskalla kovemmilla tuulilla mennä.

Toinen kartalla hyvältä näyttävä paikka Peurasaaren ja Keissaaren ympäristö, jossa näyttäisi matalaa riittävän. Laitan vaikkapa tähän ketjuun viestiä, jos se seutu osoittautuu hyväksi onkipaikaksi.

Itse olen soudellen vedellyt raksia pienemmillä järvillä (mm. Tohloppi), mutta nyt on sitten käytössä ensimmäinen moottorivene  :roll: Vapamääränä kaksi, joten vähän hurjalta tuntuu niiden voimin lähteä vetelemään, kun kaikilla muilla on n+10 vapaa sojottamassa =) Noh... Josko sitä tämän kesän ensin harjoittelisi ja ensi kesänä sitten vapoja mahdollisesti lisää.

26
Länsi-Suomi / Vs: Kalaa Näsijärvestä????
« on: June 27, 2006, 13:15:35  »
Missäköhän mahtaisi olla hyvä onkipaikka lapsille mahd. lähellä Lielahtea? Eli siis kaikki kala kelpaa, jotta saa onkielämyksiä ja koollakaan ei niin väliä. Vene on ja kauemmaskin voisi toki mennä, mutta aina parempi mitä lähempänä paikka olisi. Olemme koittaneet etsiä ruohikoita/lumpeita, mutta jotenkin tuntuu, että pohja on vaan kivistä ja karua vähän joka paikassa.

27
Onginta / Vs: Kärpäsentoukan kasvatus
« on: June 20, 2006, 18:55:19  »
Ohoh... Piti oikein kaivaa kuitti esiin ja tarkistaa hinta. Se oli sittenkin 1 eur per purkki =) Tsori!

28
Onginta / Vs: Kärpäsentoukan kasvatus
« on: June 20, 2006, 10:02:59  »
  Sen jälkeen olen maksanut ilolla 5 e toukkapurkista.
Onko siellä toukat niin kalliita?
Täällä kolmella eurolla saa 2 purkkia :-o

Tämä siis Tampereella. 5 eur purkki on kärpäset olleet. Ei niitä usein viitsi kesällä ostella, kun matoja saa niin helposti.

29
Onginta / Vs: Kärpäsentoukan kasvatus
« on: June 19, 2006, 12:17:14  »
Kerran tuli tätä kokeiltua - enemmänkin tosin vahingossa. Ajattelin lannoittaa marjapuskia kaivamalla särkiä niiden juurelle (on muuten hyvä keino saada mahtava marjasato ja kasvu!), mutta joku eläin oli päättänyt kaivella osan kaloista ylös. Viikon parin päästä alkoi ikävästi puskat löyhkätä ja siellähän osa särjistä retkotti maan pinnalla. Kärpäset olivat myös kalat löytäneet ja ne kuhisivat kärpäsen toukkia.

Otin purkin esiin ja pinseteillä kaivelin toukkia raadoista. Täytyy kyllä myöntää, että haju oli aivan hirveä. Ehkä noilla ohjeilla toukkien saaminen pois kaloista olisi ollut helpompaa, mutta enpä usko tuon homman hauskaksi muuttuvan, tekipä sen miten vain. Sen jälkeen olen maksanut ilolla 5 e toukkapurkista. Matojen kaivaminen on monta kertaluokkaa mukavampaa hommaa kuin toukkien kasvattaminen =) Ei kyllä millään tiiviillä omakotitaloalueella kannata alkaa toukkafarmariksi, jos haluaa säilyttää välit naapureihin  :lol:

30
Pyydyskalastus / Vs: Re:Katiskan syvyys
« on: June 11, 2006, 11:52:39  »
Nostetaanpa tätä tooosi Wanhaa ketjua uudelleen esiin.

Eli mihinkäs syvyyteen ja paikkaan olette katiskoja sijoitelleet kuumilla keleillä (jotka toivottavasti ensi viikolla alkavat...) ja nyt kun kutu on loppu? Järvessä on taimenta, kuhaa, kirriä, haukea, ahvenia ja särkikaloja. Enpä tosin ole kuullut, että joku olisi taimenen katiskalla saanut... Mutta jos nyt vaikka ahventa ja haukea koittaisi.

Syvimmät kohdat järvessä on 30-40 m ja muutamia selkäkareja löytyy. Samoin saaria. Eli onko selkäkarit (veden syvyys n. 2 m), syvänteet vai rannat niitä parhaita paikkoja kesän edetessä pidemmälle, jos mieleen mahdollisimman monenlaisia kaloja ja toivoo sattumina esim. kuhia joukkoon?

Pages: [1]


center>