Chat

Author Topic: saako sateella kalaa  (Read 17211 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mdmx

 • Posts: 18
  • View Profile
Vs: saako sateella kalaa
« Reply #30 on: September 05, 2006, 13:06:07 »
Perustuuko tieto miten pitkälti omiin havaintoihisi vain erään kalastuksen valtajulkaisun kirjoitukseen?

Ensinnäkin jos viittaat eräällä kalastuksen valtajulkaisulla Erä-lehteen, niin se oli lähinnä tiivistelmä asioista jotka kerrotaan lähes kaikissa viehekalastusta käsittelevissä kirjoissa. Ei siis todellakaan mitään uutta 'faktaa'.

Ja kyllä, varsinkin ilmanpaineen noustessa pidemmän matalapainejakson jälkeen on omakohtaisia kokemuksia että kala syö hanakasti. Vastaavasti pitkään jatkuneen 'kurjan sään' vallitessa kalareissuista ei ole järin hyvää saalista tullut (ja poikkeus vahvistaa säännön myös tässä). Mutta tässä, kuten kaikissa omakohtaisissa kokemuksissa, pitää ottaa huomioon esimerkiksi se että jälkimmäisellä kelillä en ole juuri edes kalastellut. Jokaisella on oma näkemyksensä asioista, sen vuoksi pidän faktoja jopa oleellisempina kuin 'mutua'.

Toki muidenkin edellytyksien pitää olla kohdallaan. Esimerkiksi tuo solunar taulukko on pieni osa kokonaisuutta, se ei tietenkään yksistään kerro syökö kala vai ei. Se kertoo ainoastaan kuinka paljon kuun vetovoima vaikuttaa vedessä olevaan paineeseen. Suomessa tämän vaikutus on melko marginaalinen, ja säästä johtuva ilmanpaineen muutos voi helposti kumota kuun vetovoiman vaikutuksen.

Puhdasta ja kiistämätöntä faktaa kuitenkin on:
1) Kuun sijainta maapalloon nähden vaikuttaa vedessä vallitsevaan paineeseen
2) Ilmanpaine vaikuttaa vedessä vallitsevaan paineeseen
3) Kaloilla on uimarakko minkä avulla ne aistivat paineenmuutokset
4) Kun ilmanpaine vaihtuu, kala vaihtaa uintisyvyyttään (eli 'on liikkeessä'), ja kumoaa näin paineen vaihtelun vaikutuksen ominaispainoonsa.

solunar + vallitseva ilmanpaine muodostavat yhdessä muuttujan joka vaikuttaa vedessä vallitsevaan paineeseen. Tämä paine vaikuttaa kalojen uintisyvyyteen, eli paineen vaihtelu pakottaa kalat muuttamaan syvyyttään, ja liikkuvaa kala on aktiivinen kala.

Toki vähintäänkin yhtä merkittäviä asioita ovat esimerkiksi tuulen suunta, joka yhdistettynä pohjan muotoon luo virtauksia jotka vastaavasti vetävät puoleensa pikkukalaa.

Nämä kaikki ovat asioita joiden mukaan voi yritellä päätellä missäpäin kala milloinkin on, ja miten paljon se liikkuu, ei muuta. Tässä pitää tietenkin ottaa huomioon edellisien päivien sää, jos tuuli ja ilmanpaine on ajaneet kalat alueen eteläosissa oleville syvänteille, ei ne sieltä ihan hetkessä siirry alueen pohjoispäässä olevalle matalikolle.

Muistaakseni mainitsit kalastelevasi koskella/joella. En usko että siellä on yhtä suurta vaikutusta ilmanpaineella tai kuun asennolla. Solunarhan perustuu lasku ja nousuveteen, ei mihinkään muuhun, ja sitä (suomessa hyvin vähissä määrin) tapahtuu ainoastaan merellä. Merellä ja isoilla järvillä on kaloilla myös huomattavasti enemmän reviiriä liikkua ja vaihtaa syvyyttään.

Vielä sateesta/poudasta, säätila vaikuttaa paineen lisäksi päivänvalon väriin, tämä yhdistettynä veden väriin kertoo minkälaiset vieheet näkyvät parhaiten vedessä. Tämäkin on puhdas fakta, fysiikkaa. Eriasia sitten miten hyvin näkyviä vieheitä kalalle kannattaa milloinkin tarjota, myös tätä asiaa on tutkittu, aktiivinen kala kelpuuttaa pitkälle näkyvät vieheet. Ja mitä pidemmälle se viehe näkyy, sitä kauempaa kala siihen iskee. Mutta tämä ei ole puhdasta faktaa, omakohtaiset kokemukset kylläkin todistavat tuon väittämän todeksi. Poikkeuksia toki on tullut joillakin reissuilla. Siksi on tärkeää kokeilla erilaisia värejä. Aloitusväreinä silti usein heitän/uistelen tuon edellä mainitun periaatteen mukaisia värejä, ja suurimmassa osassa reissuista ne toimivat.


Voihan solunar-jututkin puhua totena läpi, samoin kuin että imurikauppiaan 1700e hintainen imuri olisi oikeasti muka 10x kalliimpana hyvä sijoitus silti (ei, en kiistä että molemmat olisivat täysin väärässä, mutta ilmaisun taidokkuudella voi vaikuttaa tehokkaasti mielipiteisii).  Tuo nappikeli.fi -sivu ei ole vielä vakuuttanut minua, mutta viime reissulle se sanoi "retkikeli" ja sitä se kyllä oli. Sää oli kaunis mutta kala ei syönyt. Pitänee jatka tarkkailua, mutta purematta en näitä juttuja niele.

Solanur jutut, varsinkin suomessa, ovat hyvin pieni osa kokonaisuutta. Mitä tulee imurikauppiaaseen, hänellä on oma lehmä ojassa. Sitäpaitsi 'hyvä sijoitus' tuollaisessa tilanteessa on lähinnä makuasia, riippuu miltä kantilta asiaa katsoo. Puhtaasti taloudellisesti ajateltuna harja ja kihveli voittaa minkä tahansa imurin jo siksi ettei vaikuta sähkölaskuun.  :-D

nappikeli.fi sivusto oli mulle ihan uusi juttu. Äkkiseltään katsottuna tuo on aivan liian pelkistetty. Ei ne 'kotikeli, 'retkikeli', jne ole mitään kiveen hakattuja faktoja. Parempi olisi ilmaista kuinka paljon kala liikkuu, millaisissa syvyyksissä ja mistä ilmansuunnasta  (esim järven eteläpäässä etelä-pohjois suuntaisesta salmesta) sitä kannattaisi etsiä, minkävärisiä vieheitä kannattaa kokeilla missäkin syvyydessä. Nämä tietenkin pitäisi ilmottaa erikseen jokaiselle järvelle ja eri alueille merellä, sekä erikseen sen mukaan mitä kalaa ollaan hakemassa.

Eli lyhyesti: nuo asiat ovat faktaa, mutta kaikki vaikuttaa kaikkeen. Ilmanpaineen, nousu/laskuveden, lämpötilan, valonvärin, edellisien päivien tietojen ja tuulensuunnan perusteella voi yrittää päätellä missäpäin kalat ovat, kuinka hyvin ne puree uistinta, ja minkälaisia värejä kannattaa tarjota.

reaper1000a

 • Posts: 2
  • View Profile
  • Email
Vs: saako sateella kalaa
« Reply #31 on: September 08, 2006, 11:05:04 »
No sateen jälkeen parhaiten olen aina saanut kalaa. Pikku kuuro joka on helle päivää piristäynyt kuin huikka kokis pullosta mainoksessa on taannut mieluisan ja virkistävän kokemuksen kalalla. :-D

MinnowSpoon

 • Posts: 25
  • View Profile
  • Email
Vs: saako sateella kalaa
« Reply #32 on: September 08, 2006, 18:05:27 »
sateen jälkeen saa parhaiten kalloo! :P :) :=)

 center>