Chat

Author Topic: Vapiti  (Read 2899 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jermoni

 • Posts: 82
  • MSN Messenger - spikey.head@jippii.fi
  • View Profile
  • Email
Vapiti
« on: December 27, 2002, 21:12:05 »
Onko vapitin karva tarpeellista, ja "vääntyykö se sillai niinkuin peura (se on ärsyttävää, kun väsää pikkuperhon suoraa pyrstöä)?
Vapa taipuu aivan kaarelle, liitokset natisee, kelan räikkä huutaa! Alkaa hurja vääntö. 10 minuutin väännön jälkeen luovutan. Perho ei lähde millään irti puusta.           :D

Aleksi

 • Posts: 107
  • View Profile
  • http://www.kalassa.net/perhokalastus/
Re: Vapiti
« Reply #1 on: December 28, 2002, 22:59:33 »
Wapiti tarkoittaa käytännössa ihan samaa kuin ns. tavallinen peura (jos en väärin muista niin wapiti taitaa vuoripeuraa).

Wapiti on tarpeellista, jos tekee perhoja joissa karvan kelluttavaa ominaisuutta voidaan käyttää hyväksi tai sitten esim. muddler ja bullethead sidontatekniikoihin.

Tuon mainitsemasi "vääntymisen" (olisiko aukeaminen parempi ilmaisu?) voi kuitenkin helposti poistaa laittamalla pyrstöksi kiinnitetyn karvanipun tyveen tipan lakkaa tai pikaliimaa, jolloin pyrstön tyvi pitää karvat tiiviimpänä kimppuna. Aukeamista voi vähentää myös käyttämällä vain karvojen kärkiosaa  pyrstömateriaalina, jotka ovat ohueampia ja eivät ole niin onttoja kuin esim. tyviosat.
Aleksi Määttä,
Perhokalastuspuolen vastaava Kalassa.netissä
http://www.kalassa.net/perhokalastus/
Palautetta? [email protected]

Anonymous

 • Guest
Re: Vapiti
« Reply #2 on: January 03, 2003, 11:41:50 »
Siis, mitä...?

Vapiti (käytin ennen wapiti-kirjoitusasua, mutta nykyiset kielioppaamme suosittelevat muotoa: vapiti) ei todellakaan sen enempää biologisessa kuin sidonnallisessakaan mielessä vastaa "tavallista" peuraa. Peura, jota kaupoissamme myydään on yleensä valkohäntä- tai muulipeuraa, vapiti on toiselta nimeltään kanadanhirvi (amerikankielellä elk), ja se on eurooppalaisen saksanhirven pohjoisamerikkalainen alalaji.

Karvan koostumus vaikuttaa tietenkin käyttötarkoitukseen ja soveltuvuuteen, mutta sopivan karkeasta elkistä saa todella hyviä suoria pintaperhonpyrstöjä (esim. Humpy, Wulffit jne.), sillä vapitin karva ei ole yhtä huokoista kuin "peurankarva", eikä se näinollen myöskään tuppaa nousemaan kiristettäessä pystyyn yhtä herkästi. Tietenkin vapitin nahkastastakin löytyy kohtia, joiden karva on "ontompaa" ja siten muddlertekniikkaan kelvollista - tätä karvaa on kuitenkin tarjolla vähemmän, sillä sitojien enemmistö käyttää vapitia pintaperhojen siivissä ja pyrstöissä.

Loistava materiaali, ja ansiostakin nykysidonnan kulmakiviä.

 center>