No, minullahan ei ollut tarkoitus kritisoida kenenkään tekemisiä/tekemättä jättämisiä; halusinpahan vain tuoda esille uudestaan kalankäsittelyn tärkeyttä ja sen vaikutusta kalan laatuun ruoka-aineksena.
Kala on meille suomalaisille siksi tärkeä asia, tai ainakin sen tulisi olla, että saaliiksi saatu kala on pidettävä ansaitsemassaan arvossa. Jotenkin, ehkä iästäni johtuen, vieroksun kalastusta pelkästään viihde-/elämysarvona ja näinollen minun näkökantani on, että kalastus pääsääntöisesti on ravinnon hankkimista kalastajan pöytään ja toisaalta se, että mitään kalalajia ei tulisi pitää vähempiarvoisena. Kaikesta kalasta saa hienoa ja arvokasta ravintoa oikein käsiteltynä ja valmistettuna.
Meillä on järviä ja kalaa yllinkyllin; kaikilla ei näin ole. Ehkä juuri siksi asetan esim lohen sinne keskikastiin saaliina, rahallinenkin arvo nykyisellään on melko heikko pyyntipanostukseen nähden. 70-luvulla kalastin Suomenlahdella lohta siimalla, noin tuhannella koukulla; silloin yhden yön saalis saattoi vastata normaalin työmiehen kuukausipalkkaa. Silloin lohesta sai rahaa, vaikka saalis jaettiinkin periaatteella; kolmannes alukselle, kolmannes kipparille ja kolmannes miehistölle.
Nykyisellään, siirryttyäni tänne sisämaahan ja järvikalastukseen, olen oppinut arvostamaan esim särkeä, kuoretta, madetta, lahnaa...jne. Oikein käsiteltynä ja valmistettuna ne ovat todella hienoja kaloja.
Kalankäsittelytaito Suomessa on taantunut luvattoman heikolle tasolle; kiitos kaupan valmiiden fileiden. Kaikki pannuvalmista. Normaalia asiakasta marketissa ei kiinnosta kalan laatu; sehän on tuoretta sanoo kauppias ja tuoretta kala voi kuulemma olla säännösten mukaan jopa seitsemän vuorokautta kunhan on jäitettyä!