Olen koittanut tänä kesänä opetella jigikalastusta, mutta laihoin tuloksin. Eikös pomputus mene suurin piirtein näin:
1. Jigi heitetään ja odotetaan kunnes se laskeutuu pohjaan.
2. Kelataan tyhjät siimat pois jonka jälkeen nostetaan vapaa 90 astetta pystyyn ja nopeasti lasketaan se taas vaakaan.
Älä laske nopeasti vaapaa, vaan pidä se pystyssä niin kauan että jigi tömähtää uudelleen pohjaan. Näin tehdessä siima pysyy kireällä, ja tunnet kalatärpit. Samaten tunnet sen koska jigi osuu pohjaan. Jos lasket vavan heti alas siima löystyy, kalat pääsee karkuun, etkä tunne koska jigi on pohjassa. Jigin pomputkin jää paljon lyhyemmiksi jos lasket vavan heti alas, pidä siima kireällä kunnes jigi on uudestaan pohjassa niin pomposta tulee paljon pidempi.
3. Samalla kun vapaa lasketaan, niin aloitetaan kelaus, jotta löysät on mahdollisimman pian poissa.
Joo, mutta tämä vasta sen jälkeen kun jigi on jo pohjassa. Eikä tuossa kannata hosua, tulee siimasotkuja vaan. Kunhan tuo tyyli rutinoituu niin löysien kelaus käy kyllä nopeasti, mutta aluksi kannattaa olla rauhallinen ja kiinnittää huomiota siihen ettei kelalle pääse löysää siimaa.
Itse teen tuon niin että kun jigi on tömähtänyt pohjaan ja kelaan siimaa pois, pidän ranteet sen verran löysänä että tuo kelaus liikuttaa vapaa eikä nosta jigiä pohjasta. Eli siis, jigi on pohjassa ja vapa ylhäällä. Pidä käsi löysänä ja aloita kelaus, kelaa niin että jigi pysyy pohjassa ja vapa liikkuu kelatessa alaspäin. Vaatii hieman harjoittelua, mutta kunhan oppii niin käy kuin itsestään, eikä tule löysää siimaa kelalle.
3. Samalla kun vapaa lasketaan, niin aloitetaan
Ongelmana on tuo kelaus. Ensinnäkin, tosi hankalaa tarkalleen tietää, koska jigi on uudelleen pohjassa nykäisyn jälkeen. Itselläni pomputus on varmaan liian hidasta, kun odotan, että onkohan se jo pohjassa uudelleen.
Suurin virhe sinulla on varmaankin se että lasket vavan heti nypyn jälkeen, siima löystyy etkä tiedä mitä toisessa päässä tapahtuu. Kalat karkaa, et pakosti edes tunne tärppejä, samaten vaikea tietää koska jigi on pohjassa.
Välineet on myös erittäin tärkeä asia jigauksissa, kevyt 1-luokan haspeli, kevyt ja napakka n. 180cm vapa, n. 0.12 - 0.15 paksua punottua siimaa. Siihen vielä päälle sopivan painava jigipää, niin kyllä se siitä alkaa sujumaan. Kannattaa aluksi käyttää ylisuuria jigipäitä, että tuntuma on voimakkaampi. Sitten kun kädet "herkistyy" voi vaihtaa pienempiin päihin.
3. Samalla kun vapaa lasketaan, niin aloitetaan
Suurin ongelma on kuitenkin se, että oikeastaan koko ajan kelataan tyhjää siimaa pois, Se menee tosi, tosi löysälle kelalle. Homma kulminoitui totaalliseen katastrofiin pari päivää sitten. Olin ostanut Firelineä, kun sitä niin monesti jigaukseen suositellan. N. 15 heittoa em. kelaustekniikkaa käyttäen ja siima oli sellaisessa sotkussa, että vain puukko riitti homman selvittämiseen.
Itsellä kävin täysin samanlailla kun alottelin jigausta ja kelalla oli ekaa kertaa punotut siimat.. Harjoitus tekee mestarin, uskoisin että ylläolevilla vinkeillä homma paranee huomattavasti, näin ainakin itsellä.
Tässä vielä tiivistettynä miten itse abboraa jigaan:
1. Heitto, jigin osuessa veteen pistän kammen kiinni ja nostan vavan pystyyn. En kelaa, ellei sitten tullut "roikko" heittoa tai tuuli painanut siimaa ulos pussille. Pidetään vavankärki pystyssä kunnes tulee tärppi tai jigi tömähtää pohjaan. Tämä on oleellista, pohjakosketus on huomattavasti helpompi havaita vapa pystyssä, ja kalatki ottaa usein vajoomisvaiheessa.
2. Kun jigi osuu pohjaan, kelataan rauhallisesti löysät pois laskien vapaa samalla alaspäin.
3. Nostetaan vapa pystyyn, odotellaan taas vapa pystyssä kunnes jigi osuu uudelleen pohjaan.