Chat

Author Topic: minkä värinen buster jerk?  (Read 11285 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

-Buster-

 • Posts: 71
  • View Profile
  • Email
minkä värinen buster jerk?
« on: July 25, 2009, 14:04:12 »
elikkä minkä värinen busteri olis hyvä merelle kirkkaaseen veteen??
ja mikä väri sitten tumma vetiseen järveen/jokeen?
voi pistää toki muitakin jerkki merkkejä kuin busteri..

pjk

 • Guest
Vs: minkä värinen buster jerk?
« Reply #1 on: July 25, 2009, 14:46:10 »
Väriasioita on käsitelty foorumilla niin paljon, että keskusteluja kannattaa haeskella hetken verran. Käsityksiä tuntuu olevan lähes yhtä monta kuin kalastajiakin, jokainen on tietysti oikeassa.

Omasta puolestani, vuosia pelkästään hauenkalastukseen keskittyneenä sanoisin lyhyesti, että satsaa Bustereissakin väreihin joista sinulla on jo hyviä kokemuksia omilla kalapaikoillasi. Tärkeämpää kuin omistaa joku tietty väri on se, että hankkii pikkuhiljaa vähän kaikenlaisia värejä, esim. ärsytysvärejä ja veden väriin sopivia "luonnonvärejä", ja kokeilee myös niitä kaikkia joka päivä.

Ottiväri tai -värit hauelle voivat vaihtua jopa päivittäin, mikä on mahdollista selvittää vain jos värejä on mukana enemmän kuin yksi. Vain yhden värin kanssa käy niin, että jonakin päivänä sillä saa huippusaaliin, useammin koko päivän tahkoamisella saa ehkä hauen-pari, joskus ei tärppiäkään. Kalan syönnistä siinä ei niinkään ole kyse, vaan siitä että sama väri ei yksinkertaisesti toimi keväästä syksyyn, päivästä toiseen ja eri säillä samalla teholla, vaikka puhuttaisiin koko ajan samasta vesistöstäkin. Heikko kalantulo voisi kumminkin vaihtua kohtuulliseksi tai jopa hyväksi jotain tilanteeseen paremmin sopivaa väriä heittämällä...

Noin viidellä hyvin valitulla perusvärillä mahdollisuudet pärjätä eri keleissä paranevat, noin kymmenen väriä riittää kotivesillä jo varsin pitkälle. Rahassa tuo alkaa olla jo sen verran arvokas nakki, ettei sitä ole usein mahdollista toteuttaa kerralla tai edes yhdessä vuodessa. Kärsivällisyyttä!

--pikeye

 
« Last Edit: June 28, 2010, 17:01:04 by pikeye »

pjk

 • Guest
Vs: minkä värinen buster jerk?
« Reply #2 on: July 25, 2009, 15:09:51 »
pjk...

Hianoa että jaksat vastailla pitkiä pätkiä ja asiantuntevasti. Kuitenkin, itsekin mainitset, että tästäkin aiheesta hakua käyttämällä löytyy keskusteluja jo valmiina. Miksi et siis "ohjaisi" hakua käyttämään jättämällä vastaamatta itse kysymykseen ja viittaisi vain tuohon "haku"-toimintoon.  Vastaamalla tähänkin aiheeseen laitoit tämän ketjun elämään vaikka sen olisi voinut kuopatakin.

Tämä siis pelkällä ystävällisyydellä!

Niin, mikä se sitten milloinkin on nopein tie... Värijuttuja sivutaan eri keskusteluissa, usein niissäkin joissa aihe on alunperin ollut jotain aivan muuta, toisekseen Buster Jerkistä ei löydy tältä foorumilta (vielä) juuri mitään juttua verrattuna joihinkin muihin foorumeihin. Nytkin yritin vihjata sitä, että kalastuksessa on olemassa esim. väri"sääntöjä", jotka eivät koske vain jotain tiettyä viehemallia... Saa tämän mode kuopatakin, ilman muuta.

--pikeye
« Last Edit: June 28, 2010, 17:00:43 by pikeye »

-Buster-

 • Posts: 71
  • View Profile
  • Email
Vs: minkä värinen buster jerk?
« Reply #3 on: July 25, 2009, 16:43:16 »
joo yritin haeskella buster jerkeistä tällä foorumilla mutta en oikeestaa mitään löytänyt.. ja mua just kiinnostaa enimmäkseen nuo buster jerkit kun niitä on tullu jo "pari kappaletta" hommailtua..

Ei voi sanoa taraksti, mikä väri olisi paras. Tässä olisi kumminkin kaksi hyvää aloitusväriä.

Merelle kirkkaaseen veteen:
http://www.kalastuskauppa.com/showproduct.php?show_product=_2BX17X98U

Tummiin vesiin:
http://www.kalastuskauppa.com/showproduct.php?show_product=_2AS18VRV5

ja noista väreistä mulla löytyy jo tuo C114OBC mutta pinkkiin väriin mulla ei oo kyl hirveesti kokemusta mutta syksyllä kuulemma toimii..

Aatami

 • Professorin vaimo
 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 1248
 • Intohimona kalastus
  • MSN Messenger - jami_terasahde@msn.com
  • View Profile
  • Email
Vs: minkä värinen buster jerk?
« Reply #4 on: July 25, 2009, 16:57:03 »
http://www.kalastuskauppa.com/showproduct.php?show_product=_2BX18DP08

Tuo väri on itselläni toiminut, mutta myös pinkki. Kalastan pääasiassa järvillä joissa vesi on sameahkoa. Tuo C26 näyttää myös toimivalta tai ainakin sama väritys on toiminut westins-jerkeissä. Tämä myös sameahkossa vedessä. Syksy on erittäin hyvää aikaa kelta-mustille jerkeille.
Aina ei voi miellyttää kaikkia..
http://kalassa.net/aatami/
Kalassanet kalastusseuran sihteeri

pjk

 • Guest
Vs: minkä värinen buster jerk?
« Reply #5 on: July 25, 2009, 17:03:47 »
No, tässä on kotivesilleni (melko ruskea vesi) perusvärejä. Vastaavia löytyy muistakin viehemalleista, eri käyttötilanteisiin. Nämä ovat antaneet usein kalaa, tyypillisesti kukin vähän eri olosuhteissa. Kuten kuvasta näkyy noita kaikkia on jotenkin muokattu tusseilla, esim. vasemmanpuolimmainen "Haloo" on alunperin Nilsuväri nro 70, jota ei löydy Busan värikartalta.Noiden perusvärien lisäksi minulla on muitakin haukivärejä, jotka joko edustavat vähän samaa värimaailmaa tai sitten ovat ns. ekstroja, joista osa on aivan erilaisia kuin nuo kuvan värit. Osa niistä saattaa olla vasta kokeiluasteella, ja jos osoittautuu että niissä olisi aineksia jopa perusväreiksi asti, hyvä juttu. Tällä hetkellä esim. punavalkoinen ja pinkki ovat vielä kysymysmerkkejä.

--pikeye
« Last Edit: June 28, 2010, 17:00:34 by pikeye »

-Buster-

 • Posts: 71
  • View Profile
  • Email
Vs: minkä värinen buster jerk?
« Reply #6 on: July 25, 2009, 17:11:50 »
no tuo "papukaija" väri on itellä ollu toimiva kirkkaassa vedessä merellä. ootko ihan vaan tussilla noita modannu? ja tollanen C26 mun piti hommata mutta oli loppu vaasan kalastuskaupasta silloin..
« Last Edit: July 25, 2009, 17:18:30 by -Buster- »

pjk

 • Guest
Vs: minkä värinen buster jerk?
« Reply #7 on: July 25, 2009, 17:20:46 »
no tuo "papukaija" väri on itellä ollu toimiva kirkkaassa vedessä merellä. ootko ihan vaan tussilla noita madannu? ja tollanen C26 mun piti hommata mutta oli loppu vaasan kalastuskaupasta silloin..

Tusseilla joo. Aina ei täkäläisistä kaupoista ole löytynyt haluttuja värejä, joten omia tuherruksia tarvitaan joskus. Tuo musta ahvenraidoitus on ollut vakiokikka monien vieheiden kohdalla, lisää kontrastia vieheeseen. Esim. kuvasta toinen vasemmalta, "Firetiger", oli alunperin Finnjävel-väri, ilman mustaa selkää ja raitoja. Tussaus oli tarpeen, kun virallista C29-väriä ei ollut silloin saatavilla mutta velipoika tempoi sellaisella kalaa... :)

Mustia ja punaisia Textmark tms. tusseja löytyy joka marketista, oranssia ja keltaista en taas ole saanut kuin tilaamalla, ruskea tussi on löytynyt vain kertaalleen paperikaupasta. Valkoista ja hyvin peittävää keltaista ei saa kuin maalitusseina. Niiden heikkona puolena on värin melko nopea rapistuminen jos kalaa tulee, mutta uusintaväritys onnistuu. Jonkin verran värien pysymistä voi auttaa myös kuivattamalla tussin ensin kunnolla ja sitten päälle jotain aerosolilakkaa.

Maaliruiskulla saisi toki kestävämpiä värityksiä, mutta tussauksessa on se hyvä puoli, että uuden värikokeilun voi "purkaa" tärpätillä tai asetonilla nopeasti, jos näyttää ettei sillä tule kalaa.

--pikeye
« Last Edit: June 28, 2010, 17:00:26 by pikeye »

-Buster-

 • Posts: 71
  • View Profile
  • Email
Vs: minkä värinen buster jerk?
« Reply #8 on: July 25, 2009, 20:11:50 »
 :-D tusseilla joskus tullu itekki värilteltyä enimmäkseen vaappuja.. tossa on varmaan melkeen kaikki busteri värit http://www.haukkiklubi.com/busterjerk
onko kukaan saanu tolla "nemo" värillä mitään?

Aatami

 • Professorin vaimo
 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 1248
 • Intohimona kalastus
  • MSN Messenger - jami_terasahde@msn.com
  • View Profile
  • Email
Vs: minkä värinen buster jerk?
« Reply #9 on: July 25, 2009, 21:08:16 »
Nemo oli kova luu keväällä vähän reilu metrin vedessä. Uskon, että on myös syksyn väri. Tosin jos totta puhutaan, niin uskon, että kalan saanti on enemmän uittajasta kiinni kuin väristä. Kaikilla jerkeilläni olen kalaa saannut kaikenlaisilla säillä ja vuodenajoilla. Tämä tietysti oma mielipiteeni ja sitä ei tarvitse uskoa eikä sen mukaan kalastustapaansa rakentaa. Jerkillekin on noin 1000 ja yksi eri uittotapaa. Se mikä toimii milloinkin on vain kokeiltava. Suosittelisin hankkimaan väripaletiksi yleisvärejä kymmenkunta kappaletta ja niillä sitten eri uittotyylejä testailemaan.
Aina ei voi miellyttää kaikkia..
http://kalassa.net/aatami/
Kalassanet kalastusseuran sihteeri

pjk

 • Guest
Vs: minkä värinen buster jerk?
« Reply #10 on: July 25, 2009, 22:18:13 »
Oma tuntumani haukivieheistä on, että kalantulon kannalta väri (laajasti ajateltuna) merkitsee enemmän kuin uinti (uitto), vaikka molemmat ovat tietysti tärkeitä. Esim. jääkylmässä vedessä oikeakaan väri ei kalasta, jos viehettä uittaa liian lujaa. Värin merkitys vain korostuu vaikeina päivinä, joskus vain yksi kelpaa (niistä väreistä, joita on mukana ja joita on viitsitty kokeilla...). Keskivertopäivinä sentään muutamilla erilaisilla tulee, joskin paremmuusjärjestys on yleensä helposti nähtävissä kun pistää tapahtumia antaneet vieheet veneessä jotenkin riviin, ja erilleen uitetuista "nollavieheistä". Säännöllinen ja jatkuva kalastuskirjanpito auttaa pitkässä juoksussa löytämään vahvistusta sille, mikä missäkin olosuhteissa toimii.

- "Ärsyväripäivinä" tyypillisesti vain jokin tietty / tietyt hyvin erottuvat värit antavat kaloja, "luonnonväripäivinä" saattaa kelvata laajempikin väripaletti. Usein luomuissakin pelaa kumminkin vain tietty sävy, tai yleinen kirkkaus / tummuus on se juttu. Esim. kupari on kalankin mielestä eri asia kuin kulta, ahvenväri ei ole sama asia kuin särkiväri, jne.

- Helppoina päivinä monenlaisilla väreillä saa kaloja. Joinakin harvoina superpäivinä lähes kaikki heitetty antaa jonkin tapahtuman, mutta näistäkään reissuista ei ole jäänyt muistiin yhtään sellaista, jolloin kaikki värit olisivat olleet kalantulossa tasa-arvoisia. Voi käydä myös niin, että monella värillä saa kyllä kaloja, mutta reissun suurimmat kalat tuppaavat tulemaan jollakin tietyllä värillä.

- Värin merkitys näkyy tyypillisesti mm. siinä, kun jokin tietynlainen väri toimii esim. illasta muutaman tunnin kerrallaan kaikissa tarjotuissa viehetyypeissä, siis aivan erilaisilla vieheillä ja uitoilla, mutta muilla väreillä saa samaan aikaan huonosti tai ei mitään. Joskus viehetyyppi on myös ratkaiseva, esim. firetiger-jerkillä saa kovalla työllä vain yhden kalan, mutta samanvärisellä lusikalla kaloja tuleekin samoilta paikoilta useita.

Esimerkkitapauksia värin merkityksestä voisi kuvailla viime vuosilta lukuisia, mutta eipä niistä tässä sen enempää.

Nemosta ei ole omia kokemuksia, mutta sen voisi kuvitella (muiden ärsyjen tapaan) toimivan joskus ainoana värinä. Koska oranssi väri on siinä melko hallitseva, Nemolla voisi tulla kalaa myös niissä tilanteissa kun muillakin sen värimaailman vieheillä saa.

--pikeye
« Last Edit: June 28, 2010, 17:00:16 by pikeye »

-Buster-

 • Posts: 71
  • View Profile
  • Email
Vs: minkä värinen buster jerk?
« Reply #11 on: July 27, 2009, 11:49:51 »
joo olen kyl ite sitä mieltä että väri merkitsee enemmän kuin uitto. esimerkkinä siitä on että olin eilen heittelemässä kaverin kanssa merellä ja mä sain 4haukee ja 2 isompaa ahventa baby buster jerk C29 värillä. kaverilla oli eri värinen niin ei sillä ollut tapahtumia oikeestaan yhtään. ja ihan samoihin kohtiin heiteltiin..

pjk

 • Guest
Vs: minkä värinen buster jerk?
« Reply #12 on: July 27, 2009, 14:13:28 »
joo olen kyl ite sitä mieltä että väri merkitsee enemmän kuin uitto. esimerkkinä siitä on että olin eilen heittelemässä kaverin kanssa merellä ja mä sain 4haukee ja 2 isompaa ahventa baby buster jerk C29 värillä. kaverilla oli eri värinen niin ei sillä ollut tapahtumia oikeestaan yhtään. ja ihan samoihin kohtiin heiteltiin..

Nuo havainnot ovat tärkeitä. Niitä on helpompaa tehdä, jos mukana on taidoiltaan suunnilleen tasavertainen kalakaveri. Kun ottivieheiden haku on yhteispeliä ja kumpikin heittää erilaista tavaraa ainakin niin kauan, kuin päivän "trendit" eivät ole selvillä, juonesta on helpompaa saada kiinni. Yksin hakemiseen kuluu ainakin enemmän aikaa, kun ei voi verrata kalantuloaan oikein mihinkään.

Olinpa haukikalassa yksin tai kaksin, olen pitänyt nyrkkisääntönä sitä, että "yksi hauki ei vielä kesää tee". Toisin sanoen, jos heitän jotain viehettä alussa esim. viisi heittoa ja saan sillä heti jonkun tapahtuman tai jopa muutaman kalan, viehe ei jämähdä silti samantien perukkeen päähän loppupäivän ajaksi. Pistän sen veneen penkille odottamaan muita kokeiluja, ja uitan sitä uudelleen toisessa paikassa. Jos samalla vieheellä alkaa sitten tulla kaloja suunnilleen jokaisessa sille sopivassa uittopaikassa, heittelen loppureissun enimmäkseen sitä (sekä muita löydettyjä ottivieheitä, jos on sellainen päivä että useammalla tulee). Muutamien tuntien reissulla enempiä kokeiluja ei ole tarvinut tehdä.

Uskon kumminkin olevan melko todennäköistä, että jos on kalassa täyden päivän aamusta iltaan, ottiväri / -värit vaihtuvat hiljalleen päivän mittaan kun valaistus muuttuu, eli aamun ottivieheet hyytyvät jossain vaiheessa ja vaihtuvat toisiksi, samaa tapahtuu päivästä edelleen iltaa kohti mentäessä. On kuitenkin mahdollista sellainenkin "outous", että sama väri toimii koko päivän paremmin kuin muut, jopa useita päiviäkin putkeen... Kokeilumieli kannattaa siis säilyttää aina.

*Tässä muuten lukemisen arvoinen artikkeli väriasioista: http://suomenhaukiseura.com/valineet/uistimet/varilla_on_valia.html

--pikeye
« Last Edit: June 28, 2010, 17:00:03 by pikeye »

Ammattilainen

 • Posts: 113
  • View Profile
Vs: minkä värinen buster jerk?
« Reply #13 on: July 27, 2009, 21:36:20 »
Jos kalastaa ensin krokotiilillä, ja siitä toimii väri punapää, niin eiköhän silloin sama väri kelpaa hauelle myös jerkissä. Joten lueppas näitä keskusteluja, joissa ollaan kysytty että mikä on hyvä väri jne. Turha tehdä jokaiselle vieheelle omaa "minkä värinen.." - keskustelua.
Kalaan aina kun pääsee !

 center>