mitäs eroa on valtion
Läänikohtaisella viehekalastusmaksulla
http://kalastuslupa.smilehouse.com/index.html
ja
metsähallituksen vieheluvalla
http://www.villipohjola.fi/item.asp?Section=25&Item=371
eikö tuolla valtion luvalla saa kalastella samassa paikassa kun tuolla metsähallituksen luvalla, mutta ei toisinpäin?
hinta vuodelle on nimittäin sama, niin onko tuossa metsähallituksen luvassa mitään järkeä?
Valtion läänikohtainen viehekalastuslupa on henkilökohtainen. Se oikeuttaa kalastamaan valtion vesialueilla yhden läänin alueella heittovavalla, perholla sekä uistelemaan yhdellä vavalla per kalastaja. Alle 18-vuotiaat ja 65 vuotta täyttäneet henkilöt eivät tarvitse läänilupaa.
Lääniluvalla kalastus on kiellettyä ns. erityiskalastusvesillä, jotka ovat käytännössä istutuskoskia ja -lampia. Niissä tarvitaan aina kalapaikkakohtainen lupa.
Metsähallituksen Villi Pohjolan lupa nro 7401 on ETELÄ-SUOMEN VIEHELUPA. Luvan piiriin kuuluvat seuraavat kunnat/vesistöt: Heinävesi, Ilomantsi, Juuka, Karttula, Kinnula, Kivijärvi, Leppävirta, Lieksa, Nurmes, Orivesi, Parkano, Polvijärvi, Rantasalmi, Rautavaara, Valtimo. Erona läänikohtaiseen lupaan Villi Pohjolan lupa oikeuttaa kalastamaan useammalla kalastustavalla (heittokalastus, perhokalastus, uistelu, onkiminen ja tuulastus). Lupa on perhekohtainen. Luvan ulkopuolelle jäävät kalapaikat on esitelty tarkemmin täällä:
http://www.villipohjola.fi/item.asp?Section=25&Item=371. Kalapaikkojen nimistä päätellen nämä ovat enimmäkseen paikkoja, joihin istutetaan pyyntikokoista lohikalaa, tai vesialueita joilla ei muutenkaan saa kalastaa.
Eli yhteenvetona: lääniluvan haltija saa viehekalastaa läänin kaikissa vesissä, joihin ei tarvita kalapaikkakohtaista lupaa (esim. kirjolohilammet ja -kosket). Villi Pohjolan luvan piiriin kuuluu hieman vähemmän vesistöjä, mutta vastaavasti sallittuihin kalastusmuotoihin kuuluu myös tuulastus, ja uistelussa vapamäärää ei ole rajoitettu vain yhteen vapaan. Lisäksi lupa on perhekohtainen.