Chat

Author Topic: Kerrotko kalapaikoistasi muille?  (Read 6716 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

kaivo

 • Guest
Kerrotko kalapaikoistasi muille?
« on: September 12, 2006, 21:46:44 »
Onko tapananne kertoa muille kalapaikoista, joissa käytte? Jos kerrotte, missä tapauksissa ja miksi?

Asiaa voisi tarkastella ensinnäkin siltä kantilta, että jos kyseessä on julkinen vesistö tai kalapaikka jonne jokainen voi halutessaan ostaa kalastusluvan, kukaan ei voi "omia" paikkoja itselleen. Tunnetuilla vesillä on melko todennäköistä, että keksiessään jonkin hyvän ottipaikan joku muu on hoksannut saman jo aiemmin tai tulee jossain vaiheessa hoksaamaan. Tottahan se hieman harmittaa, jos saapuu joku päivä "omalle ottipaikalle" ja siellä on jo joku heilumassa vavan kanssa, mutta asialle ei voi oikeastaan mitään. Tällöin ei voi muuta kuin odottaa kiltisti omaa vuoroaan tai hakeutua suosiolla muualle. Tilanne on usein tämä esim. koskikalastuspaikoilla, mutta kuulemani mukaan myös etelärannikon suosituilla haukipaikoilla saattaa olla johonkin kaislikonreunaan "jonoa".

Sen sijaan joskus voi olla aivan aiheellista olla kertomatta kalapaikasta, ainakaan kovin laajasti. Kuvitellaanpa vaikka pientä tammukkapuroa, jonka kalakanta saattaa vaarantua jo yhden ahneen kalastajan toiminnasta. Tällaisen paikan säilymisen kannalta on tärkeää ymmärtää noudattaa kohtuutta kalojen tappamisessa, eli käydä paikalla silloin-tällöin yksin tai sellaisten kavereiden kanssa, joilla on malttia olla onkimatta muovikassillista kalaa joka reissulla. Surullisia esimerkkejä rohmuamisella pilatuista kalapaikoista on tässäkin maassa tarpeeksi, eikä tästä voi syyttää vain verkkokalastajia (kuten tapana usein on). Esim. Ruoveden Paloselän vahva suurhaukikanta 1980-luvun lopulla ja -90 -luvun alkuvuosina saatiin taantumaan normaalitasolle paljolti vetouistelun seurauksena.

Maassamme on toiminut vuodesta 2001 Suomen Haukiseura, jonka toimintaperiaatteena on lisätä hauen arvostusta ja edistää maamme hauenkalastuskulttuuria. Oletettavasti juuri Haukiseuralaisten periaatteista on saanut alkunsa se, että nykyään esim. kalakilpailujen saalisilmoituksissa kalapaikaksi mainitaan usein vain "Suomenlahti", "Saaristomeri", tai "Eteläinen merialue", ei siis kuntaa ja tarkempaa vesialuetta josta kala on saatu.

Onko tämän takana juuri pelko "rohmuamisesta" jos tarkka kalapaikka paljastuu, vai onko kalastajilla "oma lehmä ojassa" siinä, että saisi kalastella huippupaikoilla yksin tai kavereidensa kanssa?

Asiasta voi olla montaa mieltä. Kannattaa käydä vetämässä omat johtopäätöksensä seuran sivuilla, jos asia alkaa kiinnostaa. http://www.suomenhaukiseura.com/   
« Last Edit: September 24, 2006, 18:23:02 by Kaivo »

Mikko_-Procyon-

 • Veronkiertäjä
 • Mikkonator
 • *****
 • Posts: 5155
 • Ei tunnu missään!
  • View Profile
  • Propilkki 2
Vs: Kerrotko kalapaikoistasi muille?
« Reply #1 on: September 12, 2006, 23:13:07 »
Hyvä ja mielenkiintoinen aihe. Itse kerron kyllä kalapaikoista, mutta saaliiden kohdalla voi olla pientä savolaista kiertelyä. Jos todistajia ei ole, niin saalis tulee kerrottua alakanttiin tai ilmaistua kierrellen. Tosin eipä sitä jo pyydettyä kalaa kannattaisi kenenkään pyytää, mutta kyllä minulle on alkanut tulla halu pitää omat paikat omana tietonani. Sitten on niitä paikkoja, joihin minkäänlaista tunnesidettä ei ole. Näistä kerron kyllä ihan avoimesti saaliit ja paikat.

Tosin kukapa sen ottaa selvää, milloin liioitellaan ja milloin vähätellään.. ja milloin puhutaan totta. Savo opettaa :)
Henri Poincare: "Tiede on faktoja; aivan kuten talot tehdään kivistä on tiede tehty faktoista; mutta kivikasa ei ole talo eikä kokoelma faktoja ole välttämättä tiedettä."

http://kalassa.net/mikkoprocyon/

kaivo

 • Guest
Vs: Kerrotko kalapaikoistasi muille?
« Reply #2 on: September 13, 2006, 00:31:34 »
Tavallisin syy olla kertomatta kalapaikoistaan lienee hyvin yksinkertainen: ei haluta muita samoille kalapaikoille siksi, että itse saataisiin niistä paremmin kalaa, eli muut kalastajat koetaan uhkana omalle pärjäämiselle.

Toisaalta, ei se niinkään mene että jostain kalapaikasta parhaan saaliin korjaa aina se, joka on ehtinyt paikalle ensin. Täytyy myös osata kalastaa.

Ajatellaanpa vaikka kirjolohilampea, jonne istutetaan joku päivä kalaa ja koko kylä rientää osingoille. Aluksi kalansaanti ei tuota kenellekään tuskaa, mutta jo loppuillasta kaloja saavat porukasta lähinnä ne kalastajat, jotka hoksaavat muuttaa omaa toimintaansa nirsoiksi muuttuneille kaloille sopivammaksi. Koko päivän samaa Räsästä tai Lottoa paiskoneet kalastajat kokoilevat kamppeitaan, ja tulevat paikalle taas seuraavana istutuspäivänä.

Ahvenpilkillä kahdesta kaveruksesta toinen saa koko ajan kalaa, siinä missä toinen saa tyytyä yksittäsiin kaloihin. Kalaa saava pilkkijä päästää huonoa syöntiä valittelevan kaverin omalle reiälleen, josta nousee hyvin kalaa, lainaa jopa omaa pilkkivapaansa ja ottipilkkiään, mutta kalantulo muuttuu heikoksi.

Kahdella taidemaalausta harrastavalla henkilöllä on käytössään samanlaiset pensselit, öljyvärit ja samanlainen kangas. He asettuvat vierekkäin ja alkavat maalata kuvaa edessään olevasta hedelmävadista. Samanlaisista välineistä huolimatta lopputuloksena on kaksi aivan erilaista maalausta. 

 
« Last Edit: September 13, 2006, 07:51:38 by Kaivo »

Himopilkkijä89

 • Posts: 1041
 • Voittokalat on hauskin vetää muiden reijistä. :D
  • MSN Messenger - atte89@luukku.com
  • View Profile
  • kilpapilkintäblogi
Vs: Kerrotko kalapaikoistasi muille?
« Reply #3 on: September 13, 2006, 09:02:08 »
Tutuille yleensä kalapaikoista tulee kerrottua, tosin jos olen ollut harjoittelemassa, niin voi olla etten paljasta ollenkaan olleeni järvellä. Jos kerronkin, niin totuutta vääristellen. Todella hyvistä kalapaikoista tulee kerrottua lähinnä sukulaisille, ja sellaisille jotka eivät kalastusta harrasta. Muille tutuille kalastajille en kyllä sano sanaakaan jos kalaa tulee hyvin. Joskus kerron yksinkertaisesti siitä syystä kalapaikoista, että voisin saada seurani järjestämään sinne kisoja ja saada kalakaverinkin mukaan jos ei viitsi yksin kalaan lähteä.

Yleesä kerron vain järven josta kalaa tulee, mutta en anna tarkempia tietoja, kuten millä tulee ja tarkalleen mistä. Ja jos kerronkin, niin jälleen ainakin osaksi kerron aivan väärän paikan.

Ja harvemmin kukaan kalapaikoilleni menee, vaikka sanoisinkin tarkan paikan mistä kalaa tulee - eihän ne mua usko.
« Last Edit: September 13, 2006, 14:57:19 by Karismax-pilkkijä89 »

Mikko_-Procyon-

 • Veronkiertäjä
 • Mikkonator
 • *****
 • Posts: 5155
 • Ei tunnu missään!
  • View Profile
  • Propilkki 2
Vs: Kerrotko kalapaikoistasi muille?
« Reply #4 on: September 13, 2006, 09:20:15 »
Kaivo, esim. kirrevesillä ei ole mitään syytä piilotella tietoja ja taitoja. Siellä on niin paljon sakkia, että AINA joku toinen näkee mitä/millä/mistä tuli. Ja mitä sitten.. Seuraava tankkilasti korvaa puuttuvat kalat.

Itse lähinnä peittelen siis näitä paikkoja, mitkä on itse saanut etsiä ison työn ja kokeilemisen tuloksena. Usein ne ovat jotain pienvesiä tai muita, joissa juurikaan kukaan ei käy. Muutaman kohteen kanssa on käynytkin niin,että kun sen on toiselle paljastanut, niin kohta siellä on alkanut ravaamaan sakkia kuin Anttilan alennusmyynnissä. Ja kyllähän tuo näkyy sitten kalantulossakin suoraan. Tosin, joillekin kerron yhän, toisille en.. luotettavuus ratkaisee. Esim. netissä en omia suosikkipaikkoja (ei niinkään kalantulollisesti, mutta mukavuudellisesti) kerro. Ja jos olisin toimittaja, niin lehdissäkin kertoisin vain niistä paikoista, jotka ovat jo yleisesti tiedossa (kuten vaikka kirrepaikat).

Alan lehdissä ja foorumeilla on ollutkin jonkin verran porua siitä, että merellä haukien koko pienenee.. Kyllä siinä on toimittajat/kirjoittajat ampuneet ihan itseään jalkaan. Vinkkien paljastaminen takuulla parantaa lehden statusta ja parantaa myyntiä, mutta kyllähän se houkuttelee kalastajia paikalle kuin p*ska kärpäsiä. Ja jos sinne huippumestalle tullaan Suomen toiselta reunalta, niin ei sinne mennä C&R asenteella, vaan kylmäksi ne jätit pistetään (vaikka kotona koirille annettaisiinkin). Pitää sitä ruhoa päästä naapurille heiluttamaan ja hakkaamaan pää pihakoivuun naulalla kiinni. Tällainen on ihminen.
Henri Poincare: "Tiede on faktoja; aivan kuten talot tehdään kivistä on tiede tehty faktoista; mutta kivikasa ei ole talo eikä kokoelma faktoja ole välttämättä tiedettä."

http://kalassa.net/mikkoprocyon/

JoDa

 • Guest
Vs: Kerrotko kalapaikoistasi muille?
« Reply #5 on: September 13, 2006, 13:57:44 »
Yleensä tulee kyllä kerrottua mutta yleensä tulee myös sitä "savolaista kiertelyä" mistä mikko jo mainitsikin.

Tosin eihän se kyllä saaliiseen kovinkaan suuresti vaikuta. Mutta tietysti jos on joku pieni kalapaikka esim. pieni koski niin kyllä sinne haluaa itse keretä ensin koska ei sinne kovinkaan montaa kalastajaa mahdu.

Aina en kyllä kerro paikoista.

kaivo

 • Guest
Vs: Kerrotko kalapaikoistasi muille?
« Reply #6 on: September 13, 2006, 14:51:19 »
Kalakannat kestäisivät kalastusta ja kaikki mahtuisivat kinastelematta vesille, jos kenenkään ei olisi pakko saada enemmän ja isompia kaloja kuin muut.

Mistä muusta tässä on kysymys kuin ahneudesta? Luulisi, että ammattikalastajia lukuun ottamatta kenenkään elanto ei enää 2000-luvulla riipu saaduista kaloista?

Halu kehittyä on aivan terve lähtökohta kalastamiselle, enemmän ja isompia kaloja on mukavaa saada ja yleensä saaliit pikkuhiljaa paranevatkin tieto- ja taitotason kasvatessa. Mutta jos omiin saaliisiin ei pysty olemaan tyytyväinen ilman, että vertailee itseään jatkuvasti muihin ja on kateellinen jos joku saa paremmin kalaa, kuvaan astuu pärjäämisen pakko ja kilpailuhenkisyys, mikä aiheuttaa ahneuden.
« Last Edit: September 15, 2006, 13:10:44 by Kaivo »

ara_1

 • Posts: 336
  • View Profile
Vs: Kerrotko kalapaikoistasi muille?
« Reply #7 on: September 13, 2006, 16:19:48 »
no parhaita meritaimen paikkoja en yleensä muille kerro :roll: :-D
Hauestaja ;)

Nykyttäjä

 • Posts: 111
  • View Profile
Vs: Kerrotko kalapaikoistasi muille?
« Reply #8 on: September 15, 2006, 09:11:41 »
Juuri tätä kait tarkoittaa sanonta "kateus vie kalatkin vedestä". Ja kyllähän ihminen on juuri niin raadollinen ettei sitä "hyvää" kalapaikkaa mielellään muille julista. Olletikkin jos se on joku pikkupuro jonka kalakanta on kuitenkin rajallinen. Itselläni on yksi tämmöinen paikka jota en turhia julistele, käymme kaverin kanssa siellä silloin tällöin pyytämässä harjusta ja tammukkaa, hyvin vaihtelevin tuloksin.

lape89

 • Posts: 109
  • View Profile
Vs: Kerrotko kalapaikoistasi muille?
« Reply #9 on: September 15, 2006, 16:33:14 »
Kavereille kerron kalapaikoista, empä oikeastaan muille. Sitten jos joku tulee kysymään minulta kalapaikoista, niin empä viitsi oikein valehdella. Tosin saatan hiukan vääristellä totuutta ja opastaa kalamiehet vähän väärään kohtaan.

Pete

 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 2573
  • View Profile
  • http://www.stcroixrods.com/
Vs: Kerrotko kalapaikoistasi muille?
« Reply #10 on: September 15, 2006, 19:38:27 »
Aika monesta olen kertonut, jopa tällä palstallakin. Ei kai siinä mitään ?

lohen pyytäjä

 • Posts: 684
 • Mikä tuo oikee on?
  • AOL Instant Messenger - lohen+pyytäjä
  • Yahoo Instant Messenger - lohen+pyytäjä
  • View Profile
  • -
Vs: Kerrotko kalapaikoistasi muille?
« Reply #11 on: September 15, 2006, 20:28:58 »
Kerron monestikkin jos tulee puheen aiheeksi.
Mutta en kerro jos olen istuttanut johonkin lampeen kaloja niin siitä paikasta.
Kalaan aina kun vain ehtii.;)

suspi

 • Posts: 215
  • View Profile
Vs: Kerrotko kalapaikoistasi muille?
« Reply #12 on: September 17, 2006, 22:10:55 »
Riippuu vähän kalapaikasta. Yleensä tulee kerrottua uudet kalapaikat, jos kalaa on saatu. Ottipaikat tulee kerrottua todella tarkasti. Samoin ottiuistimet ja yleensä kaiken mitä muut haluavat tietää.
Yhtä paikkaa en kuitenkaan vielä oo paljastanu kenellekkään, vaikka oletan, et siitä ei ois mitään haittaa, koska monellakaan kaverilla ei ole venettä. Kuitenkaan jos kaveri sattuu lähtemään mukaan reissulle, niin ei se "ottipaikan" paljastuminen haittaa. Onpa muillakin parempi mahdollisuus siihen isoon.  :-)
Tosin Sen paikan kuvaileminen ja sinne neuvominen on kanssa todella vaikeaa, eli sekin yks syy. Mukaan pitää lähteä, jotta osaisi oikealle paikalle.

perza

 • Yöeläjä
 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 2790
 • hauki on kala
  • ICQ Messenger - 1611
  • MSN Messenger - perza87@hotmail.com
  • AOL Instant Messenger - perza
  • Yahoo Instant Messenger - perza
  • View Profile
  • Perza-vaaput
  • Email
Vs: Kerrotko kalapaikoistasi muille?
« Reply #13 on: September 17, 2006, 23:17:28 »
Syksyisiä hauki paikkoja ja kesäisiä kuha paikkoja ei tule kovinkaan usein leviteltyä minnekkään eikä kellekkään johtuen ihan siitä että paikka jossa uistelen on "Kyyvesi" ja siellä on pieni cup:pi joka kesä ja halu voittaa on niin kova että ei viitsi jokaiselle vastaan tulevalle kertoa kala paikkoja. Itseaisassa en ole edes veljelleni kertonut muutamaa hyvää paikkaa. No 4 cuppia on tullut käytyä ja 3 kolmos sijaa on vain tullut joten ei nyt mitään kauhean hyviä kala paikkoja ole ilmeisesti ollut.  :-D
Myös talvella hyvät ahven paikat pysyy salassa! Oikeastaan siitä syystä että ei muita kalastajia tulisi samoille alueille ja tämä taas sen tkaia että itse saisi parempia saaliita...
 8-)
Perza vaaput ja tasurit kalastukseen kätevästi netistä!  www.perza-vaaput.com

appe

 • Posts: 96
  • MSN Messenger - ahonen993@hotmail.com
  • View Profile
  • Email
Vs: Kerrotko kalapaikoistasi muille?
« Reply #14 on: September 20, 2006, 20:46:34 »
muutamalle ukolle kerron ja sitten pitää aina herutella isälle  :-D

esal

 • Posts: 268
  • View Profile
Vs: Kerrotko kalapaikoistasi muille?
« Reply #15 on: September 22, 2006, 20:56:41 »
Toisille kerron, toisille en. Uudet kalapaikat kerron yleensä kavereille, mutta vain niille joita se kiinnostaa. Sukulaisille tulee kerrottua, jos mökin läheltä uusi kalapaikka löytyy tai saa hyvin suuren kalan tietystä paikasta.

HAI

 • Posts: 81
  • View Profile
Vs: Kerrotko kalapaikoistasi muille?
« Reply #16 on: September 23, 2006, 20:13:31 »
Mulla on yksi tammukkapaikka, jonne vien vain harvoja ja valittuja kavereita. Pieni puro ei kestä suurimittaista verotusta. Kaikki muut paikat ovat "yhteistä omaisuutta".
Jos ies joku joskus jossai jottai,vuan kun ei mittää muuta ku aena vuan.

Tumzu

 • Posts: 114
  • View Profile
Vs: Kerrotko kalapaikoistasi muille?
« Reply #17 on: September 23, 2006, 20:58:00 »
Kyllähän siinä tulee aina kerrottua paikka, kun leijuu sillä kuinka paljon kalaa sieltä sai  :-D

ShadowDust

 • Posts: 80
  • View Profile
Vs: Kerrotko kalapaikoistasi muille?
« Reply #18 on: October 11, 2006, 09:59:22 »
Itse olen kertonut kyllä ainakin alotteleville kalastajille, tai henkilölle joka ei tunne vesiä yhtään.
Usein myös kerron suoraan mitä väriä / syöttiä olen missäkin uittanut ja saannut kalaa.

Kerron useimmiten jos joku sattuu kysymään että olisiko mitään hyvää paikkaa tiedossa, niitä paikkoja on niin monia ja laajalta alueelta kalastaa ettei juuri haittaa vaikka tulisivat samoille apajille, jos jossain onkin hieman ahdasta sovimme paikalla miten heitellään ettei tule toisen korvaan napattua tai vahingossa heitettyä ristiin.

On omien otti paikkojen kertomisesta joskus apuakin, saattaa toinen kertoa jotain hyviä paikkoja sinulle taas.

Tässä ihan samaan aiheeseen liittyen tuli ihan mieleen että joskus pienempänä poikana kalastelin turun saaristossa ja sain kalaa jatkuvasti tietyistä paikoista, no samalle paikkakunnalle muutti pari kalastuksen veteraania (ainakin itseeni verrattuna) jotka kalastelivat hyvin vaihtelevalla onnella.
Luulisin että johtui siitä ettei kalat olleetkaan ihan perinteisillä paikoilla missä yleensä uskoisi niiden olevan.
No neuvoin heille hieman paikkoja ja hyvät ottipelit millä olin itse vedellyt haukea ja ahventa.
Kyllähän sitä oli mukava saada kalastuksesta kiinnostunutta seuraa ja joskus olimme kalastamassa samoilla paikoilla kun nappasi lähes samoihin aikoihin kummallakin. Riippuen kalojen määrästäkin mitä tuli niin saatoimme jakaa saaliin tarpeiden mukaan, myös syöttejä tuli joskus vaihdeltua ym.  :-)

Vs: Kerrotko kalapaikoistasi muille?
« Reply #19 on: October 11, 2006, 15:04:39 »
riippuu onks hyvä vai huono paikka.
Hauki on kalastajan ystävä...se ottaa aina silloinkin, kun muut kalat eivät

Molopääklaani

valilyonti

 • Posts: 25
  • View Profile
Vs: Kerrotko kalapaikoistasi muille?
« Reply #20 on: October 23, 2006, 15:33:38 »
No, kalastelen pienellä järvellä, missä tosin on hyvin kalaa. Mutta eräät vanhat "Jermut" kyllä tietävät mistä parhaiten kuhaa tulee. Talvella kun pidän talviverkkoja, niin kyllä saa tarkkana olla koska jää kantaa, että pääsee laittamaan mieleiseensä paikkaan verkon. Vielä kun meidän kalastuskunnassa on sääntö, että yhtä verkkoa saa vain pitää. Joka on kyllä aivan oikea sääntö, koska kalaa tulee silläkin. Viime talvenakin pidin samassa paikassa verkkoa koko talven. Tosin hyvin usein siellä oli vain pelkkä naru. Minun mielestäni passiivisisti kalastettaessa pitää ottaa kalaa vain sen verran mitä syö. Eräät miedän kalastuskunnassa tosin kalastavat niin paljon ,että vievät sitten naapureille, sukulaisille kalaa. Minun mielestäni se on kyseenalainen tapa saada kaveruutta, hyväksyntää itselleen.

Salmo

 • Guest
Vs: Kerrotko kalapaikoistasi muille?
« Reply #21 on: October 24, 2006, 00:25:06 »
Nykyään tulee harvemmin kerrottua tarkkoja ottipaikkoja, ottialueen (esim. jokin selkä, suurempi lahti) saatan kertoa ja olen useasti kertonutkin. Mielestäni kalastuksen yksi sen monista viehätyksistä on uusien paikkojen löytäminen, ja jos tällaisen paikan kovan etsimisen, omien tietojeni ja taitojeni soveltamisen ja usean kalastuspäivän tuloksena löydän, niin en sitä mielelläni ihan jokaiselle ventovieraalle kerro. Joitain tällaisia paikkoja minullakin on.

Itse en kalasta pääsääntöisesti saadakseni ravintoa (toki kalan jos toisenkin saatan ottaa ruoaksi) vaan minulle riittää jo kalan löytäminen, sen saaminen iskemään vieheeseeni ja sen väsyttely. Tämä korostuu vielä silloin, kun kalan löytäminen on ollut kovan työn takana. Ja kun päästän enkkahaukeni takaisin ja joku toinen saa sen myöhemmin ja vie sen kotiinsa vain sen takia, että haluaa esitellä sitä naapureilleen ja iskeä pään kuusen oksaan, niin kismittäähän se.

Lueskellessani suurhaukien vapautuslistoja en todellakaan koe kateutta, koska ne samat hauet ainakin vielä listoilla mainittujen pyytäjiensä jälkeen uivat siellä ja saattavat iskeä seuraavaksi minunkin pyytöjäni.

antza861

 • Posts: 94
  • MSN Messenger - antza861@hotmail.com
  • View Profile
  • Email
Vs: Kerrotko kalapaikoistasi muille?
« Reply #22 on: October 24, 2006, 11:16:44 »
Yleensä kerron, ainakin tuttavillle mutta kesän parhaat kuhapaikat kyllä jätän kertomatta.
Meinaatko äijä saada kalaa?

 center>