Yleisluonteisesti: kalantulon edellytys on aina se, että kalastetaan
a) oikeassa paikassa (eli pyydetään siellä, missä kalatkin ovat),
b) oikeaan aikaan (vuodenaika, kellonaika), ja
c) tilanteeseen sopivilla välineillä, joiden käyttötapa on hallinnassa.
Jos jokin näistä ei toteudu, kalaakaan ei yleensä tule.
Kyseisiä vesistöjä tuntematta veikkaisin, että kalat ovat kyllä lammissa edelleen. Jos kalaa tulee kesällä ilman suurempia ongelmia mutta syksyllä tahti hiipuu, ei jää kuin yksi mahdollisuus: kalat siirtyvät vesien jäähtyessä lammessa eri paikkoihin, joten kesäiset ottipaikat hiljenevät.
Kun ajatellaan että hauki ja ahven viihtyvät lammissa vesikasvustojen suojissa, niiden lakastuminen yhdessä veden kylmenemisen kanssa ajaa ensin lämpöä rakastavat ahvenet pois rannoilta, ja haukien on mentävä saaliskalojensa perässä. Oikein pienissä ja matalissa lammissa vesi on kyllä kaikkialla tasaisen kylmää, mutta tällöinkin kalat hakeutuvat aina sinne missä niillä on ruokaa ja suojapaikkoja. Kokeilisin siis kalastaa lammella mahdollisimman erilaisista paikoista, jos kesäisiltä paikoilta ei kerran kalaa tule. Pikkulammissa kaloilla ei ole kovin montaa mahdollisuutta piiloutua kalastajalta.
Välineistä sen verran, että kylmenevä vesi vaatii usein hitaampaa kelausvauhtia ja rauhallisemmin potkiskelevia uistimia kuin kesällä. Jos lammessa on syvyyttä enemmän kuin metrin-puolentoista verran, kannattaa kiinnittää huomiota siihen että uistimilla päästään pohjan lähelle. Kala on kylmässä vedessä kankea liikkeissään, eikä jaksa kiinnostua vieheestä joka vilahtaa sen yli jossain pinnan lähellä. Kelauksen pysäyttely parantaa saalista yleensä aina vuodenajasta riippumatta, ja sen merkitys vain korostuu kylmässä. Muuten viehevalinnassa pätevät samat jutut kuin kesälläkin, että kaikenlaisia vieheitä ja värejä kannattaa testailla ahkerasti, kunnes tilanteeseen sopivat mallit tuntuvat löytyvän. Ehkä kannattaisi myös keskittää reissut johonkin tiettyyn lampeen, josta kalaa on kesällä tullut hyvin. Oman kalaveden tuntemus on onnistumisen A ja O.
Kannattaa myös hyväksyä se tosiasia, että kylmässä vedessä kalan aineenvaihdunta hidastuu, mikä näkyy siinä että kalan ei tarvitse syödä yhtä usein kuin lämpimän veden aikaan. Ei kannata siis huolestua, jos kalaa ei tule yhtä usein ja määrällisesti yhtä paljon kuin kesällä.
Eli yritystä vain ja rohkeaa kokeilua, eiköhän se siitä! Varsinkin haukeen pitäisi olla kohtuulliset mahdollisuudet jäidentuloon saakka, kunhan ensin löytää kalat ja tilanteisiin sopivat vehkeet.