Chat

Author Topic: Heinälampi - mahdollisuus saada kalaa?  (Read 3002 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pro Pilkkijä

 • Posts: 142
 • Omakuva paintilla näppärästi.
  • MSN Messenger - kassu24@hotmail.com
  • View Profile
Heinälampi - mahdollisuus saada kalaa?
« on: February 21, 2007, 20:58:52 »
Ennen kuin luet tämän, haluan sanoa, että en kirjoittanut tätä Keski-Suomi -osioon, koska haluan saada vastauksia, ja tämä aihe koskee siinä mielessä jokaista kalassa.net:läistä, että jokainen saa vastata. Ja mielellään pitääkin.

Täällä Jyväskylässä, Heinälammella, itseasiassa noin 600 metriä kodistamme sijaitsee piskuinen lamperoinen, Heinälampi.
Lammen ympärillä sijaitsee suota ja risukkoa. Syvyydestä ei ole täyttä varmuutta, mutta joihinkin karttoihin koko Heinälammen alue on merkitty pelkkänä suona. Oma arvioni syvyydeksi voisi olla noin 1-3 metriä. Vesi on erittäin ruskeaa, koska pohja on umpimutaa ja lampi on todella rehevä. Vesi on kuitenkin takuulla puhdasta, koska se sijaitsee luonnonsuojelualueella.
Vesinäytteessä ei ollut planktonia. Vesihyönteisiä en ole paljon muita huomannut kuin pieniä vesimittareita.
Tässä kuvaa lammesta (klikkaa kuvaa):

Mittakaavasta näkee, että lammen pituus on noin 70 metriä, eli iso lampi ei ole kyseessä.

Lampi ei ole aina ollut tuollainen. 70-luvulla lammesta kävi ihmiset kalastelemassa paljon ja isoa kalaa olivat ihmiset saaneet, kalalajeista ei ole täyttä varmuutta, mutta kunnon kala oli kyseessä. Tyyppälänjärvestä lampeen virtaava Heinäoja on nykyään todellakin pelkkä virtaava oja, kun ennen se oli paljon isompi ja kaloilla oli tilaa siirtyä lammelle.
Tässä mahdollisimman tarkka kuvaus lammesta. Nyt haluaisin kuulla, voisiko lammesta mahdollisesti vielä nykyäänkin saada kalaa. Varsinaista estettä kalojen olemiselle en itse näe. Mutta ei kun mielipidettä kehiin.

P.S. Saatan käydä perjantaina näppäilemässä kuvaa lammesta paikan päältä ja voin lisätä kuvan tähän, jos se mahdollisesti auttaisi.

kaivo

 • Guest
Vs: Heinälampi - mahdollisuus saada kalaa?
« Reply #1 on: February 21, 2007, 22:06:16 »
Tällainen kartta löytyi Kansalaisen karttapaikasta:Heinälampi näyttää todellakin olevan pieni ja suorantainen lampare, joka on nykyisellään lähinnä sen läpi virtaavan Karjujoen - Heinäojan laajentuma. Lampi on epäilemättä matala, mutapohjainen ja rehevä, happitilanne riippunee paljolti syvyydestä ja veden vaihtuvuudesta läpivirtaaman kautta.

Karttakuvan ja kertomasi perusteella uskaltaisin veikata, että kalojakin lammessa on, ahventa ja varmaan haukeakin. Kerroit että ´70-luvulla lampea kalastettiin ahkerasti ja isompaakin kalaa saatiin, mutta odotettavissa oleva saalis lienee nyt 2000-luvulla pienempi sekä kalojen koon että lukumääränkin suhteen. Toivottomana tapauksena en nykyistä Heinälampea missään nimessä pitäisi, koska siitä on edelleen olemassa yhteys ojaa myöten alapuoliseen järveen, ainakin kevättulvien aikaan? Ehkäpä osa Tyyppälänjärven kaloista nousee Heinälampeen kudulle?

Talvella tällainen lampare voi olla "lepotilassa". Kalat ovat ehkä siirtyneet talvehtimaan alapuoliseen järveen, kenties lampi jäätyykin paikoitellen lähes pohjaan asti? Kalastusmahdollisuuksien selvittämisen jättäisinkin suosiolla avovesikaudelle. Jäiden lähdettyä kävisin kiertelemässä rantoja muutamana iltana tarkkaillen, näkyykö kaloja kutemassa rantavesissä. Jos ei näkyisi, varmuuden kalojen olemassaolosta saisi todennäköisesti vasta myöhemmin, toukokuun loppupuolella - kesäkuun alussa. Tekisin lammelle yhden illan tehoiskun: ottaisin mukaan kevyen virvelisetin ja rasiallisen mataliin lampivesiin sopivia uistimia, kuten nro 1 - 3 lippoja, pikkulusikoita ja alle 10 cm kelluvia vaappuja, joita heitellen kiertäisin lammen kertaalleen ympäri. Mikäli yhtään kalahavaintoa ei tulisi, uskoisin että kalastusponnistelut kannattaa keskittää jatkossa muihin vesistöihin.
« Last Edit: February 21, 2007, 22:35:36 by Kaivo »

Pro Pilkkijä

 • Posts: 142
 • Omakuva paintilla näppärästi.
  • MSN Messenger - kassu24@hotmail.com
  • View Profile
Vs: Heinälampi - mahdollisuus saada kalaa?
« Reply #2 on: February 23, 2007, 16:55:10 »
Lampi on niin risukon ja kaislojen ympäröimä, että heittelemään en viitsisi lähteä, mutta voisiko täkyonginta toimia?

Siikapossu

 • Posts: 409
 • Rapanaama Pro Guido
  • View Profile
Vs: Heinälampi - mahdollisuus saada kalaa?
« Reply #3 on: February 23, 2007, 17:09:40 »
Lampi on niin risukon ja kaislojen ympäröimä, että heittelemään en viitsisi lähteä, mutta voisiko täkyonginta toimia?
Pitäisi toimia ainakin pienehköille hauille. Ja ainahan voi kokeilla katiskaa ja iskukoukkua. Tosin näihin tarvitset luvat.
Ensi keväänä kun lumi sulaa, voisit raahata pienen veneen lammelle. Keväällä eivät nääs risut ja kaislat ole vielä kasvaneet ja kukassa.

Juggis

 • Posts: 106
  • View Profile
  • http://taivaankansi.get.to
Vs: Heinälampi - mahdollisuus saada kalaa?
« Reply #4 on: February 23, 2007, 22:18:48 »
Pilkille jos menet moiseen paikkaan ja löydät sen lammen ns. "montun", voi sinne olla kerääntynyt kamala määrä kaloja ja saalis olla sen mukainen. Eivät nuo kairojen vaihtoterät niin hirveitä maksa. Itse voisin ottaa sen riskin ja mennä kokeilemaan.
Paras syötti on se siellä siiman päässä...

Tosimies

 • Guest
Vs: Heinälampi - mahdollisuus saada kalaa?
« Reply #5 on: February 23, 2007, 22:48:58 »
Lykkää parit katiskat tuonne ojan eteen keväällä. Josse sinne mene haukea yhtään on todennäköistä ettei siellä ole eikä sinne tule haukea  :-)

 center>