Ennen kuin luet tämän, haluan sanoa, että en kirjoittanut tätä Keski-Suomi -osioon, koska haluan saada vastauksia, ja tämä aihe koskee siinä mielessä jokaista kalassa.net:läistä, että jokainen saa vastata. Ja mielellään pitääkin.
Täällä Jyväskylässä, Heinälammella, itseasiassa noin 600 metriä kodistamme sijaitsee piskuinen lamperoinen, Heinälampi.
Lammen ympärillä sijaitsee suota ja risukkoa. Syvyydestä ei ole täyttä varmuutta, mutta joihinkin karttoihin koko Heinälammen alue on merkitty pelkkänä suona. Oma arvioni syvyydeksi voisi olla noin 1-3 metriä. Vesi on erittäin ruskeaa, koska pohja on umpimutaa ja lampi on todella rehevä. Vesi on kuitenkin takuulla puhdasta, koska se sijaitsee luonnonsuojelualueella.
Vesinäytteessä ei ollut planktonia. Vesihyönteisiä en ole paljon muita huomannut kuin pieniä vesimittareita.
Tässä kuvaa lammesta (klikkaa kuvaa):

Mittakaavasta näkee, että lammen pituus on noin 70 metriä, eli iso lampi ei ole kyseessä.
Lampi ei ole aina ollut tuollainen. 70-luvulla lammesta kävi ihmiset kalastelemassa paljon ja isoa kalaa olivat ihmiset saaneet, kalalajeista ei ole täyttä varmuutta, mutta kunnon kala oli kyseessä. Tyyppälänjärvestä lampeen virtaava Heinäoja on nykyään todellakin pelkkä virtaava oja, kun ennen se oli paljon isompi ja kaloilla oli tilaa siirtyä lammelle.
Tässä mahdollisimman tarkka kuvaus lammesta. Nyt haluaisin kuulla, voisiko lammesta mahdollisesti vielä nykyäänkin saada kalaa. Varsinaista estettä kalojen olemiselle en itse näe. Mutta ei kun mielipidettä kehiin.
P.S. Saatan käydä perjantaina näppäilemässä kuvaa lammesta paikan päältä ja voin lisätä kuvan tähän, jos se mahdollisesti auttaisi.