Chat

Author Topic: Jerkkaus avokelalla?  (Read 4796 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Gouhia

 • Posts: 24
  • View Profile
Jerkkaus avokelalla?
« on: April 08, 2007, 21:56:16 »
Sellaista asiaa tiedustelisin, kun omistan Daiwan vavan joka on tarkoitettu korkeintaan 30g vieheille ja nyt jäiden lähdön jälkeen aion käyttää 35g Buster Jerkiä. Onko vapani huono tuohon tarkoitukseen ja pitäisikö ostaa uusi vapa? Vai pystyykö sillä uittamaan hyvin 35g Buster Jerkiä?

edit: otsikkoa muokattu
« Last Edit: April 09, 2007, 15:04:25 by Kaivo »

esal

 • Posts: 268
  • View Profile
Vs: Vapa
« Reply #1 on: April 08, 2007, 22:19:45 »
Tuohon mä vastaisin, et ei se sun vapa ole moksiskaan tuosta jerkistä. Kunhan sitä ei vain rupea riuhtomaan normaalia tapaa enemmän.

kaivo

 • Guest
Vs: Vapa
« Reply #2 on: April 08, 2007, 22:46:36 »
Buster Jerk II:n heittäminen onnistuu vavallasi varmaankin ihan ok. Mikäli tuntuu että vapa saisi olla jerkin uittamisen kannalta lyhyempi ja jäykempi (kuten varsinaiset jerkkivavat ovat), uittamisen voi hoitaa vavalla nykimisen sijasta myös kelausta rytmittämällä: vapa pidetään siiman suuntaisena, pyöräytetään kammella esim. yksi kierros, tauko jne. Uittele jerkkiäsi aluksi lyhyillä heitoilla pinnan tuntumassa, jotta näet millainen uittotapa sopii sille.
« Last Edit: April 09, 2007, 01:35:21 by Kaivo »

Salmo

 • Guest
Vs: Vapa
« Reply #3 on: April 08, 2007, 23:57:31 »
Vavan viehesuositus kertoo harvoin totuutta siitä, mihin vapa todella pystyy. Jotkut vavat kykenevät heittämään merkittävästi painavampia vieheitä kuin mitä vavan viehesuositus on. Toiset taas toimivat varsin huonosti viehesuosituksen ylärajalla, eli ovat todellisuudessa kelvollisia kevyemmille vieheille.

Uskon, että pystyt hyvin heittämään Buster Jerk II:sta vavallasi. Kovia riuhtaisuja ei kannata aluksi yrittää. Kokeilemalla vapasi soveltuvuus selviää.

Mixxxu

 • Posts: 96
  • View Profile
  • Email
Vs: Vapa
« Reply #4 on: April 09, 2007, 06:56:37 »
Itse olen paiskonut shimanon Nexavellani hieman yli 40g puntteja vaikka siinäkin taitaa olla suositus max. 30g..
hieman OT: onnistuuko jerkkaus hyvin haspelilla? vai onko se vain mielipidekysymys kun kaikki jerkkaajat käyttävät hyrriä  :roll:

Salmo

 • Guest
Vs: Vapa
« Reply #5 on: April 09, 2007, 14:35:55 »
Itse olen paiskonut shimanon Nexavellani hieman yli 40g puntteja vaikka siinäkin taitaa olla suositus max. 30g..
hieman OT: onnistuuko jerkkaus hyvin haspelilla? vai onko se vain mielipidekysymys kun kaikki jerkkaajat käyttävät hyrriä  :roll:

Tavallisissa jerkeissä on niin paljon massaa, että sormi on kovilla heittotilanteessa. Sotkuja tulee myös, kun jerkki pyörii heiton aikana ja koukut kietoutuvat siimaan. Haspeli saattaa myös puolata siiman runkonsa ympärille löysiä sisään kelattaessa. Pieniä jerkkejä pystyy kyllä heittämään ihan hyvin ja uittamaankin kelauitolla.

Jotkut jerkkaavat haspeleilla onnistuneesti, mutta kun kysyit, onnistuuko jerkkaus hyvin haspelilla, vastaan, että mielestäni ei.

Yuz

 • Posts: 979
 • RAGE
  • MSN Messenger - yuzzi_91@msn.com
  • View Profile
  • Email
Vs: Vapa
« Reply #6 on: April 09, 2007, 14:40:18 »
Haspelilla kannattaa korkeintaan kalastaa pienehköillä jerkeillä, kuten Strike Pron 10g pintajerkki sekä Jaxonin Jerk Plus. Uitto onnistuu vähän paremmin hyrrällä.
I once dug a pit and filled it with clouds. Or was it clowns? Come to think of it, it began to smell. Must have been clowns.

kaivo

 • Guest
Vs: Vapa
« Reply #7 on: April 09, 2007, 14:54:23 »
onnistuuko jerkkaus hyvin haspelilla? vai onko se vain mielipidekysymys kun kaikki jerkkaajat käyttävät hyrriä  :roll:
Hyrrien suosioon jerkkauksessa lienee vaikuttanut tärkeimpänä hyrrän lujempi perusrakenne, sillä jerkin nykivä perusuitto joustamattomalla monikuitusiimalla rasittaa kelaa enemmän kuin muu heittokalastus.

Toinen syy hyrräkelojen suosioon löytynee kelan mallista: sopivan pienikokoinen hyrräkela istuu vapakäden kouraan mukavasti, mikä mahdollistaa vavan tasapainoisen heiluttelun jerkkiä uitettaessa. Avokelallahan vapaote on väistämättä erilainen.

Kolmas, ehkä vähäisempi syy liittynee kelojen kampiin. Hyrräkelan veivi on avokelaan verrattuna lyhytvartisempi, joten sen kääntösäde jää pienemmäksi ja jerkin uitossa kammenkierrokset saa tehtyä pienemmällä ranneliikkeellä kuin avokelalla. Avokelan kammen pyöräytykseen kelauskäsi osallistuu enemmän myös ranteesta ylöspäin.

En kuitenkaan näkisi ratkaisevia esteitä sille, etteikö jerkkaus onnistuisi avokelallakin. Jerkin uittamisenhan voi hoitaa vapauiton sijaan myös kelalla. Tällöin ei ole myöskään merkitystä vavan pituudella tai jäykkyydellä, joten normaalimittaiset jämäkät haukivavat käyvät hommaan aivan hyvin, mikäli käytettävien jerkkien paino ei ole vavan heittokyvyille liikaa. Jerkkikäyttöön tehtyjen lyhyiden ja jäykkien avokelavapojen tarjonta on ollut toistaiseksi vähäistä.
« Last Edit: April 30, 2007, 10:52:13 by Kaivo »

 center>