Chat

Author Topic: Reissuraportit tänne!  (Read 639246 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Vikke

 • Kiiskimaisteri
 • Posts: 925
 • Kurikan Urheilukalastajat
  • MSN Messenger - vikke-95@hotmail.com
  • View Profile
  • Kiinnike-Heinonen Oy
  • Email
Vs: Reissuraportit tänne!
« Reply #90 on: March 23, 2008, 11:50:49 »
Lähtö Kristiinan Bluuminjärven suurkalapilkkiin aamulla kello 08.15. Matkassa meni noin 60 min, ja kisat alkoivat kello 10.00. Lähdön jälkeen heti haukea koittamaan. Ei aikaakaan, kun vieressä oleva sai päälle kilon hauen, yritin haukea kovasti, mutta ei ottanut. Vieressä olevat saivat haukea ja paljon. Itse koitin punapilkkuisella SePellä, he saivat isoilla Nautiluksilla, valioilla ja isoilla tasureilla. Vieressä olevat saivat yhteensä seitsemän haukea, ja itse en saanut kuin pikkuahvenia ja muutaman särjen, noilla kaloilla ei suurkalapilkeissä pärjätty. Kisan suurimman kalan sai juuri pilkkipaikalla vieressäni oleva mies, kala oli hauki 6,5kg, Valioon kai ottanut. Kyllä vain ajattelin, että ei ottanut ja vieressä olevat saivat niin paljon..

Olen kirjoittanut tämän viestin alunperin Kalastusta.urli.net - Keskustelualueelle, kopioin sen tänne.
"Suurta saalista
tärkeämpää on se, kuinka paljon kala tarjoaa urheilua pyytäjälleen." -Alex Hintze

Parka

 • Posts: 83
 • Kalastus elämän eliksiiri
  • View Profile
  • Email
Vs: Reissuraportit tänne!
« Reply #91 on: March 28, 2008, 18:38:21 »
28.3.2008

Tuli vietettyä päivä missäs muuallakaan kuin kalassa. Lähtö kotoa siinä 6.30 kohti järveä, kaveri mukaan ja kohti Onkamoa. "Oikoreittien" takia eksyksiin ja ylimäärästä ajoa kolmisen kymmentä kilometria ja ajassa ainakin se puoli tuntia, no jokatapauksessa jäällä siinä vaille 9, kävelyä reilu 1km "ottipaikalle" saaren kupeeseen,paljon lunta, lunta, loskaa, vettä. Mutta perille päästiin, tosin hiki valui pitkin kasvoja perille päästyämme. Siitä sitten ankara kairaus ja kalojen etsintä, muutaman reijän jälkeen rupesi isompien kohdalla tapahtumaan, sain ensiksi sellaisen 200g ahvenen, heti perään 100g, sitten pientä, pientä ja vielä kerran pientä, sitä riitti. Reiän vaihto heti 250g ahven jään paremmalle puolelle, isomuksen jälkeen taas pientä. Kaverille yksi 100g ahven siitä viereiseltä reiältä.

Tämän jälkeen isomman kalan kadotettuamme nuotion tekoon, makkaran ja leivän "paistoon" ja "ansaitulle" kahvitauolle. Siitäpä sitten mielivirkeänä, mahat täynnä kohti navakkaa länsituulta ja kala-apajia.

Itse heti alkajaisiksi kahvitauon jälkeen heitin tapsivehkeet repun pohjalle ja otin esille tasuriongen ja silläpä sitä isoa yrittämään. No sellaiset 4 tuntia tuli uitettua tasuria ja tehtyä sellaiset parisenkymmentä reikää, eikä isoista muuta havantoa kuin muutama "tönäys". Muutamia sormen mittaisia ahvenia jäi koukkuun joko suun ulkopuolelta tai ihan suusta. Kokeilin eri kokoisia ja eri värisiäkin tasureita, mutta ei auttanut sekään. Kaverilla tapsiin nappaili ne pienet ahvenet, ei isompaa tapsillakaan.

Taisi kelin muuttuminen pimeäksi ja lumisateiseksi saada isomman ahvenen laittamaan suunsa kiinni. Alussa nimittäin paistoa pilven välistä aurinko. Kalat ottivat pohjan tuntumasta, niin tasuriin kuin tapsiinkin. Isompi ahven ilmeisesti jahtasi niitä sormenmittaisia veljiään.

No lopputuloksena 11 pannukarkeaa ahventa keskipainoltaan 100g. Ja tietysti rutkasti kokemusta tasarikalastuksen maailmasta.

Tuossa kuva yhteis-saaliista:
Tässäpä vielä kuvanen omista hieman vauraammista ahvenista:

OT: Tasurikalastukseen on iskemässä itselläni kipinä, luettuani usean sivun tasuriahven aiheista foorumia tuolla toisella kalastus aiheisella sivustolla. Tarkoituksenani saada sitä isompaa ahventa, pientä silppua olen saanut jo ihan tarpeeksi noilla "kisavälineillä".
« Last Edit: March 28, 2008, 18:40:22 by Parka »
Parka

Vikke

 • Kiiskimaisteri
 • Posts: 925
 • Kurikan Urheilukalastajat
  • MSN Messenger - vikke-95@hotmail.com
  • View Profile
  • Kiinnike-Heinonen Oy
  • Email
Vs: Reissuraportit tänne!
« Reply #92 on: March 30, 2008, 15:26:36 »
Tänään pilkille lähtö kello 12.30, ja perillä oltiin 13.15. Ensimmäiseltä reijältä muutama kiiski, joten ei aivan parhaasti lähtenyt. Uutta reikää tekemään, ja nolla saldo siitä. Lähdin karikon kupeeseen koittamaan, ensimmäiseltä reijältä sieltä ei mitään, toiselta muutama nyppy eikä muuta.. Seuraavalta reijältä yksi n. 50g ahven. Koko reissu meni sinttejä nostellessa, eikä niitäkään loppujen lopuksi tullut edes viittä.

Reissu siis ei mennyt oikein hyvin, mutta ei kelikään ollut paras. Tuuli, märkä ja märän takia vettä jäällä.
"Suurta saalista
tärkeämpää on se, kuinka paljon kala tarjoaa urheilua pyytäjälleen." -Alex Hintze

Parka

 • Posts: 83
 • Kalastus elämän eliksiiri
  • View Profile
  • Email
Vs: Reissuraportit tänne!
« Reply #93 on: March 31, 2008, 21:07:13 »
Kalalla 31.3 Höytiäisen jäällä kalan tulo oli aika vaisua, mutta jotakin sentään. Lunta on vielä jonkin verran ja sellaiset 40cm on teräsjäätä.

Onse toi isompi ahvena mahroton koukun päässä, vetää vetämistään, mutta sit se vain ottaa ja lähtee koukusta. No jospa ens kerralla jotain vähän vauraampiakin jään paremmalle puolelle. Ahven vei kalastajaa 1-0.

Huomenna sit Heposelälle, laitan raporttia jos on vain jotain laitettavaa.
Parka

Parka

 • Posts: 83
 • Kalastus elämän eliksiiri
  • View Profile
  • Email
Vs: Reissuraportit tänne!
« Reply #94 on: April 02, 2008, 12:56:07 »
Jep, kyllähän se kalan koko kasvaa karkuutettuaan. Spekuloidessa ennestäänkin enemmän. Ei se hirveän iso ollunna, mutta vähän tavallista tasuriahventa kookkaampaa eli tuolta 400g tuonne 600g asti. Mutta isoin ahven se oli mitä on itellä siiman päässä koskaan ollutkaan. Aiemmin suurin 420g.

Tässä päivän mittaan kun ehdin niin laitan reissurapoa eilisestä Heposelän reissusta.
Parka

Parka

 • Posts: 83
 • Kalastus elämän eliksiiri
  • View Profile
  • Email
Vs: Reissuraportit tänne!
« Reply #95 on: April 02, 2008, 17:57:12 »
Heposelkä 1.4.2008

Järvelle siinä 8 aikaan ja eikun kalastamaan. Heti aamusta oli jotakin syönnin tynkää, itse tasuria uitellen muutama pannukarkea ja hauen tumppi jään paremmalle puolelle. Sitten olikin hiljaista, muutamia sattuma kaloja. Ja eikun paikkaa vaihtamaan ja etsimään kaloja, ei tulosta, kävelyksi meni. Sitten siinä viiden maissa illalla rupesi taas vähän paremmin ottamaan, mutta harvakseltaan.

No kuitenkin jotain pannukarkeita ahvenia. Jäi possu ahvena taas saamatta, no jospa se vielä kevään edetessä nousisi. Jäällä tuli oltua sieltä aamu kahdeksasta ilta seitsemään.

Jäätä se 50cm ja lunta vielä sellaiset 15cm. Laikkuja tosin oli jonkin verran. Jäällä oli muuten koullut joutsenkin, ammuttu sellainen. Joku vähän aprillipäivän "pilaa" tehnyt?

Loppuun vielä omat paremman kokoiset tasurikalat:Laitetaanpa vielä tiskipöytäpönö omista karkeimmista affenista:


« Last Edit: April 02, 2008, 18:02:52 by Parka »
Parka

Parka

 • Posts: 83
 • Kalastus elämän eliksiiri
  • View Profile
  • Email
Vs: Reissuraportit tänne!
« Reply #96 on: April 03, 2008, 21:17:19 »
3.4.2008 Höytiäinen

Päivä kyykkimässä Höytiäisellä, kalat olivat tiukassa mutta muutama pannukarkea sentään. Kaloilla sulaneita 2-4cm kuoreita mahassa, oksentelivat niitä sitten tullessaan avannosta.

Jäälle siinä puol 9 ja pois siinä kuuden aikaan. Eli aika pitkä päivä muutaman kalan takia, mutta tulipahan nautittua raikasta "savuhiukkas" ilmaa ja auringon paistetta.

Huomennapa sitten varmaan Onkamolle, josta raporttia, jos on jotain laitettavaa, ehkä kuviakin.
Parka

][_äski

 • Posts: 15
  • View Profile
Vs: Reissuraportit tänne!
« Reply #97 on: April 04, 2008, 15:57:25 »
Tänään 4.4 siikaongella aikaa tappamassa kun duuneista ei tullut selvyyttä. mikäs siinä kun palkka juoksi ja aurinko paistoi, ja vielä klo n.14:30 kolme tärppi peräkkäin, kaksi ylös ja yksi "isomus" karkuun :( Isommalla mittää 49cm ja pienempi 38cm. Paikkana espoon suvisaaristo. huomenna taas yrittämään.

Parka

 • Posts: 83
 • Kalastus elämän eliksiiri
  • View Profile
  • Email
Vs: Reissuraportit tänne!
« Reply #98 on: April 04, 2008, 18:23:18 »
4.4.2008 Onkamo

Joo ei tullut ei Onkamolta tasurivehkeillä, isompaan tasuriin kävi ahvenet tönimässä, pieneen tasuriin pieniä paljon, joten ei sekään hyvä. Tapsilla kalastajat sitten saivat jotakin, mutta laittakoot itse, jos mieli tekee, itselläni ei mitään mainittavan arvoista.

Pinnasta alkaa jää pehmenemään, joten sellaista "kovaa" jäätä on vielä 30cm. Lumet suurinpiirtein olivat sulaneet, paljon laikkuja tosin. Aamu "hankiaisella" hyvä kävellä, kun lumi ja jään pinta kantaa, iltapäivällä sitten upotti lähes joka askeleella.

Parka

Vs: Reissuraportit tänne!
« Reply #99 on: April 05, 2008, 14:59:20 »
Olimme tänään(5.4.2008) kaverin(Kalastan_) kanssa pilkkimässä parilla keskisuomalaisella lammella. Ensin menimme pilkkimää täkyyn kalat. Kaloja tuli kultamorrilla joitain kappaleita joista pari otin täkyyn.
Tässä fiilistelykuvaa Hanhilammelta (kuvassa Kalastan_)
[/U

Ja tässä kuvaa vielä Hanhilammelta:
[URL=http://imageshack.us]


Sitten lähdimme Pirttijärvelle pilkkimään haukea ja laitoin täkyongen. Eka reikä, laitoin täkyongen. Kun syötti oli pohjassa kelasin löysät pois ja, kun siima kiristyi niin tunsin, että siellä olikin hauki :-D Mutta limapuikko ei ollut kerennyt nielemään ahventa joten hetken vempuilun jälkeen se meni menojaan.

Jonkun ajan päästä täkyongessa oli jälleen kala. Nyt odotin ja katselin, kun hauki veti siimaa reippaasti. Kun siima oli loppumaisillaan, hauki pysähtyi ja alkoi nielemään täkyä kitusiinsa. Onki käteen ja terävä vastaisku jonka jälkeen ei paljoa tarvinnut antaa löysää, kun oli 0.55mm monosiimat. :lol: Mutta kun hauki oli jo putkessa tapahtui..kala oli jälleen karannut. Aika kumma juttu, vaikka annoin kalalle hyvän ajan niellä syöttiä.

Jonkun ajan päästä edellisestä kalakontaktista kaverilla oli kala! Hauki oli hyväksynyt särkitasurin. Hetken kesyttelyn päätteksi kaverin päivän ensimmäinen ja viimeinen kala :lol:


Ja kalan koko oli n.1kg.

Enempää kontakteja ei enää tullut ja kylmäkin oli, joten lähdimme veks.

Ja vielä kuva Pirttijärveltä:
Ja kerrankin oli kalareissulla kamera mukana niinkun varmaan voitte todeta. :roll:

Hauki on kalastajan ystävä...se ottaa aina silloinkin, kun muut kalat eivät

Molopääklaani

Parka

 • Posts: 83
 • Kalastus elämän eliksiiri
  • View Profile
  • Email
Vs: Reissuraportit tänne!
« Reply #100 on: April 07, 2008, 16:26:14 »
7.4.2008 Höytiäinen

Pika visiitti höytiäiselle noin pariksi tunniksi, kylmään itä tuuleen, todella hiljaista kalojen osalta oli muillakin kuin itselläni. Ehkä se vielä joku päivä syö ennen kuin jäät lähtevät.

Teräsjäätä sellaiset 30cm, pinnasta noin 10cm muuttunut sohjoksi. Uskaltaisin luvata, että Höytiäisellä vielä viikon pystyy kalastamaan huoletta, tietysti varovaisuus ja järjen käyttö sallittua.
Parka

Vs: Reissuraportit tänne!
« Reply #101 on: April 07, 2008, 19:49:40 »
Tänään oli heittelemässä n. klo17-19.15.
Kaloja ei tullut, mutta kuvia tuli.VäliVesankajärven sillan alla kalassa. Kuvassa Tormentor ja Kalastan_Menossa joelle..Kuvassa tällä kertaa minä tekemässä jotain epämääräistä :-D


Joella
Lähdössä poies. Sumua alkoi nousemaan...

Nyt on siis kauden ensimmäinen heittelykeikka takanapäin. :-)
Hauki on kalastajan ystävä...se ottaa aina silloinkin, kun muut kalat eivät

Molopääklaani

Parka

 • Posts: 83
 • Kalastus elämän eliksiiri
  • View Profile
  • Email
Vs: Reissuraportit tänne!
« Reply #102 on: April 08, 2008, 15:37:55 »
Höytiäinen 8.4.2008

Jäällä siinä 6.00 ja jäältä pois 13.00. Soppakalat todella tiukassa, mutta pienempi kala oli otillaan, no jospa se isompi sitten heti pienen jälkeen syö. Tosin en tiedä ehtiikö niin pitkään jäällä käymään, kun uhkaavasti alkaa puikkoontua jää. 4 pannukarkeaa ahventa sain suurin 250g. Eivät muutkaan hirveästi kalaa saaneet. Syönti on päinvastainen mitä ukot sanoivat, sanoivat että :"Kala alkaa syömään kunhan lumet sulavat ja tulee huonot kelit". Ei vaan ole otilla ei.

Laitan vielä raporttia jos tulee pilkillä käytyä. Avovesi kautta odotellessa.
Parka

][_äski

 • Posts: 15
  • View Profile
Vs: Reissuraportit tänne!
« Reply #103 on: April 10, 2008, 21:54:46 »
Tänään heittelyreissu merellä 17:00 - 20:30 4 Haukea: 1kpl 3,6kg 2kpl 2,5kg ja 1kpl 2kg. Aika varovaisella syönnillä oli, mutta eiköhän ne isotkin rupea syömäään kun vähän lämpenee.

miigu

 • Guest
Vs: Reissuraportit tänne!
« Reply #104 on: April 12, 2008, 16:21:25 »
Tänää merelle tein reissu, Oulun eeden rannasta lähin jäälle, Kalaa tuli todella niukasti ja tärpit oli varovaisia, kokonais saalis jäin noin kymmeneen ahveneen joista yksi oli pannukarkea noin 150g et ei mikää kovin kehuttava syönti. jäälle menin noin kello 11.00 ja pois lähdin siinä 14.30 tarkoitus oli jo aamulla lähteä mutta sato lunta niin en sit jaksanu aamusta lähteä.

Kaivo

 • Guest
Vs: Reissuraportit tänne!
« Reply #105 on: April 13, 2008, 19:00:37 »
Tänään 13.4. avovesikausi auki. Velipojan kanssa soutupaatti vesille Oulujokisuistossa, heittelyä klo 11.50 – 14.50. Kohdekalana – yllätys yllätys – hauki.

Olosuhteet olivat melko karut. Pilvistä, ilma asteen verran pakkasella, kohtalaista itätuulta, ison joen virtaus samaten kohtalainen ja vesi tietysti jääkylmää, noin +1°C. Täysi pilkkihaalarikeli. Soutelimme kohti ensimmäistä ankkuripaikkaa melko avoimin mielin, tiedostaen että nollareissu on tähän aikaan keväästä hyvin mahdollinen. Toistaalta tiedossa oli sekin, että jonkin aikaa huhtikuussa Oulujoen hauki ruokailee ja ottaa vieheeseenkin, kunnes kutu alkaa ja sotkee kalantulon pitkälle toukokuuhun.

Vastoin odotuksiani, jo puoli tuntia aloituksesta 10 cm Salmo Sliderini peräkoukussa vääntelehti kylmänkankea hauki, vajaa kiloinen. Kiittelin kauden ensimmäistä kalaa yhteistyöstä, irrotin ja päästin takaisin. Sen jälkeen oli puolitoista tuntia hiljaiseloa. Muutamaan otteeseen saimme irrotella jerkkejämme uppotukeista, joita Oulujoen pohjassa täytyy olla hirmuisesti, muistona kymmeniä vuosia kestäneestä uitosta. Vaparenkaat pyrkivät jäätymään umpeen, niitä sai puhallella auki muutaman heiton välein. Lopulta klo 14 maissa sain toisen tärpin – jälleen samaan oranssiin Slideriin, vaikka monenlaista muutakin oli tullut välillä uitettua.

Toistaiseksi ilman kalatapahtumia heitellyt velipoika veti johtopäätökset ja vaihtoi saman väriseen Salmo Fatsoon. Eikä aikaakaan, kun uudesta ankkuripaikasta se kelpasi noin kilon hauelle. Tästä alkoi puolen tunnin tapahtumajakso. Samasta paikasta – ilmeisesti lähialueen syvimmän montun liepeiltä – paukkui minulle vielä kaksi kalaa, 1,6- ja 2,7-kiloiset, sekä täpärästi tarttunut parikiloinen joka irtosi aivan veneen vierellä. Velipoika sai 1,7-kiloisen. Kaikki tapahtumat oranssitiikereillä. Hauet pääsivät hyväkuntoisina takaisin kutuaan odottelemaan.

Paikan hiljennyttyä oli vuorossa pakollinen vedenheittoreissu lähisaaren rannassa, vielä yhden ankkuripaikan lyhyt kokeilu ja sitten yhteispäätöksellä kotiin. Lopetellessamme tuuli yltyi, ilmassa alkoi leijailla lumihiutaleita, ja nyt nelisen tuntia myöhemmin tätä kirjoittaessani pyryttää kuin keskitalvella konsanaan.

Kaikkiaan hieno reissu, tätä kannatti odottaa kärsivällisesti koko pitkän talven ajan!

-- Kaivo

Salmo Slider RT
« Last Edit: April 18, 2008, 19:37:12 by Kaivo »

Perca

 • Pyydyskalastaja
 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 646
  • View Profile
  • Email
Vs: Reissuraportit tänne!
« Reply #106 on: April 13, 2008, 19:37:20 »
Viikonloppu 11.-13.4 Västanfjärdin lähivesillä.

Perjantaina pikapisto 18-20 - pelkkää munakeittoa. Tuuli muutaman metrin sekunnissa idästä ja taivas oli pilvinen.

Lauantai alkoi siianonginnalla venerannassa, pikapikaan sainkin 840-grammaisen ja pienemmän 400-grammaisen. Oikein hyviä olivat myöhemmin savustettuna  :-).Mutta pian muu porukka tuli rantaan, ja haukijahti alkoi. Ensimmäiset pari tuntia viskottiin tyhjää, kunnes kymmenen pintaan saavuimme hyvännäköiselle rannalle; 3 metriä vettä rakkolevän päällä mihin tuuli kävi, rannassa oli ruovikon jämiä. Vaihdoin keltamustan zaltin siiman päähän, ja pian sainkin tuntea ensimmäisen hauen potkut. Virvelikauden avaus olikin ihan komea, 5,8kg, ja päivä lupaili hyvää.Samalta rannalta sainkin seuraavaan puoleen tuntiin kymmenkunta muuta haukea, isoimman ollessa 3,4-kiloinen. Tuuli koveni kuitenkin päivän mittaan, ja jo melko pian olimme laahanneet ottipaikan yli ankkurin kanssa eikä tärppejä enää tullut. Siirryimme vastaavanlaiseen lahdukkaan, mistä venekunnan muutkin alkoivat saada. Eivät ne isoja olleet, mutta kahden kilon molemmin puolin ja hyvän kokoisia pitämään mielenkiintoa yllä. Keltamusta zalt tuntui olevan aivan voittamaton, ja pian semmoinen killui myös kaverin siimassa. Vähän ajan päästä hän ilmoitti isomman olevan kiinni, kunnes siima löystyi. Peruke oli katkennyt (?) ja sinne jäi ottivaappu. Syönti heikkeni päivän mittaan, kilon-parin haukia tärähteli sieltä täältä, ja suurin osa purikin mun zalttia. Illalla vielä pikainen ongintasessio, tällä kertaa valtalajina siiman päässä oli kuitenkin taloussiika.

Sunnuntai alkoi epävakaisen kelin merkeissä, ja mun parin tunnin mittainen aamuonkisessio tuotti vain taloussiikoja ja yhden pikkuisen lahnan. Mihin lie siiat hävinneet. Tuuli oli tyyntynyt hieman, ja sateen uhka leijui koko ajan merellä. Vajaan viiden tunnin setti ehdittiin heittää ennen monsuunia vastaavan vedentulon alkua, zaltin hallinta jatkui noin kymmenen <2kg hauen merkeissä. Muille kirjattiin yhteensä ehkä viisi samankokoista.

Näin tällä kertaa, taas jäi kymppi kilojen päähän  :-D

edit. kaikki hauet c&r

-Perca
« Last Edit: April 13, 2008, 20:05:08 by Perca »
Vegetarian is an old indian word for bad hunter

Parka

 • Posts: 83
 • Kalastus elämän eliksiiri
  • View Profile
  • Email
Vs: Reissuraportit tänne!
« Reply #107 on: April 15, 2008, 22:39:46 »
Hyvin on kala purrut käyttäjillä Perca ja Kaivo, joten propsit siitä teille.

Ja itse asiaan.

15.4.2008 Taipaleenjoki/Heposelkä

Kävimme käyttäjän väiski kanssa kokeilemassa, jahka joen hauet tms. purisivat uistinta, mutta ei. Raahasimme veneen jäitä pitkin sulaan, josta sitten alkoi armoton kalastus sessio, sen kestettyä kello 12.00 tuonne iltaan kello 19.00 saakka. Yhden ainokaisen hauen noin 1kg rimpuiluun jäi reissun kalakontaktit, tämäkin irti lähellä venettä. Uitimme niin jigiä kuin vaappua ja kaikkea siltä väliltä, mutta ei ollut joen kala vielä ottihalukas, kalaa kyllä varmaankin on ja onhan sitä, mutta ei se vain purrut. Oli kyllä aiempien vuosien keväinen kokemus osoittanut jo sen, ettei mahtisaaliita ollut odotettavissakaan, jos edes tärppiäkään. Ei ollut vielä hauet kutemassa, tai ei ainakaan havaintoa siitä, johtunee varmaan siitä, että tulvamatalikot vielä jää peitteen alla.

Tulipahan tehtyä jo kauden toinen avovesi reissu, järvellä pystyisi vielä pilkkimään, mutta nyt kädet syyhyää avovesi kalastukseen. Ehkä se kala sitten vähän veden lämmetessä ja hauen kudun mennessä ohi alkaa vähän paremmin puremaan.Tuosta sitä tultiin, vähän jo petti sulan reunalla, mutta "toinen jalka veneessä" taktiikalla mentiin ja näin selvisimme kuivin nahoin.Keli oli aika synkkä aluksi, illan mittaa sitten muuttui aurinkoiseksi, mutta ei se kalaan tuloon tuntunut vaikuttavan mitenkään. Kuva on joen suulta, aika pitkälle järvelle on jo sulanut.

-Parka

Edit: käyttäjä nimi vaihdettu oikeaan.
« Last Edit: April 15, 2008, 22:53:35 by Parka »
Parka

Kaivo

 • Guest
Vs: Reissuraportit tänne!
« Reply #108 on: April 20, 2008, 20:46:06 »
Tänään sunnuntaina 20.4. taas Oulujokisuistossa. Velipoikani Haugin kanssa veneestä heittelyä tasan neljä tuntia klo 12.10 alkaen. Sää oli puolipilvinen / umpipilvinen, lämpötila +3°C ja heikko kaakkoistuuli kääntyi reissun aikana lounaan kautta luoteeseen. Vesi edelleen jääkylmää.

Hauki oli hurjalla otilla. Neljän tunnin aikana kaloja ylös kokonaista 22 kpl, joista minulle 10 kalaa ja velipojalle loput 12. Tärpit ja karkuutukset mukaanlukien tapahtumia kertyi yhteensä yli 30. Kalojen koossa ei ollut valittamista; alle kiloisia ei tullut kuin muutama. Omat kolme suurintani painoivat 3,0 / 2,1 / 1,9 kg, Haugi pani vielä paremmaksi: 5,2 / 4,5 / 3,0 kg. Kahden suurimman arvoa nostaa se, että ne tulivat hänen omatekoisilla jerkeillään. Kaloista kaksi pienehköä yksilöä päätyi fileiksi, loput pääsivät hyvissä voimin takaisin odottelemaan kudun alkamista.

Toisin kuin yleensä, hoksasimme ottaa jopa kameran mukaan:


Päivän ensimmäinen kala puraisi Haugin omatekele-jerkkiä heti toisella heitolla: 2,2 kg...
...hetkeä myöhemmin minäkin avasin pelin Salmo Sliderilla: 2,1 kg.
Kovin kauan emme ehtineet kalastaa rauhassa, kun samasta paikasta pamautti Haugin jerkkiin 4,5 -kiloinen kaunotar. Tällä kertaa oli uintivuorossa toinen omatekele.
Oulujokisuiston Hartaanselkä on lähes järvimäinen, laaja virtasuvanto, jonka syvyydet vaihtelevat yleisimmin 1 – 4 metrin välillä. Näkymä Merikosken voimalaitoksen alakanavan suuntaan, alueelta soudetaan hauen ohella meritaimenta ja -lohta.
Haugi jerkuttaa. Taustalla, lännessä Hartaanselkää reunustavan Hietasaaren rantametsää ja Toppilan lämpövoimala. Perämerelle on matkaa vielä reilut kolme jokikilometriä.
Päivän parhaalla ankkuripaikalla kaiku näytti tällaisia lukemia:
Hmm... Kokeillaas tätä itse väritettyä Salmo Slideria!
Kelpasihan se! Ihan mukavan kokoinen kiinni...
Mätikala... Turvallisempaa punnita se kassissa: 3,0 kg.

Tasan kolmonen napsahti samasta ankkuripaikasta myös Haugille.
Reissun tehoviehe oli tämä Haugin kotitekoinen...
...minulla puolestaan toimi parhaiten tämä särkikalavärinen Salmo Slider (7 kalaa).
Näkymä veneestä, soutajan puolelta katsottuna. Uimassa käyneitä vieheitä on näppärä kerätä veneen sisäpuolelle teipattuun, retkeilyn puolelta tutun makuualustan palaan. Oma tapani on ripustaa sen oikealle laidalle ne vieheet, joilla on tullut kalatapahtumia. Kaikuluotain sekä kalan irrotus- ja punnituskalusto on hyvä pitää koko ajan käden ulottuvilla.
Eräs tapa kuljettaa ja säilyttää vieheitä: jerkkiämpäri à la Haugi.

Vanha digikameramme on todellinen patterisyöppö. Nytkin virta loppui kesken reissun, emmekä harmiksemme saaneet kuvaa esim. Haugin upeasta viisikiloisesta kalasta.

Hieno reissu. Tällaisia ei yhteen avovesikauteen mahdu kuin kenties yksi ainoa!

-- Kaivo
« Last Edit: April 21, 2008, 21:29:14 by Kaivo »

Kaivo

 • Guest
Vs: Reissuraportit tänne!
« Reply #109 on: April 20, 2008, 21:48:40 »
Tuota kalapaikkaanne vaan ihmettelen, 4m vettä, ei kasvuston tynkääkään ja ihan tasainen pohja ja haukea tulee kuin suokuokalla  :? Itse olen tänäkin keväänä saanut kaikki haukeni 0,5-1,5m vedestä ja yleensä aivan tynkäkaislan reunasta

Juu, ei ollut vesikasvustoa... Iso joki lämpenee hitaasti, rehuja alkanee ilmaantua joen pohjaan todennäköisesti vasta kesäkuun puolella. Vesikasvusto ei toki ole pakollista jotta kalaa olisi alueella; tämähän on tilanne mm. merialueella kutupaikkojen edustoja pommitettaessa.

On huomattava, että tuo luotaimen piirtämä kuva – vajaan neljän metrin ilmeetön tasapohja – kertoo vain sen, mikä oli tuolloin tilanne heti veneen alla. Siitä heitonkantaman päässä, useita kalatapahtumia antaneella suunnalla pohja alkoi nousta reilusti, ts. siinä oli vedenalainen penkka...

Oulujokisuistossa on tällä hetkellä melkoisesti lahnaa, niitä tarttuu selästä soutu-uistelijoiden vaappuihin melko usein. Hauet osaavat hyödyntää tilanteen. Oman 1,65 -kiloisenikin vatsasta löytyi perattaessa puoliksi sulanut, noin 20 cm "lätty" :) Ei ihme, että korkeaselkäiset jerkitkin toimivat...

-- Kaivo
« Last Edit: April 21, 2008, 20:56:52 by Kaivo »

allu_

 • Posts: 196
  • View Profile
Vs: Reissuraportit tänne!
« Reply #110 on: April 20, 2008, 21:55:44 »
Jees, kyllähän se näin on. Laitan vielä oman viikonloppureissuni raportin tähän vaikka se löytyy kyllä muualtakin jo mutta tuskin siitä haittaakaan on täällä.
Yhden yön reissu särkisaloon heitettiin Pepe_Londonin kanssa.

Perjantai-illalla ehdittiin kalastamaan pari tuntia. Keli oli aivan mahtava, meri oli täysin peilityyni ja aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta. Valitettavasti kalaa ei vaan yleensä tule silloin kun on hieno kalastaa  :-\ No joka tapauksessa pepe sai yhden seurion, sekä piteli parikymmentä sekuntia 3-5kg haukea, joka kuitenkin irtosi koukuista ennen kuin ehdimme näkemään sitä.

Tänään aamulla herätys 05:00, aamupalat naamioon ja vesille kohti luottolahtea. Matkasta tuli mutkitteleva kun piti väistellä jäälauttoja. Perillä oltiin kuitenkin ennen auringonnousua. Muutamia heittoja sai heitellä ennen kuin pepe tartutti reilun kakkosen JussiT-jerkilläTästä vähän ajan päästä uusi samankokoinen kala samalla jerkillä. Auringonnousun jälkeen pepe sai vielä busalla reissun pienimmän, noin kiloisen hauen. Tämän jälkeen sitten hiljenikin, kunnes sain jakki-jerkillä about kakkosen kalan. Tämä olikin viimeinen kala meille lahdesta ja pienen tyhjänpaiskomisen jälkeen lähdimme katsomaan erästä toista lahtea. Oli kyllä taas aivan naurettavaa meininkiä verkkomiehiltä, monesta kohtaa lahti verkotettu niin täysin ettei varmasti pääse mikään läpi. Yhteensä varmaankin noin 30-40verkkoa koko lahden alueella. Ei tiennyt pitäisikö itkeä vai nauraa, ehkä enemmän itketti kun tämä lahti oli sitten täysin tuhottu, tuumailimme siinä sitten että onneksi luottolahdessa ei verkkoja näy. Lähdimme sitten takaisin kohti luottolahtea ja ennen heittelyä pidimme evästauon rannalla. Siinä sitten näimme kun kaksi vanhaa pappaa alkaa hitaasti soutelemaan luottolahden poikki, toinen soutaen ja toinen seisten jotain käsillään tehden. Ei kai, EI KAI??? KYLLÄ! verkonhan ne sinnekkin tunki, ja vielä koko lahden poikki. Sinne jäävät sitten nekin kutuhauet  >:( Lähdimme sitten etsimään uusia paikkoja mutta mitään järkevää ei löytynyt, vain sameaa vettä ja lähdimme takaisin kohti mökkiä putsaamaan venettä joka oli kärsinyt pienen bensavuoto-onnettomuuden.  ::)

Veneen putsauksen jälkeen taas kohti uusia, ennen kokeilemattomia paikkoja. Jonkun aikaa saimme heitellä ennenkuin koppasin karvan vajaa kolmosen hauen jakki-jerkillä. Tämä kaveri sai papista koska oli ruokahaukea tilauksessa. Sitten olikin monta tuntia tyhjää, vain muutama epämääräinen tärppi. Lopulta tuulisesta ja sameavetisestä tynkäkaislan reunasta joku tällässi kunnolla kiinni jakki-jerkkiini. Sanoin pepelle että ottaa haavin, nyt on jotain hieman vauraampaa taas kiinni. Yllättävän kauan sai vääntää ennen kuin sain hauen lähellekään venettä. Lopulta hauki kuitenkin oli veneen vieressä, ei mikään ihan pieni. Ennen haavimista vielä hauki teki komean hypyn, mikä on kyllä mun mielestä todella omituista tähän aikaan vuodesta. Hauki kuitenkin haaviin, pönö, jerkki irti, mittaus ja sitten kala punnituspussin kautta takaisin veteen.Vaaka pysähtyi 7200g kohdalle, siitä pois punnituspussin paino 860g joten kala painoi 6340g. Mittaa kalalla oli 102cm, kolmas metrin ylitys tälle kaudelle, jees  8) Kala oli selvästi kutenut ja melkoisen laihassa kunnossa. Tämän kalan jälkeen vielä yksi parikiloinen hauki mulle zamilla ja sitten olikin lähdettävä pois kun kyyti tuli hakemaan. Hieno reissu taas kerran ja uusi paikkakin tuli löydettyä. Harmittaa vaan kun kameran akku loppui jo ensimmäisten kalojen jälkeen joten lopuista ei sitten kunnon kameralla saanut kuvia, tuo isompi haukikin on kuvattu kännykällä

Kaivo

 • Guest
Vs: Reissuraportit tänne!
« Reply #111 on: April 21, 2008, 21:08:15 »
Allulla alkanut kevät hurjissa merkeissä :)

-- Kaivo
« Last Edit: April 21, 2008, 23:00:09 by Kaivo »

Yuz

 • Posts: 979
 • RAGE
  • MSN Messenger - yuzzi_91@msn.com
  • View Profile
  • Email
Vs: Reissuraportit tänne!
« Reply #112 on: April 21, 2008, 21:35:28 »
Täällä ei vielä hauki tee muuta kuin kude, joten jätän yrittämättä heitellä niitä. Mutta; mökillä olin ja pakkohan oli kalaan päästä. Sää oli "ihan kiva". Vaihteli viileästä melko lämpimään. Hauen kutu oli melko alussa, eli etsivät vasta paikkaa. No, mitäs siinä muuta tekemään kuin särkiä onkimaan!  :-D Reissun oma yhteissaalis oli 9 särkeä, ja oli hieno saada avovesikauden ensimmäiset kalat.
I once dug a pit and filled it with clouds. Or was it clowns? Come to think of it, it began to smell. Must have been clowns.

Ihmevirveli

 • Kalassanet Ry jäsen
 • *****
 • Posts: 226
  • MSN Messenger - tero.vaara@hotmail.com
  • View Profile
  • Email
Vs: Reissuraportit tänne!
« Reply #113 on: April 24, 2008, 17:10:21 »
Eilen tuli tehtyä kauden avaus nukarikoskella. Perhoa kokeilin viskoa mutta huomasin että taidot on hiukan ruosteessa ja tyydyin virvelöimään. Mitään ei tullut yhden kerran oli kala n. 10sek kiinni ja irtosi.

Oli muuten upea sää! aurinko paistoi 17C lämmintä, t-paitasillaan olisi pärjännyt. Kesä taitaa olla tulossa.

Tänne on kyllä aivan pakko kertoa että jotkut kaksi jätkää tuli sieltä joen.. väärältä (:-D) puolelta metsästä AIVAN KOKONAAN MUDASSA! En tiedä mitä niille oli käynyt mutta oli kyllä huvittava näky kun ne sieltä ilmestyi!  :-D
Allekirjoituksia ei tueta.

Vikke

 • Kiiskimaisteri
 • Posts: 925
 • Kurikan Urheilukalastajat
  • MSN Messenger - vikke-95@hotmail.com
  • View Profile
  • Kiinnike-Heinonen Oy
  • Email
Vs: Reissuraportit tänne!
« Reply #114 on: April 25, 2008, 18:08:31 »
Tällä viikolla olen kolmesti ollut kalassa tuloksetta. Pitäähän näistä kumminkin jotain raporttia pistää.

Avovesikauden avaus, Maanantai: Kalaan tuli lähdettyä n. 1,5 km päähän matalalle, tumma vetiselle ja kapeahkolle joelle. Siinä tuli 30-45 minuuttia heiteltyä, tuloksena yksi vaivainen tärppi. Vaihdoin paikkaa pitkälti samanlaiselle joelle, mutta puolet kapeammalle, ei tärpin tärppiä. Vielä tuli koitettua tuota ensimmäistä jokea eri kohdasta, ei tärpin tärppiä.

Keskiviikko: Paikkana tällä kertaa n. 2km päässä oleva tumma vetinen, matala ja kapea joki (eli suurin piirtein samanlainen kuin Maanantainakin). Sillan vierestä heittelin, viisi tärppiä tuloksena, mutta ei yksikään tullut ylös. Eri kohdasta tuli siellä vielä kokeiltua mutta tyhjä oli reissu.

Tänään Perjantai: Samalle joelle menin, mihnä olin Keskiviikkonakin. Menin suoraan paikkaan, mihnä olin Keskiviikon reissun lopussa. Hauet hyppivät ruohikossa aivan hulluina. Arvioin, että isoin hyppäävä hauki oli siinä 3 kg paikkeilla. Myös kaksi pienempää hyppivät, kummatkin n. 1 kg kokoisia. Myös ahvenet uivat pinnan lähellä, mutta eivät pienestikkään hyppineet. Yksi irti pääsy oli tuloksena.

Hyvin ei avovesikausi lähtenyt, mutta kaikesta huolimatta kalastusta jatketaan luultavasti jo huomenna aamupäivällä!
"Suurta saalista
tärkeämpää on se, kuinka paljon kala tarjoaa urheilua pyytäjälleen." -Alex Hintze

Vikke

 • Kiiskimaisteri
 • Posts: 925
 • Kurikan Urheilukalastajat
  • MSN Messenger - vikke-95@hotmail.com
  • View Profile
  • Kiinnike-Heinonen Oy
  • Email
Vs: Reissuraportit tänne!
« Reply #115 on: April 26, 2008, 14:01:39 »
Tänään taimenta narraamassa eräällä koskella.

Alku näytti hyvälle, 10 minuutin yrittämisen jälkeen taimen kiinni ja irti. Siitä n. 5 minuuttia, niin taas kiinni ja irti. Vielä kerran otti, ja arvaatte kai kuinka kävi. :-) Siis yksikään taimen ei tullut rannalle asti, kaikki ottivat huonosti ja metrin sai aina kelattua, vaikka rauhallisesti yritin. Käyttäjä "Laku" sai yhden tammukan, joka oli juuri ja juuri alamitan yläpuolella. Häneltä myös pääsi useita irti.

Reissun parhaiksi lipoiksi osoittautui Meppsit ja Kuffit, 1- koolla.
"Suurta saalista
tärkeämpää on se, kuinka paljon kala tarjoaa urheilua pyytäjälleen." -Alex Hintze

allu_

 • Posts: 196
  • View Profile
Vs: Reissuraportit tänne!
« Reply #116 on: April 26, 2008, 14:34:33 »
Kannattaiskohan vikke terottaa koukut tai jotain  :roll:

Vikke

 • Kiiskimaisteri
 • Posts: 925
 • Kurikan Urheilukalastajat
  • MSN Messenger - vikke-95@hotmail.com
  • View Profile
  • Kiinnike-Heinonen Oy
  • Email
Vs: Reissuraportit tänne!
« Reply #117 on: April 26, 2008, 14:39:13 »
Kannattaiskohan vikke terottaa koukut tai jotain  :roll:
Oikeastaan se ei ole koukkujen vika, jos taimen ottaa huonosti kiinni. Koukut ovat terävät, sen olen tarkistanut. Ainakin toinen lippa, mihkä otti, on melkein käyttämätön. Toista tosin on käytetty paljon, mutta terävät koukut siinä on. Kyseisen paikan taimenet melkein aina ollut vähän huonoja ottamaan vieheeseen kiinni. :|
"Suurta saalista
tärkeämpää on se, kuinka paljon kala tarjoaa urheilua pyytäjälleen." -Alex Hintze

Kalamään

 • Vanha vihtahousu
 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 200
  • MSN Messenger - tonsku1991@hotmail.com
  • View Profile
  • Email
Vs: Reissuraportit tänne!
« Reply #118 on: April 26, 2008, 21:58:07 »
Tänään toinen kalareissu mökkilaiturille.. Pieni kirvelu suussa kun polkasin mopon käyntiin, sillä ekanen reissu tuotti nolla reissun  :-D No siitä sisuntuneena ja Percan yllättämänä päätin kokeilla ekaa kertaa mäskäämistä ja menin kolmen tunnin odottelun jälkeen koittamaan  :wink: Heti tuli pari särkeä ja tunnin istumisen jälkeen tuloksena 27 särkeä ja 2 sorvaa.. Suurin kala oli 250g särki  :-) Aamulla uusiksi, kun nyt meni jo liian pimeäksi  :-) Kyllä toi mäski näytti särkikaloja kiinnostavan, tosin lahnat jäi saamatta  :|
Sen minkä taakseen jättää, sen seuraavalla kierroksella kohtaa.

Tumzu

 • Posts: 114
  • View Profile
Vs: Reissuraportit tänne!
« Reply #119 on: April 26, 2008, 22:42:29 »
Kannattaiskohan vikke terottaa koukut tai jotain  :roll:
Oikeastaan se ei ole koukkujen vika, jos taimen ottaa huonosti kiinni. Koukut ovat terävät, sen olen tarkistanut. Ainakin toinen lippa, mihkä otti, on melkein käyttämätön. Toista tosin on käytetty paljon, mutta terävät koukut siinä on. Kyseisen paikan taimenet melkein aina ollut vähän huonoja ottamaan vieheeseen kiinni. :|
Taimen saattaa joskus olla perkeleen vaikea saada jäämään kiinni. Muistan kerran eräällä koskella heitelimme faijan kanssa tunnin välein yhtä kiven takusta vuorotellen n.5 kertaa. Aina siinä kävi taimen täräyttämässä, mutta ikinä ei se jäänyt kiinni. Samalla koskella kävi myös niinkin, että heitin erästä kosken niskaa ja taimen täräytti 3 kertaa ja vasta neljännellä suostui jäämään kiinni.

 center>