Avokelat ovat varsin huoltovapaita verrattuna vaikkapa hyrräkeloihin. Useimmat nykyhaspelit eivät muutenkaan ole koneistoltaan "isältä pojalle" kestäviä työkaluja, joten voi miettiä onko kelan perusteellinen purkaminen, puhdistaminen ja voiteleminen vuosittain vaivan arvoista, ainakaan edullisissa ja keskihintaisissa keloissa jotka ahkera kalastaja veivaa joka tapauksessa loppuun muutamassa vuodessa. Nykykelojen avaaminen on lisäksi tehty varsin isotöiseksi, esim. päästäkseen käsiksi kelan rattaistoon saattaa joutua irrottamaan kelan roottorin (se pyörivä iso kappale jossa kelan sanka on kiinni), monta pientä ruuvia jne.
Näistä syistä en ole omia kelojani availlut enää vuosiin ollenkaan. Pieniä huoltotoimenpiteitä tulee sentään tehtyä kerran-pari avovesikauden aikana, jos se ei edellytä kelan purkamista. Oheinen kuva selventäköön avokelan helposti voideltavia kohtia:
Kohta 1. Ohutta öljyä (esim. ompelukoneöljy tai polkupyörän ketjuöljy) voi laittaa pikkutipan kammennupin akselille, joka saattaa ruveta kelattaessa ärsyttävästi kitisemään kuivuuttaan.
Kohta 2. Samaa öljyä voi laittaa pari tippaa pääakselin juurelle (se pitkä metallitappi, jossa kelan puola on kiinni ja joka liikkuu kelattaessa edestakaisin).
Kohta 3. Kelan kammen voi ruuvata irti, jolloin öljytipat päästään lisäämään myös laakereille jotka näkyvät kelan kylkiaukosta. Joissakin avokeloissa laakeri on aukon molemmissa päissä, joissakin vain toisessa päässä (kelaa takaapäin katsottaessa yleensä vasemmalla puolella).
Kohta 4. Siimarissaan voi suhauttaa esim. CRC:tä, jotta se jaksaisi pyöriä herkästi.
– Kelassa päällepäin näkyvien ruuvien kiristys kannattaa tarkistaa öljyämisen yhteydessä. Tosin kelan kotelon ruuveja ei tarvitse tarkistaa, nehän eivät ole minkään kelataessa liikkuvan osan kiinnitysruuveja.
– Joidenkin Shimanon uudempien kelojen kyljessä on voiteluaukko, jonka kautta öljyä voi lisätä kelan sisälle. Mikäli omistaa tällaisen kelan, ominaisuutta kannattanee hyödyntää.
– Merireissun (suolavedessä kalastuksen) jälkeen kela kannattaa huuhtaista hanavedellä, ravistaa sitten enimmät vedet pois ja jättää kuivumaan ilmavaan paikkaan, ei kalapakkiin tms. umpikoteloon. Huuhtelu vie kelasta tietysti myös voiteluaineita, joten edellä mainitut öljyämiset voi joutua tekemään hieman useammin kuin sisävesissä kalastettaessa.