Chat

Author Topic: Kalastusurallasi merkittäviä tapahtumia?  (Read 3450 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Kaivo

 • Guest
Kalastusurallasi merkittäviä tapahtumia?
« on: November 28, 2008, 12:53:11 »
Ajattelin avata tällaisen aiheen.

Mitkä ovat olleet kalastusharrastuksesi varrella tapahtuneita merkittäviä asioita? Ne voivat liittyä esimerkiksi jonkin uuden kalastustavan omaksumiseen, uuden ajattelumallin hoksaamiseen jne. Yleisesti ottaen kyseessä voisi olla jonkinlainen "oivallus" siitä, miten voisi tehdä jotain toisin kuin siihen saakka. Parhaimmillaan oivallus näkyy kalastuksen miellyttävyyden lisääntymisenä ja parempina saaliinakin.

– Jos mietin omaa "uraani" heittokalastajana vuodesta 1991 alkaen, ensimmäinen oivallus voisi olla vieheen uiton hallinnan oppiminen. Tarkoittaa siis sitä, että kalastaja pyrkii saamaan vieheen heiton päätteeksi pohjan lähelle, vaihtelee kelausnopeutta ja tekee pysäytyksiä sen sijaan, että vain veivaisi vieheen yksitoikkoisesti suoraan sisään. Toinen oivallus syntyi joskus neljännen – viidennen virvelikesän aikana, kun aloin saada vaapuilla kaloja. Sitä ennen olin tottunut käyttämään vain lippoja ja lusikoita. Hieman myöhemmin opin käyttämään myös ensimmäistä käsialaviehettäni, eli jigiä.

– Muutamaa vuotta myöhemmin, alkukesästä ´96 tapahtui yksi merkittävä kehitysaskel, kun otin käyttöön punotun siiman. Siitä lähtien olen heittokalastanut pelkästään punotulla. Kalastustuntuma parani huimasti, viehemenetyksiä tuli entistä vähemmän, tärpänneistä hauista entistä suurempi osa tuli nyt ylös asti jne.

– Nelisen vuotta sitten, kymmenen vuoden UL-kalastuksen jälkeen siirryin hauestuksessa käyttämään jälleen järeämpää vapakalustoa. Kalastustehot kasvoivat, kun pystyi heittämään järkevän kokoisia vieheitä riittävän pitkälle ja kalastamaan turvallisemmin myös vesikasvien seassa.

– Nykyhetkeä lähestyttäessä, kesällä 2006 tapahtui ehkä merkittävin kehitysaskel. Lehtijuttujen ja nettikeskustelujen pohjalta aloin päästä käsitykseen siitä, että hauenkalastuksessa tulee aktiivisesti vaihtaa viehettä päivän ottivärin löytämiseksi. Rupesin kokeilemaan hommaa käytännössä, ja huomasin varsin pian että juttu toimii. Yht´äkkiä ennen hankalana pitämäni kalapaikka olikin "täynnä" ottihaluisia kaloja. Muutos tapahtui ennen kaikkea korvien välissä; epäilemättä kaloja oli ollut samoilla paikoilla yhtä paljon edelliset 15 vuotta...

– Seuraava isompi uusi juttu tuli keväällä 2007, kun rupesin tutustumaan jerkkeihin. Yht´ äkkiä pari aiempaa vuotta huonoina pitämäni kotivedet alkoivat antaa kalaa aivan eri tahtiin. Nopeasti jerkeistä tuli suosikkivieheitäni, vaikka en toki missään vaiheessa ole kokonaan hylännyt muitakaan vieheitä.

– Jonkinlainen edistysaskel tapahtui myös tämän vuoden keväällä, kun kotivesiltä löytyi ensimmäistä kertaa ennen kutua syövät hauet, joita siis oli mahdollista saada myös vieheillä.

Siinäpä joitakin mieleen jääneitä "virstanpylväitä". Mites muilla..?

-- Kaivo


 
« Last Edit: November 30, 2008, 10:25:37 by Kaivo »

[Veke]

 • Posts: 23
  • View Profile
  • Email
Vs: Kalastusurallasi merkittäviä tapahtumia?
« Reply #1 on: November 28, 2008, 15:06:52 »
Eka virstanpylväs taisi olla kun sain ensimmäisen kalani n.4 vuotiaana pilkillä.Kalakin oli sinänsä komia 0,5kg hauki.  :-)

Seuraava taisi olla kun sain ensimmäisen haspelin umpikelan tilalle.Muutaman tunnin harjoittelun jälkeen osasin käyttää sitä kohtalaisen hyvin ja kalan tulo senkun parani.

Muutama vuosi siitä sitten vaihdoin monofiili siiman tilalle punotun siiman ja tuntuma uistimeen oli uskomaton vaikkakin siimasotkut olivat myös aika uskomattomat. :-)Samana vuonna sitten opin myös soutajan homman verkonlaskussa sen verran hyvin että ei verkonlaskijalta enää kuulunu ärräpäitä. :-D Samaisen vuoden syksyllä sitten löysin tämän UL-kalastuksen ja opin jigityksen,ennen sitä olin vain enimmäkseen kalastellu haukia ja muita isoja kaloja.

Jos tähän alkaisi kaikki kalastusreissuilla tapahtuneet oivallukset ja uudet asiat kirjoittamaan niin siihe kuluisi varmaan useampi tunti.

Kokoajanhan sitä oppii enemmän kun vain kalastaa, mutta vaikka on kalastuvuosia kaksinumeroinen luku takana niin koko ajan tulee semmoisia hetkiä jolloin hoksaa että enhän mä osaakkaan tätä.

Toivottavasti pystyn kalastamaan vielä pitkään ja hankkimaan uusia virstanpylväitä. :wink:

Daiwa

 • Posts: 587
 • Hauki tuo lisää kiinnostusta kalastukseen.
  • MSN Messenger - lare.saari@hotmail.com
  • View Profile
  • Email
Vs: Kalastusurallasi merkittäviä tapahtumia?
« Reply #2 on: November 28, 2008, 20:19:06 »
Mielenkiintoinen aihe! Eiköhän ne ensimmäiset merkittävät tapahtumat tullut, kun sain velin virvelillä 7 vuotiaana ensimmäisen hauen. Painoia kalalla oli melkein kilo ja isohan se tietenkin oli.  :-) Sen jälkeen kävin melkein jokapäivä veljen kanssa joella kalassa ja sanoin vanhemmille, että mun on pakko saada oma virveli, kun veljelläkin on Raimolla. Siitä lähtien, kun sain oman Daiwan umpikelan ja siihen joku umpikelavapa on tullut kalastettua tähän asti. Tosin kalusto on muuttunut täysin, mutta tuo kela on vieläkin tallessa, enkä aijo hävittää sitä.

Toinen voisi olla, kun olin joella ja vieläpä sain mennä sinne yksin (9-10v), sitten heittelin tobyn lusikkaa kosken yläpuolella, enkä saanut mitään. Sen jälkeen olin kalastellut pari tuntia ja siirryin kosken alas. Pari heittoa siinä ja ehkä hauki kiinni. Tämä tuntui sitten täydeltä jättiläiseltä suuren virran kera. Väsytin kalaa ja se ei näyttänyt, kun pyrstöä parikertaa virran reunassa, sitten kala tuli lähemmäs ja sen ois voinut haavilla napata, mutta arvatkaa tajuaako sitä ottaa mukaan. Rantakin oli niin jyrkkä, että ei mitään mahdollisuutta, sitten menin kymmenisen metriä jokea alaspäin, jossa oli pieni kaislikko ja siitä vois vaikka kalan vetää kuiville. No päätimpä tehdä sen. Kala oli todella väsynyt, otin lujan otteen vavasta ja nykäisin. Se pomppi melko paljon ja ihme, kun ei päässyt irti, mutta omaksi onneksi se pomppi kuiville asti ja arvaatte varmaan mikä riemu siitä syntyi. Haukihan sieltä tuli ja kotona punnittiin painoksi tasan 2,5kg.

Tässäpä sitten kolmas, joka tuli mieleen. Noin vuosi sitten katoin netistä lahnan ongintaan liittyviä videoita ja sen jälkeen kävin onkisivuilla. Oli kauhea polte kokeilla tuota lahnan ongintaa, menin kärkkäiselle ja ostin sieltä 6m onkivavan, koukkuja, onkilaitteita, mäskiä ja painoja. Kun pääsin kotia, niin laitoin onkivehkeet valmiiksi, sekoitin mäskin ja menin matoja kaivamaan. Tiedossa mulla oli hyvä suvantopaikka, jossa ei ollut kukaan ikinä käynyt kalastelemassa ja siinä oli vettä arviolta 2-4m. Päätin mennä sitten sinne onkimaan ja kun pääsin paikanpäälle, niin nakkelin mäskit veteen ja kokosin ongen valmiiksi. Särkeä tuli aluksi, mutta kohta koho meni uudestaan hiljaa veden alle ja nostin. Vapa vain jousti kaarella ja siima alkoi mennä kovaa vauhtia veden pintaa pitkin. Muutamien minuutien väsytys ja haavissa oli tällainen:Koko reissulla sain viisi isoa lahnaa, särkeä ja pikkulahnoja.

Leikkasin äkkiä kuvasta, niin tuli aika tökerön näköinen.
« Last Edit: November 30, 2008, 13:02:34 by Daiwa »
- Milloin kala kasvaa nopeimmin?
- Kun kalastaja kertoo saaliistaan.

kirjolohikäärme

 • Ilmiselvä lötkö
 • Posts: 638
  • View Profile
Vs: Kalastusurallasi merkittäviä tapahtumia?
« Reply #3 on: November 30, 2008, 16:05:02 »
Ensimmäinen merkittävä tapahtuma taisi olla, kun sain oman, ensimmäisen virvelini. Pääsin isoveljen, ja sen kaverin kanssa kalaan aina sillojn tällöin, ja sainkin ensimmäisen kalani, noin 1kg hauen! Siittä asti on ollut aina hirveä himo kalalle, ja kalastus on kiinnostanut. näillä vempaimilla tuli melko pitkään kalasteltua, ja kalojakin saatua, mutta ei nyt niin mitään merkittävää saalista tullut.


Toinen merkitäävä tapahtuma oli se, kun ostin uuden kelan, ja vavan. Vanha settini alkoi hajoamaan, ja huomasin muutenkin, että nyt alkaa käydä "ominaisuudet" setissä hiukan vähäiseksi. Uudessa vavassa, ja kelassa oli/on aivan järkyttävä ero entiseen verrattuna. Hintaero kyllä välineillä oli myös kova. Uuden  virvelin saatua rupesin tajuamaan, että vieheitä voi uittaa eri tyyleillä, eikä vaan sitä perinteistä pelkkää sisään kelaamista. Yhtäkkiä myös tajusin, että tuo koskikalastushan onkin mun juttu. Ja samalla tajusin, että taimen on saatava!  :-D


Kolmas merkittäva juttu on oikestaan tämä koko kesä. Tavoitteena oli pistää ennätyksiä uusiksi, ja tässä todellakin onnistuin. Tavoitteena oli myös tuo aina, ensimmäisestä koskireissusta asti hamuamani taimen! Tuo Taimen innostus alkoi siittä, kun joskus pienempänä, ja kokemattomampana karkuuttiin ärhäkän taimenen. Arviolta n. 50cm pituinen! Se harmitti niin tuhottomasti, että päätin, että tuon nostan vielä ylös. No, tänäkesänä tulikin sitten se ensimmäinen taimen ylös. Sen sain samaiselta koskelta, missä pienempänä karkuutinkin taimenen. Taimen oli 40cm pitkä, ja hiukan alle kilon painoinen. Perinteinen istari kala. Kauniin värinen, mutta evät oli sitten mitä oli. Tämä oli ehkä hienoinen pettymys silti, koska tämän taimenen taisteluhalut ei ollut yhtään mitään siihen verrattuna, minkä karkuutin. Ei kerennyt kulua edes viikkoa, kun onnistuin saamaan toisenkin taimenen! Ei tuntunut enää edes todelliselta, että aluksi niitä monta kesää hamuaa, ja sitten niitä tulee 2 putkeen. Toisen taimenen saaminen tuntui paljon hienommalta, kuin ensimmäisen. Tämä toinen taimen oli vähintäänkin yhtäkova taisteleen, kun se karkuutettu. Oli mukava kerrankin väsyttää kalaa, eikä repiä sitä sukkana perässä, kuin puolikiloista haukea. Taimen oli paljon pulskempi, nättivärisempi, ehjä  ja iso eväinen, ja pieni koukkuleukakin löytyi! olisikohan ollut jopa luonnon kala? Enne näitä taimenia kesässä oli kaksi muutakin huippuhetkeä. Toinen, ja parempi päättyi niistä kuitenkin inhottavasti. Alkukesästä onnistuin parantamaan haukiennätystäni puolella. Entinen ennätykseni oli n. 1.5 kg, ja uusi oli 3kg! Tämä oli aivan mahtavaa, ensimmäinen "iso kala" ylös asti! Sitä tunnetta ei voi koskaan unohtaa, aivan mahtavaa se oli! Toinen tapahtuma, mikä inhottavasti päättyi, oli se, kun sain väsytellä taas kunnon kalaa. Eräällä mökillä iski kunnon koskihauki kiinni. Tällä hauella oli kauhet menohalut, eikä se ollut ollenkaan samaa mieltä kanssani. Meni minne halusi, enkä pystynyt sitä ollenkaan pidättelemään. Ui pitkin koskea, välillä meni "ässä kuviota", välillä suoria spurtteja. Pitälin vain kaksin käsin vavasta kiinni, ja kuuntelin, kuinka kelan jarru huusi armoa, kun siima syöksyi puolalta jokeen. Kun sain tämän noin metrin päähän itsestäni, hauki teki perinteset. Pää pinnalle, hirvittävä pään ravistus, ja pieni 1koon Vibraxi irtoaa suusta.  :-( Kalan koko oli voimiin nähden yllättävän pieni, oisko ollut jotan korkeintaan 4.5 kiloa. Myöhemmin kuin Vibraxia tarkastelin, sen kalanmallinen runko oli haljennut kahdelta puolelta, ja koukku oli melkein suoristunut. Myös kaikki ennätykset menivät uusiksi tänä kesänä. Aivan kaikki!


Uskon, että neljäs merkittävin juttu tulee tapahtumaan ensi kesänä, kun aloitan perhokalastuksen.

Tuossa nyt jotain tapahtumia/asioita kalastusuraltani. Onhan sitä muutakin jännää, ja vähemmän jännää sattunut, mutta tuossa ehkä "parhaimmat palat."
« Last Edit: November 30, 2008, 16:06:35 by kirjolohikäärme »
"Perhokalastus on ylivoimaisesti hauskin tapa olla saamatta kalaa."

Vs: Kalastusurallasi merkittäviä tapahtumia?
« Reply #4 on: November 30, 2008, 19:54:34 »
Kalastusurani merkittävin hetki sijoittuu vuoteen 2000. Siis siihen vuoteen jolloin se kaikki alkoi. Pääsin isän ja veljen mukana kalaseuran mökille, uistelemaan ensimmäistä kertaa elämässäni. Sain ensimmäistä kertaa avokelan käteen, sellainen vaaleensininen joskus virosta ostettu avokela, ja jäykähkö vapa. Uistimeksi isä laittoi puna- valkoisen Nils Master Spearheadin. Kauaa ei vapa kerenyt kädessäni olemaan, kun tuntui kova tälli, ja vavassa alkoi tuntua potkua. Kelailin kalaa täpinöissäni, isäni antoin ohjeita, minä väsyyttelin. Pian kala saatiinkin haaviin ja "isohan" se tietysti oli, 0,5-1kg hauki, ja ensimmäinen laatuaan. :-)
Samana kesänä aloin käymään jo lähijärvellä yksikseni ja kavereitten kanssa kalassa, ja sinä vuonna tuli eka heittohaukikin, kilon kala. Tuolloin käyttelin vielä umpikelaa.

Ehkä seuraavat merkittävimmät hetket kalastusurallani olivat vuosien 2002-2004 välissä (en muista mikä vuosi), jolloin ensimmäistä kertaa lähdimme viikon reissulle lappiin, Pelkosenniemelle. Oli aivan mahtavaa, ensimmäistä kertaa pääsi kalastamaan tuollaisissa upeissa maisemissa, yöt olivat valoisia, poroja oli kaikkialla..aah. :-) Heittelin vielä tuolla ekalla reissulla umpikelalla, ja muistan vielä elävästi ne hetket, jolloin kovasta koskesta otti kala 2 koon hopeiseen lippaan. Olin aivan täpinöissäni, kala tuntui hirmu isolta vielä tuolloin, olihan minulla käytössäni umppari ja kala oli ottanut hirveästä koskesta. Isä ja veli tulivat viereen ja sanoivat vaan tyynesti, että tuo on hauki. Itse en tiennyt vielä, mikä siimanpäässäni oli, koska en tiennyt kalojen käyttäytymisestä mitään. Väsytys kesti hyvän tovin, ja lopulta isäni ja veljeni ohjeitten avulla sain kalan ylös ja se paljastui 2,5 kiloiseksi haueksi. Että oli hyvä fiilis tuolloin. Samalla reissulla kävimme myös istukas järvellä, Pyhäjärvi taisi olla nimeltään. Meillä oli yhteensä 3 kalan kiintiö, ja sain ne kaikki ihan itse, 5 senttisellä Inviciblellä. Ai että, olin ylpeä. :-)

Tuota seuraavan lapinreissun muistan myös, kävimme ahkerasti Kemijoella, ja saimme hyvin tammukkaa ja harria. Muistan, kun veljeni sai eräästä suvannosta 5 kilon hauen 5cm oranssilla Rapala CountDownilla. Innostuin tuosta heti ja laitoin pakistani samannäköisen Blue Foxin kalanrunkoisen lipan, jolla taisi mittaa olla n.7cm. Ei tarvinnut heittää, kuin muutama heitto ja jysähti. Tämä tuli yllättävän säyseästi kuiville, jossa se paljastui 4-5 kilon haueksi. Olisin halunnut jäädä tuohon vielä heittelemään, mutta isäni sanoi, että hän ei ainakaan irrota sitten haukea koukustani, kun en itse uskaltanut työntää sormiani terävien hampaitten väliin, eikä minulla ollut pihtejä. Tuolla reissulla sain 19 tammukkaa, ehkä 4-5 päivässä. Oli mahtavaa!

Seuraavana kesänä kävimme ensimmäistä kertaa "Mässy":n kanssa kalassa. Mukavaa oli ja mukava kaveri hän sitten olikin. Sinä kesänä tutustuttuamme aloimme käydä ahkerasti kalassa eri paikoilla, kävimme monia kymmenia kalapaikkoja läpi, joita veljeni oli joskus samanikäisenä polkupyörällä käynyt, ja etsimme kartoista ahkerasti uusia. Kävimme lähes jokapäivä kesälomalla kalassa, kalareissut olivat tuolloin huiman pitkiä, lähes reissuttain n. 10 tuntia! Tuo oli helevatan mahtava kalastuskesä! Oiskohan ollut sama kesä, kun sain ensimmäiset heittokalastus taimeneni ja kirreni, ja pääsin ensimmäistä kertaa jalokalakoskille kalaan :-)

Vuotta myöhemmin lähdimme ensimmäistä kertaa talvella lappiin. Paikkana oli Inari. Pari ensimmäistä päivää meni Inarijärvellä fisuja etsiessä, ja kyllähän niitä löytyikin jokusia. Harjuksia tuli joitakin kappaleita, isoimpana meikäläisen nelisatanen. Sitten yksi päivä löysimme järven, jossa istuimme ensin tunnin poikineen tyhjää pyytämässä. Yhtäkkiä setäni alkoi huutamaan, ja näin komean kalan ilmassa. Menimme veljeni kanssa katsomaan ja näimme aivan valtavan purje-eväisen harjuksen! En koskaan ollut nähnyt niin isoa harjusta, aivan valtavan kokoinen verrattuna niihin 30 senttisiin joita joskus olin saanut. Kalalla oli painoa 1200g. Samana päivänä saimme vielä lukuisia mukavan kokoisia harreja. Seuraavana päivänä suuntasimme paikalle uudestaan, mutta ei ollut ihan yhtä vilkasta kuin edellispäivänä. Etsiskelimme kaloja ympäri tuota saarta, jonka edustalta harjuksia oli tullut. Juuri, kun minut huudettiin evästauolle, morrini hävisi ja näin tumman varjon avannossa. Tuli tärppi ja vedin kalan suoraan ylös, mitään väsyttelemättä. Siimat kesti- ihme kyllä, ja kala saatiin jäälle. Hirveä harjus mökötti jäällä ja riemunkiljahdukset kaikuivat! Oli mahtava fiilis! Myöhemmin kävimme kaupassa punnitsemassa kalan, ja painoa sille oli siunaantunut 1,464kg ja 56,1cm.

Samana talvena "Mässy":kin alkoi innostua pilkkimisestä (minä olin kalastusurani alusta asti jo käynyt pilkillä, en muista edes kuinka varhain jo taapersin mukana pilkkijäillä, en muista paljoakaan siitä, koska olin niin pieni). Kävimme nyt kesäisiä paikkoja jään päältä kalastellen. Välillä kävimme pilkillä, silloin "Mässy" ei ollut vielä täysin syttynyt, paitsi kevätjäillä innostus alkoi herätä, kun kalaakin alkoi nousemaan paremmin, tosin silppuahan se oli. Tuosta talvesta jäi huvittava muisto, kun olimme kevättalvella eräällä Sallaajärvellä pilkillä Mässyn kanssa. Joitakin tirriäisia tuli eräästä niemennokasta..Katselin, kun Mässyllä alkoi nykimään ja hän tartutti kalan. Hän huusi vain hätäisesti: "EI MAHU REIJÄSTÄ!", ja kohta jäälle tuli about 70 grammanen ahven..Ai helevata, että repesin! :-D

Taisi olla vuosi tuosta, olisikohan ollut vuosi 2007 kun pääsimme isäni kanssa loppukesästä merelle. 2 päivän aikana paukutin enkkani, saamalla 6,65kg limatuubin ja lisäksi 5,1 ja nelikiloisen. Ne ilmat siellä olivat aivan erilaiset, kuin täällä järvillä, ensin oli tyyntä ja aurinko paistoi, aivan yhtäkkiä rupesi tuulemaan ja merenpinta alkoi vellomaan. Sää saattoi vaihdella todella nopeasti, sen ainakin opin. :-)

Ja saman vuoden talvena aloimme käydä Mässyn eli Mikon kanssa ahkerammin pilkillä, hänkin syttyi talvikalastukseen kunnolla! Joka viikonloppu sekä hiihtoloman joka päivä kävimme pilkillä. Nyt alkoi Mässykin hallitsemaan pilkkimisen jalon taidon, ja ahvenenkka parantui mukavasti 350-400g.
Tuo talvi oli itsellekkin yksi niistä merkittävimmistä, kun sain parannettua aborre-ennätykseni 300g->500g. Väsytys oli hyvin jännittävä, kun ohuilla siimoilla ja morrilla pikkukaloja nyplätessäni ottikin tuollainen körmy. Tuona talvena tajusin, että lähijärvessä on isoa ahventa, mutta sen eteen täytyy tehdä ahkerasti töitä!

Ja sitten lopulta, tulee tämän kesän muistot..
Kävimme Mässyn kanssa ensimmäistä kertaa Muuramenjoella, hänelle se oli ensimmäinen kerta, kun oli jalokalapitoisella joella. :-)
Tuon kesän ekana reissulla itseltä meni munat pataan, Mässy sai joitakin taimenia, komeimpana puolentoistakilon luonnonasukki!
Itseä otti pattiin aika pahasti tuo mp, mutta onneksi sentäs Mässy sai jotain "ekalla kerrallansa" :lol:
Toinenkin keikka tuli tuonne heitettyä, jolloin molemmat saimme ihan mukavasti kaloja, harjuksta, taimenta, ahventa, haukea, mutta ei mitallista, eikä taaskaan sitä ns. "varmaa" kirjolohta, jollainen pitäisi muka tulla joka reissu...(ensikesänä sitten).
Viimekesänä kävin myös jonkun kerran läheisellä kirrejärvellä ootto- onkimassa, ja sain paljon vinkkejä ja ohjeita niiltä järven vakio- onkijoilta, ja tutustuin heihin..Heistä tulikin sitten mukavaa juttuseuraa tuohon tylsään odotteluun. Vinkkien ja niksien ansiosta onnistuin sitten saamaan koko kesässä yhteensä 3 kirjolohta. Määrä saattaa tuntua joistain naurettavalta, jos kerta olen hehkuttanut, että opin paljonkin asioita ootto- onkimisesta, mutta tuolla se ei ole niin helppoa, kuin 10m x 10m lohillätäköissä.
Kävin myös todella ahkerasti lähijärvellä, iso ahven mielessä. Lähes joka päivä uistelin pienillä vaapuilla, mutta sitä suurta ei näkynyt. Mässy karkuutti, vai pitäisikö sano, että minä karkuutin vedessä puolen kilon ahvenelta näyttäneen kalan. Luulin, että koukku olisi kunnolla kiinni, koska uistin oli kokonaan kalan suussa, mutta todellisuudessa se oli suun sisältä kiinni jossain vaivaisessa nahan riekaleessa. Koitin nostaa ahventa perukkeesta ja ylös tuli vain uistin. Tuo vithutti todella pahasti, ja kaivelee edelleen!
Haukienkkaa tuli parannettua 6,65->6,7 kiloon. Huima 50g parannus ja pituutta tasan saman verran kuin edellisellä, 102cm. Tämä kala oli niin painoltaan, kuin saantipaikaltaan arvokkaampi! Kala tuli nimittäin tuosta lähijärvestä, josta en olisi koskaan uskonut saavani tuollaista mörköä. Yllätyksenä se tuli, kuin kalan ensimmäistä kertaa pääsin näkemäänkin, ahventa 2 koon lipalla, light- vehkeillä ja 0.14 mm siimalla yrittäessäni pintaan tuli metrinen mörkö, hopeinen lippa suussaan, lukko oli onnekseni juuri ja juuri suun ulkopuolella, joten vaaraa siiman hampaisiin katkeamisessa ei ollut! Väsyytystilanteesta ei sen enempää, se löytyy jostain päin "Reissuraportteja tänne"- topicista.

Siinähän sitä, toivottavasti edes joku lukee. :-D
Hauki on kalastajan ystävä...se ottaa aina silloinkin, kun muut kalat eivät

Molopääklaani

Juseli

 • Posts: 521
  • MSN Messenger - jusek@luukku.com
  • View Profile
Vs: Kalastusurallasi merkittäviä tapahtumia?
« Reply #5 on: December 03, 2008, 08:39:23 »
Minun kalastusurallani merkittäviä tapahtumia oli:

Ensimmäinen kala virvelillä. Pikku puikkarihaukihan se oli.  :-) Sen jälkeen on ollut menoa! Olen hankkinut paljon tietoa eri kalastustyyleistä ja alkanut kirjoittelemaan näillä foorumeilla. Tietotaito on parantunut varmasti paljon.

Toissakesänä sain ensimmäisen mittataimeneni Oulujoessta Kuusamon Balance lipalla. Ai että olin ylpee siitä. Kala tuli "hieman" yllätyksenä, kun arvelin, että mitään tuskin saan.

Toissakesän huippuhetki oli El Barton mökillä. Veneessä heiteltiin illalla ihan rauhallisin mielin, kun El Barto viskas vihreen jiginsä keskelle lampea.
Siinä se sitten kelas välivettä pitkin. Ja sitten otti kunnon kala kiinni. Kala ei muistaakseni ollut kovinkaan vahva, mutta se teki hitaita, mutta varmoja syöksyjä. Lopulta hän sai sen veneen lähelle ja tyrkkäs vavan mulle ja sanoi: "Vedä se tähän lähelle niin minä nappaan se kyytiin"
No minähän tei työtä käskettyä. Kala teki vielä yhden lyhyen spurtin ja sitten El Barto nosti kalan kiduksista kyytiin.
Airolla sitten vaan päähän ja kala oli kuollut ja kyydissä! Rannassa punnitus antoi tuloksen 4,5kg.
Nän jälkeempäin mietittynä kala ei ollut "iso", ainakaan täällä pyörivien aikuisien kalamiehien mielestä.
Mutta meidän mittapuussa se oli! Ja sinä iltana se tuntui TODELLA isolta.  :-)

Toissakesänä olimme isän kanssa Manamansalossa pohjaonkimassa kirrejä. Ja me saimme kuin saimmekin 2 bullaa ootto-ongella.  :-D
Silloin oli mukavaa.

Yhden, varmaan merkittävimmna tapahtuman koin Käsivarressa, Könkämäenolla viimekesänä. Ne maisemat ja kirkkaat vedet... Ahhh... Onneksi ensikesänä pääsen uudestaan.
Niin ja siitä merkittävästä tapahtumasta piti kertomani. Kala oli siis luonnollisesti harjus. Könkämäenohan on täynnä niitä. Saarikoskelta tarras 12# Zuluun jotain painavaa ja potkivaa. Uittelin kalaa hyvän aikaa. Kun sain sen kelattua lähelle nappasin haavin selästä ja onnistuin toisella kerralla.
Harjus oli ISO verrattuna viimepäivinä saatuihin sirreihin. Mittaa 39cm ja painoa 606g. Mahtava kala ja iso selkäevä.
Viimekesänä oli myös ihan oikeasti ISO hauki kiinni erään Hyrynsalmen taimenkosken niskalla. Pituutta reippaat 100cm ja paino varmaan siihen 6-8kg haarukkaan. Kala kuitenkin harmittavasti katkaisi siiman väsytyksen loppuvaiheessa.

Elokuussa, kun luokkamme lähti Pikku-Syötteelle leirikouluun, yhtenä päivänä ohjelmassa oli kalastus. Yks meidän luokkalainen poika oli saanut vai yhden pienen ahvenen siihen mennessä, kun minä viskasin reissun viimeisen heiton punaisella BlueFox Vibrax lipalla.
Paikka oli siis kirkasvetinen järvi, johon on istutettu jotain määriä kirjolohta.
Ja eiköhän siinä sitten kilon bulla napannu lippani suuhun komeen loikan kera. Väsytin kalan rantaan ja ope kuvas koko shown.  :-D
Tällä hetkellä opettaja tekee leirikouluelokuvaa, jossa yhdistellään nuita clippejä, mitä ope kuvas. Ja yks kohtaus on kuulemma se mun kalan väsytys. Ja ennen/jälkeen joulun se sitten näytetään salissa koko koululle.  :-D
Kuivasojalla oli myös mukavia hetkiä, kun jokaheitolla tuli +/- 200g ahvenia.  :-D Kyllä siitäkin meni loppujenlopuksi maku.

E: Kirjotettu
« Last Edit: December 04, 2008, 13:39:07 by Juseli »

El Dorado

 • Posts: 801
  • MSN Messenger - futislude95@hotmail.com
  • View Profile
  • http://www.kalassa.net/keskustelut/index.php
  • Email
Vs: Kalastusurallasi merkittäviä tapahtumia?
« Reply #6 on: December 03, 2008, 10:54:27 »
Kalastuksen aloitin kun olin noin 4 vuotta nuori. Ensimmäinen virvelini oli D.A.M merkkinen umpikela setti.
5 vuotiaana olin todella iloinen, kun pääsin kalastamaan Muumimaailmaan. :-D Siellä jonkun järven/lammen rannassa oli laituri.
Kysyttiin lupa kalastaa siitä, ja saatiin lupa. Siinä sitten heittelin jotakin halppis lippaa, kun kala nappasi kiinni.
Tämä kala tuntui todella painavalta. Huusin että "isi nyt on iso kala". Itse en jaksanut vetää kalaa rantaan, joten isä otti vavan käteen
ja veti rannalle noin 500g hauen. Olin todella iloinen, että sain noin ison kalan. :-D
   Seuraava merkittävä tapahtuma oli mökillä 2003, (muistaakseni) . Oltiin ukin kanssa nostelemassa verkkoja pois Talttalammesta, kun
näin että verkossa on kiinni joku todella iso kiiltävä kala. Talttalampeen on istutettu vuonna 2000-2001 siikaa.
Kala joka oli verkossa, niin oli 2,2kg siika. se sitten otettiin ukin kanssa sankoon ja tuotiin mökille. Siellä sitten katselin siikaa ainakin tunnin, (tai niin kauan kun jaksoin).
  Tämä seuraava juttu on paras tapahtuma, mitä ikinä minulle on tapahtunut.
Lähdettiin perheen+Juselin kanssa mökille. Sanoin jo matkalla äitille että, "Juuso on tullut hakemaan mökiltä ennätys haukea." Äiti vastasi, "Voihan sitä aina yrittää." :-D Heti kun oltiin perillä niin laukut olohuoneeseen ja startattiin mönkijä, ja kohti Talttalampea. Käytiin soutelemassa ja esittelin Juselille parhaat ottipaikat. Sitten lähdettiin käymään Myllypurolla.(lähtee Talttalammesta ja laskee Kiehtäjäjärveen?). Sinne otettiin mukaan mato-onget, ja matoja. Siellä sitten ongittiin isoja seipiä ja pieniä ahvenia. Myllypuro on keskimäärin 1,5m leveä, hieno puro. Sitten kun ei enään jaksanut vetää kaloja, niin lähdettiin kohti Nuottijokea, eli Tammukka puroa. Sinnekin otettiin mato-onget mukaan. Siellä sitten ongittiin kokonaiset 2 tuntia.
 Tammukoita tuli minulle 6 ja Juselille 2. Olimme todella iloisia kun saimme koskea tammukaan. Se oli unelmien täyttymys.
 Seuraavana päivänä lähdettiin Haukia narraamaan Talttalammelle. Ensin kuitenkin käytiin katsomassa katiskat. Yhdessä katiskassa oli 3 haukea ja joitain pikku sirrejä. Yhden hauen otimme ukille. Katiska veteen ja parhaalle hauki paikalle, mars! Minnow spooneilla nakkelimme, mutta haukea ei tulllut. Sitten laitoin värikkään jigi siiman päähän ja alettiin uistella sillä. Heti kun jigi oli vajonnut pohjaan, siihen tarttui iso hauki. Sanoin Juselille että, "nyt on pohjassa, ei lähde irti", mutta sitten pohja alkoi liikkua, ja liikkui muuten aika paljon. Siinä sitten väsyteltiin haukea noin 30min. :-D, kun äiti soitti ja Juseli vastasi että, "ei voi nyt puhua, iso kala kiinni, tulkaa äkkiä rantaan". Haavia ei veneessä ollut, mutta saatiin silti kala veneeseen.
Shimanon kela huusi apua, ja vihdoin kala tuli veneen vierelle. Juseli otti vavan käteen ja minä nostin hauen veneeseen. Juseli souti veneen rantaan, ja minä pyyhin verisiä sormia.
 Ylhäällä, eli (mökillä) mitattiin kalan pituus ja paino. Kala oli 4,5kg ja 86cm. Voi että se oli iso kala!! Kaikkien mielestä se ei varmaan mikään "iso" ole, mutta meidän mielestä se on/oli todella iso. Sitten oli ihana reissu ohi, ja piti lähteä kohti Oulua.
  Seuraava merkittävä tapahtuma oli kun vuonna 2007 loppu kesästä minä ja Juseli lähdettiin narraamaan kuhaa putkelle.
Pohjaongethan meillä oli, siinä sitten ongittiin, kun yhtäkkiä nappas pikku seipeen iso kuha. Väsyttelin kuhaa noin 5min, kun se vihdoin tuli ylös. Kuha oli 44cm, puntaria sillon ei vielä meillä ollut, joten ei voitu punnita sitä. Saatiin myös monia muita hienoja kuhia.
 Heinäkuussa 2008 Juseli pääsi jälleen meidän mökille mukaan. Tämä reissu ei oikeestaan tuonut kokemuksia kuin yhden. Olimme Kiehtäjänkoskella kalassa.
Kun yhtäkkiä Mepps 0 koon lippaan nappasi iso kala. Luulimme väsytyksen aikana kalaa taimeneksi mutta rannalla selvisi että kala oli Hauki 2,46kg-70cm
 Syksyllä 2008. Oltiin yllätys yllätys putkella. Tällä kertaa mukana oli jigejä.
Kahteen tuntiin ei tullut mitään, kun sanoin Juselille, että "laitan moottoriöljy jigin, lyyään vetoa että saan". Eka heitto oranssin pressun viereen ja kala kiinni. Luulimme kalaa ensin kuhaksi, mutta pinnassa selvisi, että kala on säyne. Kivillä mittasimme ja punnitsimme säyneen. 670gr-37cm.
Olin todella ylpeä ensimmäisestä isosta säyneestäni.

Pitää vähän vielä muokata tekstiä, paljon asiaa vielä löytyy. :wink:
« Last Edit: December 03, 2008, 13:33:14 by El Barto »

Vikke

 • Kiiskimaisteri
 • Posts: 925
 • Kurikan Urheilukalastajat
  • MSN Messenger - vikke-95@hotmail.com
  • View Profile
  • Kiinnike-Heinonen Oy
  • Email
Vs: Kalastusurallasi merkittäviä tapahtumia?
« Reply #7 on: December 05, 2008, 14:35:11 »
Pitääpä muutamia kertoa.

Ehdottomasti ainakin se, kun ensimmäisen kerran pääsin koittamaan jotain kalastusmuotoa, minun kohdallani se oli muistaakseni onginta.
Pilkintää aloittelin myös hyvin samoihin aikoihin, kuin ongintaa, eli noin neljä vuotiaana. Virvelillä aloitin heittelemään muistaakseni kuusi vuotiaana, tai ennemminkin.

Tämän vuoden toukokuussa aloitin perhokalastuksen. Ja tämän vuoden perhokalat voidaankin laskea ensimmäisiksi. Kahdeksan taimenta, kymmenen harjusta, parikymmentä ahventa ja muutama hauki. Depyyttikausi meni mielestäni todella hyvin.

Tänä vuonna meni myös haukiennätys rikki. Edellinen oli noin 3,5kg, ja nyt se onkin noin 5kg.

Tietenkin merkittäviä ovat myös kaikkien kalastusmuotojen ensimmäiset kalat.

Siinä jotain. Lisäilen jos tulee mieleen.
"Suurta saalista
tärkeämpää on se, kuinka paljon kala tarjoaa urheilua pyytäjälleen." -Alex Hintze

Rambo-Jonne

 • Posts: 384
  • View Profile
Vs: Kalastusurallasi merkittäviä tapahtumia?
« Reply #8 on: January 07, 2009, 19:29:26 »
Sitten kun ei enään jaksanut vetää kaloja, niin lähdettiin kohti Nuottijokea, eli Tammukka puroa. Sinnekin otettiin mato-onget mukaan. Siellä sitten ongittiin kokonaiset 2 tuntia.
 Tammukoita tuli minulle 6 ja Juselille 2. Olimme todella iloisia kun saimme koskea tammukaan. Se oli unelmien täyttymys.

Kannattaa kuitenkin jättää ne "tammukat" onkimatta. Ainakin vapauttaa ja unohtaa se mato-onki.

Norjaan kun pääsin viime kesänä niin siinä oli aika merkittävä tapahtuma. Sain ensimmäiset luonnontaimenet sieltä ja luultavasti myös vähäksi aikaa viimeiset.

Karski

 • Posts: 262
  • MSN Messenger - jannekarjalainen91@hotmail.com
  • View Profile
  • Email
Vs: Kalastusurallasi merkittäviä tapahtumia?
« Reply #9 on: January 07, 2009, 21:26:33 »
Minulle merkittävin tapahtuma on ehkäpä ollut ennätys kalani saaminen.Se ennätys kalani on 4.5kg hauki.Tämä kyseninen kala on parin kesän takainen.Elikkäs vähän tarinaa nyt siihen liittyen :-D :Siis olin kalassa Hossanjoella ja ajattelin kalastella harjuksia ja istutustaimenia.No aikani siinä kalastelin taimenia ja siirryin ilman tapahtumia kokoajan alaspäin jokea.Loppujen lopuksi päädyin koskelle nimeltä alakoski ja ensimmäinen heitto koskenniskalle bete-lotolla ja tunsin pientä liikettä siiman päässä no ajattelin siinä että joku pikku ahven tai muu pikku kala siellä on,mutta kun sain kalan haavitus etäisyydelle huomasin että se on säyne,eikä ihan mikään pienikään.Se ei pistänyt juuri ollenkaan vastaa,no otin sen sitten haaviin ja punnitsin kalalle kertyi painoa 2.8kg.Siinä mietiskelin että onkohan tuo iso säyne ja laskin sen takaisin jokeen.Sitten kävilin kosken alapuolelle ja taas ensimmäinen heitto bete-lotolla ja nyt olikin jo erillälailla hanttii pistävä kala.Aluksi se pysytteli veden alla jonkin aikaa ja kun se tuli pinnalle niin katsoin aluksi että taimen,mutta hetken tarkemmin katseltuna huomasinkin että se oli hauki (no ei haitannut,koska kysessä oli ennätys kala).Noin 15 minuutin väsyttelyn jälkeen sain hauen haavitettua katsoin sitä hetken aloin itsekseni nauramaan ja kaivoin äkkiä vaa'an esille johon venähti pikkuisen reilu 4.5kg ,sitten kävelin hymyssä suin hauen kanssa takaisin autolle.
« Last Edit: January 07, 2009, 21:52:07 by Karski »
''eise oo niin justiinsa''

 center>