Chat

Author Topic: Hauesta herkuksi helpolla  (Read 16866 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

jarmoankka

  • Ädin kielen opetaja
  • Posts: 1018
  • 5.5kg lumpeiden kuningatarta
    • View Profile
    • Email
Hauesta herkuksi helpolla
« on: February 26, 2008, 16:54:30 »
Tänne voisi kerärä helppoja ja maittavia haukireseptejä...
Kerrosalokeittiöön sopivia.
Esimerkiksi:

Perkaa hauki ja vedä fileiksi, josita nahka ja ruodot on pois.

A) Kraavisuolaa se   (yllättävän maukasta)
B) Vedä aivan ohuiksi lastuiksi ja paista rapeiksi kuten taffelsipsit. Kaveriksi pottumuusia.

« Last Edit: February 26, 2008, 17:17:38 by jarmoankka »
pessimisti ei pety koskaan. Aina sattuu kun tapahtuu ja jos usein sattuu, siihen tottuu.

Pere

  • Posts: 128
  • Varo perho, tiältä tullaan!
    • View Profile
    • Email
Vs: Hauesta herkuksi helpolla
« Reply #1 on: February 26, 2008, 17:11:12 »
Savuhauki:

Tarvikkeet:Savustus pönttö, hauki (Liian vanhasta hauesta tulee liian kuivaa!),perkaus välineet.

Perkaa hauki ja pistä fileiksi (Ei pakollista, voi vain perata). Suolaa kunnolla. Savusta niin kauan kunnes on ruskeahko. Kannattaa maistaa aina välillä ettei tule liian kuivaa. Erittäin maukasta, sama myös ahvenille.
Kaikkihan sen nyt tietää, että aikojen alussa ihminen oli kala.

Pete

  • Global Moderator
  • *****
  • Posts: 2573
    • View Profile
    • http://www.stcroixrods.com/
Vs: Hauesta herkuksi helpolla
« Reply #2 on: February 27, 2008, 15:26:11 »
Tänne voisi kerärä helppoja ja maittavia haukireseptejä...
Kerrostalokeittiöön sopivia.

Savuhauki:
Tarvikkeet:Savustus pönttö, hauki (Liian vanhasta hauesta tulee liian kuivaa!),perkaus välineet.

Savupönttö voi kerrostalokeittiössä tuottaa vähän ongelmia....


Haukipullaa ja pihviä...
1. Vetäse hauki tai useampi fileiksi, mahdollisimman ruodottamaksi. Ota huikka whiskiä..
2. Kuori sopiva määrä sipuleita.
3. Avaa korppujauhopussi. Ja ota toinen huikka whiskiä...
4. Riko kulhoon pari kananmunaa. Kaada lasiin whiskiä.
5. Laita joukkoon suolaa ja pippuria.
6. Osta valmista pekonia paketillinen. Ota huikka whiskiä...
7. Pistä lihamyllystä läpi sipulit, haukifileet ja pekonit. Maista toinen huikka whiskiä...
8. Sekoittele kaikki taikinaksi kulhossa, lisää korppujauhoja tarpeen mukaan.
9. Kierittele taikinasta pullia tai painele pihvejä. Lisää jääpala lasiin...
10. Paista kuumalla pannulla ensin molemmin puolin ja sitten hieman miedommalla lämmöllä. Kaada lasiin lisää whiskyä ja ota huikka.
11. Ahda kaikki mahaan perunamuusin kera. Ruokajuomana kotikalja tai III-olut. Ja jälkiruuaksi pikku näkäräinen whiskiä.

Reseptissä whiskin voi vaihtaa vaikka kouralliseen pähkinöitä.

Kaivo

  • Guest
Vs: Hauesta herkuksi helpolla
« Reply #3 on: February 27, 2008, 15:39:17 »
A) Kraavisuolaa se   (yllättävän maukasta)

Mites lapamatoriski (sisävesihauessa)? Suolaus ei tapa lapamadon toukkia, joten kala pitäisi aluksi pakastaa.

-- Kaivo

Perca

  • Pyydyskalastaja
  • Global Moderator
  • *****
  • Posts: 646
    • View Profile
    • Email
Vs: Hauesta herkuksi helpolla
« Reply #4 on: February 27, 2008, 17:22:54 »
Mites lapamatoriski (sisävesihauessa)? Suolaus ei tapa lapamadon toukkia, joten kala pitäisi aluksi pakastaa.

Se ei pelaa joka pelkää  :wink: Mutta melko harvinaisia lapamadot ovat loppujen lopuksi. Kerran olen toukan löytänyt mateen mädistä, enkä ikinä ole tavannut henkilöä jolla olisi lapamato ollut tietoisesti.

Itse tykkään tämmöisestä reseptistä:

1. Fileoidaan hauki ruodottomaksi ja nahattomaksi
2. Sekoitetaan lautasella ruisjauhoja ja muutama hyppysellinen suolaa
3. Pyöritellään haukifile ruisjauhoissa ja laitetaan pannulle
4. Paistetaan kypsäksi, ja valmiin fileen päälle kaadetaan vähän kermaa
5. Syödään perunamuusin ja salaatin kera, huuhdotaan alas Château de la Jaubertie:lla  :-)

-Perca
Vegetarian is an old indian word for bad hunter

Pete

  • Global Moderator
  • *****
  • Posts: 2573
    • View Profile
    • http://www.stcroixrods.com/
Vs: Hauesta herkuksi helpolla
« Reply #5 on: February 27, 2008, 18:32:47 »
Eihän sitä nauti ruuasta jos on päissään, whisky on tuossa vain neuvoa antavana osana. Pikkupojat voi vaihtaa sen vaikka tikkariin tai Nalle-karkkeihin. Olen nähnyt amatöörien käyttävän jopa Pöytäviinaa neuvoa antavana osana.
« Last Edit: February 27, 2008, 18:34:59 by Pete »

Vs: Hauesta herkuksi helpolla
« Reply #6 on: February 27, 2008, 21:13:14 »
Maukas grillihauki (ei niinkään helppo resepti)

Tarvikkeet:
Hauki (ei mikään jötkäle, kuivaksi tulee)
Suolaa
Pippuria
Voita
Fetajuustoa (tai oman maun mukaan)
Sipulia
Alumiinifoliota


Esivalmistelut: Ota esiin voipurkki ja sytytä nuotioon kunnon tuli vähintään tunti tai kaksi ennen ruuanlaiton aloitusta.
1. Perkaa hauki ja suolaa se. Anna suolaantua tunti tai pari, jonka jälkeen kaavi turhat suolat pois
2. Pilko sipuli tai pari (riippuu sipulien koosta ja hauen koosta) ja asettele tasaisesti hauen sisään. Älä tunge täyteen.
3. Tee tällä aikaa pehmenneestä voista, pippurista ja juustosta tahna, sekoittamalla ne yhteen. Täytä hauki tahnalla.
4. Kääri hauki alumiinifolioon, tiukasti. Tirisevä voi ei saa päästä valumaan ulos.
5. Kaiva kepillä tai lapiolla hiillokseen kunnon kuoppa. Asettele hauki kuumaan tuhkaan ja peitä hauki tuhkalla. Polttele nuotiota tunti tai pari.
6. Odota muutama tunti, niin että hiillos on kuumimmillaan. Yleensä suosittelen jättämään koko yöksi hiillokseen niin, että loppuillasta nuotioon lisätään vielä klapi tai pari, hiilloksen kuumuuden takaamiseksi.
7. Aamusella, n. 6-8 tuntia viimeisestä klapista, kaiva hauki ylös. Hauki on varmasti kypsä, eikä ole kuivunut. Liha on myöskin maukasta, pippurivoiseosmarinadin vuoksi. Jos poltit nuotiota tarpeeksi ennen hauen kaivamista sinne, niin hauki on vielä kuuma. Varo siis näppejäsi.
8. Nautiskele

Pete

  • Global Moderator
  • *****
  • Posts: 2573
    • View Profile
    • http://www.stcroixrods.com/
Vs: Hauesta herkuksi helpolla
« Reply #7 on: February 27, 2008, 21:19:40 »
Tänne voisi kerärä helppoja ja maittavia haukireseptejä...
Kerrosalokeittiöön sopivia.


Maukas grillihauki (ei niinkään helppo resepti)
Esivalmistelut: Ota esiin voipurkki ja sytytä nuotioon kunnon tuli vähintään tunti tai kaksi ennen ruuanlaiton aloitusta.

Ei oikein olohuoneeseen sitä nuotiota voi pariksi tunniksi laittaa.  :-P  Jarmo halusi ihan kotikeittiössä tehtäviä eväitä ja ohjeita...
« Last Edit: February 27, 2008, 21:21:29 by Pete »

Rambo-Jonne

  • Posts: 384
    • View Profile
Vs: Hauesta herkuksi helpolla
« Reply #8 on: February 28, 2008, 16:26:52 »
Tämä ohje jo olikin hieman erilaisena variaationa. Hauesta nahattomia fileitä, ei helppo homma, mutta terävä veitsi auttaa asiaa :)
Sitten kohtuu ohuiksi palasiksi (samaan tyyliin kuin graavattu kala). Sitten riko kulhoon sopiva määrä kananmunia ja vatkaa hieman, jotta saat keltuaisen ja valkuaisen sekoittumaan. Sitten toiseen kulhoon laitetaan korppujauhoja ja vehnäjauhoja(puolet ja puolet), suolaa ja mausteita oman maun mukaan.(Itse olen käyttänyt grillimaustetta)
Sitten uitat paloja ensin kananmunassa ja sitten leivityssekoituksessa. Jos haluaa niin sen voi tehdä vielä toisenkin kerran. Sitten vain paistellaan kypsiksi pannulla, eikä missään rypsiöljyssä vaan voissa.
Kaveriksi sopii perunamuusi ja kermaviiliin tehty dippi.

Edit: Tulipas nälkä...

Rambo-Jonne

  • Posts: 384
    • View Profile
Vs: Hauesta herkuksi helpolla
« Reply #9 on: February 29, 2008, 16:42:36 »
Kyllä ja unohdin mainita että kannattaa poistaa ruodot jo ennen paistamista!

SecurityWarning

  • Posts: 10
  • 27.12 - 31.12 On vuoden kulta-aikaa.
    • MSN Messenger - atta997@hotmail.com
    • View Profile
    • Kalastuksen Wiki
Vs: Hauesta herkuksi helpolla
« Reply #10 on: March 03, 2008, 23:06:01 »
Kopsaan nyt teijän ilkosi. Reseptejä OLLAAN maistettu.



Haukipyörykät
      

1 kg:n painoinen hauki
1 sipuli
5 dl vettä
suolaa
laakerinlehti
4 munanvalkuaista
2 munankeltuaista
valkopippuria
ripaus hienonnettua muskottipähkinää
2 dl maitoa
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja

1. Perkaa ja fileoi hauki. Pane ruodot ja nahka veteen, lisää vettä kunnes ne peittyvät.
2. Lisää laakerinlehti, suola ja lohkottu sipuli. Keitä kalalientä puoli tuntia.
3. Hienonna sillä aikaa kalanliha lihamyllyssä tai veitsellä. Pane peitettynä kylmään.
4. Kiehauta maito ja voi kattilassa. Lisää jauhot ja sekoita voimakkaasti kunnes seos irtoaa kattilasta. Ota pois liedeltä ja anna jäähtyä.
5. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita vaahto, kalanliha, jauhoseos, keltuaiset ja mausteet taikinaksi.
6. Siivilöi kalaliemi ja kuumenna kiehuvaksi. Ota taikinasta lusikalla tai kädellä kokkareita ja tiputa kiehuvaan liemeen. Anna kiehua 15 minuuttia kannen alla miedolla lämmöllä.

Haukikääryleet (8-10 annosta)

400 g haukifileetä
200 g savustettua kirjolohta
2 dl vehnäjauhoja
2 dl korppujauhoja
1 dl kermaa
4 munaa
1 rkl sokeria
suolaa, sitruuna- ja valkopippuria, sipulia tai sipulijauhetta

1. Poista haukifileestä kylkiruodot.

2. Jauha filee sekä kuorittu sipuli massaksi. Sekoita muut aineet paitsi savulohi massan joukkoon. Mausta.

3. Jaa seos n. 50 gramman paloihin. Taputtele palat jauhotetuilla käsillä litteiksi, täytä savulohella ja rullaa.

4. Kypsennä uunissa +170 oC:ssa 30-40 minuuttia.

Tarjoa esim. keitettyjen perunoiden, parsakaalin, kermaisen kastikkeen ja sitruunaviipaleiden kera.

Hauki troolari Alfan tapaan

1½ kg hauki
1 dl purjosipulisilppua
2 dl kypsää riisiä
3 hienonnettua munaa
1/2 tl suolaa
200 g kylmäsavukirjolohiviipaleita
6 pientä perunaa
5 porkkanaa lohkoina
2 dl seka- tai herkkusieniä
20 g rasvaa
1-2 dl valkoviiniä tai kermaa

1. Avaa suomustettu ja perattu hauki. Keitä munat.

2. Sekoita purjo, riisi ja muna sekä mausta seos suolalla. Täytä kala.

3. Peitä hauki kirjolohiviipaleilla ja pane paistopussiin kuorittujen peruna- ja porkkanalohkojen sekä sienten kanssa.

4. Lisää rasvaa kalan pinnalle ja nestettä pussin pohjalle. Sulje pussi.

5. Tee ylöspäin osoittavaan kulmaan pieni reikä.

6. Paista kalaa 40 minuuttia 190-asteisessa uunissa. Koristele kala tomaateilla, persiljalla ja tillillä. Tarjoa saaristolaisleivän kanssa.

Helppo haukimureke

8 annosta haukimureketta

1 kg haukea ruodottomana fileenä
3 tl merisuolaa
1/2 tl valkopippuria
4 keltuaista
4 valkuaista
4 dl kuohukermaa

1. Kaikkien aineiden on oltava kylmiä.
2. Leikkaa haukifileet pieniksi paloiksi ja laita monitoimikoneeseen. Hienonna kala.
3. Sekoita joukkoon suola ja anna seoksen olla kylmässä vähintään 15-30 minuuttia.
4. Lisää valkopippuri ja keltuaiset. Käynnistä monitoimikone. Lisää koneen käydessä valkuaiset ja kerma. Irrota välillä murekeseosta lastalla kulhon reunoista ja sekoita uudelleen. Kun seos on tasaista voit pysäyttää koneen.
5. Paista vuoassa uunissa 200 asteessa n. 45 minuuttia.

Siinä teillekkin..

Ukkeli kukkeli kummitus!

Katos Tätä niin tiedät! Ja anna ladata!
www.kalastuksenwiki.tk on Cool! :D

 



center>